PDA

View Full Version : РАЗДЕЛНО ХРАНЕНЕ


daniski
7th May 2010, 17:31
ДОБРЕ ДОШЛИ В ТЕМАТА ЗА РАЗДЕЛНО ХРАНЕНЕ!
тук ще обсъждаме всичко свързано по тази тема,ще публикуваме таблици,материали,мнения и съвети.
:P :P :P

daniski
7th May 2010, 17:38
ето една таблица,лесна за прилагане:
http://media.snimka.bg/1883/010022031-big.jpg

doret
7th May 2010, 18:14
Много готина таблица, ще си я разпечатам и ще си я сложа на хладилника ;-) :1203: така има по-голям шанс да се храня разделно, а и останалите вкъщи ;-)

daniski
7th May 2010, 18:47
забелязах,че страницата се е разтегнала,сори.
Ето линк към табличката,от където може да я видите цяла и да си я печатате:
http://3.bp.blogspot.com/_lUPBGJxY_Gc/SdsiDX24O_I/AAAAAAAANkY/00OEp8KoYns/s1600-h/010022031-big.jpg

daniski
7th May 2010, 18:49
това е един сайт,който ми попадна,на него има и диети,основани на РХ.Има я и прочутата диета Минус 60.
http://razdelnohranene.com/index.php?option=com_content&task=view&id=69&Itemid=49

Shandi
10th May 2010, 15:40
Аз все още съм на 90-дневната диета,но после мисля да продължа с разделно хранене. До колкото знам има няколко "течения' относно разделното хранене, но общо взето принципите са едни и същи.

Важен принцип:
Време за смилане на храната в стомаха

1. Плодове – 30 мин.
2. Зеленчуци – 30 мин, до 1 ч., по трудносмилаемите като зеле, моркови, ряпа – 2.5-3 ч.
3. Хлебни и тестени изделия, ядки – 2-3 часа
4. Варива – боб, леща, жито, царевица – 4-4 ч.
5. Месо – 4-6 ч.
6. Риба – 2-3ч.
7. Млечни храни:прясно мляко – 1ч., кисело мляко 2ч., сирене, кашкавал – 3 ч.
8. Смесена храна – 4-6 часа;
9. Мастна храна – 5 до 10 ч., поради подтискащото действие на мазнините върху моториката и червата.
10. Течности – напускат стомаха веднага след постъпването в него,
11. пълна евакуация на стомаха – 1 до 8ч



Грах, зелен фасул, боб, леща – превъзходен източник на жизнена сила и на най-добрия растителен белтък. Освен със зелени зеленчуци и стръкове да не се смесват с нищо /за да се избегне газова атака/.


Прясното мляко е несъвместимо едновременно с нищо друго, освен с кашите / без захар е по-добре/. През дните на хранене с мляко и извара по-добре е да не се ядат яйца и месо, пресният хляб и млякото се съчетават лошо.
Киселото мляко, кефирът не съчетавайте едновременно с нищо. По добре без захар.
Сметаната е чудесен продукт и в умерени количества е дружелюбна почти към всичко. Препоръчвам блюдо собствено изобретение : размачкани фурми с добавена към тях сметана. Земеня всякакъв сладкиш.


Кравето масло в неголеми количества и много прясно е в традицонна дружба с кашите и с хляба / единственият сандвич, който има право на съществуване, плюс кашкавал, родствен продукт/, по лошо е в компанията на яйца /излишък на холестерин/ и крайно несимпатично е с месни блюда и десерти. Животински и растителни мазнини не се препоръчва да бъдат смесвани на една трапеза.


Сиренето се съчетава отлично с всички зелени зеленчуци и стръкове, с ябълките. Всичко тежко, калорийно, белтъчно, нишестено – не бива.


Медът обича самотата или да се разтваря с вода или с чай. С мляко – внимателно. Понася плодовете, орехите и изделия от тесто без мая. Всичко останало е малко или повече вредно.
Дружелюбните зърнени храни са: елда, ориз, олющено просо, в по-малка степен грис.
Овесените ядки и още веднъж лещата са мощен и благотворен източник на жизнена сила при всякакви диети. толкова са хубави само по себе си, че не изискват допълнения.

Това е от мен..съжалявам за дългия пост. Дано съм помогнала все пак. :D

daniski
10th May 2010, 19:38
О да,чудесен пост,благодаря ти,Шанди!
Как стои положението с шоколада?
аз малко оплесках диетите,уж съм на Дюкан,обаче вечерям в17,30,днес готвих постна леща и май това ще вечерям...и май ще минавам временно на разделно.

