PDA

View Full Version : Вегетарианство!


naddeto
3rd September 2006, 01:19
За или против?
Аз лично не ям месо от около 2 месеца и се чувствам страхотно. Отказах се от него просто, защото реших, че така ще ми е по-добре и наистина. Не го направих, за да отслабна ами защото мисля, че е по-здравословно.
Другото нещо, което не хапвам вече е масло. Но не съм спряла да си правя по нещо друго със сирене или кашкавалче. Да не говорим за прясното мляко - не мога да живея без него.
Пробвах преди около 2 седмици дали все още толкова много обичам месото - Не! Хапнах едно парче пилешко и ми се стори като най-соленото и мазно нещо на света.
Не мога да кажа, че се чувствам по-здравословна, но определено не усещам да съм направила нещо неправилно.
Какво е вашено мнение за вегетарианството :D

Lady1357
3rd September 2006, 06:53
Аз лично обичам месото,но имам приятелки,които го отказаха и се чувстват страхотно.Въпрос на избор.Аз мисля че организма ти подсказва с и без какво не може.

bimbi
3rd September 2006, 07:45
по едно време бях вегетарианка, но след няколко месеца почнах да припадам /то незнам дали имаше връзка с това де, ама ми падаше кръвната захар много внезапно/. и тъй като роднините ми са лекари, веднага цъфнаха двама вкъщи, баща ми ме издаде че не ям месо, и те взеха да ми се карат, понеже в месото имало незнам-си-кви вещества, полезни за костите, които не можело да се набавят по абсолютно никакъв друг начин. казаха ми като навърша 40 ако искам може да спирам да го ям въобще, тогава вече организма нямал нужда от тях.
в момента не ям месо от 10 юни /такава ми е диетата/, и се чуствам добре. но смятам да започна след като приключа със свалянето на килограми. аз и по принцип не ям много месо де, не ми влияе добре на перисталтиката, ама ще хапвам няколко пъти седмично, щом пък трябвало :roll:

Lady1357
3rd September 2006, 08:40
в момента не ям месо от 10 юни

Каква е твойта диета?Че се чудя каква да почна....

fresh_@
3rd September 2006, 09:44
Мисля, че тук е отговора на въпроса ти.

Месоядци или вегетарианци?


Анатомията и физиологията на човека, телесните функции и храносмилателната му система потвърждават, че за него не е естествено да яде месо. Хората приличаме много повече на тревопасните и плодоядните животни, отколкото на месоядните.

При месоядните животни (котка, куче, вълк, лъв) храносмилателната система е много проста и къса (само три пъти спрямо дължината на телата им). Това е така, защото месото се разлага много бързо и кръвта би се отровила, ако се задържи в организма прекалено дълго. Късият храносмилателен тракт се е развил с цел по-бързото отделяне на гнилостните бактерии, получени при разлагане на месото. По същата причина стомахът им има 10 пъти повече солна киселина, отколкото немесоядните.
Най-забележителната разлика обаче е в зъбите. Месоядните притежават мощни челюсти със заострени удължени "кучешки" зъби. Те нямат кътниците на тревопасните, смилането на храната става в стомаха и червата. По тази причина в слюнката на месоядните липсва ензим, наречен птиалин, с който започва смилането на храната в устата на тревопасните. Те имат специални кътни зъби, с които предъвкват храната.
Тревопасните имат по-дълга храносмилателна система. Червата им са 10 пъти по-дълги от дължината на тялото. При плодоядните животни (маймуните) червата са спираловидно нагънати и са 12 пъти по-дълги от тялото им, което осигурява бавно храносмилане, слюнката им съдържа птиалин, алкална е и имат кътни зъби, с които дъвчат храната.
Характеристиките на хората са подобни на тревопасните и плодоядните животни и са напълно различни от тези на месоядните. Храносмилателната система на човека не е пригодена за смилане на месо.
Основният въпрос, който възниква при хората, колебаещи се дали да преминат към вегетарианство или не, е дали ще могат да си набавят необходимите за организма вещества, ако не ядат месо. Но тревогата е напълно излишна! При равни количества, в соята се съдържат два пъти повече протеини (белтъчини) с всичките й 8 незаменими аминокиселини, за разлика от месото. Соевите протеини се асимилират два пъти по-бързо от храносмилателната система; за разлика от местото, соята не съдържа трудноусвоими (наситени) мазнини; калоричността не е висока; съдържа антиракови, естрогеноподобни вещества; няма съставки, формиращи холестерол; не образува токсични продукти от гниене; не съдържа химикали и не носи риск от инфекции.

