PDA

View Full Version : Ядки при НВД??


Цвета С
5th September 2006, 11:49
Знам ,че ще ме линчувате ,че питам нещо свързано с тема за която вече мн се е изписало,но не го намерих.А именно може ли при НВД да се ядат ядки и кои??А царевица??

Петко К
5th September 2006, 13:46
Царевицата не е ядка.
Може да ядеш бадеми, орехи, лешници и други такива.

cranberry
5th September 2006, 14:17
сурови
а царевица, доколкото ми е известно, както и всякакви бобови истории, моркови и червено цвекло, не са мн препоръчителни

грамофон
5th September 2006, 14:40
Ядки-Средно в 100 г ядки се съдържат-38-41г тлъсто масло(голямо съдържание на ненаситени мазнини, без фъстъка които съдържа голям процент наситена мазнина) 26,5 г белтъчини,19 г въглехидрати, 740 мг калий, 181 мг магнезий, 411 мг фосфор и желязо-
ограничи ядките до 60-80г на ден, като ти препоръчвам най-горещо кашу и лешници. 100г царевица съдържа 55 процента въглехидрат-не ти го препоръчвам. моркови, цвекло и всякакави други зеленчуци спокоино можеш да ядеш те са ниско въглехидратни, както и плодове.

cranberry
5th September 2006, 15:23
не съм забелязала плодовете да са нисковъглехидратни
а ядките са мн подходящи за НВД, стига да се внимава с тях, в сми да са съобразени с останалите храни за деня, калории и съотношение М-Б-В

грамофон
5th September 2006, 17:44
не съм забелязала плодовете да са нисковъглехидратни
а ядките са мн подходящи за НВД, стига да се внимава с тях, в сми да са съобразени с останалите храни за деня, калории и съотношение М-Б-В


ами време е да забележиш

грамофон
5th September 2006, 18:54
Знам ,че ще ме линчувате ,че питам нещо свързано с тема за която вече мн се е изписало,но не го намерих.А именно може ли при НВД да се ядат ядки и кои??А царевица??



ще може ли да ми кажеш колко процента съставлява приема ти на въглехидрати от общият ти калоричен прием?; за колко време го правиш вм-нвд?; дали има някакви странични ефекти-като отпадналост замайване.
много ще ми помогне информацията благодаря предварително

cranberry
6th September 2006, 00:08
ами как да ти кажа, пуля се аз из тия двете таблици:

http://spidersport.com/calories.php

http://www.bb-team.org/nutrition/table.php?t=1

и никак, ама никак не ми се виждат малко калориите в плодовете, за съжаление
да не говорим за всичките захара, които съдържат някои от тях

грамофон
6th September 2006, 09:55
ами как да ти кажа, пуля се аз из тия двете таблици:

http://spidersport.com/calories.php

http://www.bb-team.org/nutrition/table.php?t=1

и никак, ама никак не ми се виждат малко калориите в плодовете, за съжаление
да не говорим за всичките захара, които съдържат някои от тях




:)))повечето плодове имат най-много 10-12-15 г въглехидрати това е доста нискък индекс. само бананите има 22 най-висок от всички плодове. всичко това показва че плодовете са нисковъглехидратни до 10-12 процента е нищо. има обаче още една хватка, когато говорим за въглехидрати-от въглехидрат до въглехидрат има голяма разлика гледа се гликемичният индекс а при плодовете гликемичният индекс е страшно нисък, защо? защото въглехидрата в плодовете е гликоза в свободно състояние(висок гликемичен индекс) и плодова захар, пак в свободно състояние(фруктоза- която има супер нисък гликемичен индекс и затова се дава при диабетици), по голямат част от въглехидратите в плодовете са фруктозни. пример динята има 9 г въглехидрат и над 80 процента вода 5-6 процента от общият въглехидрат е фруктоза и 3-4 процента гликоза имаме и фибри също
при въглехидратните храни се гледа количеството гликоза което съдържа например царевица 100 г тя съдържа 55г скорбяла-това е сложен въглехидрат и има 3000 гликозни остатъка, само гликоза имаш 55 процента и то чиста гликоза и 2-3 грама фибри (тъй-като е бавно разтворима и съдържа фибри няма да качи кръвната захар, ное опасна при предозиране)
фруктозата е супер сладка и супер нискокалорична да не кажа без хич-в медът 85 процента въглехидрат но само 30 процента е гликоза останалото фруктоза затова не става за качествена енергиина храна при ввд.(медът си е опасен при нвд 15-18 процента гликзоата е в свободно състояние)
стойности от 20 процента нагоре са въглехидратни продукти, а плодовете и зеленчуците са воднисти нискокалорични храни
гледа се преди всичко гликозата която съдържат храните при нвд.

