PDA

View Full Version : 5 начина да направим бързата закуска максимално диетична


aleksmarinov
8th October 2010, 15:32
Всички знаем веригите за бързо хранене. Всички знаем, че там готвят вкусно. Никой не знае какво ТОЧНО съдържа месото в един бургер от McDonalds, примерно, но обичаме храната там така или иначе. Как да предпазим диетата си от junk food? На първо място – като не консумираме такава храна. Но, все пак, хора сме, понякога ни се дояжда бургер, понякога може да нямаме друг избор (при дълго пътуване, например). Ето няколко съвета, чрез които да намалите вредата от тези храни максимално:


1. Следете порцийте
Универсално правило за всички видове заведения за бързо хранене – следете порцията си. Единственият сигурен начин да намалите с доста калорийте от дадена храна е като изядете по-малко от нея. Вредата от тези храни идва главно от калорийте, за това ако следите тяхното количество и приемете точно колкото ви трябват (или приемете опреелено количество, което можете да компенсирате с останалите хранения), няма да имате проблем. Освен, че няма да заситите глада си особено много, естествено. Повечето храни в такива заведения съдържат голям брой калорий в малко количество храна, но ако сте сигурни, че по-нататък през деня ще можете да изгорите или компенсирате мазнините – защо пък не?
За това – избирайте възможно най-малкия като обем артикул от менюто (но не чак кетчупа, само) и стойте настрана от готови менюта, които предлагат така наречените SuperSize или KingSize порции (Big Tasty, например).

2. Напитките
Внимателно изберете напитката си. Ако имате нужда да пиете нещо с храната си – най-добрият избор ще е вода. Ако, обаче, искате напитка с вкус на нещо, изберете диетичният вариант. Винаги ми е било забавно да видя как хора си поръчват две McMenu-та и диетична кола, например, но когато говорим за диети и тренировки – и диетичната напитка е нещо.
Повечето недиетични напитки в заведенията за бързо хранене съдържат голямо количество захар, която ще ви развали диетата драстично. Соковете също влизат в тази класация. Да не говорим за различните видове шейкове – там ви чакат минимум 300 калории на порция, което си е почти едно ядене, а понякога съдържат повече калории дори и от бургера до напитката ви.

3. Бургери
Когато избирате бургер, се придържайте към единичната форма, тоест – избягвайте двойни, тройни хамбургери. Нека кюфтето да е едно. Винаги е по-умния вариант. Вярно – с повече месо в бургера ще приемете повече протеин, но според мен, по-добрият вариант е да ударите един единичен хамбургер и след това да пиете един протеинов шейк, за да добавите само ЧИСТ протеин, а не протеини+мазнини, които се съдържат в допълнителното кюфте.
Сосовете в бургерите също трябва да се вземат под внимание. Всички „специални“ сосове и сосове на сметанова основа трябва да се избягват, защото често пъти, точно те носят най-големия заряд от калории.
Ако си поръчате единичен бургер без сирене, без „специални“ сосове, с повечко зеленчуци и нормално количество горчица и/или кетчуп – на прав път сте към минимизирането на калориите в това меню.

4. Пилешко
Когато избирате меню или бургер с пилешко месо в него, гледайте пилешкото да е на грил, а не онова пържено пилешко с адската коричка, което запушва вени от раз. Често пъти пърженото пилешко ще надхвърли количеството калории, които се намират в един обикновен хамбургер, например. Така вие си мислите, че ядете с минимум калории, като си поръчате пилешки бургер, а то…
Тук също внимавайте със сосовете. Доста от сосовете за пилешко са на сметанова основа – избягвайте ги. Накарайте да ви приготвят бургера без този сос, ако е възможно. В доста заведения за бързо хранене, продавача няма да знае какво точно съдържа или от какво е направен соса, за това конкретизирайте точно кое да махнат при приготвяне на бургера.

