PDA

View Full Version : Операция на носна преграда (септопластика)


vasilena85
27th June 2010, 15:54
Здравейте, миналата седмица ми бе правена септопластика и сега имам няколко въпроса относно следоперативния период. След като ми махнаха тампоните носа продължава да ми бъде почти запушен, има моменти в които се отпушва и мога да дишам за известно време през него. Малко се чувствам като хремава, почти нямам убоняние и не усещам вкуса на храната. Така ли трябва да бъде? Понякога имам и главоболие и болки в дясната част на носа, там където беше изкривяването. От носа ми изтича понякога по- гъст секрет премесен с кръв, когато си правя промивките и не само тогава. До кога продължава всичко това и след махането на плаките нещата оправят ли се?Бих се радвала ако някой може да ми отговори.
Разкажете как е било при вас.

emiko
27th June 2010, 16:12
Септопластика не ми е правена, но пък имам богат опит с ринопластиките :lol:
Всичко което описваш е нормално за следоперативения период.
С всеки изминал ден ще се чувстваш все по-добре. Спокойно и бързо възстановяване :)

Анди
8th August 2010, 17:58
Как върви възстановяването? Дишането по-добре ли е? Питам защото трябва да се подложа на септопластика, но малко ме страх дали има смисъл, а искам и корекция на носа. При теб как беше?

vasilena85
8th August 2010, 21:56
Дишането вече е супер, мога да кажа че нямам проблем. До махането на плаките ми беше трудно защото не можех да дишам особено през ноща, но в момента в който ги махнаха всичко се оправи- носа ни се отпуши и секретите престанаха. Операцията беше много сполучлива нямам сраствания, за което много се радвам.
Ти защо се притесняваш дали има смисъл? Какъв е при теб проблема? Кога и къде смяташ да се оперираш?

Анди
9th August 2010, 17:55
При мен проблемът е че дишането през лявата ми ноздра е затруднено, особено когато спя на дясно - направо и двете ноздри се запушват.
Има и други неприятни ефекти свързани със запушването, но нека не ги споменавам.
Не стига това ами поради слабото ми лице с времето външното изкривяване на носа ми (от удар с топка в детството ми) става по-осезаемо. И вече двете неща в комплекс ме накараха да се замисля за операция. Взех да преглеждам форумите за избор на хирург и оттам дойдоха притесненията ми.
Ти къде се оперира и какви са тези плаки?

valq
10th August 2010, 09:10
Анди, моя случай е много подобен на твоя- като малка паднах и си счупих носа. Преградата се изкриви много- почти запушваше едната ноздра. Имам няколко операции за изправяне на преградата, и две за подобряване на вида на носа... И на двата фронта няма дори задоволителен резултат. Но дишането си трябва да се опиташ да оправиш- там няма как. Колкото до вида на носа... просто бъди наясно, че твоята ринопластика няма много общо с типичните ринопластики за премахване на гърбичка, стесняване на носа и повдигане на връхчето. Според мен постигането на някаква симетрия при изкривен нос е едно от най-трудните неща. И Цветков не е добър в това. При мен връхчето върти на дясно, страничните ми хрущяли от едната страна единия е издут (както трябва да е), от другата е хлътнал и това още повече подчертава изкривяването, костите ми са много широки, а гърба на носа е прекалено изрязан .... трагедия. И не че преди не е бил пак толкова крив, но на ринопластиката най-лошото е това, че след като си я направиш започваш страхотно много да се вглеждаш и да откриваш недостатъци, които си имал и преди, но не си забелязвал ваобще. Затова много добре обмисли дали наистина го искаш и се надявай да откриеш най-правилния за твоя случай хирург. И най-приятелски те съветвам да се огледаш и за други освен Цветков.

Анди
10th August 2010, 19:44
Защо изправянето на преградата е било в отделна операция? Нали може с една. И в крайна сметка оправи ли ти се дишането?
А относно вглеждането мисля, че всеки който се замисля за операция се вглежда достатъчно много, дори излишно много. То си е чисто вманиачаване.

valq
11th August 2010, 11:14
Имам една операция две в едно (последната ми). Другите си бяха отделно- все пак тогава (за септопластиките) бях малка. Колкото до вглеждането- може би сега ти се струва невъзможно, но поне при мен след риното направо пощурях и открих неща за които не се бях замисляла преди. Може не при всички да става така.

sunnyB
12th August 2010, 14:03
Здравейте, аз също мисля да си направя операция за изправяне на носна преграда. При мен обаче този дефект е вроден. Освен естетически проблемът ми е и, че дишането ми е доста намалено с лявата ноздра. Насочила съм се към доктор Джамбазов. Надявам се другия месец да успея да отида на преглед и до края на годината да се насрочи операция. Това, което прочетох, че най-трудното е да се оправи симетрията на носа от всички останали корекции, честно казано доста ме притесни... Има ли някой, който си е правил операция с точно този проблем /аз не искам никаква промяна, освен изправянето/ при доцента? Благодаря за отговорите.

Liona
12th August 2010, 15:09
Аз си изправях преградата при Джамбазов. От ляво минаваше много малко въздух, а при най-малкото възпаление на лигавицата се запушваше напълно. Виждаше през ноздрата, че „тунелчето” е поне наполвина по-малко от другото. Сега видимо има симетрия от двете страни. Дишам отляво с по-голям капацитет, но ми се струва, че пак не е както от дясно. Засега съм много доволна. Дано и през зимата съм.

sunnyB
16th August 2010, 16:32
Liona, благодаря ти за бързия отговор. Интересува ме и заплащането. От темите, които прочетох цената е около 1000 лв., но моят УНГ ми каза, че се доплащало само 300-400лв... Би ли ми казала каква сума си платила за тази операция?

Liona
16th August 2010, 21:28
950лв доплатих.

sunnyB
17th August 2010, 16:53
Благодаря ти за информацията :)

sunnyB
25th September 2010, 18:57
Лиона, аз вече имам насрочена операция при Джамбазов. Пишеш, че след операцията има симетрия, но ме интересува твоето изкривяване на носа видимо ли беше преди операцията, в смисъл, носът ти изглеждаше ли и външно крив или само вътрешно преградата? Защото аз искам да си оправя освен дишането, което е затруднено от едната страна, и носът, който е видимо изкривен на една страна...

Liona
26th September 2010, 19:26
sunnyB, за кога е насрочена операцията ти? Носът ми беше видимо крив в профил, в смисъл гърбав. Според доцента другото изкривяване не се е виждало заради гърбицата. Каза ми, че ако се махне гърбицата и то не се коригира ще личи. Освен изкривена преграда имах изкривяване и на страничните кости от ляво. Но доколкото разбирам твоята преграда не само е изкривена, но и един вид изместена от центъра или наклонена, така ли? Носът ти всъщност е изкривен наляво/надясно?

sunnyB
6th October 2010, 21:35
Здравей, Лиона. Операцията ми е насрочена за 09,12. Да, при мен носът е вродено изкривен/ изместен от центъра надясно. И това външно изкривяване е довело и до вътрешно, така че с лявата ноздра дишам по-трудно, тя е като притисната. Под изкривен нос имах предвид буквало изкривен - в анфас, а не в профил /гърбица/. И за това те питах, дали и при теб това е бил проблемът, но както казваш според доцента външното изкривяване не е било толкова видимо заради самата гърбица. В крайна сметка след операцията носът ти симетричен/центриран ли е в анфас?

tini-mini
22nd October 2010, 11:32
vasilena85, кой ти прави операцията и подобри ли ти се дишането?
Моля те отговори ми, защото трябва да намеря добър доктор за операция на майка ми!

vasilena85
14th November 2010, 23:32
tini- mini извинявай, че чак сега отговарям, надявам се че не е късно, но имах проблем с влизането тук. Аз се оперирах в Каспела при Сафет Кулов и мога да кажа че имам подобрение в дишането си. Другото което е преди операцията, като се разболеех носа не можеше да ми се оправи поне 2 месеца, непрекъснато се запушваше. След операцията веднъж съм се разболявала и нямаше нищо общо, носа изобщо не ми се запуши и изобщо не съм използвала капки за нос, надявам се и занапред да е така. В края на този месец или следващия ще си правя скенер, за да видя все пак какъв е резултата от операцията и какво е свършено.

tini-mini
15th November 2010, 08:37
Благодаря за отговора!

xristo8
20th November 2010, 17:59
Здравейте, миналата седмица ми бе правена септопластика и сега имам няколко въпроса относно следоперативния период. След като ми махнаха тампоните носа продължава да ми бъде почти запушен, има моменти в които се отпушва и мога да дишам за известно време през него. Малко се чувствам като хремава, почти нямам убоняние и не усещам вкуса на храната. Така ли трябва да бъде? Понякога имам и главоболие и болки в дясната част на носа, там където беше изкривяването. От носа ми изтича понякога по- гъст секрет премесен с кръв, когато си правя промивките и не само тогава. До кога продължава всичко това и след махането на плаките нещата оправят ли се?Бих се радвала ако някой може да ми отговори.
Разкажете как е било при вас. zdraveite imam izkrivena nosna pregrada sa6to i nosat otvan e leko garbav no tova ne e vsi4ko ve4er vazduxa mi spira sigurno e sanna apneq no za da stigna do neq iskam da napravq nosat si otvan i otvatre kajetemi i me naso4ete kam koi lekar da se operiram i to samo 4rez zdr osigorqvane 4akam vi

Ais
16th May 2011, 15:21
Имам изкривена носна преграда и ми предстои oперация .Поради изкривението ,дясната част на носа е по голяма от лявата .След операцията ще се върне ли към предишната си симетрична форма или ще си остане така.Ако някои може да обясни какво представлява операцията , ще съм много благодарен !!!

sibi
16th May 2011, 18:56
Предстои ти септопластика или риносептопластика? Защото разлика има. Септопластиката е изправяне на носната преграда само, а при риносептопластиката се работи и по носната преграда, и по останалата част на носа. Дали симетрията ще се възстанови след операцията зависи от много неща. Ако се дължи само на изкривения септум, вероятно ще се възстанови, но може да има и други причини. Та така. Най-важното - избери си опитен и сигурен доктор за операцията.

Ais
21st May 2011, 22:39
Някой, който е преминавал през операция ,ако може да напише при кой доктор, къде, доволен/доволна ли е от резултатите ... :)

ИЗТ
21st May 2011, 23:19
Някой, който е преминавал през операция ,ако може да напише при кой доктор, къде, доволен/доволна ли е от резултатите ... :)
Много е писано по този въпрос.Прочети темата за ринопластика при Джамбазов -част 1 и 2 и много неща ще ти бъдат ясни!:)

funkera
29th May 2011, 08:05
Здравейте, вчера ми направиха септопластика във ВМА извършена от д-р Златанов.В момента сам доста уморен, защото не можах да заспя.Сменям си марлите на 1 час, в момента изтича секрет примемсен с кръв.Усещам изтръпван в небцето зад горните предни зъби.Също така усещам главоболие зад очите.Тампоните ще ми ги свалят на 2.06.11г.

Ekaterina_Pavlova
10th August 2011, 13:43
Здравейте, вчера ми направиха септопластика във ВМА извършена от д-р Златанов.В момента сам доста уморен, защото не можах да заспя.Сменям си марлите на 1 час, в момента изтича секрет примемсен с кръв.Усещам изтръпван в небцето зад горните предни зъби.Също така усещам главоболие зад очите.Тампоните ще ми ги свалят на 2.06.11г.
Здравей новобранец,
би ли написал малко подробности за направената ти септопластика. Например, с пълна упойка ли беше, колко време продължи операцията, колко време остана в болницата, доволен ли си от д-р златанов, колко пари плати и още др. неща за които се сещаш. На моя син му предстои подобна операция и сега избираме хирург и болница, където да я направим. А също и колко време ти отне възстановяването?

ИЗТ
10th August 2011, 15:22
Здравей новобранец,
би ли написал малко подробности за направената ти септопластика. Например, с пълна упойка ли беше, колко време продължи операцията, колко време остана в болницата, доволен ли си от д-р златанов, колко пари плати и още др. неща за които се сещаш. На моя син му предстои подобна операция и сега избираме хирург и болница, където да я направим. А също и колко време ти отне възстановяването?
Здравей!На мен ми предстои септопластика и ринопластика.Ходих при доцент Джамбазов на консултация,който ме пусна по здравната каса.Аз ще доплатя 950 лева.На 17.08 ще отеда на консултация и при доктор Асен Асенов.Той също е оториноларинголог.Когато ми каже цена,ще ти пиша.Интервенцията ще се извършва с пълна упойка по отворения метод.Освен изправяне на носната преграда,ще ми присадят и хрущял.Ако имаш други въпроси ме питай!Стига да мога да помогна винаги ще се отзова:)

Ekaterina_Pavlova
11th August 2011, 09:00
Благодаря за отговора Tytik! Какъв е редът за операция септопластика по здравната каса? Трябва да се вземе направление от личния лекар за постъпване в болница или първо направление за специалист? Въобще би ли ми писал подробно какъв е редът. За пръв път ми се налага постъпване в болница. Извинявай, би ли ми казал накратко какво значи - отворен метод? И този ли е по-добрия? А ти как избра доц. Джамбазов-по препоръки или имаш и предишен опит с него? Благодаря ти за отзивчивостта!:1231:

trap4inkata
19th August 2011, 11:12
Здравейте,
искам да Ви попитам някой може ли да ми даде инфо за д-р Златанов.След една седмица ми предстои операция при него за изкривена носна преграда,която той ще извърши в неговата болница не във ВМА.ако, някой се е оперирал при него Моля дайте инфо.

trap4inkata
19th August 2011, 11:17
Здравейте, вчера ми направиха септопластика във ВМА извършена от д-р Златанов.В момента сам доста уморен, защото не можах да заспя.Сменям си марлите на 1 час, в момента изтича секрет примемсен с кръв.Усещам изтръпван в небцето зад горните предни зъби.Също така усещам главоболие зад очите.Тампоните ще ми ги свалят на 2.06.11г.
funkera , би ли ми казал доволен ли си от операцията при д-р Златанов,как протече и след нея как се чувстваш.другата седмица ми предстои операция при него.Моля те дай ми инфо.

Дили
19th August 2011, 13:11
Само за изправяне на носна преграда,на един мой познат в клиника Каспела,са му взели 350 лв.Тази година е била операцията.В съчетание с естетична корекция-през здравната каса струва 950лв.Както гледам доста хора бъркат септопластика с ринопластика.Христо щом не си харесваш носа,значи ти трябва ринопластика,при която операция ще ти оправят както носната преграда,така и недостатъците,които имаш и отвън.Насочвам те към темата ринопластика при доц.Джамбазов.Има много изписано по тази тема.Остава ти да я прочетеш:)

Дили
19th August 2011, 13:16
[QUOTE=xristo8;689767]zdraveite imam izkrivena nosna pregrada sa6to i nosat otvan e leko garbav no tova ne e vsi4ko ve4er vazduxa mi spira sigurno e sanna apneq no za da stigna do neq iskam da napravq nosat si otvan i otvatre kajetemi i me naso4ete kam koi lekar da se operiram i to samo 4rez zdr osigorqvane 4akam vi[/ Предишното съобщение се отнася за теб:)

swat4081
10th March 2012, 18:33
Здравейте. Прочетох доста от коментарите в темите за проблеми с носа и бих искал да се намеся като човек с доскорошни дългогодишни проблеми в тази част на тялото. От много години страдам от хроничен синуит, като след различни лечения с капки и т.н. стигнах до хипертрофия на лигавицата /хронично удебелена/. В последствие се установи, че имам и изкривяване на носната преграда /което се оказа първоизточника на проблемите ми с носа - постоянно запушване, трудно заспиване, чести инфекции и пиене на антибиотици за лечение и т.н./. Това, което смело заявявам, че ме оправи не бяха нито капки, нито лекарства, нито китайска медицина, която също съм изпробвал, а "радиофреквентна функционална ендоскопска синусна хирургия". За някои може да звучи като нещо страшно, но всъщност става на въпрос за безкръвна операция на синусите чрез която ми беше изправена носната преграда, оперирана лигавицата, отворени синусите и изчистени полипите. Неща които по старият ендоскопски метод на опериране се извършват в три отделни операции. Операцията ми я правиха в гр. Плевен в клиниката „Св. Параскева” от доц. д-р Юрий Николов. Операцията е безкръвна и няма болка след излизането от упойка, а самото то стана за около 5-10 минути без гадене, световъртеж и всичко останало. Свалянето на тампоните също не е като при стария /кръвния/ метод, а не се усеща никаква болка, освен леко гъделичкане в носа. Препоръчвам на всеки, който има проблеми с носа и не е открил лечение да посети добър УНГ лекар, за да се диагностицира правилно състоянието му и ако има възможност да си направи тази процедура, за да се оправи. За нея знам, че трима лекари в България, които я практикуват към момента. Единият е д-р Николов в гр. Плевен, а другите двама мисля, че са в София и Пловдив, но не съм най-сигурен. Ако някой се притеснява от операции, уверявам ви, че аз самият съм преживял няколко, но като тази няма. Единствения минус за мен беше 48 часа след операцията до свалянето на тампонадата, тъй като се диша само през устата, но не е нетърпимо. Успех на всички с лечението на носни и всякакви проблеми.

Oompa Loompa
10th March 2012, 19:03
Тази операция не е нещо невиждано до сега , практикува се от доста време и не е привилегия само на някои доктори :)
Названието на операция е FESS (Functional Endoscopic Sinus Surgery ).
При теб запушването е било по скоро от синузита и полипите отколкото от изкривената носна преграда;) И изкривената носна преграда не предизвиква синузит или пък полипи!Между другото полипити рецидивират , така че очаквай пак да се върнат .

Ето тук има обяснения за операцията ;)
https://entuk.org/ent_patients/nose_conditions/fess

swat4081
11th March 2012, 11:52
Вярно е, че този метод се прилага от поне 5 години насам, но аз не знам кои са другите специалисти освен Юрий Николов, които я прилагат (но знам, че има). А в интерес на истината постоянното запушване при мен беше в следствие на хронично удебелената лигавица. Синуита не беше постоянен, а само при възпаление (най-често от вирусни инфекции). Полипите пък се появяват в следствие на дългогодишните инфекции в синусите и задържането на бактерии в тях. И да, знам че могат да рецидивират, но само ако не са отстрарени добре. Колкото до кривата носна преграда, тя е първопричината за всички гореспоменати неща, защото ако не е крива и носната кухина се вентилира правилно, няма да се стигне до останалто. Доста съм изчел и разпитвал, а и от лекари го знам, че е така. Така, че ако някой има подобни проблеми, добре е първо да установи как му е преградата и тогава да види дали ще се излекува медикаментозно или без хирургия няма да стане. Но ако се стигне до операция, аз лично съветвам всеки, с който съм говорил на тази тема, да си направи тази безкръвна операция. В бъдеще може да измислят и още по-добри методи, но засега аз съм за този :)

aydan
29th November 2012, 15:25
Здравейте ! Моля Ви помогнете със съвет.Имам затруднено носно дишане поради девиация на носната преграда и хипертрофия на носната лигавица поради студова алергия.Минал съм през лекари от ИСУЛ и ВМА все доценти и професори.Всички ми казаха, че ако се оперирам ще стане по-лошо.Моля помогнете !!!

Dii
29th November 2012, 15:38
Защо да стане по-лошо? Какво точно казаха...?

aydan
30th November 2012, 16:20
Поради студовата алергия, която имам след година-две носната лигавица пак ще набъбне и пак няма да можеш да дишаш.Лошата прогноза ми казаха : доц. Венцислав Цветков от ВМА , доц. Мелничаров от ИСУЛ,проф. Георги Едрев от Транспортна болница.

aydan
30th November 2012, 16:27
Казаха ми , че ако се оперирам няма да съм доволен и ,че ще карам с носни спреове.Преди време във форумите попаднах на такъв човек ,който се оперирал и сега не е добре живеел с носни спреове, защото лигавицата му пак набъбнала/ хипертрофирала /.

Jeimy
9th December 2012, 23:29
Здравейте ! :wink:
Преди няколко дни бях на преглед в Токуда и се установи, че и аз съм за риносептопластика, тъй като от години дишам само с капки и имам също леко изкривяване по рождение вътрешно и външно. Бях се запътила към д-р Евстатиев, но се оказа, че той няма как да ми помогне в проблема с дишането и ме препрати при УНГ специалист. Там съвсем случайно попаднах на д-р Галя Георгиева. Не знам нищо за нея, ако някой има мнение, моля, нека го напише. Нейното заключение е, че имам нос - девиация на септума - умерено изразена на ляво, с криста по пода, двустр. хипертрофия и едем на конхите с леко ливидна мукоза; леко изразен гибус на носната пирамида. Мезоф - хиперемия и едем на лимфоид гранулации на зад. стена отоск - б.о. (преписвам го дословно от амбулаторния лист). Ако някой може в превод накратко да ми обясни колко ми е сложно положението, много ще съм му благодарна.:new_user::smile:
Според д-р Георгиева имам нужда от едномесечно лечение с 4 вида капки и едни хапчета, след което операция. Никъде не прочетох някой да се е лекувал/подготвял по този начин преди операция. Има ли такива? Стана ми странно, защото съм чела, че ако изобщо има шанс за медикаментозно лечение, то се прилага първо то и ако след него няма ефект, се минава към операция. Не бях чувала за такова като мойто. :2016:

fifth_root
9th February 2013, 15:09
Здравейте!

Реших да споделя и аз за моята септопластика. До нея се стигна след спорт - занимавам се с Бокс и Киокушин, но на всички е известно, че Бокс и здрав нос е като Борба и здрави уши... Та след един удар лявата ноздра ми остана запушена. Първо мислех, че след време ще мине и е ефект от травмата, но това продължи с месеци, през които само капки ми помагаха, но да знаете - това не е опция, особено ако са с Ксилометазолин - изсушава лигавицата, а и носът привиква към капките! След преглед се установи, че ми е изкривена носната преграда. Реших да се оперирам в ИСУЛ, като ме прегледа детски УНГ - д-р Попов. Предложи ми процедура по изправяне на носа, но така или иначе се отнесе некоректно с мен, забрави да ме запише за операция, а после разбрах и много други негативни неща за детското УНГ в ИСУЛ от колеги. Та се пренасочих към ВМА и д-р Златанов.

Операцията е безплатна, здравната каса я поема, но аз бях изнуден да дам и 600 лв. за избор на екип, което всъщност е опция на пациента, но не е задължителна. М*йната му, дадох ги! И всъщност не бях опериран във ВМА (където само платих), а в МБАЛ Сердика. Операцията беше септопластика, не чупене, както ми предлагаха в ИСУЛ. Направиха ми я на 7-и февруари, сега съм с тампони в носа, които ще свалят във вторник. Иначе се отнесоха добре, болницата е чиста, не съм плащал нищо допълнително. Ще пиша пак как се чувствам и за резултата известно време след като ми свалят тампоните. За момента преглъщам трудно. Беше ми казано, че за да усетя ефект от операцията трябват минимум две седмици и сигурно е така - все пак носът е много кръвоснабден, има много секрети, явно е до време, за да мине. Ето и линк към кабинета УНГ в болницата, описани са д-р Златанов и доц. Цветков като външни консултанти, а тримата от снимката се занимаваха отделно с мен: http://www.mbalserdika.com/site/archives/230

Не е страшна процедурата, за предпочитане е от това да се задушаваш цял живот, особено ако и спортуваш активно, както аз! Не насърчавам никого да ходи на конкретно място, казвам го с добро - не се колебайте, изберете лекар по ваш избор, за да ви олекне! Най-малкото затрудненото дишане влияе на сърцето и белите дробове (което всъщност никак не е малко), а е възможно и да ви заглъхнат ушите, което е дразнещо също.

dilqna_ivanova
22nd February 2013, 09:56
Здравейте!

Реших да споделя и аз за моята септопластика. До нея се стигна след спорт - занимавам се с Бокс и Киокушин, но на всички е известно, че Бокс и здрав нос е като Борба и здрави уши... Та след един удар лявата ноздра ми остана запушена. Първо мислех, че след време ще мине и е ефект от травмата, но това продължи с месеци, през които само капки ми помагаха, но да знаете - това не е опция, особено ако са с Ксилометазолин - изсушава лигавицата, а и носът привиква към капките! След преглед се установи, че ми е изкривена носната преграда. Реших да се оперирам в ИСУЛ, като ме прегледа детски УНГ - д-р Попов. Предложи ми процедура по изправяне на носа, но така или иначе се отнесе некоректно с мен, забрави да ме запише за операция, а после разбрах и много други негативни неща за детското УНГ в ИСУЛ от колеги. Та се пренасочих към ВМА и д-р Златанов.

Операцията е безплатна, здравната каса я поема, но аз бях изнуден да дам и 600 лв. за избор на екип, което всъщност е опция на пациента, но не е задължителна. М*йната му, дадох ги! И всъщност не бях опериран във ВМА (където само платих), а в МБАЛ Сердика. Операцията беше септопластика, не чупене, както ми предлагаха в ИСУЛ. Направиха ми я на 7-и февруари, сега съм с тампони в носа, които ще свалят във вторник. Иначе се отнесоха добре, болницата е чиста, не съм плащал нищо допълнително. Ще пиша пак как се чувствам и за резултата известно време след като ми свалят тампоните. За момента преглъщам трудно. Беше ми казано, че за да усетя ефект от операцията трябват минимум две седмици и сигурно е така - все пак носът е много кръвоснабден, има много секрети, явно е до време, за да мине. Ето и линк към кабинета УНГ в болницата, описани са д-р Златанов и доц. Цветков като външни консултанти, а тримата от снимката се занимаваха отделно с мен: http://www.mbalserdika.com/site/archives/230

Не е страшна процедурата, за предпочитане е от това да се задушаваш цял живот, особено ако и спортуваш активно, както аз! Не насърчавам никого да ходи на конкретно място, казвам го с добро - не се колебайте, изберете лекар по ваш избор, за да ви олекне! Най-малкото затрудненото дишане влияе на сърцето и белите дробове (което всъщност никак не е малко), а е възможно и да ви заглъхнат ушите, което е дразнещо също.

Здравейте, искам да попитам дали сте доволен от отношението в самата болница и дали всичко е нормално след операцията сега. На мен ми предстои операция при доц. Цветков. Ходих при него на преглед във ВМА, но ми каза, че ще ме оперира в МБАЛ Сердика и не знам дали да се мъча да ме оперира във ВМА или да се съглася да е в Сердика.
Също ме интересува и колко дни се лежи в болницата.
Надявам се вече да сте добре и да има положителен резултат от процедурата.
Благодаря ви предварително за информацията.

sunstroke
23rd February 2013, 14:11
Здравейте, необходимо ми е важно уточнение - имахте ли видимо /визуално/ изкривяване на носа в резултат на изкривената носна преграда? Благодаря предварително за информацията

dilqna_ivanova
24th February 2013, 10:13
Здравейте, нямям външно визуално изкривяване.

bobby.stoianow
17th March 2013, 08:47
Здравейте,в четвъртък ми бе направена Септоринопластика и вече четвърти ден ми тече кръв от носа.Доцента ми махна тампоните на втория ден и от тогава само кърви,а той непосредствено след махането на тампонадата ми каза че ще спре кървенето до 5 минути но то така и не спря,та въпроса ми е нормално ли е четвърти ден вече да не спира да ми тече кръвта?:sad::sad:

sibi
17th March 2013, 09:09
Не е нормално, ако наистина тече кръв, а не излизат просто съсиреци. Обадете се на доктора.

klarisina
17th March 2013, 10:07
Както е написала сиби, ако кръвта тече потърсете лекаря-непременно!!!

Oompa Loompa
17th March 2013, 13:35
Сложи в една торбичка лед и я слагах на носа. Също така яж лед.

bobby.stoianow
18th March 2013, 13:16
Как така да ям лед,няма ли да настина,което ще е по лошо мисля :shock: :Но все пак вече въстановяването върви по план-5ти ден и оттоците вече се разнасят и само остана да чакам свалянето на пластини и лонгета:1224:

Dii
18th March 2013, 18:08
Значи е спряло кървенето, така ли?

bobby.stoianow
18th March 2013, 18:40
Ами то всъщност не беше точно кървене а често сълзене на една светла като розова кръв-рядка и постоянно се бършех до вчера а днес вече е по рядко сълзенето а и си излизат съсиреците.Обаче в началото не бях много наясно дали трябва изобщо да излиза някаква кръв от носа и затова попитах и тук за мнение при положение,че доктора като ме изписа каза,че веднага ще спре кръвта а и вчера все пак каза че всичко е нормално.Аз си го обяснявам от това че ми е рязано много от носа а и са си две операции все пак Септо и Рино.На мен носа ми бе адски крив и деформиран,просто не ми се иска да ви показвам :2005:Сега вече след интеренциите не мога да повярвам от резултата ,направо е супер :-)

Dii
18th March 2013, 18:45
Дай да видим дееее, при кой лекар се оперира?

bobby.stoianow
18th March 2013, 20:39
Ами ще кача снимки след като ми свалят лонгетата.Иначе се оперирах при Доц.М.Мелничаров от Исул.

Нелка
18th March 2013, 21:47
Доц.М.Мелничаров от Исул.[/QUOTE]

Чувала съм го с хубаво, личния ми лекар ми го препоръча като най-добрия УНГ в БГ.. аз не бях го чувала, затова не го отразих.

Нелка
18th March 2013, 21:54
Доц.М.Мелничаров от Исул.[/QUOTE]

Чувала съм го с хубаво, личния ми лекар ми го препоръча като най-добрия УНГ в БГ.. аз не бях го чувала, затова не го отразих.

bobby.stoianow
18th March 2013, 21:56
Доц.М.Мелничаров от Исул.

Чувала съм го с хубаво, личния ми лекар ми го препоръча като най-добрия УНГ в БГ.. аз не бях го чувала, затова не го отразих.

Ами може,не случайно е завеждащ отделение в Исул все пак,а и той каза,че е правил 5000 операции,което си е доста:-)

Jeimy
22nd March 2013, 17:17
А някой да е чувал за Петко Кабакчиев от Правителствена болница? УНГ специалист е. Имам записан час за операция, но инфото в нета не е много за него. :sad: Някой да се е оперирал при него ???

fifth_root
12th May 2013, 17:15
Здравейте!

Реших да споделя и аз за моята септопластика. До нея се стигна след спорт - занимавам се с Бокс и Киокушин, но на всички е известно, че Бокс и здрав нос е като Борба и здрави уши... Та след един удар лявата ноздра ми остана запушена. Първо мислех, че след време ще мине и е ефект от травмата, но това продължи с месеци, през които само капки ми помагаха, но да знаете - това не е опция, особено ако са с Ксилометазолин - изсушава лигавицата, а и носът привиква към капките! След преглед се установи, че ми е изкривена носната преграда. Реших да се оперирам в ИСУЛ, като ме прегледа детски УНГ - д-р Попов. Предложи ми процедура по изправяне на носа, но така или иначе се отнесе некоректно с мен, забрави да ме запише за операция, а после разбрах и много други негативни неща за детското УНГ в ИСУЛ от колеги. Та се пренасочих към ВМА и д-р Златанов.

Операцията е безплатна, здравната каса я поема, но аз бях изнуден да дам и 600 лв. за избор на екип, което всъщност е опция на пациента, но не е задължителна. М*йната му, дадох ги! И всъщност не бях опериран във ВМА (където само платих), а в МБАЛ Сердика. Операцията беше септопластика, не чупене, както ми предлагаха в ИСУЛ. Направиха ми я на 7-и февруари, сега съм с тампони в носа, които ще свалят във вторник. Иначе се отнесоха добре, болницата е чиста, не съм плащал нищо допълнително. Ще пиша пак как се чувствам и за резултата известно време след като ми свалят тампоните. За момента преглъщам трудно. Беше ми казано, че за да усетя ефект от операцията трябват минимум две седмици и сигурно е така - все пак носът е много кръвоснабден, има много секрети, явно е до време, за да мине. Ето и линк към кабинета УНГ в болницата, описани са д-р Златанов и доц. Цветков като външни консултанти, а тримата от снимката се занимаваха отделно с мен: http://www.mbalserdika.com/site/archives/230

Не е страшна процедурата, за предпочитане е от това да се задушаваш цял живот, особено ако и спортуваш активно, както аз! Не насърчавам никого да ходи на конкретно място, казвам го с добро - не се колебайте, изберете лекар по ваш избор, за да ви олекне! Най-малкото затрудненото дишане влияе на сърцето и белите дробове (което всъщност никак не е малко), а е възможно и да ви заглъхнат ушите, което е дразнещо също.

Макар че пиша три месеца по-късно, промяна усетих още на втората седмица. Вече дишам нормално, но имайте предвид, че носната преграда се нуждае от поне половин година, за да заздравее, заради което усещам лека болка при по-силен натиск. Болка, която само да индикира, че още трябва да внимавам, не е нищо непоносимо. Въпреки това отново съм в залата, но се пазя с каска този път, не че е пълна гаранция, но това е мой избор. Също така имам малко повече секрети, които понякога просто трябва да продухам, за да ми поотпушат носа, но това е, защото и лигавицата е много чувствителна и също се нуждае от много време, за да заздравее напълно. Та от моя опит - това е и умишлено си цитирам предния пост.

dolphine1
6th April 2014, 17:26
Здравейте, мен ме оперираха по същата схема - във ВМА кеша, а после в Сердика. Операцията бе в петък наобед, нищо не усетих, а ме изписаха събота сутринта. От два дни имам сълзене на кръв и секрети и се налагам да сменям марли през час , когато е ден и през два часа, когато е нощ. Д-р Златанов ме оперира, доволен съм, но ме притесняват тези секрети и утре ще отида на профилактичен преглед.

skn
8th February 2015, 10:11
здравеите моят нос беше спукан от една безобидна игра с приятел ... лек спаринг , но тои не си спря ръката и ме удари точно в носа без да иска отстрани от дясно, чу се силно изпукване и изтече кръв от другата страна на удара .. оказа се че точно тази страна която кървеше беше запушена и докторката с някакъв инструмент с които натисна кам другата ноздра силно няколко пати и я отпуши на място ,като преди това ми завря памук с упоика в същата ноздра за около 10тина минути, въпросът ми е минаха 2 седмици и аз виждам лека промяна в носа външна дали е от оттока... и ако спадне ще се оправи или ще си остане така , някои по нагоре зададе много точен въпрос по горе дали след разместване на носната преграда има външно изкривяване...

mart0000
31st March 2016, 15:59
А някой да е чувал за Петко Кабакчиев от Правителствена болница? УНГ специалист е. Имам записан час за операция, но инфото в нета не е много за него. :sad: Някой да се е оперирал при него ???

Здравейте аз се оперих при доц. Кабакчиев преди около 2 години видях този пост и проблема е още актуален за много хора нека да споделя какво мисля.

Човека е много добър специалист и си разбира от работата. прибяхва до операции само в крйни случай като моя. първо иска да ви помогне със всякакви начини и след това прави операцията. Това не означава че е евтино. Като цена е малко над операциите на Златанов и Цветков..... май така се казваха топ специлистете на ВМА-София. Операциите при Кабакчиев по здравна каса се чака безумно много, затова както знаете избора е на частно . Мен ме оперираха в Св. Пантелаймон Младост - отиваш плащаш и на др те гонят.
От години имах удебеляване на конхите в следствие на продължителна употреба на капки за нос и закривена носна преграда. Това беше единствения останал вариянт в такива ситуации. Този проблем се ме мъчеше поне 10 години.

Операцията обаче е последната стъпка. При корекцията на носна преграда ти изгрят лигавицата (това са микроскропичните власинки които спират всякакви бактерии и мръсотии). да не говорим за проблемите които може да имате ако енаправено некадърно. Ето защо преди операция препоръчвам да се ползва чайника нети-под с хималайка сол. Разтваря се 1 чаена лъжичка хималайска сол (не обикновена заради йода) в 500 милитра минерална вода (не чешмяна заради хлора) и се прави инхалация на носа. има мн клипчета в Ю-тюб как се прави. Ако след 6 месеца няма резултат или е по зле вече може да се оперирате.

Преди операция скенера е задължителен, не се хващайте да ви оперира които и да било ако нямате скенер. По него се извършва и самата операция.

След оперативния период е мн тежък около 6м-1 година. Аз лично ходих на гмуркания , които много ми помогнаха. Имайте на предвид че ако имате полипи в носа, операцията не може да изчисти всичките полипи. Налягането под водата (или промяната на налягането) изравнява налягането в кухините и се отлепят всички гадости за които не подозирате че съществуват. Препоръчват се гмуркания защото на 10м. отголу имаш 2 атносвери налягане. (стига да можете да плувате :)

Инхалацията с нети-пот е препоръчителна винаги когато се сетите дори и здрави.
Желая на всеки които чете този пост да се оправи без операция

radoslavnkolev
1st August 2017, 13:14
Да :)

