IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

Чай масала

24 октомври 2007 12 59

Ароматен чай с много подправки, мед и мляко

Чай масала

Съставки:

30гр. кардамон
30 гр. канела
20 гр. джинджифил
20 бр. карамфил
25 гр. кориандър
50 гр. черен чай
3 литра мляко 
250 гр. мед или кафява захар
черен пипер
2 литра вода

Приготвяне:

Кардамонът се счуква (приблизително около 30 гр. за 5 литров съд) като количеството кардамон и канела, които се слагат е еднакво. Канелата се начупва хубаво. Най-добре е джинджифилът да е пресен, но при липса на такъв, може да използвате и сух. Пресният джинджифил се настъргва или нарязва на малки парченца, приблизително около половината от количеството на сложения кардамон. Ако имате сух, се разчупва на малки парченца.

От карамфила се слага приблизително по 1-2 карамфилчета за една чаша чай, а за по голямо количество (5 л) 20 карамфилчета са достатъчни. Кориандърът се счуква на ситно.

Напълнете една тенджера на половина с вода. Съставките се слагат преди да заври водата, похлупва се с капак и се чака. След като заври, е добре да се отмести от котлона. Тогава се добавя черния чай (насипен) и се оставя да се запари за няколко минутки. След това тенджерата се връща на котлона и се добавя млякото.

Колкото повече мляко има ,толкова по-питателен и засищащ става чаят. Добавя се мед или кафява захар. Получава се един истински ароматен шедьовър с мистичен характер.

КоментариКоментари