5. Салати
Салатата винаги е добър ход, когато ядем в заведения за бързо хранене, които предлагат салати. НО – внимавайте с дресинга. Проверявайте в менюто дали има видове салати с минимум калории, ако има – изяжте само половината, защото на повечето такива места „минимум калории“ означава 100 калории на порция.
Обърнете внимание на незеленчуковите съставки. Често ще срещнете различни видове месо, ядки, крутони, макарони, сушени плодове. Ако си поръчате пилешка салата (което е чудесен начин да прибавите и малко протеин към менюто) отново следвайте принципа на пилешкия бургер – изберете салата с пилешко месо на грил, а не пърженото с адската коричка
Стойте настрана от крутони, макарони и друг вид мазно месо в салатата, тъй като те ще добавят допълнителни мазнини. Ядки и сушени плодове може, но в нормални количества.
Следващият път, когато ви се дояде бургер от McDonalds – не се притеснявайте да го направите, но имайте в предвид тези съвети.

Ако вие също имате някакви съвети свързани с диети и бързо хранене – споделете ги!

daniski
9th October 2010, 16:00
Добре.Ама тогава защо изобщо да ходя в Мак-а,като и там ще правя сметки и диети....
знае се от какво са им хамбургерите-70% соя и 30% месо от умрелите 4 годишни млеконадойни крави,"гръмнали" се от антибиотици и хормони...
аз лично там не стъпвам.

garga_smela
10th October 2010, 09:58
Съгласна съм с daniski, вместо да правиш толкова много сметки по- добре не се храни там :wink:

desert_rose121
10th October 2010, 15:03
хах..еми и аз ги избягвам попринцип,но вчера примерно бях с една приятелка и меко казно ме 'набута' във въпросния "McDanald's" ..изядох само един чийзбургер,но не бях яла там от 100 века и сега ми се стори,че погълнах толкова много мазнини а все едно не бях изяла нищо..все пак вечерта не вечерях заради тоя чийзбургер...по-добре да ям по 2-3 пъти на ден,но качествена храна,отколкото един път и то някакъв си 'боклучав' бургер с който само дебелея и пак съм гладна...то затова в Америка ядат постоянно и приличат на ходещи плондири :x ..не мерси..взлизам там в краен случай иначе заобикалям на километри... :D

daniski
11th October 2010, 17:03
Да, така е.В Америка аз съм си добре....некой даже се чудят какво пък толкова имам да свалям... :!: :!: :!:
лоша работа е тука....даже съм чела не веднъж че има нещо в храната на fast food,което те кара да ядеш повече и повече от нея...
ами болестите са голям бизнес...
Аз доста се притеснявам да не се разболея от нещо,свързано с наднорменото тегло повече,отколкото за вънчния си вид и килограмите.

Ice Cream
11th October 2010, 22:42
Имам една приятелка,която каквото и да яде от маки даки,след това задължително 2 седмици пие някакви хапчета за корем(боли я страшно много и въпреки това понякога се изкушава и го яде...)!

daniski
12th October 2010, 03:42
какво да правиш...мен не ме изкушава,но някога не беше така.а и в Бг тези храни са скъпи,но тука са си евтини и народа лапа ли, лапа...
колко се говори за здравословно хранене и пак...всички знаят че Макдоналдс и Бъргър Кинг са вредни,но това НЕ НАМАЛЯВА КЛИЕНТИТЕ.Опашките са по всяко време.
Рекламите по телевизията са само за ядене,лекарства и пак за ядене.Ту едно,ту друго... :roll:

aleksmarinov
15th October 2010, 15:32
Имам една приятелка,която каквото и да яде от маки даки,след това задължително 2 седмици пие някакви хапчета за корем(боли я страшно много и въпреки това понякога се изкушава и го яде...)!

Точно - хората се изкушават. Нищо, че ги боли след това, или че са на диета. Просто се изкушават. И понеже е хубаво да има среден вариант - драснах тея съвети. Има хора, които не мислят, че като ще разваляш диета, трябва да я развалиш като прасе, както се казва. За това - правиш си сметката и си хапваш изкушенийце. Не е като да вадиш елката и а си смяташ калориите в Събуей, например. Просто казваш "Бе сос!" и си пушка. Кво толкова.

