PDA

View Full Version : Само зеленчуци - За и Против!


katiushaa
10th December 2010, 23:09
Знам, че зеленчуците са много важна част от диетата, но ако се ядат само зеленчуци, дори и временно, вредно ли е? Кажете си мнението.

Не знам дали има такава тема, ако има ще я махна :roll:

Solver
11th December 2010, 00:25
Въпросът е каква полза целиш, а не дали е вредно. И не може да е вредно, вредни са цигарите, а не плодовете. Но всичко се прави с някаква цел, а не просто така, поне така би трябвало да е храненето на човек в 21 век и при цялата информация, с която разполагаме.

katiushaa
11th December 2010, 00:44
Ами по принцип аз от няколко дена съм на зеленчуци, защото искам да отслабна с 5 кг и има ефект. А защо точно зеленчуци? Защото от една година съм на здравословно хранене, но понеже имам инсулинова резистентност и много трудно свалям с всички продукти смесени в един ден (млечни, белтъчини, мазнини и всякакви такива), та реших да започна със зеленчуци. Това ми е целта. Чудех се просто дали е правилно това..

root
11th December 2010, 10:37
Зеленчуци - защото повечето от тях спадат към неутралните храни. Т.е. ниско съдържание на въглехидрати и белтъчини и са нискокалорични. Освен това фибрите в тях подпомагат функциите на стомаха и червата.

И в какво се изразява здравословното ти хранене?

"Чудех се просто дали е правилно това." - това според мен може да го каже 1 човек, когото и Solver познава. За повече инфо - лично съобщение.

katiushaa
11th December 2010, 12:44
Когато се храня здравословно просто си стоя на едни килограми. Искам да отслабна с 5 кг и да си ям пак здравословно. Обезмаслени млека, бяло месо, зеленчуци, зелени ябълки, риба, пълнозърнест хляб, в повечето случаи закусвам овесени ядки... Това е здравословното ми хранене :1231:
Сега от около 4 дена съм на зеленчуци и от 56.7 станах 54.5 (ръст 165 см). Бързо ли свалям? Ще има ли йо йо ефект? Вредя ли на тялото си?

root
11th December 2010, 14:13
Здравословно хранене не се изразява в храните, които ядеш. Доста по-обширно е... Мое мнение е, че месото в магазините не е здравословна храна. Хлябът пък определено не е това, което трябва да бъде...

Окей си си - не си вредиш... Йо-йо ефектът идва от неправилно захранване. Причината не е в това, че си на зеленчуци. И тук темата е доста по-обширна...

дундьо
17th December 2010, 14:09
Аз само бих вметнала, че тъй като си момиче, не е редно да се лишиш на 100 % от мазнини за дълго време. Нищо няма да ти стане от 1-2 седмици (освен ако си нямаш някой здравословен проблем), но слагай по 1-2 чаени лъжички олио на ден на салатата си. Това за мазнините също е обширна тема, сега не ми се обясняват всички аспекти. Но ти ме послушай.

apoklistika
17th December 2010, 14:28
Хм... баш за олио не бих те послушала...

дундьо
17th December 2010, 14:32
Добре, сложи зехтин, но олиото си е съвсем добра мазнина. Или поне яж сурови ядки

apoklistika
17th December 2010, 14:42
Дунде, да ме прощаваш, олиото, което масово се ползва, е рафинирано олио и никак не е добра мазнина.

дундьо
17th December 2010, 15:00
Мен лично не ме е страх от олиото и не го приемам за вредно, но тук иде реч за режим, при който не се ползват мазнини - ето това приемам за вредно. А как ще си ги набавя, нека да е според нейните си разбирания

apoklistika
17th December 2010, 15:13
Това как ти го приемаш няма нищо общо с това какви са му хранителните стойности и състава и колко е полезно или вредно според това. Остави фактите да говорят и не обърквай и без това обърканото момиче. Олиото е полезна мазнина единствено, ако е нерафинирано студено пресовано. А диета без мазнини е не само вредна, ами може да бъде и опасна, за това сме на едно мнение.

katiushaa
17th December 2010, 15:58
Мерси, салатата си я овкусявам нормално и винаги съм го правила, така че може ли вече да не съм обърканото момиче? :D

Solver
17th December 2010, 16:01
Не е въпроса кой го е страх да приема олио, защото както каза апо - ненужна и вредна мазнина е :) Да яде слънчогледови семки, ленено семе и ядки, не да пие рафинирано олио. Все едно да набивам рафинирана захар, вместо да ям плодове. Изобщо олиото в масовия му вид няма никакво място в здравословното хранене, на всичко отгоре имаме зехтин, аз наистина не разбирам хората, които използват олио.

