Покрай самото готвене стана ясно също, че такова чудо като „незамразени скариди“ няма и тези, които се продават за „пресни“, всъщност са просто размразени.
Така че, за да сте сигурни, че няма да прекарате нощта в безсъние и коремни болки, купувайте само замразени скариди.
Ето и самата рецепта.
Необходими продукти:
пакет замразени скариди
чаша бяло вино
един лимон
половин грейпфрут
връзка пресен лук
връзка магданоз
връзка пресен чесън
сос Йорчестър
малко зехтин или олио
Начин на приготвяне
Замразените скариди се оставят да се размразят за около час. Можете да ги посолите малко, за да стане по-бързо.
След това изливате водата и поливате скаридите със сока от половин лимон. Кората нарязвате на три- четири парчета и също я слагате сред скаридите.
Добавяте малка чашка бяло вино – около 100 мл и оставяте всичко да престори още половин час.
След това махате корите от лимоните и изсипвате всичко в загрят тиган. Оставяте скаридите да се задушат за около 5 минути, после внимателно изливате водата.
Добавяте малко олио в тигана и скаридите започват да се запържват.
През това време прибавяте малко бяло вино и сос Йорчестър, разбърквате и оставяте скаридите да се зачервят леко.
След това идва ред на нарязаните наситно лук, чесън и копър.
Накрая изстисквате сока от половин грейпфрут, разбърквате добре и всичко това стои на котлона докато виното изври.
Не забравяте да разбърквате от време на време.
Както знаете, скаридите се ядат с ръце – маха се главата, черупката се отделя (не забравяйте да сложите и малки чинийки за отпадъците).
В края на вечерята можете да натъркате ръцете си с лимонов сок или да използвате специални ароматизирани кърпички.