Solver
15th October 2010, 18:24
Кво толкова.

:lol:

По същия начин можем да подходим към цигарите - бе аз съм ги спрял, но 1-2 ще изпуша, кво толкова. Или крайния вариант - някой наркоман да се боцне веднъж и да каже - кво толкова.

Пълни глупости са това и изобщо е излишно да съществува подобна "философия". Толкова много сметки и мисъл за това "как да се храним здравословно с нездравословна храна" - сам виждаш какво се получава. Ако хората мислеха толкова много за храната си изобщо, като цяло, нямаше по улиците да виждаме това, което виждаме в момента.

Така че, който иска резултати и да бъде здрав, просто следва целта си, без изключения, а който иска да се лигави и няма воля, да си измисля диета ала макдоналдс.

И очевидно не мислиш за психологията на потребителя, който ще влезе, ще прочете безумната тема и ще започне да включва макдоналдс в менюто си, щото разбираш ли "то може да бъде здравословно". Толкова по-здравословно е, че ако приемем безразборното хранене в макдоналдс за 100% вреда, то "избирателното хранене" е 99% вреда. Невероятно.

Да не говорим, че има хора, за които това е болна тема, има хора, които съм им говорил с месеци и съм ги разубеждавал да не влизат в макдоналдс, изведнъж идва някой, който им казва, че "може". Няма да коментирам повече, че май ще изляза от добрия тон.

daliq
16th October 2010, 18:02
Аз обичам шейка на макдоналдс и какво от това , от него няма да стана 100 кила , ако го пия веднъж седмично , дали ще изям голяма пица в някоя пицария с или ще хапна чиизбургер е едно и също за мен , в бургера може и да има умрели крави , а в мръвката на пицата ми има умрели кучета,всяка си страна с нейният си бизне.
Моя съвет , ако ви се пие шейк не го сменяйте с диетична кола , просто го правете рядко

Ice Cream
16th October 2010, 20:05
Но, все пак, хора сме, понякога ни се дояжда бургер, понякога може да нямаме друг избор (при дълго пътуване, например).
-При дълго пътуване или каквото и да било-винаги имаме избор! Пълним чантата с плодове,зеленчуци,ядки,пъл озърнести сухари,а и по пътя има магазини и заведения и въобще избор голям!

Ето няколко съвета, чрез които да намалите вредата от тези храни максимално:
Ще намалим максимално вредата само и единствено,ако напълно ги изключим от менюто си!
2. Напитките
Внимателно изберете напитката си. Ако имате нужда да пиете нещо с храната си – най-добрият избор ще е вода.
Какво значи, "ако имате нужда да пиете нещо",тука доста се е изписало за това как трябва да се пие вода 30-60 мин преди ядене и 2 часа след ядене и защо!

Колкото до шейковете в Макдоналдс,може да са вкусни,може да не се пълнее от тях,ако изпиваш 1 седмично (той съдържа около 4-500 калории грубо,може и повече),но със сигурност не са полезни. По-добре си приготвяйте домашни шейкове-плодове,мляко,мед-всеки по вкуса му-поне знае от кое по колко слага и какво изобщо слага.

Предполагам,че и повечето са гледали клипа с пържените картофи от Макдоналдс и картофи пържени в ресторант,след 5 месеца картофите от макдоналдс седят непокътнати и като току що извадени от фритюрника,а другите картофи са буквално разложени. Сами си правете изводите. Всеки сам решава как и с какво да третира тялото си!


Ако вие също имате някакви съвети свързани с диети и бързо хранене – споделете ги!

garga_smela
18th October 2010, 09:21
Просто казваш "Бе сос!" и си пушка. Кво толкова.
На фона,на всичко останало, аз си мисля, че соса е най- малкия проблем :wink:

aleksmarinov
18th October 2010, 12:17
Кво толкова.

:lol:

По същия начин можем да подходим към цигарите - бе аз съм ги спрял, но 1-2 ще изпуша, кво толкова. Или крайния вариант - някой наркоман да се боцне веднъж и да каже - кво толкова.

