PDA

View Full Version : Овесени трици


Никси
21st January 2007, 20:28
Та значи, питанката ми касае следното:
от около двадесетина дни съм на нисковъглехидратно и нискомазнинно хранене и в режимът ми пише следното:

"... - Трябва да се приемат овесени трици. Целите са две: облекчаване на отделителните функции (запекът традиционно съпътства този род хранене) и увличане на калории. Има два варианта: разбъркани с вода или с ниско-маслено кисело мляко. Единствен недостатък, че трудно се намират. Могат да бъдат евентуално заменени с пшенични трици, но има опасност от подуване на корема..."

Въпросът ми е следният, те не съдържат ли точно въглехидрати в големи количества :shock: и редно ли е да ги приемам в такъв случай. Ако няма да окажат отрицателно влияние на режима, в какви количества се приемат и след като се намират трудно, ако е необходимо, къде да ги търся? :oops:

Mena
21st January 2007, 21:29
Аз също не съм виждала овесени трици. Ползвам от време на време пшенични трици, но не се препоръчва да се приемат повече от 2 до 5 с.л. дневно.
100гр. съдържат:
16гр. белтъчини
6гр. мазнини
10гр. въглехидрати
55гр. баластни вещества
150кал.

Rusalka
22nd February 2007, 11:30
Никси,защо си мислиш,че се намират трудно и къде си ги търсила.Аз лично много лесно си ги намирам.Близо до вкъщи имаме средно голям супермаркет и в него има щанд за диетични храни.Там винаги ги намирам.
Виж потърси в някой специализиран магазин за диетични храни или в по-голям магазин.
Аз лично ги ям през ден за закуска.Взимам си едно кисело мляко и сладам една лъжица и половина трици.Много ме засища това нещо.
А относно отделянето,нямам никакъв проблем.Така,че хапвай си ги спокойно,без никъкви притеснения. :D

florina
22nd February 2007, 11:56
става въпрос за овесени ядки аз ги купувам в метро има и с четири видка ядки и аз много ги обичам има още едно нещо се казва елда тя може да се яде колко то исе иска по всяко време напълно диетична и има желязо и много полезна вари се на тих огън докато омекне исцежда се и готово но без никакви слаганья на други продукти. :lol:

Rusalka
22nd February 2007, 17:59
Аз не мисля,че става въпрос за овесени ядки ,а точно за овесени трици.
А тази елда,какво точно предтавлява би ли ми обяснила по-подробно,защото съм чувала за нея,но не съм я виждала.

Mena
22nd February 2007, 21:32
Елда(гречка)- състав на 100гр.
калоричност- 329кал
белтъчини- 12,6гр
въглехидрати- 68гр.
мазнини- 2,8гр.
баластни в-ва- 16,8гр.
калций- 114мг
желязо- 3,9мг
Елдата е нещо като зърнено растение, но не се води зърнено. Това са триъгълни семчици произлизащи от растение от семейството на ревена. Безглутеново е и е отличен източник на растителни белтъчини. Съдържа всичките осем незаменими аминокиселини, много богата е на желязо. Укрепва капилярите, пречиства черния дроб и е много полезна за червата. Много е известна със свойствата си да понижава холестерина, помага при остеоартрити и дори помага при леки депресии защото покачва нивото на допамина.
Докато се вари мирише малко странно, но на мен ми е много вкусна.

Nosferatus
22nd February 2007, 21:38
Елдата също е много подходяща за храна за бебета. Препоръчвам я поради безглутеновото й съдържание и отличните й качества, най-вече на майките.

Mena
22nd February 2007, 21:58
Една от любимите салати на Жан Клод Ван Дам е точно с елда- сварена и овкусена със соев сос, джинджифил, счукан чесън, сусамово олио, яйца от пъдпъдък и селъри.
Ето така изглежда и самото растение:
http://www.botanical.com/botanical/mgmh/b/buckwh81.html

florina
23rd February 2007, 09:54
не съм купувала овесени трици трябва ги да потърся следващото пазаруване а за елда толкова хубава информация сте писали браво наистина тя е един много полезен хранителен продукт но изглежда не всички знаят за нея и не често се купува затова стои по рафтове и един път я взех когато отворих беше миришеше на мухол но то зависи и от съхранение по складове и магазини такива продукти се съхраняват в торбички от плат. дъщеря ми я обожава със мляко.