Цвета С
6th September 2006, 17:58
Благодаря мн на всички за помоща ,но аз надали мога да ви бъда полезна с нещо по този въпрос защото съм от днес на този режим,а мога ли да пия вино ,а прясно мляко,ами шунка,много ще съм ви благодарна ако ми кажете

грамофон
6th September 2006, 18:37
Списък с храни подходящи при НВД

1. Всички видове месо, риба, субпродукти (дроб и дробчета разбира се), бекон, без колбаси (може само сухи и много чисти филета, като пуешко, пилешко, свинско). Ако използвате мляно месо, смилайте го на място в магазина, за да знете какво съдържа.
При приготвяне на месо избягвайте пърженето. Задушавайте месото със сметана, зехтин, масло, вино, подправки, като избягвате готовите подправки и тези с много сол (като Вегета и подобните на нея).
2. Всички млечни (мляко, сирена), без топените и вносни неща (гледайте опаковките за съставките, често имат маргарин или други хидрогенизирани мазнини)...Хубави варианти са: изкиснато краве или овче бяло сирене, фета, катък, моцарела, кашкавал, чедар и гауда.
3. Яйца, приготвени по всякакъв начин.
4. Мазнини: масло, зехтин и сметана. Органичете или напълно изключете олиото, маргарина и други мазнини от недоказан произход. Придържайте се към студено пресовани и качествени растителни масла, ако ги употребявате. Като добавка към храната може да включите ленено олио.
5. Зеленчуци: всички, за които се сетите, особено зелените на цвят като броколи и спанак; карфиол, зеле, краставици, домати, тиквички, гъби....Избягвайте картофи и други корени с много нишесте. Употребявайте варива (боб, леща) в умерени количества, като винаги предварително ги накисвате поне за 1 нощ преди да ги сготвите. не употребявайте соя и производните и продукти.
6. Плодове: максимум до 2 по възможност по-кисели плода (грейпфрути и лимони всеки ден). Във времето около тренировка може да си позволите повече плодове. Избягвайте банани, грозде, диня. Добре дошли са боровинки, малини, къпини и други дребни плодове.


Менюто ви трябва да се състои от около 50-60% мазнини, 20-30% белтъчини и 10-20% въглехидрати. Този баланс се постига лесно, ако се придържате към калориите си за деня и консумирате пълномаслени млечни продукти и месо.

TedyK
6th September 2006, 19:09
грамофон, много изчерпателно инфо. Само където аз не чета точно колко и как е направен тренировъчния режим на Цвета С .аз ли пропускам нещо или той липсва съвсем?


... защото въглехидрата в плодовете е гликоза в свободно състояние(висок гликемичен индекс) и плодова захар, пак в свободно състояние(фруктоза- която има супер нисък гликемичен индекс и затова се дава при диабетици), по голямат част от въглехидратите в плодовете са фруктозни. пример динята има 9 г въглехидрат и над 80 процента вода 5-6 процента от общият въглехидрат е фруктоза и 3-4 процента гликоза имаме и фибри също
.....

тук не си ли противоричиш? сега да ядем ли диня или не
:1246:
6. Плодове: максимум до 2 по възможност по-кисели плода (грейпфрути и лимони всеки ден). Във времето около тренировка може да си позволите повече плодове. Избягвайте банани, грозде, диня. Добре дошли са боровинки, малини, къпини и други дребни плодове.

cranberry
6th September 2006, 22:33
грамофон, то тва хубаво, ама на теб кога ти се събира да изядеш 100 гр ябълка или 100гр диня?
аз съм на нвд и мога да ям по 50тина гр въгл на ден, което ще ре4е, 4е от 1 малка праскова ми идват пове4е от половината въгл за деня
тъпо