Пълни глупости са това и изобщо е излишно да съществува подобна "философия". Толкова много сметки и мисъл за това "как да се храним здравословно с нездравословна храна" - сам виждаш какво се получава. Ако хората мислеха толкова много за храната си изобщо, като цяло, нямаше по улиците да виждаме това, което виждаме в момента.

Така че, който иска резултати и да бъде здрав, просто следва целта си, без изключения, а който иска да се лигави и няма воля, да си измисля диета ала макдоналдс.

И очевидно не мислиш за психологията на потребителя, който ще влезе, ще прочете безумната тема и ще започне да включва макдоналдс в менюто си, щото разбираш ли "то може да бъде здравословно". Толкова по-здравословно е, че ако приемем безразборното хранене в макдоналдс за 100% вреда, то "избирателното хранене" е 99% вреда. Невероятно.

Да не говорим, че има хора, за които това е болна тема, има хора, които съм им говорил с месеци и съм ги разубеждавал да не влизат в макдоналдс, изведнъж идва някой, който им казва, че "може". Няма да коментирам повече, че май ще изляза от добрия тон.

Темата е противоречива, спор няма. Просто приеми, че има хора, за които и това е нещо. ти го разглеждаш като начин да се зарибят хората да ядат джънк. А защо да не е първата крачка към здравословно хранене?
Пък и нали се сещаш, че хората с воля са по-малко от тези без.
И пак казвам - всичко се случва, не се знае къде ще останеш гладен.
Аз си хапвам от време на време, следвам си някои правила и съм огън. Както можеш да видиш от блога ми, например - не съм 200 кила лой.
Следвам си диета, която не се е сринала защото съм изял един бургер, например.

А за коментара, че "соса е най-малкия проблем" - ми понякога е най-големия. Виж Subway, например. Точно това разсъждаване, че дадено нещо е "най-малкия проблем" не е много правилно според мен. Защото като се съберат няколко малки проблема - става голям проблем.

daliq
18th October 2010, 20:16
Eхоооооооо живееш в България , или поне ние живеем тук , ти не знам къде си , да си чувал за Бай Бисер , Форнети , пици Браво , е това е джънк фууд в БГ , в Мак Доналдс се хранят децата , или тинейджърите от време на време , те не са обаче голяма част в този форум , объркал си аудиторията , 80 процента от хората тук нямат Мак Доналдс в градовете си , не че е загуба , пиши в някой Американски сайт , ще останеш по разбран

lullaby
18th October 2010, 20:27
Всъщност МакДоналдс е много, МНОГО популярен в България. Само в района на училището ми има 2 до колкото знам, ако не и повече. И най-гадното е, че всеки ден виждам какви опашки стават и как хората се бутат да ядат там, сякаш си струва... :roll: Радвам се, че аз за себе си съм стигнала до извода, че не ми трябва да развивам Американската хранителна индустрия. Препоръчвам ви да изгледате филмите Food Inc. или Super Size Me :wink:

Solver
18th October 2010, 20:44
Ще си позволя да коментирам само последния пост :lol:

Твоето местожителство е София, както забелязваме и очевидно училището ти се намира в центъра, дали е 6-то или 7-мо, все тая. Естествено възможно е и да се намира другаде, което едва ли има значение. Но най-важната забележка е, че София не е България, за да говорим, че чичо Мак бил много популярен в България :lol: Има М'кдоналдси в София, Пловдив, някой-друг по-голям град и... няколко по магистралата. Това е.
И както правилно отбеляза daliq - когато влезеш там, основната група потребители са тийнейджъри, което е жалко в случая.

lullaby
19th October 2010, 08:28
Всъщност има ли значение дали е МакДоналдс, КФС, Форнети, Пици или нещо друго? Проблемът не е на кое от тези места се хранят толкова много хора. Проблемът е, че го правят.