Rusalka
23rd February 2007, 11:46
Благодаря ви много момичета.Аз за първи път виждам това разтение и дори не знам от къде да си го взема. :oops:
От пазара или от магазина?
Простете простотата ми :cry: .

Mena
23rd February 2007, 12:01
Ако питаш за елдата, можеш да я купиш от щандовете за диетични храни на всеки голям магазин- Пикадили, Фантастико, Билла..., както и от всеки специализиран магазин за диетични храни.

Rusalka
23rd February 2007, 13:04
Mena благодаря ти много.Слънце си!!! :2020:

Mena
23rd February 2007, 13:18
Моля, няма защо :2035:
Ако искаш мога да ти дам по нататък и някои интересни рецепти как да си я приготвиш, защото само така сварена няма да ти хареса :D

Yana
23rd February 2007, 13:29
Не знам дали елдата е всъщност руската grechка и точно така съм я виждала като етикет в Пиkадили а и тук руснаците много купуват това което се казва Buckwheat и мисля че е едно и също. Флейкса от елда е много вкусен и нискоглyтенов.

Извинявам се, не видях навреме че по гоpе вече е споменато че елдa и grechka е едно и също.

Rusalka
26th February 2007, 21:03
Здравейте,:1201:
Аз си купих елда и я приготвих така както пишеше на етикета.Сварих една чаша елда в един литър соево мляко и добавих след това ванилия и мед.Половината вече я изядах,но си мисля,че със извара и бульонче ще е по-яка :roll:
Mena давай рецепти :D ,не се ослушвай :wink:

Също така правих и мусака със соя стана много хубава :2034:
Хайде момичета и момчета споделяйте здравословни рецепти :D

Nezinka
26th February 2007, 21:40
Аз си купувам елда от руския magazin тук и много ми харесва като основен продукт в салата. Аз лично не правя някакви джиджи биджи салата като тази на Вън Дам, ами си слагам марулки, доматки, броколи, сирене и зелени пресни чушки. Овкусявам със зехтин и лимонов сок или варя елдата във вода с една лъжица зехтин и после на готовата салата слагам соев сос. Мммм, прияде ми се сега като се сетих!

Mena
26th February 2007, 22:09
Тази тема мисля, че ще трябва да я прекръстим на "Елда" или да я преместим в "Какво сготвих днес" :lol:
Но да пусна и моите любими рецепти:
1. смесвам сварена елда с чесънче, зехтин и лимон (може и с малко настъргана глава целина или ситно нарязани листенца целина)
2. с настъргана ябълка, сини сливи и мед
3. кюфтенца- 2ч.ч. сварена елда, 200г. настърган кашкавал(или сирене или извара), 2 яйца, галета, магданоз- смесвам продуктите, правя ги на кюфтенца и ги пека на тефлоновата плоча
4. още един вид кюфтенца- горните продукти, но елдата е само 1ч.ч. +сварени и намачкани картофи- после манипулациите са същите
Кюфтенцата могат и да се изпържат, но аз не обичам нищо пържено.
5. харесва ми и само със зехтин и лимонов сок и със сиренце...
Въобще вариациите са толкова много, че ми е трудно да опиша всички :lol: :2034:

Mena
26th February 2007, 22:16
Приятно съм изненадана, че тук намерих почитатели на елдата :2035: :2020: Добър апетит!
И тъй като е все пак подфорум "Диети" ето една диета с елда- за 1 седмица, всеки ден се разделя на 3, 4 хранения следното:
1ч.ч. суха елда, 1кисело мляко, 3 ябълки
Елдата се сварява без сол, само с вода.
Наподобява житната, но да не се прави по-дълго от седмица.

Rusalka
27th February 2007, 14:51
Мерси много за рецептите.Още утре ще си направя някоя от тях.
Mena имам въпросче към теб :D
Може ли да заменя ябълките с друг плод?Мразя ябълки :x
И какво захранване правиш след това?

Благодаря ти предварително :girl_kiss2:

Mena
27th February 2007, 17:45
Разбира се, че можеш да замениш ябълките с друг плод, хапвай каквото ти харесва. :D
А за захранването (ако може така да се нарече:)))- правя го толкова дни, колкото съм се ограничавала в храненето, предпочитам да съм на плодове и зеленчуци, мед, ядки...
Не ям месо, защото съм вегетариантка, не обичам яйца, прясно мляко и кашкавал, така че дори от млечните включвам само кисело мляко, извара може и сиренце, но и то не ми е от най-любимите.
Но това са само мои лични предпочитания, ти не се съобразявай с тях, ако не ти допадат. Все пак ти най-добре познаваш организма си и имаш свои индивидуални предпочитания и нужди. :D
А и ако един ден ти писне тази елда (или каквато и да е друга диета), просто я спираш, ако я ядеш насила (или се ограничаваш насила), къде отива едно от удоволствията на живота :lol:

Rusalka
28th February 2007, 13:08
Тази диета определено много ще ми допадне,тъй като много ми харесва елдата.
Снощи си сварих малко елда в бульон и след това добавих извара и малко масло.Получи се нещо много вкусно и половината я изядах още вечерта.:D
Днес ще мъдря и други рецепти.Хубавото на елдата е,че е малко калорична и много засищаща.
Mena много ти благодаря за съветите. :2035:

Mena
28th February 2007, 21:27
Няма защо :lol: , радвам се, че ти харесва.
Преди обичах варено жито в комбинация с какво ли не, но един ден ми омръзна и тогава открих елдата, така ми стана предпочитана, а и не ме подува като житото :2034:

florina
1st March 2007, 17:18
и аз се радвам че толкова хора обичат елда аз я обожавам и дъщеря ми също още като куса я хареса четох че елда е турска дума а гречка се казва в русия и там я употребяват от малки до възрастни като сладка така и като гарнитура към месо а баба ми я правеше в гювече голямо задушена направо е върха важното че е наистина страшно полезна и нула калории ядеш в неограничено количество ако е в чист вид.

Mena
1st March 2007, 17:26
:D Е, чак нула калории не е! Де да беше!
Но мисля, че е добро допълнение на балансирано и разумно хранене. Поне докато не измислят и генно модифицирани сортове като на соята :?
Така че дано не я заобичат твърде много хора, че да я развалят от стремеж за големи добиви(какъв егоизъм :oops: ).

florina
1st March 2007, 17:52
за калории казаха го в руско предаване за здравъсловно хранене че ядеш по цял ден свободно колкото душа иска елда гречка и няма проблем само да не се добавя нищо към нея точно за диети но като всички продукти и тя разбирасе омръзва ако само нея ядем пробвала съм и не е лесно а също и силна на желязо най лесно усвояем продукт.

Rusalka
1st March 2007, 18:02
Честита Баба Марта на всички форумци. :1203: :1203: :1203: :1206:

florina
1st March 2007, 20:39
наистина така благодаря за пожелание и от мен честита на всички само здраве и много усмивки и щастие :lol: :lol: :lol:

леля мичИ
2nd March 2007, 00:27
Аз днес се набутах в един "диетичен" магазин и каквото не видях- това не купих. :lol:

Трици, зародиши,сухари,корнита, гризини, тофута, тахани, елди, мелди- сумати пари дадох, щото бях гладна.
И вечерях...... :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops:
...свински врат с пържени картофи - голям срам :oops: , а в събота съм на сватба :2039: (за 42- ри път в последните 2-3 месеца) и как ще си облеча тоИлета и 12см. токчета не ми е ясно :2014:

Devil_wears_Prada
2nd March 2007, 00:33
Дай ми ги на менЯ, пък ти си яж свинското! :girl_haha: Диетичният магазин на центъра ли, има едно фото до него! :roll:

леля мичИ
2nd March 2007, 00:46
О, тази муза ме спохожда не за пръв път.
И друг път съм правила подобни покупки, после половината отиват на боклука, щото им е изтекъл срока преди да "да съм имала време " да си ги приготвя или не са ми вкусни :3000:

Сега просто много време не съм пазарувала от там и за това действах със замах, ама като ги подмятам няколко месеца от шкаф на шкаф, пак ще ми омръзнат :2022:

Тофуто обаче си го ям с удоволствие, аз и заради него отидох де...

