PDA

View Full Version : Периодично тъпчене :(


Desislava 99
17th November 2006, 21:25
Здравейте,супер форум. Имам голям проблем:( Незнам на кого да спореля, от няколко мевсеца постоянно се опитвам да спазвам НВД, но постоянно имам моменти на тупкане,което разваля всичко, просто все идва момент, в който немога без сладко, без всичко друго мога, от всичко мога да се откажа и да не ям, но без сладко немога, и все се тъпча на моменти с каквото дойде сладко:((( Има ли някои като моята "болест", в омагьосан кръг съм какво да правя??? Явно съм си развалила и психиката и стомаха от различни диети, незнам, но немога така да продължавам, сега бях 16 дена добре и 2 дена пак се тъпча като за последно и от уте край....Плс, незнам към кого да се обърна за помощ, само не казвайте лекар..търся морална подкрепа, а много ми харесва форума и отношенията на хората тука:)

marlene
17th November 2006, 21:56
Здравей десислава! Поста ти звучи доста тъжно. Проблемът ти е сериозен но не неразрешим.Ти сама си се убедила колко са вредни диетите свързани с лишения. Нито една група храни не трябва да се изключва напълно. Нахвърляш се на сладко защото си си го забранила от седмици. По добре хапвай като ти се яде, после компенсирай с повече движение и по лека храна. Яj от всичко в разумни количества. Съветите ми са банални но проблемът ти няма да се разреши с магическа пръчка, а с много усилия от твоя страна, и разбира се с подкрепата на околните. Успех ти пожелавам! Благодаря че сподели с нас, сигурна съм че ще намериш подкрепа и от други съфорумци.

ron_da
17th November 2006, 22:39
Здравей, Desislava99,
и аз споделям мнението на marlene и те съветвам да не попадаш в крайности. "Успокояващото" в случая е, че налиташ само на сладко. Успокояващо е не за друго, а защото говори, че не е хранителното разстройство "Преяждане". То е разпространено, но и пренебрегвано от специалистите. Ако състоянието ти до момента не е болест то заради много и неподходящи диети скоро може да се превърне в такава. Това хранително разстройство за което споменах наподобява булимията, т.е. тъпчеш се без да обръщаш внимание с какво и то в огромни количества за отрицателно време. С течение на времето човек изгубва представа за това кога е гладен и кога сит. Заболяването представлява пристъпи на неистов глад. Искрено ти пожелавам да се осъзнаеш и да не пострадаш от тази болест. Относно това как да се отклоняваш от сладкото, ако толкова не можеш без него, опитвай се да хапваш по малко, с мярка, защото когато човек си забрани нещо , то става още по желано.
Прощавайте за дългия пост, но съм нова :oops:

Дидичка
17th November 2006, 22:45
И аз не мога без сладко и ям доста сладички неща.Мога цял ден нищо да не ям но сладичко задължително ще си хапна.Особенно преди цикъл е страхотен глад за сладко,постоянно ми се яде.Някой да знае как може да се намали този глад за сладко???
Относно тъпченето и аз го правя този номер,закусвам нещо лекичко или някой плод,на обяд хапна нещо малко,в училище обикновенно ям вафличка или солети,и вечер се прибирам ужасно гладна и нападам каквото си харесам от хладилника и почвам да се тъпча.Напоследък се опитвам да си сменя режима,да закусвам както си трябва,да обядвам и да вечерям нещо лекичко,някой плод или нещо такова.Те хората са си го казали"Закуската си изяж сам,обяда сподели с приятел,а вечерята дай на врага си"

Desislava 99
17th November 2006, 23:22
Благодая ви момичета, много се плаша от булимия и хран.разтройство,защото ми се е случвало да се тъпча с всичко каквото ми попадне, но КАК ДА СПРА,какво да направя да не стигам до там, Божичко, толкова ли ми е болна вече психиката, къде ми е волята, аз не съм такъв човек,силна и борбена съм, какво стана?:(

ron_da
17th November 2006, 23:39
Спокойно винаги има решение :wink:
Като за начало е добре да си определиш часове, в които да ядеш и да ги следваш редовно, също така да пиеш мнооого вода и преди всяко ядене е добре да изпиваш една чашка, освен това избягвай да ядеш пред телевизора и въобще не комбинирай яденето с други занимания, защото така поглъщаш повече храна, просто защото ядеш по инерция и не усещаш какво поемаш, друг съвет е да дъвчеш бавно, защото на стомаха му трябват около 20-тина минути да се усети че има храна в него и да изпрати сигнал до мозъка. Препоръчвам също при всеки пристъп на глад да се замисляш гладна ли си наистина или просто ти е скучно или ядеш заради някакви определени емоции. Още... гледай да не сядаш на масата ядосана и съответно да не подхващаш спорове по време на ядене.
Засега е това. Ако се сетя за още нещо ще пиша.

cranberry
18th November 2006, 02:29
Благодая ви момичета, много се плаша от булимия и хран.разтройство,защото ми се е случвало да се тъпча с всичко каквото ми попадне, но КАК ДА СПРА,какво да направя да не стигам до там, Божичко, толкова ли ми е болна вече психиката, къде ми е волята, аз не съм такъв човек,силна и борбена съм, какво стана?:(

все едно 4ета себе си - 2 седмици яко нвд, после 1 ден сладко, после 1 седмица влизане в правия път. тъпо.
какво направих - увели4их си с 200 калориите, по4нах да тренирам пове4е. обикновено организмът изпитва глад към любими неща - това е и в мозъка де , не са мо в организма - когато е гладен. засили физи4еската активност, за да си позволиш да хапваш пове4е, прави си не-сладки вкудни нвд храни - примерно утре ще закуся омлет от 2 яйца, 100г пилешко пушено бут4е, 100г гъби, 20 г кашкавал - засища много и като хапнеш стабилно на закуска, после през деня не ти се яде. хапвай сутрин половин ябълка примерно - задоволява донякъде неистовия шоколадов глад. пар4енце шоколад от време на врме не вреди, ама пар4енце, не половин шоколад. при мен действа. от 2 месеца не съм преяждала. а преяждането при мен по4на то4но когато реших да правя нвд и си казах сладкото - забранено - именно забраната те кара да искаш още и още. преди време ако някои има рд на ба4кане и 4ерпи с бонбони, не си вземах и после 2 4аса мислех за бонбона - болна работа - и ве4ерта под това давление се набухвах с шоколади. сега не отказвам бонбон - 1, за преди обяд. ама не си и купувам сладко. не държа вкъщи вредности. действа.
успех и сори за дългия пост, ама се увлякох

jedira
18th November 2006, 08:05
Нямам много право да давам съвет,защото имам същия проблем и не става въпрос за тъпкане със забранени неща за ден или два,по същия начин казвам от днес-край и след диетично приготвения обяд изяждам света.При мен има значение дали имам някакви проблеми в момента,тогава просто се тъпча и ми е все тая :oops: .Така казано звучи страшно,и наистина е,единственото ,което ме спасява да не се превърна в лоена топка е 2-та часа 4-5 пъти седмично във фитнеса:2019: и дори когато ям така не качвам,или поне не много,а като вляза в норма,си ги свалям.Трябва железен самоконтрол,с какъвто за съжаление аз не мога да се похваля.Бих те посъветвала да се опиташ да не вечеряш,знам,че е трудно.Другия начин е да започнеш да ядеш по схема.В интернет пространството има диети от рода на Скарсдейл,при които се ядат определени неща в определено време,това е много полезно при този случай,защото аз съм забелязала,че най-опасната уловка е да не ядеш сутрин,а как да ядеш като вечерта си изяла половин кутия шоколад намазана на филии( :oops: и това ми се е случвало)За съжаление с възрастта нещата стават по-зле.Единственото спасение е спорт.Това те амбицира,а още повече ако е в зала,тае бо или аеробика(ако имаш свръхтегло-каланетика или пилатес),ако ходиш горе долу по едно и също време се запознаваш с хората от групата и това ти действа наистина стимулиращо .В този форум ще прочетеш много за това как да се храниш .Ще ти стискаме палци и пиши редовно как върви,заедно ще успеем :1207:

cranberry
18th November 2006, 11:35
добре е да се ве4еря нещо леко, защото ако не се, сутринта се будиш избеснял от глад

Desislava 99
18th November 2006, 19:32
Ох, много ви благодаря, много ми помага морална подкрепа, иначе ще откача от неразбраност:( Какво ли не ми емонало през главата преди 2 год. реших, че почвам раъделно хранене и почнах с 6 дена на ябълки, после разделно и за месец смъкнах на майтап ~7кг. без да искам и очаквам! Просто не бях вманиачена като сега. След 4-5месеца незнам защо се почна с преядане, ей така от нищото "днес ще се наям с всичко забранено да не наситя и от утре край няма да бутна вече и така напълнях бях при сф диетолог,който ми даде диета 32 дена на плодове.... и така сега се опитвам НВД, тя най ми допада като вариант и прочетени резултати, на хора който да я прилагали, всъщност, тя не е временна диета, а начин на хранене, но лесноизпълним...Но тия преяждания ми бъркат работата, имам дни, в които съм буквално перфектна и стриктна, но като дойде момента да тупкане и не съм аз... Сега ходя 3 пъти седмично на фитнес, намалила съм ксал с ~400-500? Искам по-бърз резултат, ама го няма:((( Сори на дългият пост, ама нали личи, че търся някой да му споделя:)

P.С. Сори и за правописните грешки, но нямам кирилица, и така ми ги превежда една програма

Nevermind
27th November 2006, 15:38
Миличка, много ми е познат проблемът ти...Страшно е тежко, години съм била така - подлагам се на някоя тежка диета, а някой път буквално съм си гладувала с дни, амбицирана съм, стрикта съм и си мисля, че така мога дапродължа колкото си искам, но винаги идва моментът, в който просто се нахвърляш върху това, което най-много обичаш. В моя случай е сладкото, също като теб...Моля те, много внимавай и най-добре просто спри със стриктните диети. Те не водят до нищо добро!!! Всичко това може да те докара до нещо много, много страшно, а именно булимия. Един ден след поредната изтощителна диета ще се натъпчеш, ще се почувстваш виновна - и ще си бръкнеш в гърлото. Опастността е реална - аз самата попаднах в този капан. Измъкване няма или ако има - трудно за откриване!
Знам какво е да искаш да отслабнеш и то бързо... Но защо не пробваш просто да не се лишаваш от нищо - да баласнираш менюто си така, че в него да има и сладко - по мъничко, ако не всеки ден, то през ден, защото изглежда то ти е слабост и без него не можеш...Вярно, отслабването няма да е толкова бързо, но поне няма да ги има тези ужасни моменти на тъпкане..Каквото и да си говорим организмът си иска своето - нужни са му въглихидрати. И точно затова съм противничка на този тип диети - като НВД или изцяло плодови, които изключват почти изцяло една или повече цяли хранителни групи.
Опитай се да си съставиш меню, което да включва и въглихидрати и то дори тн. вредни, ни просто в балансирани количества - изглежда те са проблемът при теб, от тях не можеш да се лишиш. Има и диети, построени изцяло върху тях - има дори "шоколадова диета". Но не знам дали е добре да пробваш - както казах лошо е да се изключват цели хранителни групи от менюто - а в случая ще са ощетни протеините, за витамините да не говорим....Може пък тогава да дойде ден, в който ще налетиш не на сладко, а на месо - организмът е нещо много сложно и просто едновременно - той е като машина и тя работи най-добре ако присъстват всички хранителни групи, добре балансирани.
Разрови се из форум за нещо по-облечкаващо - някоя диета с по-висок прием на калории. Опитай се да смъкнеш килограмите бавно. Със сигурност присъпите на тъпчене ще намалеят, вярвай ми.
Успех! :wink:

Desislava 99
29th November 2006, 21:42
Здравей, невермайнд, много ти благодаря за поста. При мен нещата си бяха наред, незнам какво се обърках напоследък, миналата година не бях яла около 10 месеца никакво сладко, просто спрях и след време дори не ми правеше впечатление, не проявявах и воля за това,а сега ми е объркан организма тотално! отчаена съм, все се опитвам да спайвам някакъв нормален ревим и все идва момента на сладко, днес пак:(((((((((((( все едно ми е наркотик, немога и това е, къде ми е волята, мога да се лиша от абсолютно вскично, но сладкото ми е сякаш необхдимост:( сякаш изспитвам нужда, толкова ми се яде, знам, че всичко е в главата, и аз бях почнала да повръщам, но сега се спрях, до булемия не съм стигнала още,слава Богу, но немога да влезна в пътя, немога да си оправя психиката, да се приема каквато съм и да спря да мисля как да слабея, вманиачена съм и това е:((( Само неразбрах ти как се оправи като си била и ти така? Мерси още веднъж:) P.С. Използвам кирилизатор и затова имам доста грешки, за които се извинявам

Yana
3rd December 2006, 15:56
Здравей Десислава, това че поне имаш ясна представа коя група храни ти влияе зле е отлично начало. Храната може да бъде и е най-доброто лекарство и най тежкият бич за човека.

След като си идентифицирала маркер които ти влае зле тоест проститре въглехидрати следващата стъпка е наистина да отидеш при диетолог, но много добър такъв. Както еказано тук в едно от правилата на форума хората могат да ти дадат съвети но само експерт които индивидуално ще се занимае с теб трябва да има единствената дума по отношение на стабилизирането на баланса в организма ти.

Например хората които \ъ\ъумират\ъ\' за сладко (и волята тук няма нищо общо повярвай ми) имат няколко или един от следните дисбаланси:

хипогликемия, инсулинова ресистентност, хиперинсулинисм, поликистоза на яйчниците за жените, ацне, нарушени показатели на хормоните на щитовидната жлеза и антитела по отношение на последната, завишен андростендион при жените, вискоко съдържание на губички в червата което говори за нарушена чревна флора, а те пък точно с захар се хранят проклетите дройди и ако не им подадеш може да стигнеш и до припадък, а с днешното хранене и високо потребление на бели бръшна, рафинирана захар, газирани напитки и други много е труно да им хванеш цаката на дройдите и тук не говоря за вагинална канидоза която се лекува, дройдите повишават киселинността на кръвта и буквално те пекат отвътре и те състаряват в САЩ докторите за това състояние използват кулинарнят термин \ъ\ъбровнинг\ъ\' - препичане до хрупкава коричка.