Piny
19th October 2010, 08:39
от всички изброени неща на мен май само дюнерът ми харесва( или по-точно не ме отблъсква). Аз уважавам стомаха си и обичам да ям качествени неща

root
19th October 2010, 08:42
Мен ми е правило впечатление, че не са само тийнейджъри. Някой възрастни (м-у 30 и 50-годишни) също ходят там, някой си водят децата, а трети са шофьори - като например в МакДоналдс-а до Шел - Младост. Не знам дали първите ходят там като най-евтин вариант или заради по-бързото приготвяне, но според мен никак не са малък процент.

Solver
19th October 2010, 09:50
Няма как да ходиш в заведение за бързо хранене в България заради "евтиния вариант", тъй като, както всичко останало, у нас те по-скоро са луксозния вариант :lol:

aleksmarinov
19th October 2010, 10:12
Eхоооооооо живееш в България , или поне ние живеем тук , ти не знам къде си , да си чувал за Бай Бисер , Форнети , пици Браво , е това е джънк фууд в БГ , в Мак Доналдс се хранят децата , или тинейджърите от време на време , те не са обаче голяма част в този форум , объркал си аудиторията , 80 процента от хората тук нямат Мак Доналдс в градовете си , не че е загуба , пиши в някой Американски сайт , ще останеш по разбран

Бай Бисер не съм го чувал, честно.

Макдоналдс го казвам съвсем насочващо, като най-известно име сред джънк фууд средите.

Освен това, ако нямаш Мак в твоя град, как така знаеш какви хора се хранят там? Защото възрастовите групи там са доста разнообразни, според мои наблюдения.

Няма значение. В крайна сметка - давам информация, която мисля, че ще е полезна на някои хора. Категорията е "Диети" - пуснал съм свързана тема.

garga_smela
19th October 2010, 10:59
В отговор на последното ще си позволя да цитирам част от мнението на Solver, защото по- ясно от това, не знам как може да се каже.


...
Пълни глупости са това и изобщо е излишно да съществува подобна "философия". Толкова много сметки и мисъл за това "как да се храним здравословно с нездравословна храна" - сам виждаш какво се получава. Ако хората мислеха толкова много за храната си изобщо, като цяло, нямаше по улиците да виждаме това, което виждаме в момента.

И очевидно не мислиш за психологията на потребителя, който ще влезе, ще прочете безумната тема и ще започне да включва макдоналдс в менюто си, щото разбираш ли "то може да бъде здравословно". Толкова по-здравословно е, че ако приемем безразборното хранене в макдоналдс за 100% вреда, то "избирателното хранене" е 99% вреда. Невероятно.
...

aleksmarinov
19th October 2010, 12:50
Не искам да споря по въпроса, след като и аз съм на мнение, че джънк фууда е кофти работа.
Има си хора, на които тези съвети ще са им от полза.
И диетичната кола е 99% вреда, но се купува.
Не проповядвам философия, за здравословен джънк фууд. Дори съчетанието от тези 3 думи е немислимо. Но това е начин да обръснеш малко калории от цялата работа. Дали ще го спазваш или не - личен проблем.
Интересни са ми мненията по темата. Не отхвърлям ничие такова, дори и да не съм съгласен на места. Тези съвети не са закони на дадена философия. Те са просто това - съвети. Нищо повече. :)

daliq
20th October 2010, 19:19
Eхоооооооо живееш в България , или поне ние живеем тук , ти не знам къде си , да си чувал за Бай Бисер , Форнети , пици Браво , е това е джънк фууд в БГ , в Мак Доналдс се хранят децата , или тинейджърите от време на време , те не са обаче голяма част в този форум , объркал си аудиторията , 80 процента от хората тук нямат Мак Доналдс в градовете си , не че е загуба , пиши в някой Американски сайт , ще останеш по разбран

Бай Бисер не съм го чувал, честно.

Макдоналдс го казвам съвсем насочващо, като най-известно име сред джънк фууд средите.

Освен това, ако нямаш Мак в твоя град, как така знаеш какви хора се хранят там? Защото възрастовите групи там са доста разнообразни, според мои наблюдения.