мауз
10th May 2010, 19:52
Защо не приемате 90-дневната диета като вид разделно хранене?

daniski
10th May 2010, 20:13
защо да не я приемаме?Няма спор че и тя е вид РХ също.

Shandi
10th May 2010, 21:48
Да, 90-дневната е един вид разделно хранене, но пък не можеш в един ден да ядеш въглехидрати и протеини примерно (естествено на различни ястия).
За шоколада..аз бих го причислила към въглехидратите..ако толкова ти липсва, хапвай си по блокче черен шоколад (за десерт) след въглехиратно ястие..не знам дали е правилно, ама аз поне бих направила така :cool:

В нета има много рецепти и за сладки неща, които са режимни. Утре ще постна една за торта от мандарини :P

daniski
11th May 2010, 01:04
Не ми липсва особено,аз не съм фен на сладкото,ама на 4 месеца един път ми се прияжда.
аз си купих такъв преди време-100%какао.
лелееее,то това не се яде-кал!марципана е по-хубав...още стои в секцията. :D

daniski
16th May 2010, 05:15
май няма много фенове,като гледам. :lol:

Izu
16th May 2010, 08:32
Аз възнамерявам да се храня разделно, когато стигна до желаното тегло, въпреки че и до сега подсъзнателно съм се хранила разделно - картофи с месо не обичам, нито пък ориз с месо, хляб почти никога не ядях, освен ако не беше нещо на филийки, което беше рядко. То идеята е не просто да се храниш разделно, но и да не ядеш вредни неща - баници, кроасани, чипсове, шоколади и т.н. Защото дори ако на обяд ядеш някакво месо и салата, а за следобедна закуска мезнеш един пакет чипс, а за вечеря хапнеш доволно баница или пък спагети... пак е разделно хранене, но няма да задържиш вече постигнатите резултати или пък да отслабнеш още... (личен опит)

root
17th May 2010, 08:46
защо да не я приемаме?Няма спор че и тя е вид РХ също.
В разделното хранене трябва да се има предвид алкално-киселинния баланс!!!

daniski
18th May 2010, 21:19
точно така,при 90 дневната баланса липсва и се ядът вредни неща,непозволени пи РХ.Торти,пици,шоколад.
чудя се колко време може да се издържи на РХ...

root
19th May 2010, 08:46
Колкото си искаш... Аз съм от 10 години на РХ.

petia_britney
19th May 2010, 13:09
Здравейте момичета,много се радвам че има най-накрая такава тема за разделното хранене :) Нямах смелост да я започна,мислех че няма да има подръжници,но ето че вече съм тук при вас.И аз се храня разделно след края на 90дн.режим и много ми допада това.Някой казват,че РХ не е начин за отслабване,но мисля че не е така.Дано всички опровергаем това твърдение!Таблицата на Даниски наистина е много забавна и приложима.Искам да ви питам,четох че при рх наобяд се ядат белтъчини ,а вечер въглехидрати-вярно ли е?

root
19th May 2010, 13:21
не е вярно

Abbi
20th May 2010, 12:06
mindbender от известно време искам да те питам нещо,но и ти като мен влизаш все по-рядко тук.Аз от доста време вече не пиша,понякога само надниквам :cool: .
Направо към запитването ми -напоследък ми се случва да разнообразявам овесените ядки на закуска с елда,или амарант или киноа със сушени плодове и канела, мога ли да ги смесвам,примерно по лъжица от трите вида на едно хранене.

root
20th May 2010, 13:50
Здравей, Abbi... Радвам се да те засека тук :)

По принцип може да се смесват зърнените храни, но имай предвид, че елдата не е зърнена, но съдържанието и е като на такава. За това не мога да ти дам точен отговор, все пак мога да попитам... Елда не съм смесвал до сега с друго, но честно казано и не се бях замислял над такъв въпрос свързан с нея.

Иначе аз си смесвам някои от културите - пшеница, овес, ръж, ечемик и т.н., но такива миксове правя рядко (1, най-много 2 пъти седмично). Въпреки че зърнени консумирам почти всеки ден (най-вече на закуска).

Сега има една особеност, за която ми я разказваше 1 лечител и по-специално за смесването на зърнените храни... Първо да се ориентирам по големината на зърната, второ - по времето им за покълване. Колкото повече прилики в тези отношения, толкова по-подходящи са в комбинация.

Ти под формата на кълнове ли ги ядеш или по друг начин ги приготвяш?

