Докато преброиш до десет и ето – зимата отново е тук!
Малко мразовита, леко щипеща, може би дори и труднопроходима, но пък толкова красива!
Не е ли удивително как мрачното есенно небе, покрито със сърдити сиви облаци и отегчени мъгли, някак неусетно се превръща в кристална захарница, която олюляна от празнично настроение, променя щедро мрачния пейзаж!
Невзрачните довчера дървета, сега в искрящи бели рокли, свеждат своите корони и потъват в увлекателни разговори, подсладени с потящи се купчинки кристална захар.
Ако вече се чувствате заразени от приказното зимно настроение, Somat Kitchen Culture ще ви запознае с някои традиционни напитки за сезона и вашата зимна приказка може да започне сега!
Ароматен сайдер
Сайдерът е традиционна напитка, чиято оригинална рецепта вероятно е на повече от хиляда години. Към готовия ябълков сайдер добавете мед, пръчици канела, боровинки и оставете сместа на слаб огън за няколко часа.
Уханната напитка се консумира топла, в компанията на близки и приятели!
Глювайн
Глювайнът е традиционно немско вино, приготвено с плодове, канела и мед. Името му произхожда от Gluhende Wein, което означава „светещо вино”.
Рецептите за Глювайн са много, но основните правила са прости: виното може да бъде червено или бяло,сухо или полусухо, но задължително качествено, а ароматните подправки и късчета нарязани плодове са напълно задължителни!
Грог
Друга гореща зимна напитка е грогът. Ароматната комбинация от черен чай, примесен с ром, с лекота ще стопли мразовитите зимни вечери. По желание в напитката могат да се добавят мед, а понякога и дъхав карамел!
Пунш
Пуншът, който у нас се смята за английска напитка, всъщност произхожда от Индия.
Думата произлиза от индийската „панч”, чието значение е „пет”. Това съвсем не е случайно, тъй като именно пет са съставните части на пунша: вино, ром, плодов сок, захар или мед.
Към загрятото вино се добавят мед или захар, прецеденият плодов сок и ром. Пуншът се сервира в голям кристален съд – купа.
Somat Kitchen Culture ви желае искряща зима и уютни мигове!