Що ли не си лягам се чудя :2014:

Rusalka
2nd March 2007, 19:03
Е, карай така до сватбата и после мини на диетичните храни,така и така за 1 ден не можеш да свалиш кой знае какво. :D

ribka
27th March 2007, 13:27
и аз се радвам че толкова хора обичат елда аз я обожавам и дъщеря ми също още като куса я хареса четох че елда е турска дума а гречка се казва в русия и там я употребяват от малки до възрастни като сладка така и като гарнитура към месо а баба ми я правеше в гювече голямо задушена направо е върха важното че е наистина страшно полезна и нула калории ядеш в неограничено количество ако е в чист вид.
Точно така си е :wink: Понеже съм от там,та знам :)
Можете след като я сварите ,да я използвате по най-различен начин.
За децата на закуска - слагате няколко лъжици в дълбока чиния и заливате с горещо мляко+захар+масълце.Става супер.
За гарнитура към всички месни продукти,особено ако има и сосче.Много я обичам със черен дроб (или дробчета) със сос :roll:
Може и в зеленчукова супа да се добавя вместо ориз.

П.П.А,Милена 077,и за свински врат също става :lol:

леля мичИ
27th March 2007, 16:48
и аз се радвам че толкова хора обичат елда
важното че е наистина страшно полезна и нула калории ядеш в неограничено количество ако е в чист вид.
В калкулатора (http://zdravoslovno.com/Calculators.html) за калории, който аз използвам, елдата не само ,че има калории, ами и те са доста - 359 за 100гр. :?

Venice_2
27th March 2007, 19:49
:)

Mena
27th March 2007, 21:05
В калкулатора (http://zdravoslovno.com/Calculators.html) за калории, който аз използвам, елдата не само ,че има калории, ами и те са доста - 359 за 100гр. :?
Да, но тези калории са за елда в сух вид, а тя се вари в пропорции 1:3, т.е. в 100г сварена елда са много по-малко, а и тя добре засища :D

леля мичИ
31st March 2007, 12:01
Току що си направих елда... Мммммммммм , наистина е много вкусна... :2034:

Rusalka
3rd April 2007, 16:10
Днес ходих до пикадили и видях макарони от елда и си взех един пакет. Някой да ги е опитвал? Дали ще са хубави? :?:

Nezinka
3rd April 2007, 16:15
Днес ходих до пикадили и видях макарони от елда и си взех един пакет. Някой да ги е опитвал? Дали ще са хубави? :?:
Е тя елдата е толкова вкусна, предполагам макароните само са ги издокарали като форма и сигурно си има съшия вкус.

ribka
3rd April 2007, 17:05
Точно днес и аз бях в "диетичен" магазин на пазара Д.Петков и видях такива,но реших,че самата елда е по-добре :wink: Пиши после,как е вкуса.
Между другото,някой беше писал,че не може да намери овесени трици,та там имаше такива.

Rusalka
3rd April 2007, 20:59
Мисля утре да си ги приготвя и ще докладвам дали са ми харесали :D

Rusalka
5th April 2007, 19:15
Тези макарони наистина са страхотни. Толкова много ми харесаха, че за един ден изядах цялото пакетче :( . Сутринта си сварих половината и си ги хапнах, а вечерта докато се чудя какво да хапна си казах " я аз да си направя едни макаронки ". :1228:
Сега за наказание ще си купя чак след 2-3 седмици, иначе ще стана 100 кила :roll:

Ral
1st June 2007, 15:24
Благодаря за информацията - ще посетя Пикадили специално