Цвета С
7th September 2006, 15:41
Не мога да разбера какъв е въпросът за тренировъчният ми режим,ако питате за самата програма ,тя мие изготвена от професионалист,защото след като правех безмислици в залата ,приятеля ми ми взе личен треньор да ме юрка и все пак да има смисъл от тренировките .За съжаление работя по 12-14 часа на ден и все по-рядко ми остава време даходя на фитнес,а и нямам приятна компания :wink: :wink:

Цвета С
7th September 2006, 15:43
Забравих да ви пиша ,че в момента не тренирам ,защото претърпях пластика и повечето упражнения са ми забранени,аз нямам много да свалям ,176-см съм и тежа 58-56 кила ,не че няма какво още да се желае ,но просто изпитвам панически страх да не напълнея ,защото мн лесно качвам

грамофон
7th September 2006, 15:44
1 праскова е 200 г има 8грама въглехидрат от който 5 гликоза

можеш да поемаш 50 грама въглехидрати(ако толкова ти е дневният въглехидратен прием прием) като изключваш фруктозата и фибрите защото те са боклук въглехидрати в смисъл в основата на нвд стой да не покачваш кръвната захар и да няма секреция на инсулин, а фруктозата и фибрите нямат никакав шанс да качат кръвната захар(затова са за диабетици).

и по новите сметки излиза
1 малка праскова 200 г 5 гликоза и общо качествен въглехидрат в 1 праскова е 5 грама

динята 100 грама 3 въглехидрат 2,6фруктоза 0,4 гликоза + фибри

значи за да си запълниш дневният прием от 50 г въглехидрат(без фруктоза и фибри). трябва да изядеш близо 1 тон диня на ден
за прасковата 2 кила на ден

знам за плодовете горе долу колко въглехидрат съдържат, то има много примерни таблици, които в по голяма си част са грешни,но няма информация колко в свободно състояние гликоза и фруктоза съдържат

дано това инфо ви помогне
плод общо захари фруктоза гликоза
банан 1 18 9 9
боровинки(1 купичка) 14 7 7
ананас (нарязан в купичка) 13 7 6
пъпеш(ти медена роа) 13 7 7
портокал 1 12 6 6
киви 2бр 12 6 6
нектарина 1 реден 10 5 5
грозде(1 купичка) 24 14 10
половин пъпеш 22 12 10
резен диня(1 парче) 18 12 6
круша 1 средна 16 11 5
ябълка 1 бр 14 9 5
ягоди(2 купички) 14 8 6
малини(2 купички) 10 6 4
череши/вишни(купичка) 14 6 8
праскова 8 3 5

съобразявайте се само с гликозата, но тъй като тя е в свободно състояние и се влива дирекно в кръвта не яжте по 1-2 кила на един път

млякото въпреки че е от белтъчните храни съдържа въглехидрати
на 100 г 4 г лактоза(млечна захар) при по-пълномаслено по малко въглехидрати тъй като суроватката има по голямо съдържание на мазнини за сметка на лактозата. лактозата е олиговъглехидрат които съдържа до 8 остатъка в случая 8 остатъка галактоза, въпреки че галактозата не е гликоза тя има висок гликемичен индекс и е проблемна не е като фрукозата. но
1, галактозата не е в свободно състояние и не се влива дирекно първо трябва да се разгради в тънките черва от лактоза до галактоза
2. тъй като не е гликоза тя трябва да се преработи в такава в черният дроб и бива пускана по късно което не довежда до покачване на кръвната захар, освен ако не се изпие 1-2 литра мляко наведнъж
3. за да се преработи галактозата в гликоза в чрният дроб се гори също енергия от което следва че дадена от нея енергия трябва да се извади от изгарянето за нея енергия и получаваме по нисък индекс от гликозата. фруктозата повече се изхабява за трансформирането и в гликоза отколкото тя дава:)))
препоръчвам ви да пиете кисело мляко по маслено 3-5 процента

Цвета С
7th September 2006, 15:48
абе аз не съ много умна този списък го имам и не мога да рабера за прясното мляко,шунката и виното,сори зле съм

Liana
14th November 2007, 13:41
Ядки-Средно в 100 г ядки се съдържат-38-41г тлъсто масло(голямо съдържание на ненаситени мазнини, без фъстъка които съдържа голям процент наситена мазнина) 26,5 г белтъчини,19 г въглехидрати, 740 мг калий, 181 мг магнезий, 411 мг фосфор и желязо-
ограничи ядките до 60-80г на ден, като ти препоръчвам най-горещо кашу и лешници. 100г царевица съдържа 55 процента въглехидрат-не ти го препоръчвам. моркови, цвекло и всякакави други зеленчуци спокоино можеш да ядеш те са ниско въглехидратни, както и плодове.