дундьо
17th December 2010, 16:01
Апо, смени си менторския тон, моля те. Всеки въпрос е спорен и точно затова в крайна сметка всеки решава в кое да вярва и в кое - не. Живеем в индустриална епоха и всичко, което ни заобикаля, е химия. Студено пресованото олио - също.

apoklistika
17th December 2010, 16:07
Има един маргарин с омега 3 киселини, той даже, викат, бил полезен :lol: :lol:

дундьо
17th December 2010, 16:11
Аааа, последно гледах един диетичен хляб на "Финес", и на него пише, че е с Омега-3. Само дето не е ясно как са оцелели при термичната обработка. Пък може да са ги инжектирали, знаеш ли. Редно е, както осъдиха Данон заради Активия, за подвеждаща реклама, така да съдят и такива.

apoklistika
17th December 2010, 16:31
Ами как са оцелели... както и полезните мазнини при тва рафинирано олио...

дундьо
17th December 2010, 16:42
Чакай-чакай, в олиото никой не е твърдял, че има Омега-3. Просто го приемам за неутрално. Пък и по книжките не го заклеймяват. :girl_haha:

дундьо
17th December 2010, 16:43
А бе ние що не ходим в говорилнята? То, докато се сетя, стана време да си ходя вкъщи, сега съм на работа, впрочем (понеже е петък и се преработих :lol: :lol: :lol: )

apoklistika
17th December 2010, 16:47
Ми не е неутрално, там е работата :? не знам кои книжки четеш, ама рафинирането е един процес, който в никакъв случай не може да се смята за неутрален...

дундьо
20th December 2010, 09:22
Ами със сигурност олиото не съдържа трансмазнини. Може да няма Омега-3, но няма и трансмазнини. В този смисъл е неутрално. А за книжките - ами която и диетична книга да вземеш - препоръчва растителна мазнина, без маргарин обаче.

Solver
20th December 2010, 12:07
Стига да е получена при определена обработка, в случая студено пресоване, защото няма как да препоръчват растителни мазнини, минали всякакви термични и прочие обработки :)

дундьо
20th December 2010, 12:51
Да, ама не можеш да готвиш със студено пресовано олио. За салати - да, но за готвене не само че не става, ами е и вредно. Да не говорим с каква скорост гранясва. И като говорим за растителни мазнини, да не забравяме, че вездесъщият зехтин също е рафиниран. За готвене се препоръчва само рафинирано олио.

apoklistika
20th December 2010, 17:52
Ох, аз не знам въобще кой препоръчва олио за готвене :? Единственото растително олио, годно за готвене и устойчиво на висока температура е кокосовото. Всичко друго е вредно. Колкото до рафинирането, аз използвам нерафиниран зехтин, ако въобще ползвам. 90% от мазнините, които приемам са животински. Тези книги, дето препоръчват растителни мазнини обосновават ли се защо?

LUCKY Dancing Queen
20th December 2010, 19:02
А маслиненото олио? И то ли е вредно?

Solver
20th December 2010, 21:08
apoklistika, естествено, че е обосновано :) Всъщност освен мазнините в рибата, всички други животински мазнини са общо взето ненужни на организма, ползата е минимална, а вредата огромна (ако прекаляваме естествено, иначе не може да се каже огромна) . Така че 90% от мазнините ти да са животински (т.е. включваш предполагам и мляко, яйца и т.н.) - лично за мен е далеч от здравословно хранене.

За зехтина, естествено, че трябва да е нерафиниран. Относно мазнина за готвене - няма как да е полезен резултата при готвене с мазнина, просто не се използва мазнина при готвене. Естествено това ни ограничава откъм пържени яйца и прочие, но тук следва въпроса дали искаме да се храним здравословно или Не. При първата възможност рафинираното олио изобщо няма място в шкафа, дори няма какво да се обсъжда. Има място студено пресованият зехтин и то в салатите, а не в тигана.

А основните мазнини трябва да идват от маслини (зехтин) , ядки, семена и тем подобни, това са нужните на Тялото ни мазнини. На Тялото, защото са важни за всички процеси в него, не можеш да кажеш "те са полезни за ставите" или "те са полезни за косата" - полезни са за всичко. Дори ми е странно да го пиша вече де, смятам, че отдавна минаха годините, в които беше нужно да се обяснява, сега дори от рекламите човек може да се образова и да бъде "манипулиран" - в добрия смисъл този път :lol:

LUCKY Dancing Queen
20th December 2010, 21:33
Revolver, явно си начетен, брат. Я кажи какво количество омега3 съдържа- респективно- една маслина и една чаена лъжичка олио от маслини. И колко LDL холестерол има в жълтъка на яйцето.

