Ето и една добра идея за празничната трапеза...
Необходими продукти (за 4 порции):
32 половинки орехови ядки
8 смокини
4 ч.л. Балсамов оцет
16 тънки резена прошуто
100 г сирене горгонзола или синьо сирене
1 франзела
Начин на приготвяне:
Ореховите ядки се запичат без мазнина в тиган, докато пуснат аромата си. Слагат се в чиния да изстинат.
Смокините се почистват, измиват се, подсушават се и се режат на четвъртини. След това се напръскват с балсамовия оцет.
Парченцата прошуто се разрязват по дължина на половина, навиват се на хлабави рула и се подреждат в чиния. Четвъртините смокиня се подреждат върху всяко рулце.
Горгонзолата се нарязва на 32 парчета. Върху всяко смокиня се поставя по едно парче сирене и по 1 орехова ядка. Сервират се с прясна франзела.
От книгата „Парти рецепти за модерни хора" на ИК Gourmet