Малко се обърках, относно ядките при НВД, за фъстъците ясно, те са бобови и не се препоръчват, а кашуто последно не е ли и то бобово, ту го препоръчват, ту не. И аз ту го ям спокойно, ту не. Моля някой, ако може да се аргументира по въпроса за кашуто.

scorpion_f
14th November 2007, 15:32
Ядки-Средно в 100 г ядки се съдържат-38-41г тлъсто масло(голямо съдържание на ненаситени мазнини, без фъстъка които съдържа голям процент наситена мазнина) 26,5 г белтъчини,19 г въглехидрати, 740 мг калий, 181 мг магнезий, 411 мг фосфор и желязо-
ограничи ядките до 60-80г на ден, като ти препоръчвам най-горещо кашу и лешници. 100г царевица съдържа 55 процента въглехидрат-не ти го препоръчвам. моркови, цвекло и всякакави други зеленчуци спокоино можеш да ядеш те са ниско въглехидратни, както и плодове.

Малко се обърках, относно ядките при НВД, за фъстъците ясно, те са бобови и не се препоръчват, а кашуто последно не е ли и то бобово, ту го препоръчват, ту не. И аз ту го ям спокойно, ту не. Моля някой, ако може да се аргументира по въпроса за кашуто.

Ядките дори се препоръчват във НВД.При спазване на този режим организмът не получава почти никакви мазнини и за това ядките не пречат,те са с голямо съдържание на белтъчини.Трябва да се ядат сурови,обезсолени и до 50гр на ден.А фъстъците не спадат към бобовите растения и са позволени точно толкова,колкото и останалите ядки!!!

Liana
14th November 2007, 17:19
Абе фъстъците са си бобови, чудно ми беше дали и кашуто е бобово. Да, права си всички сурови ядки са полезни и се вписват в НВД.

ледено_sЪrце
14th November 2007, 18:29
Е, кашуто след като е пържено и солено не би трябвало да е позволено в такъв случай... :roll:

scorpion_f
14th November 2007, 18:55
Абе фъстъците са си бобови, чудно ми беше дали и кашуто е бобово. Да, права си всички сурови ядки са полезни и се вписват в НВД.
Извинявам се,права си :wink: Фъстъците са бобови,моя заблуда.А кашуто не е било бобово.Виж този линк специално за кашуто. :wink:
http://culinary.pop.bg/product89.html

Liana
15th November 2007, 09:56
Scorpion-f, мерси много :2015:


ледено_sЪrце, по-принцип говорим само за сурови ядки, иначе всички печени, пържени и солени не стават. :D

ледено_sЪrце
18th November 2007, 18:49
Пак се изказах некомпетентно. :roll: :oops: :lol: И аз почвам НВД от утре, да видим какво ще се получи...

Bambalina
19th November 2007, 10:49
Пак се изказах некомпетентно. :roll: :oops: :lol: И аз почвам НВД от утре, да видим какво ще се получи...

Тъй като и аз съм изпаднала в размисъл относно НВД ... искам да ви попитам нещо... Първо да уточня, че по принцип съм вегетарианка, обаче понеже съм и спортист ... през спортния сезон ям пилешко и тогава съм забелязала, че адски много ми се увеличава целулита.... Просто разликата е очевидна, когато ям месо и когато изобщо не употребявам никакви животински продукти...
Вие забелязали ли сте такова нещо... ? (това е единственото ми притеснение относно НВД... хъх)

scorpion_f
19th November 2007, 13:47
Пак се изказах некомпетентно. :roll: :oops: :lol: И аз почвам НВД от утре, да видим какво ще се получи...