katiushaa
20th December 2010, 23:38
Какво става тука бе? :yako:
Аз си викам: "Ей, хората писали за зеленчуците...", а вие за мазнините. :bravo:

дундьо
21st December 2010, 09:57
Апо, откак Сикрет ми каза, че си на ВМНВД, не виждам смисъл от този разговор. Най-малкото защо се пазиш от рафинирано олио, пък ядеш мас и сланина. Краве масло - да, в неголеми количества, но на Мишката си писала, че ядеш и мас. Рафинираното олио да ти е проблемът. Аз по принцип съм против всякакви крайни ограничения. Нямам нищо против сланината по принцип, но с акъл. Ама и затова не проповядвам забрана на нещо, като знам, че ям и по-вредни неща.
Да, има аргументация за растителните мазнини, обаче не става с две думи, пък и трябва да ти обяснявам за процеса на рафиниране. А това за кокосовото олио е частично вярно - най-висока температура развива за пържене. Но не е по-полезно в никакъв случай. Както и да е, дотегнахме на хората. Да яде кой каквото ще.

Solver
21st December 2010, 12:27
Пак за олиото явно не се разбира :lol: Не е въпроса кое олио е по-полезно при пържене, тези думи са несъвместими. Въпросът е кое е по-малко вредно, но за един здравословно-хранещ се човек този въпрос отсъства, той просто не пържи, тъй като няма толкова минимално вредна мазнина, която е допустима в диетата му.

дундьо
21st December 2010, 12:40
По-малко вредно е слънчогледовото олио. На кокосовото единственото му предимство е, че развива по-висока температура. Но и слънчогледовото е много устойчиво, имам предвид рафинираното.
Аз правя разлика между запръжка на манджа и пържене на нещо. Не само не съм краен отрицател на пърженото, но когато става дума за месо, почти винаги го запържвам. Сега ме мързи да обяснявам защо

Solver
21st December 2010, 12:55
Това е твое лично желание, то не променя факта, че пърженото няма място в здравословното хранене :) Всеки може да се храни както пожелае, важното е да не объркаме тези, които все пак желаят да се хранят възможно най-добре - на тяхната трапеза не присъстват пържени храни. И това не е ограничение, не е отрицание - човек напълно спокойно може да живее и живее без този вреден навик, всъщност обратното е по-важно - не може да живее спокойно СЪС този вреден навик :lol:
Подчертавам, че не става дума за ограничение, защото това не е нещо естествено - както хората не можели да откажат рафинираната захар, не можели да откажат сладоледа, не можели да откажат пърженото - не можели да се ограничават - глупости. Тук става дума не за ограничения, а за липса на безсмислено угаждане (разхищения) .

Това, че пържиш месото с някакви си там съображения, дали ще е за да бъде термично-обработено в по-голяма степен или нещо друго, също е лично твое решение, не е обосновано - спокойно можеш да се ограничиш с варене и печене на месото.

дундьо
21st December 2010, 14:55
Правилно. Да не объркваме хората, като им казваме, че кокосовото олио е по-малко вредно, а рафинираното олио има тлансмазнини, защото няма. По въпроса с личните желания е точно така - всеки си избира. И преди казах, всеки решава на какво вярва и на какво - не. Когато намеря двама специалисти по хранене да говорят едно и също, ще приема, че има само една истина.
Дотогава ще се съобразя с доказания факт, че протеините се запазват в месото най-добре при запържване: първо, защото то се запечатва така, и второ - защото му трябва съвсем малко време, за да е готово. В продългжителната термична обработка няма нищо здравословно, разрушава се аминнокиселинният профил. За сведение: разрушената структура на протеините ги прави негодни за абсорбиране. Затова те стават празни калории. Т. е. организмът си ги складира.
Виж, пържените картофи са нещо друго. Тях можеш и да ги спреш, ако не ти е проблем. Ако много ги обичаш и винаги ти липсват, този тормоз също няма да е здравословен. Но това е друга тема

apoklistika
21st December 2010, 16:02
Дундьо, защо реши, че трябва да ми обясняваш за процеса на рафинирането :lol: пределно ми е ясен :lol: нещо май сте чели недочели с мишката. Знаете ли колко е в грамове мазнина 70% от 1100-1200 калории?
Oтварям си профила във фитдей и преписвам произволно един ден
20гр масло
90гр фета
3 яйца
80гр бифтек
75гр сирене бри
200гр маруля
30 малки маслини
500гр краставици
Което в калории е 1218. От тях 93,3гр мазнини, 25,3гр въглехидрати, 69,9гр протеини. В петък си взех пълните изследвания- всичко в норма. Включително и холестерола. Въпреки, че ям и масло и мазно месо (това имах предвид под мас, няма как по друг начин да окачествя мазното м. И мас бих яла, ако понасях вкуса й). Както й да е, вместо да се пънеш да ми обясняваш че това е вредно, обясни ми защо е вредно. Готова съм да те изслушам :)

Solver
21st December 2010, 16:06
Аз не ги обърквам с нищо - казвам им необъркващо да не ползват олио :lol:

Щом държим на пърженето, нищо не пречи да си изпържиш пържолата в тиган без допълнителна мазнина, нали?

И спокойно, при варене и задушаване няма да убиеш аминокиселинния профил и да получиш празни калории, в противен случай спортистите не биха трупали мускулна маса, а аз те уверявам, че те не пържат месо.

apoklistika
21st December 2010, 16:12
Дотогава ще се съобразя с доказания факт, че протеините се запазват в месото най-добре при запържване
хахахаха, добре :lol: :lol: :lol: всъщност оттеглям си предложението да те изслушвам, дори се оттеглем от цялата тема :lol:

дундьо
22nd December 2010, 12:28
Е, Апо, това вече е несериозен въпрос. Защо били вредни животинските мазнини - ами в животинските мазнини са трансмазнините. Впрочем в млечните продукти също. Едно време не са били трансмазнини (за млякото говоря и производните), но сега, откак добитъкът се храни с фураж - са. По тази причина някои препоръчват обезмаслени продукти. Те обаче пък се обезмасляват чрез химични способи и то става "от трън, та на глог." Растителните мазнини нямат трансмазнини. И да не са полезни, както смяташ, не са по-вредни от животинските. (Маслото е друга тема, то е богато на витамин В). Естествено нямам предвид химичните замърсители от производствените процеси. Няма продукти, лишени от тях - уви! Като говорим за полезна храна, то май само органик храните стават, и то ако си сигурен, че са наистина органик.
Колкото до запазването на протеините при пържене - и да се смееш, и да не се смееш, няма значение дали ти харесва. И преди съм казвала - всеки си решава за себе си.
Солвър, да ти кажа и аз познавам спортисти ,и славната ми леля е спортист и цял живот с това се е занимавала, и вярвай ми, пържи храна и още как. И хич не й се отразява. Но това е друга тема. Стига с този абсолютизъм. В смисъл на крайности. Пак повтарям - не говоря за пържени картофи, и то във фритюрник, нито пък за запръжки на яхниите. Но да запържиш някой път лещата, нито ще надебелееш, нито ще се отровиш. Нито пък ще те заболи стомахът. Това наистина си е въпрос на личен избор. Нито е редно и да налагаш на хората мисленето, че - сакън еди-какво си, нито пък аз проповядвам да пържат. Но това са различни гледни точки и затова е форумът - да се споделят. Пък всеки си има глава на раменете.

Solver
22nd December 2010, 13:25
В случая имам предвид тези, чиято цел е да натрупат чиста мускулна маса (говорим за максималната полезност на белтъка) , т.е. изключвам леля ти от съвкупността, поне така предполагам :lol: Виж, ако е билдърка, тогава греша.

дундьо
22nd December 2010, 14:35
Не, не грешиш. Не е билдърка, спортна гимнастика е. На 70 години тялото й е почти като на момиче.
Ама като говорим за билдърите, то е друго. Хранителен режим, точно определени натоварвания, в точно определен ритъм, добавки. Надявам се, че все още има такива, които не прибягват и до по-лесни и бързи начини. Но аз съм от Шумен и още навремето имам впечатления как хранеха щангистите в златната им ера, времето на Янко Русев, когато трябваше да качат килограми, за да ги прехвърлят в по-горна категория. Е, не може всички да са шампиони, но клубът по вдигане на тежести беше много изявен. Тогава нямаше толкова наука, говорим за 70-тте, и то ранните 70. Плюскат и тренират, плюскат и тренират. Може да не ти се вярва, но съм виждала например как се изяжда една цяла торта за десерт.
Впрочем не знам дали помниш звездата на българскито кино Георги Стайков. Той заряза професията и замина за Франция. ("Вчера", "Без драскотина", "А сега накъде"). Той беше симпатично атлетично момченце и за "Без драскотина" трябваше да качи 20 кг мускули и да се превърне в мутра (тогава тая дума не беше още толкова популярна). Всъщност първо ролята му е отказана заради нормалния му строен вид, но той се е заинатил да докаже, че това е негова роля. Справи се за едно лято. Но не по съвсем правилния начин. Моя приятелка му беше гадже тогава и тя разправяше и се оплакваше от него. Уредил си зала да тренира. Купил си стероидни препарати с връзки (тогава нямаше още протеини, че добавки всякакви и пр.) Значи сутрин тренира. На обяд сяда в близкия ресторант, поръчва 1-во, 2-ро, 3-то двойни порции. Разбираш ли, никакви специално приготвени храни, просто нещо от менюто, и яде с отвращение и на инат. Почивка 1 час и - обратно в залата. Е, стероидите не знам по каква схема ги е пил. Като гледаш филма, виж резултата. (Друга тема, че после зор да ги свали тия кила. Ама той е инат, свали ги.)
Мисълта ми е, че през всички времена хората са правели мускули и без много-много наука. В смисъл, че тя се е променяла във времето. Затова аз продължавам да не абсолютизирам ни една истина. Но това си е моят избор.