Abbi
20th May 2010, 21:20
Благодаря за отговора:) .Аз ги заливам с вряла вода от вечерта и на сутринта те вече са омекнали.
Значи мога да смесвам само амарант с киноа , елдата- самостоятелно.Имам и пшеница за покълване,нея къде мога да вмъкна?Някакви идеи....

root
21st May 2010, 08:55
За нищо.. Пак заповядай :)

Щом не ги вариш - супер... Аз примерно ги слагам в цедката и един вид ги изплаквам с вряла вода, след което ги накисвам във вода с нормална температура. Ако си ги правя сутрин - то може и да ги накисна и във плодов фреш. Но винаги ги изплаквам така, тъй като не знам в къде са били съхрянявани преди да стигнат до магазина. Това правя и със стафидите и други сушени плодове...

Пшеницата с овес, ечемик, ръж... Имаш варианти :)

Abbi
21st May 2010, 16:53
mindbender благодаря ти за отзивчивостта:2015: .Ако имам пак разни питания ,а аз със сигурност ще имам ще те издирвам из форума,затова влизай от време на време:D .Всички тук и в частност аз,имаме нужда от твоето компетентно мнение :2043: .

root
22nd May 2010, 17:58
Няма проблеми.. За теб винаги. Ти си от малкото, които харесвам във форума :)

Компетентно... не бих казал съвсем така. Но ако съм ти от полза - радвам се :)

Shandi
22nd June 2010, 10:32
Здравейте, имам въпрос относно сметаната и комбинирането й според разделното хранене. Намирам най-противоречиви мнения. В повечето случаи чета, че се води към групата на мазнините и маслата (fats and oils) и че може да се комбинира с въглехидрати. На някои места пък я делят на сладка и кисела сметана...и се води по скоро към неутралните храни. Други пък пишат, че спада към белтъчините...Та общо взето съм объркана. Аз лично искам да я комбинирам с ориз, да се получи някакво подобие на мляко с ориз. :D

root
22nd June 2010, 10:58
Спада към мазнините... Може да се комбинира с въглехидрати (скорбяла), неутрални зеленчуции, кисело мляко/кефир. Не е подходящо да се смесва с други мазнини и белтъчини. Няма никакви проблеми да я готвиш с ориза... Не съм информиран как се прави обезмаслената сметана и как седи въпроса с комбинирането й...

Аз лично не консумирам и не съм се интересувал за сметаната, за това и по-точно и подробно обяснение не мога да дам.

root
22nd June 2010, 11:00
Според мен обезмаслената сметана е по-скоро ориентирана към неутрален продукт, но въпреки това важат и горните неща за комбинирането й.

Shandi
23rd June 2010, 09:11
mindbender, мерси за отговора..между другото оризът стана адски вкусен, особено като се прибави медец и канелка :P

Още един въпрос имам аз...как стоят нещата при моцарелата, защото и за нея намирам, че е от сирената (заедно с ементал, маскарпоне и др), спадащи към неутралните храни :?:

root
23rd June 2010, 09:36
Ами по-принцип въпроса със сирената е малко по-особен. Причината е, че разликата в маслеността... Не съм запознат с това как се произвеждат млечни продукти с минимално съдържание на протеини. А и не смятам, че е правилно да се гледа на млечните като неутрална храна...

Като цяло моцарелата се води белтъчна храна. А ако е с ниско съдържание на белтък, то... (горния абзац). :)

mar1n3la
4th July 2010, 20:56
Лещата и боба към скорбялата ли се водят?
Искам да попитам омлета със сирене или кашкавал разделно ли е? И като цяло смесването на храни от един тип.Млечни с млечни продукти примерно.... или нишестени с нишестени? :roll:

root
5th July 2010, 09:10
Лещата и боба - скорбяла, протеини, фибри... От голямо значение е как ще се приготвят, че да преценяваш какъв ефект ще търсиш от тези храни.

В разделното хранене протеини не се мешат - месо с мляко или яйца, риба с мляко или яйца, мляко и яйца, животински протеини с бобови или зърнени култури, ядки с мляко или яйца и т.н.

Млечни с млечни може, но имай предвид, че са с различно време за храносмилане - т.е. ползата от храната до известна степен се губи. Това важи и за нишестените. Най-добре е сирене, извара и кашкавал да се комбинират със салати и да е в малки количества, а киселото мляко и кефира да се консумира самостоятелно.

annapz
20th August 2010, 11:55
Много се зарибих по РХ. Искам да попитам какво мислите за това меню:

Закуска: Татарор или Плод
Обяд: Ориз или Леща или Грах или Варен Картофи или Яйца
Вечеря: Ориз или Леща или Грах или Варен Картофи или Яйца

root
20th August 2010, 13:29
А какво целиш с храненето си? Има ли връзка с килограми или друго?

smile_angell
21st August 2010, 14:10
Проблем ли е да смесвам плодове в едно хранене? :?: :roll:

lovebird
21st August 2010, 15:12
Проблем ли е да смесвам плодове в едно хранене? :?: :roll:
Дам. В таблицата са показани комбинациите на плодовете.