Тъй като и аз съм изпаднала в размисъл относно НВД ... искам да ви попитам нещо... Първо да уточня, че по принцип съм вегетарианка, обаче понеже съм и спортист ... през спортния сезон ям пилешко и тогава съм забелязала, че адски много ми се увеличава целулита.... Просто разликата е очевидна, когато ям месо и когато изобщо не употребявам никакви животински продукти...
Вие забелязали ли сте такова нещо... ? (това е единственото ми притеснение относно НВД... хъх)
Каквоооо???Целулит от пилешко???Няма такова нещо.Нали знаеш от как во се получава целулита--от натрупани подкожни мазнини,които не са усвоени от организма т.е не са изразходени, а пилешкото месо е с 0.00 процента мазнина,така че опасенията ти са напразни.

Liana
19th November 2007, 14:17
Ами аз се избавих от целулита от пролетта насам и от тогава съм на НВД, не съм вегетарианка, така че, не знам дали месото чак толкова би повлияло, все пак всеки организъм е строго индивидуален. Помисли да не би от друго да ти се е появил: хормонален дисбаланс, по-малко спорт или по-малко течности да си пеиемала или пък да си консумирала храни с консерванти. По принцип знам, че целулитът се дължи на много фактори.

Bambalina
19th November 2007, 14:31
Може би стана някакво недоразумение... Не визирах само пилешко, но също и кашкавал и сирене и изобщо продукти с животински произход.

Bambalina
19th November 2007, 14:34
Ами аз се избавих от целулита от пролетта насам и от тогава съм на НВД, не съм вегетарианка, така че, не знам дали месото чак толкова би повлияло, все пак всеки организъм е строго индивидуален. Помисли да не би от друго да ти се е появил: хормонален дисбаланс, по-малко спорт или по-малко течности да си пеиемала или пък да си консумирала храни с консерванти. По принцип знам, че целулитът се дължи на много фактори.
Благодаря ти за споделения опит Лияна... а сега имаш ли целулит... или не... ?
Иначе храни с консерванти не приемам... пия само вода... дори сокове от магазина не купувам, ами си ги правя сама...
В много странна дилема изпаднах... хъх.... Явно това за строгата индивидуалност на всеки организъм тук е водеща... :(

scorpion_f
19th November 2007, 14:49
Моля ви се четете правилно... казах, че когато ям животински продукти целулита ми се увеличава.... Благодаря за отговора иначе
Ок ама ти спомена,че си вегетарианка и през спортния сезон ядеш само пил. месо и аз ти казвам,че от него целулит няма как да ти се получи.После говориш общо за жив. продукти---какво да разбирам под това,че ядеш и свинско месо ли и телешко и кашкавал и сирене и кис. и прясно млеко и яйца......Разбира се ,че ако ядеш свинско месо и примерно краве масло в по-големио количества ще имаш целулит,но все пак вземайки предвид факта,че си спортист и тия неща са ти пределно ясни и на всичкото отгоре си вегетарианка,стигам до извода че ядеш и както ти уточни конкретно пил. месо,а от него целулит няма как да получиш!

Bambalina
19th November 2007, 14:51
Не ям свинско, нито телешко... просто имам вегетариански период, в който ям само зеленчуци и не консумирам храни с животински произход и период, в който ям сирене, пилешко, кашкавал, яйца и пр.
Можеш ли да обясниш защо се получава така? Аз наистина не мога да открия отговор за себе си... А наистина губя сила... когато не ям никакво пилешко месо (яйця, кашкавал и пр. все същите продукти ) ...

scorpion_f
19th November 2007, 14:53
За кое по точно питаш???

Bambalina
19th November 2007, 14:56
Защо когато ям пилешко, кашкавал, сирене, яйца, мляко и др... имам целулит, а когато ям само растителни храни нямам.... Всичките тези неща ги ям в ограничени количества... не прекалявам... Страхувам се, че ако мина на НВД ще имам целулит предвид продуктите включени в този хранителен режим.

scorpion_f
19th November 2007, 15:02
Защо когато ям пилешко, кашкавал, сирене, яйца, мляко и др... имам целулит, а когато ям само растителни храни нямам.... Всичките тези неща ги ям в ограничени количества... не прекалявам... Страхувам се, че ако мина на НВД ще имам целулит предвид продуктите включени в този хранителен режим.
Ами да ти кажа честно, понякога си е строго индивидуално,защото примерно аз постоянноп се храня с тези продукти и целулит през живота си съм нямала.Страхувам се,че немога да ти дам най-компетентното мнение затова виж този линк по долу,за това от какви храни се получава целулита:
http://gotvarstvo.georgievi.net/a/article_49
http://www.bb-team.org/articles/717/

ледено_sЪrце
20th November 2007, 19:05
Целулит от пилешко?! :roll:
Аз съм в края на 2-я ден от НВД и сега гледам да разнообразявам повече от диетата на Пиер Дюкан, която също беше на принцина на наблягане на белтъчините. Засега се чувствам добре, дано издържа докрай.