Solver
22nd December 2010, 15:36
Всичко е много интересно, но каква е връзката с темата не разбирам :lol:
И аз знам как се изяжда цяло пиле + цяла торта, но това няма общо с пърженото (освен, ако тортата не е пържена в китайския :lol: )

Това, което казваш, всъщност подпомага именно моя пост, не твоя. Човекът е ял просто някакви храни, не ги е запържвал за 5 минути, с цел да запази аминокиселинния профил и пак е качил 20 кг (примерно) . Естествено няма да засягам темата за индивидуалните фактори при всеки един от нас - при определени условия някой ще натрупа 20 кг мускулна маса и от ориз с картофи (за да звучи по-крайно) . А в случая човекът не е качил 20 кг мускулна маса, говорим за 20 кг над нормалното му тегло, не е бил с 5% мазнини.

И за последната част на поста ти - за нас няма особено значение какво са правели хората без наука. Те без наука са умирали от грип, умирали са от апандисит, умирали са от болен зъб сигурно. Не ни интересува като цяло - нали затова живеем в 21 век, паралелно с науката.

В крайна сметка, мога да заключа всеизвестното, че при пържене на висока температура, крайният резултат е канцерогенна храна - било то заради запържени въглехидрати, дали заради самата мазнина и т.н. Този резултат се избягва при варенето. И не виждам логика да се вкарва канцерогенна храна в менюто, ако ще да 0.1% от годишната ни дажба - все едно да вкарам 1 милиграм живак на месец, щото е рядко - до 2-рия месец няма да стигна и ще е наистина рядко :lol: Но това е, пърженето и то с рафинирана мазнина е ненужно, излишно.

дундьо
22nd December 2010, 17:09
Почвам да се чудя дали говорим на един и същи език. Както се хващаш за думата, още малко и ще кажеш, че съм против науката по принцип. В духа на твоя стил на отговор все едно да те запитам какво общо има медицината и аспирина с пърженето. Предполагам на всички е станало ясно, че аз не агитирам никого да пържи (при това аз говоря само за месо, и то не за пържено месо, а за запържено - после се гаси с малко вода или нещо друго. Който готви, знае разликата.) Но и на никого не казвам, че ако пържи отвреме-навреме, ще пипне рак, например. Всъщност, за да стане по-ясно какво имам предвид, ще се хвана и аз за твоята дума от предния пост. "Всеизвестното" се мени във времето. За това на няколко пъти казах, че една-единствена истина во веки веков не съществува. Поне за мен. И не приемам крайните неща и абсолютните забрани. Така мисля аз, ти мислиш различно. Всички разбраха какво мислим. За това не схващам къде все още е проблемът. Форумът не е лекарски кабинет, нито фитнес зала, нито нещо друго. Тук се обменят мнения, схващания, позиции. Тук никой на никого не диктува. Можеш само да привлечеш внимание, а който сериозно се интересува от нещо, което смята за важно, ще си проведе по-нататъшните проучвания или консултации със специалисти, или каквото си иска.
А ние наистина изместихме тотално темата за зеленчуците.

Piny
22nd December 2010, 17:12
Дундьо няма смисъл да се хабиш. Който има малко мозък в главата си разбра какво искаш да кажеш

Solver
22nd December 2010, 17:32
дундьо, именно това казваме - човек сам прави избора си на фона на всеизвестните факти - имало е неизвестни факти през 20 век, както ти отбеляза. Някои от тях са станали известни днес и именно тях споменавам (те са неоспорими) , те няма да се променят във времето - пърженият ориз няма да е по-малко канцерогенен през 22 век, надявам се разбираш.

Твоята лична преценка да си пържиш е ясна, моят пост не търси отговори, за да му отговаряш.

И който има малко мозък в главата си, нека продължи да си има малкото мозък и да бъде щастлив, а дискусиите да остави на тия с повече мозък.