Когато диетолога ти прецени какъв точно е фактора които предизвиква нарушение в баланса на глюкозата след съответните изследвания, а ако можеш да си позволиш да направиш колкото се може повече даже и на части ако не става наведнъж (аз лично смятам за себе си и за дъщеря ми която е същият случаи за най добре похарчените пари в живота ни) тогава ще ти се назначи терапи и режим на хранене.

Например хрома поддържа постоянни нива на инсулина и буквално те отвръща от сладкото, второ ЕПА - от растителен или рибен източник, много добър мултивитамин дневно не е излишен, групата на green суперфоодс: кламатски алги, хлорелла, пирулина, келп и много пчелни продукти polen, млечице и прополис, цинк също, пълнозурнести хлябове или направо булгур или жито. Фибри или хуск за изчистване и пробиотик за нормализиране на чревната флора.Пък и има значение за терапията и фацка дли си със запек или растройство us спастичен характер което говори за ИБС - нервни черва.

Но каква е най добрата терапия за теб ще решите заедно с твоя диетолог. И ЗАДАВАЙ МНОГО АМА МНОГО ВЪПРОСИ. Описвай всяко усещане което получаваш при приемането на храна, как ти въздейства, дали се чувтваш успокоена и щастлива след ударна доза сладко или и в еуфория и можеш да събориш китайската стена. Това е нужно за да реши доктора ти коя система толкова \ъ\ъкрещи\ъ\' за сладко и е нарушен бланса там.

И да не откривам топлата вода ама пий винаги чаша топла вода сутрин с лимон, то всички го знаем ама бързо се отказвме а това е еликсир за стомаха и червата рано сутрин.

Засужеаление в Европа на хипогликемията не се гледа сериозно за разлика от Япония например където там се води заболиване защото в рамките на десет години тя може да ти докара Синдром Хкоито пък в 80% обуславя диабета 2ри тъп до още 10 години. За жалост в нашите географски ширини го водят дисбаланс. А всъщност това е нещо от което страдат в повечжето случаи жени и по специално млади момичета, в по късна възраст хипогликемията си е изиграла ролята и там вече има други диагнози които за съжалени не съм срещнала още Евродоктор или американски такъв които да върже тя диагнози с хипогликемия.

Valery
1st March 2007, 17:51
Yana, а знаеш ли как стои въпросът с омагьосания кръг -ядеш сладко, получаваш болестите/дисбалансите, които описваш, както и имаш ги тях и затова налиташ на сладко?

Yana
2nd March 2007, 00:51
Ами аз за себе си зная защото имам изследвания правени и диагнози, за някой друг не мога да кажа, само терапевт може след съответните тестове в зависимост от оплакванията.

Nezinka
2nd March 2007, 06:22
:roll: Деси, аз мисля че все още имаш шанс да се измъкнеш от порочния кръг преди да се стигне до някое хранително разстройство като булимия или хиперфагия (преяждане). Всяка диета, ако не е хранителен режим,ами откровено лишаване на храна в крайна сметка води до някакви негативни резултати. Често тялото ти привиква към диетата и метаболизма се забавя и диетата бавно спира да действа. Многото лишения пък водят до обсебване със забранената храна и почваме да се самоизяждаме вътрешно като постояно мислим за храна, калории и тн. Аз по едно време редовно сънувах шоколади и пици.
Или пък любимия ми сън беше как отивам в магазина и почвам да ям всичко наред и нищо не ми се лепи. Особено внимание винаги обръщах на секциите с шоколадови изделия и жилирани мечета:)

Аз лично ти препоръчвам, ако усещаш че твърде много се вманиачаваш и че не ти понася тази диета в момента, е най-добре да разнообразиш менюто и да си позволяваш по малко от всичко. Ако ти се яде шоколад, вземи си натурален , или хапни една лъжица мед , или пък едно плодово мляко. Всичко е в главата, драга, просто постепено трябва да си налагаш контрол.
И аз се придържам към някакво си мое НВД, което общо взето значи че въглехидратите ми след 3 следобед са сведени до минимум. Л-карнитина ми е обаче течен с вкус на ванилия и като хапна една супена лъжица преди лягане, рецепторите ми за сладко започват да вият като за последно!
Деси, мисълта" днес ще се натъпча с всичко забранено, а утре съм на диета" е много коварна, затова си създай режим ,който да не те кара да се чувстваш лишения в такава степен.