Няма значение. В крайна сметка - давам информация, която мисля, че ще е полезна на някои хора. Категорията е "Диети" - пуснал съм свързана тема.

За по наблюдателните живея във Варна , града с два мак доналдса и един събуей , посещавала съм ги достатъчно често да пия както споменах шейкове. И така в тях контингента е следният
1 деца - гледащи с влажни очи менюто за деца
2 тинейджъри - очевадно защо само те могат да се нахранят с 1 БР ЧИЙЗБУРГЕР, три такива ти струват вече много
Нито един човек работещ в офис , на строеж , и каквото и да е взимащ надник 30 лева дневно , няма да даде 7 лева за обяд в Мак Доналдс или Съб уей , това е цената на пилешко бутче с ориз и салата зеле в нормално заведение , с които ще се нахрани и няма да имаш киселини. Българина е практичен човек , не го приравнявайте с американец и не го подценявайте !

Ice Cream
22nd October 2010, 09:36
За по наблюдателните живея във Варна , града с два мак доналдса и един събуей , посещавала съм ги достатъчно често да пия както споменах шейкове. И така в тях контингента е следният
1 деца - гледащи с влажни очи менюто за деца
2 тинейджъри - очевадно защо само те могат да се нахранят с 1 БР ЧИЙЗБУРГЕР, три такива ти струват вече много
Нито един човек работещ в офис , на строеж , и каквото и да е взимащ надник 30 лева дневно , няма да даде 7 лева за обяд в Мак Доналдс или Съб уей , това е цената на пилешко бутче с ориз и салата зеле в нормално заведение , с които ще се нахрани и няма да имаш киселини. Българина е практичен човек , не го приравнявайте с американец и не го подценявайте !
В Макдоналдс-а във Варна може и контингента да е такъв,но ела да видиш в София Макдоналдс,който е на Витошка. Всеки път като съм там и пресичам на светофара(а там се чака стабилно време минути) и се заглеждам,не стига,че е фул макс вътре,ами може да видиш хора от 7 до 60 годишни,от всички възрастови групи-пък вече от офис ли са,строители ли са,и колко надник взимат не съм ги питала! :lol:

Solver
22nd October 2010, 19:50
Да бе 120 средна възраст правят :lol:

Айде стига сме си дрънкали свободни теории. 1-во това е най-натоварената пешеходна артерия и е логично, че ще видиш всякакви хора, защото всякакви хора ходят насам-натам, ползват метрото и ходят до ндк.

Само че аз също минавам абсолютно всеки ден и то по няколко пъти през това кръстовище и винаги, ама винаги, на всички каси основно чакат 20-30 годишни хора, а не 60. Ако някой не е съгласен, винаги съм готов да се обзаложа на 1000 лв и да направим едно просто еднодневно наблюдение :lol:

Също е забавно да твърдим, че в макдоналдс във Варна влизат различни хора от в София :lol: Ако в София живееха мексиканци, а във Варна негри, тогава може би щеше да има разлика, но може би :?

daliq
24th October 2010, 18:04
Също е забавно да твърдим, че в макдоналдс във Варна влизат различни хора от в София :lol: Ако в София живееха мексиканци, а във Варна негри, тогава може би щеше да има разлика, но може би :?[/quote]

Също толкова смешно колкото , че във Варна средната заплата за града е 350 - 450 лева , а в София 600 -800 лева , при еднакви цени в Мак Доналдс .

Solver
24th October 2010, 18:23
Предполагам е смешно, но има и още по-смешно, че Варна е по-скъп град (поне по мои наблюдения) от София така че, когато съм бил там, съм се радвал на магазини, в които цените са същите, като в софия :lol:

lullaby
24th October 2010, 21:31
Нямам навик да се намесвам в чужди дискусии, обаче усещате ли се за какви тъпи неща спорите? :lol:

Solver
24th October 2010, 21:42
Не си разбрала явно постовете, поне в последните 3 няма спор ; )

lullaby
24th October 2010, 22:43
:good_luck: