За 4 порции:
2 глави лук
2 скилидки чесън
1 връзка босилек
600 г кисело мляко
2 с.л. лимонов сок
3 ч.л. настъргана лимонова кора
сол
прясно смлян пипер
600 г пилешко филе
60 г пълнозърнест хляб
40 г пармезан
2 белтъка
4 с.л. зехтин
Начин на приготвяне:
Лукът и чесънът се обелват. Лукът се реже на ситно, а чесънът се смачква на преса. Босилекът се измива, изтръсква се от водата, листенцата се откъсват и се кълцат на ситно.
Киселото мляко, чесънът, лукът, босилекът, лимоновият сок и 2 ч.л. Лимонова кора се смесват добре. Сосът се подправя със сол и пипер.
Хлябът се смила или се надробява на ситно. Пармезанът се настъргва. Трохите хляб, пармезанът и останалата част от лимоновата кора се смесват в дълбока чиния. В друга чиния се разбиват белтъците.
Парченцата пилешко месо се топят първо в разбитите белтъци, след това в хлебната смес. Месото се овъргалва хубаво в панировката.
Зехтинът се загрява в тиган и хапките се пържат от всяка страна до златисто. Изваждат се върху кухненската хартия, за да се отцедят от мазнината и се сервират със соса.
От книгата „Парти рецепти за модерни хора" на ИК Gourmet