PDA

View Full Version : Консервант ли е маята?


Sunflowera
17th November 2006, 11:52
Понеже се опитвам да се храня предимно с полезни храни, без консерванти и замразявания ( моля игнорирайте поста ми от "издънки" :oops: ), та имам един въпрос. Вчера четох съдържанието на едно сирене, нямаше консерванти, но има мая. Та, какво точно е маята и как се добива тя?

ROSSI ROSSI
17th November 2006, 13:28
Ето по-важното, което открих за маята:

Маята е биологичен продукт, представляващ концентрирана маса от дрождии от вида Saccharomyces cerevisiae. Бива хлебна (за хлебни изделия), хмелова, нахутова, бобова, бирена (за пиво и фармацевтични цели).
Дрождите са вид едноклетъчни гъби. Те са сред най-изучаваните еукариоти в микробиологията. Развиват се в захарни (въглехидратни) вещества и причиняват алкохолна ферментация. Клетката има овална форма. Диша аеробно. При наличие на топлина (около 42°С) и влага се размножава много бързо чрез пъпкуване. Човекът използва тези организми от хиляди години в производството на хляб, вино, бира.

Маята е позната от дълбока древност. Привличала е вниманието на хората преди всичко с качеството си да подквасва. Особено впечатление правела като продукт, който разрехавява тестените произведения. С времето станало ясно, че хлебната мая представлява съвкупност от микроскопични едноклетъчни организми, които не съдържат хлорофил. Те са известни в микробиологията като захаромицети. Причисляват се към класа на гъбичките. Някои техни разновидности участват в процеса на алкохолната ферментация и изпълняват съществена роля при получаване на бира, вино и други напитки. Полезните съставки в хлебната мая зависят от вида на захаромицетите, от начина на тяхното култивиране и от редица други фактори на околната среда. В сухото вещество на пресованата хлебна мая се откриват в значителни количества белтъчини и въглехидрати и около 20 пъти по-малко мазнини. В състава на белтъчините участват предимно албумини. От въглехидратите преобладава т. нар. нежна целулоза, която не дразни стомаха и червата. Голямо е съдържанието на гликоген - въглехидрат, който се натрупва в черния дроб и мускулите и лесно може да отдели глюкоза за енергийните нужди на тялото. Хлебната мая е истинско съкровище на витамини от група В. Изчислено е, че 1 г сухо вещество от маята съдържа средно по 40 мг витамин В1 и витамин В6 и до 80 мг витамин В2. Витамин В1 или както още се нарича още - тиамин, помага за добрата работа на нервната система. Нужен е за обмяната на въглехидратите и превръщането им в енергия. Витамин В2 - рибофлавинът, е важен за здравината на кожата и за обмяната на основните градиенти в организма - белтъчини, мазнини, въглехидрати. Витамин В6 - пиридоксинът е необходим за преработка на белтъчините и за безпроблемна работа на нервната система. Количеството на тези и други витамини се влияе от хранителната среда, в която се развиват захаромицетите. Маята е богата и на микроелементи Сериозно е присъствието на фосфорни соли, които се установяват в около половината от пепелния остатък. Има и доста калиеви соли, магнезиеви, натриеви, калциеви и пр. Днес хлебната мая се използва широко в хранително-вкусовата промишленост. Богатството й на полезни съставки я прави желан продукт в готварския арсенал на всяка домакиня. Преди да се употребява, е хубаво е да се подложи на тест за мая. Тя е достатъчно силна да предизвиква втасване, когато парче от нея, пуснато в топла вода, изскача на повърхността. Ако се използва във всекидневното хранене на човека, маята трябва да се приема не повече от 25 г на ден когато е суха. За пресованата максималната доза е до 100 г. Количеството на течната мая не бива да надхвърля 0,5 л, ако пък се консумира пастет от мая и мед, той трябва да е до 50 г. Тази дозировка е задължително да се спазва особено от възрастните хора, тъй като маята е богата на пурини (азотни съединения), чиято системна консумация в по-големи количества може да се отрази неблагоприятно върху здравето. Мярката за децата е до 30 г пресована или до 10 г суха мая. Най-често домакините използват пресована хлебна мая и по-рядко суха или течна. Когато маята се употребява за храна, задължително е да се инактивира. Това става чрез интензивно затопляне в подходящ съд. След инактивиране хлебната мая се включва в различни видове ястия - сосове, кюфтета, запеканки и пр. Когато липсват болестни симптоми от страна на стомаха и червата, маята може да се добавя към напитки и десерти. Заради богатството си на биологично активни вещества тя е всепризнато общоукрепващо средство. С успех се прилага и при болестни състояния, които са свързани с недоимък на витамини и микроелементи. Бирената мая се използва още по-често като лечебно средство. В нея също има едноклетъчни микроорганизми - захаромицети. Те се хранят със захар и при този процес предизвикват ферментация, която води до образуване на алкохол и въглероден двуокис. Бирената мая е много богата на витамин Д и витамини от групата В. Витамин Д - калциферолът, помага на организма да усвоява калция и фосфора и е особено важен за здравината на костите, зъбите и ноктите. Витамините от група В са необходими за правилната обмяна в организма. Специално внимание заслужава витамин В12 - кобаламин. Той спира появата на една от формите на анемия. Подпомага образуването на червените кръвни телца и е полезен за предпазване от заболявания на костния мозък. С лечебна и профилактична цел бирената мая може да се приема във вид на таблетки при стриктно спазване на дозировката, посочена от лекар или в листовка към препарата. Предозирането е опасно особено заради витамин Д. Той участва в образуване на вещества, чийто излишък нарушава баланса в организма. Не бива да се приема прясна бирена мая. В домашни условия изсушаването й се извършва при температура 100 градуса. След като водата се изпари, получава се тънка коричка. Тя се натрошава на ситно и се слага в шише от тъмно стъкло или в порцеланов съд. От нея може да се взема по 1 чаена лъжичка 3 пъти на ден. Сушената бирена мая подпомага лечението на някои кожни болести като екзема, увреждане на ноктите, пърхот, побеляване на косата и някои форми на алопеция (косопад). В тези случаи след консултация с дерматолог дозите могат да се увеличават до 4-6 супени лъжици на ден. Бирената мая е полезна и при недостиг на стомашен сок, възпаление на червата, анемия. Богатството й на витамини от група В я прави ценен продукт при неврози, физическа и умствена умора. Според някои тя засилва остротата на зрението. Лечението с бирена мая е продължително. Подобрение настъпва едва след първия месец. А максималният срок е 3 месеца. В някои листовки се казва, че маята подмладява. Всъщност със своя минерален и витаминозен състав тя регулира обмяната на веществата в организма, увеличава устойчивостта му спрямо заболявания, съхранява го, забавя неговото износване. По този начин увеличава шансовете му да остане по-дълго здрав и работоспособен. Така че маята не подмладява, но със сигурност отдалечава старостта.
:D

Sunflowera
17th November 2006, 15:19
Звучи чудесно!
Благодаря много!