За 9 шишчета:
600 г кайма смес
2 с.л. люта горчица
1 с.л. доматено пюре
½ ч.л. сух риган
сол
прясно смлян черен пипер
3 мариновани зелени люти чушлета
90 г сирене фета
9 зелени маслини с чушка или аншоа
олио за пържене
500 г домати
1 голяма глава червен лук
2 червени люти чушки
2 с.л. олио
3 карамфилчета
100 мл винен оцет
100 г кафява захар
индийско орехче, прясно настъргано
Начин на приготвяне:
Лукът се бели и се реже на ситно. Каймата се смесва с горчицата, доматеното пюре и лука и се подправя с риган, сол и пипер.
Зелените чушки се режат на 3 парчета, сиренето – на 9 еднакви по големина парчета.
От каймата се оформят 27 кюфтенца и се пълнят с различни плънки: чушка, сирене или маслина.
На всяко шишче се слага по 1 кюфтенце от всеки вид.
Шишчетата се пържат едно по едно в гореща мазнина, докато станат хрупкави, като се обръщат веднъж. Изцеждат се върху мазнината върху кухненска хартия.
За чанти соса доматите се разрязват леко на кръст, пускат се за секунди във вряща вода, разрязват се на четвъртини и се отстраняват семките. След това се нарязват на кубчета.
Червеният лук се обелва и се накълцва на ситно. Чушките се разрязват по дължина и под течаща вода им се отстраняват семките. След това чушките се режат на ситно.
Лукът се задушава, докато стане прозрачен в олио, добавят се доматите, лютите чушки, карамфилът, оцетът, захарта и всичко се вари около 20 мин., като от време на време се разбърква. Подправя се със сол, пипер и прясно настурганото индийско орехче.
Шишчетата се сервират с чанти соса.
От книгата "Парти рецепти за модерни хора" на ИК Gourmet