125 грама кисело мляко (овче или козе)
375 милилитра вода
875 грама брашно от шпелта (вид пшеница, която се отглежда и у нас, има високо съдържание на протеини и се открива в диетични магазини)
1 супена лъжица и половина растителна сметана
по половин супена лъжица морска сол, смлян кориандър, анасон и копър
Начин на приготвяне:
Първо смесете киселото мляко заедно със 125 милилитра вода и 125 грама брашно от шпелта. Най-добре използвайте миксер, а след това оставете сместа да престои 8 часа на топло (до печка, котлон или в проветрив шкаф).
В началото тестото е доста течно, но след това ще се сгъсти.
Смесете останалите съставки с получената закваска и бийте в продължение на 10-ина минути, може и с миксер.
От полученото тесто оформете малки плоски хлебчета (приблизително по 70 грама всяко) и ги оставете да втасат за 45 минути в съд за печене, поръсен с брашно.
След това пукнете коричката и печете във фурна, загрята до 190 градуса. 15 минути би трябвало да са достатъчни, но важното е хлебчетата да станат златисто кафяви.
След като са готови, те могат да бъдат дори замразени и използвани след време.
Рецептата е разработена специално за диетата на клиниката Viva Mayr.