IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стоплете зимата с напитки

20 декември 2010 15 04

Somat Kitchen Culture ще ви запознае с някои традиционни напитки за сезона и вашата зимна приказка може да започне

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Докато преброиш до десет и ето – зимата отново е тук!

Малко мразовита, леко щипеща, може би дори и труднопроходима, но пък толкова красива!

Не е ли удивително как мрачното есенно небе, покрито със сърдити сиви облаци и отегчени мъгли, някак неусетно се превръща в кристална захарница, която олюляна от празнично настроение, променя щедро мрачния пейзаж!

Невзрачните довчера дървета, сега в искрящи бели рокли, свеждат своите корони и потъват в увлекателни разговори, подсладени с потящи се купчинки кристална захар.

Ако вече се чувствате заразени от приказното зимно настроение, Somat Kitchen Culture ще ви запознае с някои традиционни напитки за сезона и вашата зимна приказка може да започне сега!

Ароматен сайдер

Сайдерът е традиционна напитка, чиято оригинална рецепта вероятно е на повече от хиляда години. Към готовия ябълков сайдер добавете мед, пръчици канела, боровинки и оставете сместа на слаб огън за няколко часа.

Уханната напитка се консумира топла, в компанията на близки и приятели!

Глювайн

Глювайнът е традиционно немско вино, приготвено с плодове, канела и мед. Името му произхожда от Gluhende Wein, което означава „светещо вино”.

Рецептите за Глювайн са много, но основните правила са прости: виното може да бъде червено или бяло,сухо или полусухо, но задължително качествено, а ароматните подправки и късчета нарязани плодове са напълно задължителни!
 

Грог

Друга гореща зимна напитка е грогът. Ароматната комбинация от черен чай, примесен с ром, с лекота ще стопли мразовитите зимни вечери. По желание в напитката могат да се добавят мед, а понякога и дъхав карамел!

Пунш

Пуншът, който у нас се смята за английска напитка, всъщност произхожда от Индия.

Думата произлиза от индийската „панч”, чието значение е „пет”. Това съвсем не е случайно, тъй като именно пет са съставните части на пунша: вино, ром, плодов сок, захар или мед.

Към загрятото вино се добавят мед или захар, прецеденият плодов сок и ром. Пуншът се сервира в голям кристален съд – купа.

Somat Kitchen Culture ви желае искряща зима и уютни мигове!

КоментариКоментари