Bambalina
21st November 2007, 09:48
Целулит от пилешко?! :roll:
????

А ти имаш ли целулит в момента? Любопитно ми е след месец, че и повече дали състоянието няма да се е променило...

ледено_sЪrце
21st November 2007, 20:54
Еми аз цял живот си ям пилешко и не ми се е появил целулит от него. Иначе бях вегетарианка за няколко години и нямаше никаква промяна нито в теглото ми, нито в кожата... просто се чувствах по-отпаднала. Иначе пилешкото го консумирам усилено само при диети, иначе ми е безвкусно малко, но не виждам освен от мазната кожичка, кое друго може да ти навреди от неговото чисто месце. :lol:

Bambalina
22nd November 2007, 09:41
Ами то изобщо не ставаше въпрос за пилешки, но няма значение... аз искам да попитам някой, който е имал целулит... защото вие нямате... Мисля, че не можете да ми помогнете в случая.
Благодаря все пак за мнението.

kukli4ka
22nd November 2007, 11:45
Я ми разяснете "по принцип съм вегетарианка,но ям пилешко..."Какъв е тоя принцип?Или си вегетарианка,или не си?И целулита не може ту да го имаш,ту да го нямаш.Появи ли се - остава завинаги.Това е промяна в структурата на клетки.

Bambalina
22nd November 2007, 12:55
Отново... не знам защо не четете...
Имам два хранителни режима - единият е, извън спортния сезон (тъй като аз съм спортист), през който не си позволявам НИКАКВИ животински продукти (разбирай яйца, риба, сирене, пилешко, свинско, патешко, пуешко и пр. меса) и другият е през спортния сезон, през който ям сирене, яйца, риба, кашкавал, пилешко месо само, и пр. През първия период (извън спортния сезон) целулита МИ ВИДИМО НАМАЛЯВА, през другия видимо се УВЕЛИЧАВА...
Защо се получава така, може ли някой да ми даде логично обяснение... (и съобразено с темата за НВД, това с увеличението на целулита е и основното ми притеснение да не премина към тази диета...)
Сега разбрахте ли въпроса...? Или пак не се изразих правилно?

Хаусърче
23rd October 2009, 18:24
Ядки-Средно в 100 г ядки се съдържат-38-41г тлъсто масло(голямо съдържание на ненаситени мазнини, без фъстъка които съдържа голям процент наситена мазнина) 26,5 г белтъчини,19 г въглехидрати, 740 мг калий, 181 мг магнезий, 411 мг фосфор и желязо-
ограничи ядките до 60-80г на ден, като ти препоръчвам най-горещо кашу и лешници. 100г царевица съдържа 55 процента въглехидрат-не ти го препоръчвам. моркови, цвекло и всякакави други зеленчуци спокоино можеш да ядеш те са ниско въглехидратни, както и плодове.
Значи незнам каквио имаш предвид под тлъсто масло,та ядките имат полинаситени и ненаситени масни к-ни които при тренировка и при спазване на НВД смазват сухожилията,50-80гр на ден и то до 12ч. може да хапваш за плодовете при НВД ги изключи напълно поне за 2-3 месеца,обаче си вземи мултивитамини защото при отсъствието на плодове губиш ценни витамини.А ако толкова много ти се прияде нещо сладко по-добре да хапнеш някакъв плод приблизително равен на теглото на една ябълка и избягвай грозде и банани,лимони може да стискаш от тях фреш по всяко време те имат много vit.C който също ти трябва за нормалнот функциониране на организма,но други плодове ако толкова неможеш без тях гледай пак да са в първата половина на деня.УСПЕХ :wink: