PDA

View Full Version : Ниско кръвно в резултат на диета


Chiara
6th July 2010, 17:32
Здравейте!

Всеки път, когато реша да огранича яденето си по някакъ начин - било то ако искам да се придържам към диета или просто огранича захар / мазнини / въглехидрати, кръвното ми пада след известно време и не се чувствам добре, а пък да не говорим за евентуални тренировки. Бих описала това, което изпитвам точно като някакъв вид недостиг...

По принцип съм слаба - 51 кг при ръст 167 см. (23 г.) и нямам нужда от диети, а никога и не съм успявала да изкарам повече от един ден на диета. Говоря генерално - ето сега например искам да огранича мазнините и захарите. Организмът ми обаче се противити моментално и следва - ниско кръвно, разтреперване, неадекватност и в накрая - връщане на първа позиция, в която в крайна сметка изяждам това, което съм опитала първоначално да огранича. Съответно, не много по-късно вече се и чувствам по-добре.

Като цяло, кръвното ми е ниско така или иначе. Не пия кафе, защото от него се разтрепервам.

Има ли още някой, на който да му се е случвало същото нещо? Нормално ли е или..? И също, смятате ли, че евентуално всички тези симптоми биха изчезнали след като се адаптира организма?

Благодаря.

tsvety
7th July 2010, 17:42
Ако имаш ниско кръвно, не би ли трябвало да се чувстваш добре от кафето? :roll: Аз бях точно така като тебе навремето, само че не пиех още кафе и когато започнах да пия редовно - всички тези проблеми се изпариха от раз.

root
8th July 2010, 09:30
Кафето не е решение, а заобикаляне... Така че проблемът си седи.

Правилно хранене, движение, кислород, каляване, без стрес.

pticasprujina
8th July 2010, 10:38
Пий повече вода. Аз преди винаги съм била с ниско кръвно, но откакто се научих да пия поне по 1,5 л вода на ден, намам този проблем.

Chiara
9th July 2010, 11:04
Здравейте момичета, благодаря много за отговорите!

Много е странно наистина, но при ниското ми кръвно (което дори в последно време е по-близо до нормалното, отколкото до много ниското) пиенето дори на съвсем малко кафе или капучино ме разтреперва страшно много. Ставам много неадекватна и ми трябват поне 2 часа, за да се върна пак към нормалното си състояние. Ето защо, избягвам кофеина като цяло.

Иначе, вода пия поне 3 л. на ден - навик или нужда - не знам, но от малка пия много вода, но промяна няма.

Единственото, с което си обяснявам това разтреперване, когато опитам да огранича дадена храна е евентуалното адаптиране на организма ми. В крайна сметка обаче така и не съм в състояние да разбера дали това е причната, тъй като се получава затворен кръг и след падането на кръвното не успявам да изчакам, за да видя кога ще се почувствам по-доре.

дундьо
9th July 2010, 12:09
От цялата работа не разбирам защо някой, който е добре здравословно, изглежда добре без специални диети, чувства се добре и пр. иска да ограничава нещо в храната си. Очевидно от самосебе си поддържаш добър баланс на хранителните макросъставки. Вероятно си генетично благословена. И наистина като махнеш нещо, просто съсипваш баланса. Затова се разтреперваш от кафе - кофеинът възпрпятства по особен начин (темата е дълга) усвояването на храната и ти нарушава баланса в организма. Затова на практика получаваш същите симптоми. По принцип се препоръчва, когато искаш да поддържаш добър хормонален баланс (т. е. добър метаболизъм), да не пиеш кафе. Ние повечето хора сме дефектни и едно повече или по-малко не ни пречи. Най-малкото няма как да го забележим. Но ето че при теб е очевадно. И да знаеш, че няма нищо страшно в консумацията на въглехидрати и мазнини. Необходимо е. Лошо е да злоупотребяваш с тях. Не се поддавай на съвременните пълни видиотявания по въпроса и на разните повици за здравословно хранене. В повечето случаи са отправени от хора и организации, които са си просто абсолютно неграмотни по въпроса. Или от компании, които продават нещо и трябва да ти вменят чувство за грешка, за да ти пробутат някаква стока. Добре си си и докато е така, нищо не променяй. Разбира се, с възрастта ще се наложи, но не сега. Само избягвай жълтък, карантии и мазнина от червено месо. Това не значи обаче, че са табу. Растителни мазнини си яж.

Chiara
9th July 2010, 12:23
Дундьо, благодаря - много оценявам отговора ти!

Разбрал/а си точно какво имах предвид. И не, не, че имам нужда от диети - както каза и ти - добре съм си и така. Но ми е много странно като цяло как организмът ми всеячески се противи и исках да разбера дали евентуално има и някой друг, който се е чувствал по същия начин.


Като цяло, си мислех, че е възможно в мен да е дефекта, след като никой, които познавам или с когото съм говорила не е имал подобен "проблем" като моя. Но, както каза ти - погледнато от друга гледна точка, може пък да не е проблем, а именно нещо положително. Наистина досега не се бях замисляла.

За кофеина ми е много интересно - сега ще се поразровя малко и ще прочета.

Още веднъж - благодаря за коментара!

дундьо
9th July 2010, 12:42
Киара, ако ти е интересно, прочети "Зоната" на д-р Сиърс, ако още не си. Това е революция в науката за храненето и е признато от всички. Има книга "Ние и Зоната" от български екип доктори, има я на пазара. Но оригиналът е по-интересен и по-подробен, с описание на много експерименти и на достъпен език. Хубавото на българската книга е, че въвежда типичните наши храни, от нашия пазар. Освен това обяснява Зоната, защото оригиналът на Сиърс е от 99 г. и вече не се намира. Прочети я за информация, ще получиш отговор на много въпроси.

Chiara
9th July 2010, 14:22
Благодаря за препоръката.

По принцип не си падам по книги за диети и за това не съм я чела, но щом казваш, че има интересни експерименти и че би била полезна, може и да си я взема. Мерси :)

дундьо
9th July 2010, 15:20
Не, това не е книга за диета, спокойно. При това ти казвам да я прочетеш, за да намериш някои отговори. Само това.

дундьо
12th July 2010, 14:51
Киара, не е невъзможно да имаш свръхчуствителност или даже непоносимост към кофеин. Не е зле да се тестваш по въпроса, защото не съм много сигурна дали производни или пък просто от същата група вещества не участват във фармацевтични и козметични продукти.

Chiara
12th July 2010, 16:28
Ами, знаеш ли, например с Кола и шоколад нямам проблеми в големи количества. Нито с Ред Бул от време на време, когато излизам. Много е странно - само чистият кофеин на продуктите от кафе ми влияе така. Може би, защото е концентриран, знам ли и аз... :roll:

дундьо
12th July 2010, 16:33
Майната му на кафето. Аз съм на принципа щом нещо не ми понася, просто го инорирам и толкоз. :P :P :P Ето например нямам проблем с почерпките, защото и да мина мярката, не знам какво е това махмурлук, само по описание. :lol: :lol: :lol:

Chiara
12th July 2010, 16:45
Хаха, много си права - зарази ме с твоя позитивизъм! :) В крайна сметка животът е чудесен и без кафе, а се надявам до диети да не прибегна скоро, така че май нищо не ми остава освен да си подсвирквам щастливо :)

А това за махмурлука е страхотно! Мен от бяло вино много ме боли глава, ако попрекаля...