s.arhangelov
28th June 2019, 13:12
Здравейте, беше ми направена септопластика преди 5 дни в "АмериМед" от д-р Батмаз. Имах изкривяване на носната преграда и от двете страни (повече в ляво) и ми се събираха секрети в гърлото постоянно. Доктора си свърши работата много добре и ми обясни какво да очаквам доколкото е възможно. Операцията беше извършена под пълна упойка. Първия ден изпих около 12 литра вода и успях да спя 2 пъти по 15 мин. На втория ден отидох да ми извадят повечето тампони (остана един малък). Мъчението с водата и спането продължи до 4-тия ден, когато помолих да ми извадят плаките (пластмаси дълги колкото клечки за уши и 3-4 см широки). По план трябваше да ги извадят на 5-ия ден, но аз не издържах. Сега продължавам да нямам сили и да пия по 3-4 литра вода на ден, но усещам че има подобрение. Това което ми разказа играта е температурата, която идва от напрежението в носа. Вече 5 дена ме съсипва и убива всякакъв апетит. Не препоръчвам да се прави операцията, освен ако не сте изчерпали всички други варианти и ви пречи да живеете пълноценно. Дискомфорта е сериозен. Ако все пак решите да я направите, очаквайте поне 7 дена да сте си вкъщи и си подгответе много вода и кисело мляко.
Ето и малко практическо инфо:
Цена за операцията + ЕКГ преди нея + нужните лекарства за след нея: 1150 лв (НЕ по здравна каса).
Действително няма белези, но стават ранички в носа, които трябва да се мажат с мехлем.
Няма обоняние първата седмица, но би трябвало постепенно да се възвърне.

*Всичко написано е на база моят опит и е възможно да е различно при други хора.

manolova
11th October 2019, 07:05
Здравейте, дали има някакви новини относно Д-р Кабакчиев? Къде практикува или някакви контакти?

Rita19
23rd September 2020, 15:09
Здравейте, беше ми направена септопластика преди 5 дни в "АмериМед" от д-р Батмаз. Имах изкривяване на носната преграда и от двете страни (повече в ляво) и ми се събираха секрети в гърлото постоянно. Доктора си свърши работата много добре и ми обясни какво да очаквам доколкото е възможно. Операцията беше извършена под пълна упойка. Първия ден изпих около 12 литра вода и успях да спя 2 пъти по 15 мин. На втория ден отидох да ми извадят повечето тампони (остана един малък). Мъчението с водата и спането продължи до 4-тия ден, когато помолих да ми извадят плаките (пластмаси дълги колкото клечки за уши и 3-4 см широки). По план трябваше да ги извадят на 5-ия ден, но аз не издържах. Сега продължавам да нямам сили и да пия по 3-4 литра вода на ден, но усещам че има подобрение. Това което ми разказа играта е температурата, която идва от напрежението в носа. Вече 5 дена ме съсипва и убива всякакъв апетит. Не препоръчвам да се прави операцията, освен ако не сте изчерпали всички други варианти и ви пречи да живеете пълноценно. Дискомфорта е сериозен. Ако все пак решите да я направите, очаквайте поне 7 дена да сте си вкъщи и си подгответе много вода и кисело мляко.
Ето и малко практическо инфо:
Цена за операцията + ЕКГ преди нея + нужните лекарства за след нея: 1150 лв (НЕ по здравна каса).
Действително няма белези, но стават ранички в носа, които трябва да се мажат с мехлем.
Няма обоняние първата седмица, но би трябвало постепенно да се възвърне.

*Всичко написано е на база моят опит и е възможно да е различно при други хора.


Здравейте, може ли да споделите как се чувстате месец по-късно? Предстои ми такава интервенция при доктор Батмаз. Благодаря

Bobito12
6th April 2021, 01:29
Здравейте, историята с моя нос е дълга.... Дълго обмислях операция и накрая се реших . Първата операция си направих в Пловдив при измислен хирург Молов. Резултат плачевен.съжалявах, че съм се опериарала (аз преди си изглежда по-добре) ...не можех да се гледам дори, но некадърникът Молов ми заяви, че било част от рисковете да не се харесам.... Ок. Предприех след година втора, при друг некадърник (в София) - резултат огромна камба и най-лошото НЕ МОЖЕХ ВЕЧЕ ДА ДИШАМ С ЕДНАТА СИ НОЗДРА ИЗОБЩО. Казах си, че ще се гледам така и няма да си дишам , но започнаха проблеми ринити, полипи и т. Н и след пореден преглед на УНГ ми заявиха, че трябва да се оперирам за изправяне носната преграда, тъй като притокът на въздух с времето ще намалява все повече. Вече имах и системно главоболие от нарушено то си дишане. Посъветваха ме да потърся УНГ хирург и да действам. Звънях на няколко, но само докато чуят,че съм сложен случай и не искат да се наемат..... Попаднах на статии за др Асен Асенов за иновации в ринопластиките и че е началник на УНГ Умбал Пловдив и реших да се свържа. Не ми отказа, много любезен и отзивчив. Насрочих консултация и отидох. Първо впечатление - много внимателен и земен. Само ми каза мога да направя, така че да дишаш. Това ме окуражи и само след час от консултацията звъннах да насроча операция! Много притеснена бях! Знам какъв кошмар е следоперативния период синини, отоци и т. Н.и най-вече как ще е ако не продишам никога.... Рискувах! Операцията продължи 4 часа. Докторът каза, че е било доста изненадващо състоянието на носа вътре,, на следващия ден ми махнаха тампоните и се прибрах вкъщи. Поставени ми бяха и пластини, които да държат преградата права.на 7ми ден ми махнаха шината, а на 14ти - пластините. Не можах да повярвам Дишах като новородено! ЧУВСТВО, КОЕТО НЕ ВЯРВАХ, ЧЕ ЩЕ ИЗПИТАМ ОТНОВО. А носа е прав и много естествен. Страшно съм доволна от др Асенов, ръцете му са златни. Невероятен е докторът и целия му екип. Ринопластиката беше затворен тип и възстановяването беше много бързо (предните ми бяха отворени) страшно съм Благодарна! Професионалист! Съвет към всички, които им предстои : ринопластика само при хирург УНГ! Защото после може да сте красиви, но може и да не дишате! Само гледат визията и функционалността не ги интересува хирурзите! Успех на всички!