„Когато пиеш кафето си, го пий с канела“-това ще чуете, ако посетите някоя ароматна кафетерия в Куба или Испания.
Ние ще добавим – пий го в красива чаша, с малко кафява захар и много въображение.
Избрахме пет рецепти, преливащи в себе си мляко, бренди, мек шоколад и череши. А лимоновите и портокаловите корички оставяме да ни напомнят за отминалата лятна свежест.
И ако не сте стигнали все още до гореща Куба и чувствена Испания, си пуснете NOHA, които ще ви изпеят същите думи - „Когато пиеш кафето си, го пий с канела“.
Горещо алкохолно капучино
½ ч.ч. кафе
1 к.ч. прясно мляко
1 ч.л. какао на прах
10гр. червен ром
10гр. бренди
Смесете съставките и загрейте напитката.
Ледено кафе с карамел /за двама/
3 ч.ч. лед
1 ½ ч.ч. студено кафе
½ прясно мляко
½ кафява захар
2 с.л. карамелен сироп
1 ч.л. разтопен шоколад
¼ ч.л. сол
1 ванилия
В блендер разбийте кафето, млякото, захарта, карамеления сироп, шоколада и солта. След това прибавете ванилията и леда и продължете да разбивате, но на по-висока скорост, до получаване на кремовидна течност.
Кафе фламбе
/6 порции/
1 ч.ч. бренди
3 с.л. захар
1 ч.л. настъргана портокалова кора
½ ч.л. настъргана лимонена кора
6 зрънца бахар
1 канелена пръчица
1 ванилия
2 ½ ч.ч. двойно кафе /топло/
Затоплете брендито, захарта, портокаловата и лимонената кора, бахара, канелата и ванилията в подходящо канче.
Когато тази смес се стопли я изсипете в огнеупорна купа.
Внимателно запалете течността и я оставете да гори около минутка. През това време на съвсем тънка струйка изсипвайте кафето в горящото бренди.
Разпределете в 6 чаши и гарнирайте с бита сметана.
Кафе-сладкиш
½ ч.ч. кафе /горещо/
2 с.л. разтопен шоколад
1 с.л. сок от черешов компот
бита сметана
шоколадови пръчици
черешки от компот /може и сиропирани/
В голяма, порцеланова чаша смесете кафето, черешовия сок и разтопения шоколад. Разбъркайте хубаво и украсете с бита сметана, поръсете я с шоколадовите пръчици и колкото пожелаете черешки.
Пунш с кафе и яйца
4 яйца
4 с.л. захар
50 мл. студено кафе
50 мл. студено прясно мляко
индийско орехче за аромат
Разбийте яйцата и захарта, смесете ги с кафето и млякото и продължете да разбивате. Сервирайте в изстудени чаши и леко поръсете с индийското орехче.
И преди да ви оставим да приготвяте следобедното си кафе, имайте предвид, че канелата и чилито в кафето са силни афродизиаци. Да си намерите подходяща компания.
*Когато пиеш кафето си
Cuando tomas tu cafe*
10 октомври 2008 09 07Пет ароматни рецепти за кафе, преливащи в себе си мляко, бренди, шоколад и череши

Кафе, канела, курабии и плодове...Ммм... Снимка: AMY
Сподели
Коментари


Коментари


Ледено кафе с карамел /за двама/3 ч.ч. лед1 ½ ч.ч. студено кафе½ прясно мляко½ кафява захарpolovin kakvo?!?
Отговори
Сигнализирай за неуместен коментар
1 - 1 от 1