bimbi
3rd September 2006, 09:52
Lady1357, закусвам с Бонус с маргарин, лютеница, сирене, краставица, домат, варено яйце...абе квото имаш /не всичкото наведнъж разбира се :) /, понякога и без нищо. или пък Хугаренас с кисело мляко.
към 1-2-3 часа обядвам с голяма салата, или пък таратор с Бонус :lol:
вечерта огладнявам към 10-11, и ям чушка със сирене или диня, щото си лягам към 1-2 и ми е трудно да издържа с обедната салата. плодове други кой знае колко не ям.
предиобед пия две кафета, наливам се с поне два литра вода, надвечер като сме на заведение с малките пия мляко с нес, Нести, бира... разни такива неща, които също засищат.
това е в общи линии. свалям по кило на седмица. от време на време има застой, ама то е неизбежно :) :lol:

cranberry
3rd September 2006, 11:02
Искам да споделя, че аз месо по принцип не обичам. не че ми е гадно, но мога и без него да мина и така и правех. от около месец съм на нисковъглехидратна диета (минах на нея, защото в крайна сметка установих, че никакви други неща до момента не ми бяха пмогнали да си сваля 4те излишни кг), в която месото е едно отосновните неща, които могат да се ядат. и в интерес на истината, колкото и невероятно да ви звучи - на мен ми беше странно - но още на 4тия ден усетих как не ми се подува стомаха и как ми е ок. и за месец си свалих кг-те де. мн съм доволна от това НВД, само малко ми липсват плодовете, ама си позволявам да хапвам по малко. .спряла съм изцяло хляба, но ми е ок. та така за вегетарианството

bimbi
3rd September 2006, 11:24
ами да ви кажа честно, като прочетох диетата според кръвната група, се изумих, защото за моята пише че месото въобще не се препоръчва. и другите изброени неща, които трябва да избягвам съм забелязала, че не ми влияят добре. май ще се окаже, че има нещо вярно.
аз затова и казах че всеки трябва да намери подходящата диета за него. някой са ми разправяли, че са се тъпкали само с месо по цял ден и са сваляли :roll: при мен поне това е невъзможно :?

cranberry
3rd September 2006, 12:03
И според моята кръвна група месото не е подходящо, ама ми действа добре
а и тва с групите - трябва да си направиш изследвания, които са адски скъпи, за да ти се каже индивидуално кое е ок и кое не за теб
така общо е малко тъпо

Reminder
3rd September 2006, 22:29
Анатомията и физиологията на човека, телесните функции и храносмилателната му система потвърждават, че за него не е естествено да яде месо.
Това е брутална неистина!
Отговори ми на въпроса: защо човекът не може да усвоява енергия от растителните фибри?

cranberry
3rd September 2006, 23:03
именно
за тва си говорим

fresh_@
4th September 2006, 08:08
http://zdravoslovno.com/Advices.html Има една статия "Месоядци или вегитарианци". Там така пише, но това не означава, че всичко написано може да е вярно.

Reminder
5th September 2006, 00:59
Искам да споделя, че аз месо по принцип не обичам. не че ми е гадно, но мога и без него да мина и така и правех. от около месец съм на нисковъглехидратна диета (минах на нея, защото в крайна сметка установих, че никакви други неща до момента не ми бяха пмогнали да си сваля 4те излишни кг), в която месото е едно отосновните неща, които могат да се ядат. и в интерес на истината, колкото и невероятно да ви звучи - на мен ми беше странно - но още на 4тия ден усетих как не ми се подува стомаха и как ми е ок. и за месец си свалих кг-те де. мн съм доволна от това НВД, само малко ми липсват плодовете, ама си позволявам да хапвам по малко. .спряла съм изцяло хляба, но ми е ок. та така за вегетарианството
Аз се храня ниско-въглехидратно вече няколко години :wink:

cranberry
5th September 2006, 07:05
на мен ми е малко трудно, не продължавам ве4е около месец и ми е ок

fresh_@
24th September 2006, 11:26
Въпрос на избор е, но аз не бих се отказала от месото. А пълните вегетарианци, които дори не ядат мляко, сирене и т.н. не ги разбирам много, но както казах въпрос на избор е.

TedyK
24th September 2006, 14:57
Аз се храня ниско-въглехидратно вече няколко години :wink:

това ми е малко трудно за вярване особено ако си стриктен към този вид диета.