Shandi
23rd August 2010, 14:14
Аз ако смесвам плодове (примерно в плодова салата), гледам или да са само сладки, или пък само кисели.
Само за пъпеша и динята знам, че трябва да се консумират отделно.

daniski
1st September 2010, 22:30
имам въпрос:
при системата -60,месото не бива да се смесва с никакъв зеленчук,само с яйце.
Това обаче противоречи на друг принцип в РХ-да не се смесват белтъчините от групата,а и месото се комбинира със салати.
Кое е по-правилно?
и при РХ има ли ограничение в колко часа да е вечерята?
мерси!
п.п. ццелта при мен е сваляне на килограми.
По всичко личи,че не мога да се придържам вече към Дюкан. :oops:

Piny
2nd September 2010, 07:19
Дани, ако искаш да сваляш килограми трябва да намалиш калориите. Не е нужно да се натоварваш с разни сметки за разделни хранения. Ако искаш прочети оттатък съм описала моята диета " инсулиново разделно хранене". При мен действа много добре и е лесна за спазване.
http://www.novotialo.net/forum/viewtopic.php?f=11&t=337

lovebird
2nd September 2010, 08:36
Piny, погледнах я, но за закуска 12-16 с.л. мюсли? Това не е ли... много?

Piny
2nd September 2010, 08:37
аз никога не ям толкова много- според мен е грешка в превода. То слон не може да изяде толкова мюсли :lol:

lovebird
2nd September 2010, 08:38
аз никога не ям толкова много- според мен е грешка в превода. То слон не може да изяде толкова мюсли :lol:
Точно, защото аз ако сложа 5 и после... :shock:

Piny
2nd September 2010, 08:40
аз слагам 2 сл и ми е напълно достатъчно да се заситя, все пак добавям и плодове и сок, понякога и една лъжици овесени трици

daniski
2nd September 2010, 20:54
Пини,прочетох го и ми харесва.От утре почвам така-аз съм номад. :)
всъщност от 3 дена се храня така,но без хляб.
сутрин ям корнфлейкс с мляко,но днес го направих с нектар от круши.
обяда мноооооо ме кефи.
а ще вечерям варено телешко месо.
мисля че понякога мога да правя и протеинови дни.
във всеки случай съм -2кг,но то си е ясно че е само вода.след баклавата... :)

Piny
2nd September 2010, 21:41
най-трудното е да свикнеш да не замезваш между храненията и да спазваш правилото за максимум 20г мазнини на хранене. Но ако се справиш с това, успехът ти е гарантиран. Понеже тук няма забранени продукти, по-лесно се издържа на това режимче. Аз пиша и менюта си, ако искаш споделяй и ти твоите да обменяме идеи

lovebird
2nd September 2010, 21:51
Aми то като се замисля... в голяма час от случаите храненето ми е по този модел - сутрин/ въглехидрати, обяд/смесено и вечеря/ белтъчини;салата
Яко :lol:

Shandi
11th October 2010, 13:45
Искам да попитам за тофу-то дали спада към неутралните продукт или пък към белтъчините? Искам да го ползвам за сос "Болонезе" и съответно да го хапвам с макарони или със спагети.

Shandi
11th October 2010, 14:02
Още едно запитване: дали би било удачно смес от 1 авокадо, лимонов сок и около 2-3 с.л соево мляко (всичко това пасирано) да бъде използвана за мазане върху филия хляб?

PS Извинявам се за двете поредни мнения, но няма опция едит.

Shandi
11th October 2010, 14:05
Офф пак забравих: има ли начин някак си по външния вид да се разпознае дали едно авокадо е зряло? Всички ми се струват еднакво твърди.. :?

den_den
11th February 2011, 12:17
Тиквата и пуканките към кои храни спадат? С какво могат да се комбинират? :)

root
11th February 2011, 12:51
Тиква - зеленчук...
Пуканки -> царевица -> зърнена култура...

Виж някоя таблица за разделно хранене: http://www.beinsadouno.com/images/board/food_table.jpg

Обаче тук има неточност - тиквата може да се комбинира с ядки!

teenbeen
13th February 2011, 12:37
а някои знае ли при разделното хранене кои с кои храни не трябва да се смесват? знам, че има някакво правило, но не го знам какво е :?

den_den
13th February 2011, 12:49
В началото на темата има таблица. ;)

teenbeen
13th February 2011, 12:56
да да, аз се мъча да я разгадая още :oops: благодаря :)

garga_smela
28th February 2011, 16:42
Ако мислиш, че с тази (http://www.beinsadouno.com/images/board/food_table.jpg) ще ти е по- лесно :)