Piny
22nd December 2010, 17:38
важното е експертът тук да има последната дума
Ако знаеш само колко си смешен :lol:

Solver
22nd December 2010, 18:02
За радост знам, смешното е въпрос на разбиране и гледна точка - жалкото е, когато човек няма виждане по въпроса, но няма какво да направим, природата има чувство за хумор и го използва добре.

Piny
22nd December 2010, 19:38
престани да се изявяваш като профет в областта на храненето и спорта.
И не - пърженият ориз не е отровен - престани да ръсиш глупости

apoklistika
22nd December 2010, 20:02
Е, Апо, това вече е несериозен въпрос. Защо били вредни животинските мазнини - ами в животинските мазнини са трансмазнините.
Наистина нямах намерение да пиша, но не мога да повярвам, че можа да напишеш подобна глупост, затова ти предлагам да си преразгледаш отново знанията за храненето и мазнините, защото си в едно ужасно голямо заблуждение.
Трансмазнини
http://en.wikipedia.org/wiki/Trans_fat
Ако случайно не ти се чете- трансмазнините идват от здравословното олио, с което ти запържваш. От моите животински мазнини не.

LUCKY Dancing Queen
22nd December 2010, 20:10
Вероятно Дундьо е в заблуждение, но по-важното, което разбрах е, че потребителят Апоклистика не разгражда бързо холестерола си. Ако и ендотелиума на коронарните й артерии е здрав, има шансове да изкара до 110г. Аз такива нямам...

Ice Cream
22nd December 2010, 20:30
Без значение дали ще разочаровам,дали ще зарадвам или ще съм берзалична с това ,което ще кажа,но изчетох току що всички мнения по темата и от това,което до сега съм чела,пробвала,видяла,не мога де не призная,че Solver е прав !!! Жалко,че мнения,които съдържат толкова истина ги възприемате като заяждане или "безмозъчно изказване",аз не виждам нито едното нито другото. Както обичам всеки път да казвам "Всеки сам избира в какво да вярва"! ;)

Piny
22nd December 2010, 20:41
Solver е винаги прав- това е като една от десетте божи заповеди
Корифеят в темата спорт и диети :lol: :lol: :lol: :lol: :lachen: :lachen:

Solver
22nd December 2010, 22:52
Малко ще се едитна - майката природа има някакво извратено чувство за хумор, вече не е забавно.

Именно, apoklistika, това е идеята относно олиото. Виж вече идеята относно твоите мазнини (не твоите телесни) е със същата насока, но всеки има достъп до google (въпреки че май на някои хора им го филтрират, по мой извод) и който има желание, ще се информира.

ЛИСКУ
22nd December 2010, 23:26
Солвър, май съм съгласна с теб.
Моят инструктор навремето казваше: 60% мазнини, 30% протеини и 10% въглехидрати. Мазнините да са от качествен произход - от растителните само зехтин и сурови ядки, но също и животински.
Беше целият на въжета (мускулите), иначе видимо слаб, и с много нисък процент на мазнини в тялото - около 9% :shock: Не от стандартните напомпани културисти.
Та и аз, приблизително следвайки тези насоки, доста се оформих.
Но искам да кача малко повече мускулна маса - как да ям? :D

apoklistika
23rd December 2010, 00:03
Моят инструктор навремето казваше: 60% мазнини, 30% протеини и 10% въглехидрати. Мазнините да са от качествен произход - от растителните само зехтин и сурови ядки, но също и животински.

Това е долу горе съотношението, към което се придържам, като на своя глава вдигнах мазнините още повече. Преди приемах най- вече растителни, защото си бях внушила, че ще дебелея, ако са животински. В крайна сметка обаче реших да послушам човека, който смятам за най- вещ, когато става въпрос за такъв режим и започнах да приемам най- вече животински мазнини. Здравословно, макар още да е много рано, но след последните ми изследвания вече черно на бяло го имам- по- добре съм. Започнах да свалям и излезнах от тоя застой (ок, да кажем, че това го подминавам- може би просто не беше минало достатъчно време от раждането ми преди това).
Зехтинът е нещо много хубаво и много полезно, но аз чисто се съмнявам в качествата на всеки зехтин, освен този, който не съм си приготвила сама. Зехтинът е много чувствителен, когато става въпрос за съхранение, дори и от брането на маслините ако се започне- лесно се окислява, винаги трябва да е на хладно, на тъмно.... докато стигне в магазина, много от толкова полезните му качества са изфирясали във въздуха.
Не знам на кой как му филтрират гугъла, аз за себе си знам, че съм изчела достатъчно и съм избрала най- правилния вариант за мен. Свинската мас е устойчива до 192 С. Тъй че квото и да пише във вашите гугъли, остава си една от най- безопасните мазнини за готвене. Проблема идва от това с какво се комбинира, а не какво съдържа.

ЛИСКУ
23rd December 2010, 00:16
Ахъм, с теб май ще си допаднем :)
А тренираш ли? Как стои въпросът с мускулите?

apoklistika
23rd December 2010, 00:34
Ами аз ги имам достатъчно, заради дългогодишно трениране, та не са ми цел, искам само мазнините да изчистя, които засега се движат усешно надолу :)

titi1
23rd December 2010, 10:42
престани да се изявяваш като профет в областта на храненето и спорта.


Защо приемате изказванията му по този начин?
Това избиване на нещо ли е :roll:

Той е от малцината потребители, които пишат защото знаят и четат, а не просто ей така.
Обаче явно някой се дразнят от този факт.

дундьо
23rd December 2010, 13:48
След поста на Апо, че животинскитемазнини били по-полезни от растителните - нямам коментар. Естествено, че не всичко е под общо знаменател, но принципът...
Предлагам да се отвори нова тема за мазнините. Тук да се пише за зеленчуците

apoklistika
23rd December 2010, 15:51
Ами аз съвсем сериозно те попитах защо са вредни животинските мазнини, ти не можа да ми отговориш... (тая небивалица, че в тях се съдържат трансмазнини ще се направя, че не съм я видяла)

LUCKY Dancing Queen
23rd December 2010, 16:02
Бебчо,животинските мазнини съдържат повече наситени мазни киселини, които участват активно в синтезата на low density cholest

Piny
23rd December 2010, 17:57
Аз доколкото знам трансмазнините се получават при "втвърдяване" на растителни мазнини с цел удъжаване на трайността им. Това е индустриален процес и затова тези мазнини се срещат най-вече в готовите продукти и маргарина. В домашни условия много трудно може да си втвърдиш растителни мазнини.
Трансмазнините, които се получават при пържене в домашни условия ( не говоря за фритиране) са в незначително количество и не са по-опасни от трансмазнините, които се съдържат в млякото и някои видове меса ( агнешко, телешко)

ЛИСКУ
23rd December 2010, 20:27
Има ли трансмазнини и в агнешкото и телешкото? Това не го знаех....Пини, поясни :wink:

apoklistika
23rd December 2010, 20:45
Да не подкарваме темата за холестерола. Откакто си ям маслото и свинската мас, моя е по- нисък. Въпроса е к кво (не) ги съчетавам мазнините. А холестерола по принцип, бебчо, се синтезира най- вече в тялото (85%), 15-те %, които идват от храната не оказват кой знае кво влияние.
Оф, кво ли пиша. Да, в агнешкото и в телешкото има трансмазнини, свинското да не говорим. То е отровно. Яжте пишеко, плодове и зеленчуци :)

Piny
23rd December 2010, 20:48
не се притеснявай от трансмазнини, които се съсржат в млякото, рибата и месото ( те не вредят на организма както изкуствено произведените) Причината за появата им са някакви анаеробни бактерии, но човешкият организъм се справя без проблем с тях.
Опасни са индустриално втвърдените растителни мазнини и то ако количеството им е повече от 3-4г на ден

LUCKY Dancing Queen
23rd December 2010, 20:50
Бебчо, кажи ми в изследванията ти каква е фракцията HDL/LDL, ще внесем после малко допълнения по въпроса.

ЛИСКУ
23rd December 2010, 21:08
Бебчо, кажи ми в изследванията ти каква е фракцията HDL/LDL, ще внесем после малко допълнения по въпроса.

Дезиро, явно си в час :wink: Ти как се храниш?
И моята информация беше като на Апоклистика... :roll:

LUCKY Dancing Queen
23rd December 2010, 21:43
Каквото докопам- предимно пернато, но се открехвам и на малки гризачи. Не съм за пример- нарушена ми е фракцията добър/лош хорлестерол. Не съм много съгласен с Апоклистиката- ако той яде много фибри, част от мазнините непреминават мембраните на диоденума, в който се поема основната част от хранителните вещества, предварително смляни в мелничката. Всяка краткотрайна промяна на режима ми води до частично уравновесяване на двата холестерола. Нормално- неговата вътрешна секреция се влияе от постъпващите храни.

Drebosacheto
23rd December 2010, 22:49
Знам, че зеленчуците са много важна част от диетата, но ако се ядат само зеленчуци, дори и временно, вредно ли е? Кажете си мнението.

Не знам дали има такава тема, ако има ще я махна :roll:
Не е вредно стига да се храниш пълноценно и да набавяш на организма си важните съставки, които са жизненонеобходими. Ядките, пълнозърнестият хляб и гъбите ( но много внимавай, че са тежка храна, а и опасна до известна степен, тъй като понякога дори от култивирани се получават опасни за здравето реакции на организма, и трябва да се киснат във вода, както и останалите зеленчуци, които не са от градината на баба и дядо, за да им паднат нитратите ) съдържат най-много от съставките на месото. " За " само зеленчуци съм, макар да не го спазвам стриктно. Веднъж бяха поканили на гости в една телевизия много мила и чаровна майка, която каза, че нито тя, нито 7 годишното и вече момче са опитвали месо и се чувстват прекрасно. На детето са правени и изследвания ( не знам заради хранителния режим или заради друго ) и всичко е било наред, включително хемоглобина. Така че аз лично мисля да опитам да се храня здравословно.

katiushaa
24th December 2010, 01:27
Благодаря пишешто по темата дребосъче :D

want
24th December 2010, 01:34
Естествено че не е вредно , стига да нямаш някви здравословни проблеми не виждам защо да не може човек да се храни само с зеленчуци!
Първоначално човек е бил вегетарианец и за това са доказателство зъбите му които не са приспособени да късат месо!
Самата аз се вегетарианка от доста години и месото никога не ми е липсвало нито пък имам някви медицински проблеми породени от начина ми на хранене!
Лично мнение но мисля че е къде къде по здравословно да се храниш само с плодове и зеленчуци отколкото всеки ден с месо :wink:

LUCKY Dancing Queen
24th December 2010, 01:48
Малчо, уважавам схващанията на веганите, но малко ме свущава това крайно захласване по модата анти-месо. Не е лошо за известно време да плечистим организма от токсини, но има моменти в които не бива да го щадим от животински протеини. Ако си в период на разблождане и искаш да родиш нормални и здрави дребосъчета- не се лишавай от мръвка.

want
24th December 2010, 01:58
Малчо, уважавам схващанията на веганите, но малко ме свущава това крайно захласване по модата анти-месо. Не е лошо за известно време да плечистим организма от токсини, но има моменти в които не бива да го щадим от животински протеини. Ако си в период на разблождане и искаш да родиш нормални и здрави дребосъчета- не се лишавай от мръвка.

Не знам кви са схващанията на веганите но мен просто вкуса на месото не ме кефи но обичам риба.Вчера между другото гледах филм за свиневъдството в света и филма беше потресаващ!Нямате си и представа какви поражения нанася на природата!
Отделно че примерно в САЩ е позволено използването на антибиотици както и хормона на растежа...то човек като се замисли не че при зеленчуците няма нитрати и ГМО ама на ....

Iliana81
31st December 2010, 14:20
И аз не обичам месо, но не ям и риба от години. Дори когато не бях веган, ядох месо най много 1-2 пъти месечно и то защото родителите ми ме врънкаха да ям :twisted:
Според мен най правилно е за закуска да се хапват плодове, на обяд зеленчуци + 1 филиика пълнозърнест черен хляб, малко ориз или 1-2 варени картофа, и за вечеря само зеленчуци. Това е най правилния вегански режим според мен.

Iliana81
31st December 2010, 14:29
Отвреме навреме за обяд може да се яде боб, леща, грах. Поне аз ям само изброените храни и нищо друго, рядко си позволявам нещо сладко но съм решила след нова година да изключа сладкото от менюто си, и също алкохола.

дундьо
1st February 2011, 11:36
Не виждам нищо лошо в месото, въпреки че не съм месояден тип. Който не обича или който не му понася - да не яде, какво толкова. Всички познаваме живи и здрави вегетарианци, както и живи и здрави "месари". Просто не приемам постановки на въпроса като "здравословно е" или "полезно е" и следва предписание за единственото "полезно и здравословно". Няма единствено правилно и няма единствено здравословно. Ако си месояден, но решиш да спреш месото заради диета, рано или късно природата ти ще надделее. Обратното също е вярно. И аз дюканствах кажи-речи година, т. е. ядях месо и млечни, сега не мога да се наситя на салати и за месо се сещам само понякога. Не съм вегетарианка. Просто така се получава.

teenbeen
25th February 2011, 19:32
Човек трябва да се храни със се с разнообразна, богата на хранителни вещества храна. Ако сте на ограничен режим на хранене, могат да се развият хранителни дефицити.

Iliana81
3rd March 2011, 22:12
Не ям животински продукти и ми е много добре. Ако имах някакви хранителни дефицити, това щеше да си проличи, а аз вече толкова години съм веган и се чувствам много по-добре от преди.

Iliana81
4th March 2011, 02:03
Всеки сам си преценява, има хора които не могат без месо а други могат да са само на растителна храна.