Emmalfy
1st October 2006, 10:50
Година и нещо не ядях никакво месо и никакъв хляб. Карах го на заленчуци и разни млека и коремът ми пак се подуваше...може би от огромните количества ,който поглъщах ,за да не се чувствам гладна.Месето първо не ми липсваше,после започна да ме отвращава.От 2 години си го ям и то редовно.също бях на НВД и плюс спорт,резултатът си беше на лице !
Сега да отбележа,че като спрях да ям месо бях на 14 !!! :oops: Адски тъпо е в такава възраст да се лишаваш от незаменими аминокислелини ,които се съдържат точно в месото. http://64.233.183.104/search?q=cache:dXx3NkwMqj8J:www.bb-team.org/stuff/000120.php+%D0%BC%D0%B5%D1%81%D0%BE+%D0%B0%D0%BC%D 0%B8%D0%BD%D0%BE%D0%BA%D0%B8%D1%81%D0%B5%D0%BB%D0% B8%D0%BD%D0%B8&hl=bg&gl=bg&ct=clnk&cd=3 Докато не ядях месо общо взето нямах никакъв бюст...не съм сигурна дали има връзка между двете...но в момента в който почнах да си ям нормално месо и нещата си дойдоха на мястото :wink:
Така че като оставим настрани уж пречистващия ефект на вегетарианството ,за подрастващия организъм месето си е важно....а Наде доколкото си спомням ти май беше на 14/15 :roll:

грамофон
1st October 2006, 11:01
ето един пич който не яде месо http://fig.cox.miami.edu/~cmallery/150/neuro/belgian.blue.jpg

kaija
23rd May 2007, 14:28
отврат!!! тва за мен си е чиста лудост и изчанченост. не съм чела много по въпроса а и немам никво желание да му отдавам толкова почести, ама ми се струва, че организма има нужда от всичко в умерени количества. вегетарианците, които са такива просто защото не обичат месо- айде ок, разбирам ги. има такива хора.
обаче, да не ми ядеш ти сирене и яйца, да не пиеш мляко и пр. щото идват от животните, които 'не трябва да се убиват' или поради некви си религиозни причини, айде моля, моля!!!! животното е било и винаги ще бъде само и единствено продукт за нас, хората или за други животни.
пак казвам, ако ти се налага да не ядеш животински продукти поради различни заболявания или ако не обичаш такива, приемам (познавам момиче, което не обича да пие вода, абсолютна лудост, но факт), но да ми се лигави някой като ненормален, щото иска да прилича на еди-коя-си манекенка- не ме занимавайте...

Reminder
28th May 2007, 23:10
ето един пич който не яде месо http://fig.cox.miami.edu/~cmallery/150/neuro/belgian.blue.jpg
Преживните животни живеят от протеина получен от колониите микроорганизми живеещи и ферментиращи тревите в стомасите им.
Демек, и тревопасните не усвояват растителната храна. Какво остава за хората, които имаме храносмилателна с-ма подобна на тази при вълците.

ellezar
7th June 2007, 16:45
М-да...не ми се влиза в спор с вас,само ще ви кажа,че от 9год.не ям месо,а и преди това не си падах особено,и чувствам нов човек.Това е.........няма какво да ви убеждавам,убедете се сами.Само ще ви кажа,че промяната първо трябва да е в мисленето.Който ме разбра,разбра :wink:

Charlotte
7th June 2007, 21:51
Не си падам много по месото,но от време на време ям...най-често пилешко и пуешко.Много рядко друго месо...Ааа риба ям...Абе според мен не може без месо..,хората си намират начини да живеят без него...Аз не мога да се откажа.Още повече,че имам възможност да ям екологично чисто месо(баба ми гледа животни ;) ,а това е най-доброто,мисля

Лия
14th June 2007, 23:30
Аз съм години вегетарианка от 5 и се чуствам страхотно. Имам една приятелка, чието цяло семейство са вегетарианци и, нито тя, нито нейните братя са вкусвали месо дори веднъж през живота си. Това ми се струва малко екстремно, но те, също като мен, са си много добре.
Важно е да се ядат ядки и бобове за да се набавят протеините които иначе се добавят от месото. Това което е по-важно, обаче, е да се набавя желязо, особено за жените. Не пренебрегвайте това, защото една друга моя приятелка (не вегетарианка, но не си падаше много по месото) получи силна анемия и кръвоизливи от липса на желязо и трябваше да я водят във болница.

mirabobi
15th June 2007, 09:09
ами да ви кажа честно, като прочетох диетата според кръвната група, се изумих, защото за моята пише че месото въобще не се препоръчва. и другите изброени неща, които трябва да избягвам съм забелязала, че не ми влияят добре. май ще се окаже, че има нещо вярно.
аз затова и казах че всеки трябва да намери подходящата диета за него. някой са ми разправяли, че са се тъпкали само с месо по цял ден и са сваляли :roll: при мен поне това е невъзможно :?

Къде Бимбе кака го чете тва да го прочета и аз.Един приятел само от такава диета,(ако мога така да я нарека) спря да го боли глава и корем и куп други работи.Ходил някъде и доктор му казал да не яде нищо млечно и сега си е добре ,а даже беше и отслабнал. :wink: Та за това искам и аз да прочета нещо за тия кръвни групи.

stivn
15th June 2007, 09:12
без месце аз не сядам :)