PDA

View Full Version : Защо напълняват тийнейджърите


pisety_be
11th April 2007, 11:48
В сайта има такава тема,но не са отговорили на въпроса в заглавието,а са се отклонили от темата.Някой може ли да се опита да отговори? :?

flakita
11th April 2007, 13:25
Ами според мен това си е индивидоално :wink: . Някой напълняват, а други отслабват. Хормони, цикълът започва и т.н.... Апетитът се овеличава и в повечето случаи започваш постоянно да излизаш с приятели и да не ядеш манджа вкъщи, а чипсове, сандвии от някой fast food, вафли и т.н.. И това просто, защото не ти се прибира вкъщи, за да се нахраниш и после пак да излезеш и да не мислиш за ядене :) .
И аз още съм такава(тинейджврка де :lol: ) на почти 17г. съм и затова не мога да ти дам мноого умен или изчерпателен отговор, НО едно от нещата са тези, които изброих и най-вече ХОРМОНИТЕ( :cry: , всички ги мразим :evil: ).
Приятен ден от мен :girl_kiss2:

cranberry
11th April 2007, 13:42
хормони и кофти лайфстайл. тоест не, че можеш да се противопоставиш на влиянието на хормоните, но можеш да се опиташ да работиш в посока неутрализиране на кофти влиянието им

cocolino
11th April 2007, 19:47
не мисля, че е само хормоните, а цялата лавина от junk food, така да ги нарека и дори да искаш малко трудно може в училище да си купиш нещо наистина "свястно" за ядене :P То какво ли не няма в училище в лафката - вафли, кроасани, чипсове и тестени неща...мазни, мазни :lol: , натурални сокове с подсладители, оцветители и не знам какво още.Безспорно и хормоните, но не само те. :wink:

miracle19
11th April 2007, 21:33
абсолютно съм съгласна, че в училище не можеж да ядеш свястна храна единственото, което горе долу става за ядене е корнито, преди доста време бях чула, че ще е задължително в училищните лафки да се продават плодове, но в моето училище определено не е така

Venice_2
11th April 2007, 23:13
:)

emisof
12th April 2007, 10:28
нездравото желание за прекомерно отслабване е по-реалният и по-опасният проблем сред тийнейджърите. (Имам предвид тези с нормално тегло - примерно 62/175 - които пак се смятат за страшно дебели.)
Напълно си права, няколко теми, пуснати тук направо ме ужасиха. :shock:
А по темата - хората са казали, че примерът е възпитание. Ако тийнейджърът гледа как у тях на всяко ядене се унищожава по един БЕЛ ЛЕБ и се въртят баници, пръжки, мусаки и т.н., нормално е да не може да си изгради здравословни навици.
И после идва драмата със слабеенето, която май води до по-страшни последствия...

cranberry
12th April 2007, 10:32
абсолютно съм съгласна, че в училище не можеж да ядеш свястна храна единственото, което горе долу става за ядене е корнито, преди доста време бях чула, че ще е задължително в училищните лафки да се продават плодове, но в моето училище определено не е така
if there's a will, there's always a way - ше си носиш ядене от вкъщи

estrella
12th April 2007, 12:47
Не мисля, че статията чак толкова се е отклонила от заглавието. Като прочетеш съветите, е ясно, че причините за напълняването на тийнейджърите най-често се крие в неправилното храненен и омитането на един бел леб, както някой каза;) на едно ядене.

Здравословните проблеми също са споменати като причина.

Основното остава обаче незнанието на родителите ни по темата "здравословно хранене".

леля мичИ
12th April 2007, 14:28
Основното остава обаче незнанието на родителите ни по темата "здравословно хранене".
Ох, ами аз като денонощно за това говоря и чета и се опитвам да се храня здравословно- синът ми яде само тостери, дюнери, пица, кебапчета, кюфтета, а в момента се прибира с баща си и носи пакет от МакДоналдс.... :1246:

Вчера сготвих спанак и те двамата изобщо не го погледнаха, ама аз ще си го изям пък :2034: , а после приятелките ми се чудят, що готвя веднъж на 3 месеца.... :1246:

Venice_2
12th April 2007, 17:38
:)

Venice_2
12th April 2007, 20:24
:)

Lilium
12th April 2007, 21:56
На децата не трябва да се поставят никакви ограничения когато стане въпрос за храна,стига да не са със СВРЪХ тегло.И нямам прадвид десет кила над нормата,защото това не е свръх тегло.Дори най-малките ограничения не бива да се поставят,защото така детето се затормозява и може да се комплексира като си помисли че родителите му го мислят за дебело.От личен опит го знам това за това оставете децата ви да се тъпчат като им харесва.Все пак храната е за ядене,а не за гледане.

just_a_girl
12th April 2007, 22:13
Е ако не са родителите да помогнат на децата си, кой друг? И какъв трябва да е тоя родител дато ще гледа акк детето му си съсипва сздравето и тялото и се тъпче с всевъзможни глупости, при положение че има наднормено тегло... то като стане свръх тегло не е ли вече твърде къесно? Вярно, че не трябва да се налагат ограничения. но поне да се накарат децата да ядат и някви плодове, заленчуци... освен др работи дето хапват... Ся като не е за гледане храната дай да ядем като за последно всеки път...

Reminder
12th April 2007, 23:13
Причините днес тинейджърите да са с безформени (без значение теглото) тела са няколко. От една старна е липста на достатъчно физическа активност. Причинители са компютърната мания и липсата на организиран масов спорт.
От друга страна стои индустрията, произвеждаща неща обявени за храна, които не са храна. Това са транс-мазнините (особено хидрогенираните), тестените изделия, захарта, соята. Те присъстват в над 90% от "храните" и дори там където не подозирате.
И разбира се невежеството на родителите, докторите, възпитателите, даскалите, обществото като цяло.
Резултатите са повече от видими.

MaNi4eeTu
13th April 2007, 12:31
О,да бе,на мен всичко,което се предлага в училищната лафка ми се струва гадно...ама е по-добрия вариант от този да припадна...а особено в първа смяна.Според мен не всички родители могат да влиаят в/у децата си,защото ако всичките ти приятели и съученици се тъпчат с висококалорични щуротийки опитвайки ги веднъж,ще ги предпочетеш пред сандвичите с разни буламачи,които майка ти е напъхала сутринта в раницата.Аз мисля че по време на пуберските години си е нормално да качим до..5 кг максимум защото в момент когато всички и всичко те изнервя си е абсолютно удоволствие да си хапнеш нещо от което да ти стане готино,а най-често тези неща се оказват нездравословни(например сладоледа).И това е така защото тинейджърите,които знаят как точно да се хранят се броят на пръсти,а никой не слуша какво говорят "големите".Според мен трябваа да се говори повечко за това,какво може и какво не може да си хапваме :wink:

Lilium
13th April 2007, 12:44
Е ако не са родителите да помогнат на децата си, кой друг? И какъв трябва да е тоя родител дато ще гледа акк детето му си съсипва сздравето и тялото и се тъпче с всевъзможни глупости, при положение че има наднормено тегло... то като стане свръх тегло не е ли вече твърде къесно? Вярно, че не трябва да се налагат ограничения. но поне да се накарат децата да ядат и някви плодове, заленчуци... освен др работи дето хапват... Ся като не е за гледане храната дай да ядем като за последно всеки път...
Храната не е толкова нездравословна.Доколкото знам най-страшните болести не се прихващат от натъпкване с шоколад.
И не казвам,че децата не трябва да се учат на здравословно хранене-напротив,трябва да ядат много плодове,зеленчуци,месо и прочие,но не бива да се забранява приема им на неща,които те обичат-сладолед,шоколад,чипс,кола и т.н..
И мен ако питаш по-добре с наднормено тегло от колкото с анорексия.:)

Ади
13th April 2007, 15:10
Много са причините за напълняването на тийнейджърите. Като за начало - хормоните, растежът на тялото и съответно повишаването на апетита. И когато това се съчетае с намалената физическа активност... Казвам "намалена", защото тийнейджърите често не намират или не искат да намерят време за спорт, а доскоро са били деца, които най-вероятно цял ден не са се спирали на едно място, както повечето деца :wink: На мен лично ми се струва, че напоследък младите хора спортуват повече, но гаранции не давам :wink:
Друга причина за напълняването е яденето на боклуци, както и яденето поради липса на други занимания. Примерно не мога да си обясня защо е толкова популярно, като се гледа филм, да се нагъва нещо :1202: Че аз днес мога да гледам и три филма - значи ли това, че на всеки трябва да омитам по 1 пакет чипс и 1 литър кола?! Пък, не дай си Боже, филмът да е по-дългичък :2005: Не казвам да не се припарва до такива "храни", защото всички тези, отначало дребни ограничения, са началото към много по-сериозни проблеми. Просто не трябва да се превръщат в основно ядене и трайно да изместват полезните храни. Всичко с мярка :wink:

cocolino
13th April 2007, 22:39
а най-често тези неща се оказват нездравословни(например сладоледа).

Това не е вярно, просто не е вярно 8) и не го казвам, защото съм от "Хапващите, които си търсят оправдание за разни калорични и нездравословни храни", а защото са изписани наистина много неща и има информация и материали за това.Дори съм ги пускала във форума, няма да се повтарям пак. :wink:

cranberry
14th April 2007, 17:21
Според мен не всички родители могат да влиаят в/у децата си,защото ако всичките ти приятели и съученици се тъпчат с висококалорични щуротийки опитвайки ги веднъж,ще ги предпочетеш пред сандвичите с разни буламачи,които майка ти е напъхала сутринта в раницата.
няма родител, който да не може да повлияе на детето си, това се възпитава, нали оттам е и лафа за 1вите 7 години. в частност - детето обича това, което му сложиш на масата.

alica
14th April 2007, 17:43
родителите повлияват с хранитени навици. иначе всеки си се ражда с мнение и отношение към храната. Пример: захранването при бебетата.

PassiON_
14th April 2007, 21:01
Ааа не бих казала, че детето обича онова което му сложиш на масата. Аз като малка например не обичах прясно мляко не исках и да чуя за него, а сега има дни в които само такова мога да пия. Хранителните навици се създават.

Ади
14th April 2007, 21:33
Ааа не бих казала, че детето обича онова което му сложиш на масата. Аз като малка например не обичах прясно мляко не исках и да чуя за него, а сега има дни в които само такова мога да пия. Хранителните навици се създават.
Съгласна съм. С течение на времето вкусовете и навиците се променят, понякога коренно. Но това, че детето харесва каквото му сложат на масата, също е вярно, но по-глобално възприето. В смисъл, че ако родителите на едно дете никога не са се старали вкъщи да има пресни плодове и зеленчуци да речем, то просто няма как да си създаде навика да ги яде, докато е малко, когато влиянието на фактори извън семейството е ограничен.

леля мичИ
14th April 2007, 22:39
Много са ми интересни, някои "компетентни" :mrgreen: изказвания на хора, които все още не са родители.... :roll:

apoklistika
14th April 2007, 22:44
Миленски, нали знаеш онази хубава мисъл, май сладката Тони я беше писала някъде- за мнението и за задника... :lol:

Ади
14th April 2007, 23:42
Въпросните хора може да не са още родители, обаче са били деца, а някои и още са, и могат да съдят за някои детски навици от своя собствен опит, както и са направили, като гледам. :wink: Визирам и себе си.

PassiON_
15th April 2007, 07:59
:lol: Я и каква е тя, че аз не я знам.
Пък аз съм отгледала 2 деца, докато съм била още дете и от там имам наблюдения. Примерно племеникът ми не яде месо от малък, не че не му е било предлагано ... а племеницата ми пък не обича плодове и зеленчуци (повечето) ... има ги в изобилие в къщи...
Ма може ли насила да накараш едно дете да яде нещо което не иска, приятно ли ще ти е да го слушаш как реве ... и очакваш че със времето ще го израсте, както е било при теб със някой храни и то да или го израства или си затвърждава вкусовите качества. И въпреки това човек постоянно се променя ... така че за нищо не е късно.

леля мичИ
15th April 2007, 08:12
Примерно племеникът ми не яде месо от малък, не че не му е било предлагано ... а племеницата ми пък не обича плодове и зеленчуци (повечето) ... има ги в изобилие в къщи...
Ма може ли насила да накараш едно дете да яде нещо което не иска, приятно ли ще ти е да го слушаш как реве ...
:1203:
Точно това имах предвид.... :wink:

ribka
15th April 2007, 08:15
Хранителните навици наистина се създават от самия човек.И аз,като много други деца,не обичах градинските закуски-извара,грис,овесени истории и т.н.,пълнени чушки и други манджички не ги понасях...Питайте ме сега :lol: И грис с огромно удоволствие ще изям и каквото друго си измислите :roll:
Но пък и е вярно,че ако детето не е виждало плодове,няма как да разбере,че са вкусни.От другата страна пък,моето ,което вижда ежедневно такива на масата,не обича много от тях.Докато са малки горе-долу можеш да контролираш какво да ядат,поне в къщи,къде с караници,къде с молби...Но когато пораснат и като няма предпоставки по училищата за голям избор,какво да правят децата?Ще ядат каквото им се предлага...Навремето,когато бях ученичка (в тогавашния Съветски Съюз :wink: ),всяко училище имаше собствен стол със собствена кухня.Ако ви кажа какви работи готвеха за децата...Да ме пуснат сега там-ще опустоша целия стол :lol: Имаше и рибен ден и какъв ли още не...

DINO
15th April 2007, 09:59
Аз мисля, че тук трябва да има форум "Здравословно Хранене". Странно е, че няма такъв.

Ако има анкета подкрепям мнението! :2003:

Нова съм - от днес, но се поразходих и ми хареса. Че чак се обадих няколко пъти.

Сега по темата - ами ядат "боклуци". Моят например се тъпче с вафли, шоколади. Другият - с пици, банички и всички такива, предлагани по павилионите. Има моменти в които не обядват или не вечерят в къщи, за да отидат на лафката и да си купят "боклуците". :?: ВКУСОВИ ПРЕДПОЧИТАНИЯ!! :?: ИЛИ ПОДРАЖАНИЕ :?: - не съм установила на 100%.

Ако анализираме причините в дълбочина, ще излезе научен труд.

С две дум - не се хранят правилно, не комбинират правилно и не могат да комбинират. Причините - малки са и не знаят, а и в голямата част и родителите не знаят. Ръководим се от нашите родители, които са ни научили на това, което те са правили. Но има фактор "ВРЕМЕ" и той оказва огромно влияние. Храната не е такава, каквато ние сме я яли когато сме били деца, а още по-малко е такава, каквато са я яли нашите родители, когато са били деца.

Моите момчета не са дебели, на за това майка им чете като луда и е взела адекватни мерки. (да се похваля, че циганката умря!) :1302:

ribka
15th April 2007, 10:21
Аз съм притеснена в това отношение.Моето наесен ще е ученичка и,горкото,ще виси и по занимални след часовечт,т.к. сме до 17.30.Не знам как ще се храни цял ден.Аз лесно ще й слагам каквото трябва,но дали ще го яде?А само вечер да се храни правилно не е решение на въпроса.

DINO
15th April 2007, 16:45
От опит ще ти кажа, че няма да го яде. ще яде, само ако друго дете е като нея или група от деца са като нея.

Иначе сандвича в кошчето, купоните само се разнасят и яденето се хвърля, а детето е на сухоежбина.

Аз се спасявам с капсули еестествени витамини и минерали. не мога да се боря с тиквите. в момента в който ми видят гърба и правят каквото са решили.

cranberry
16th April 2007, 13:43
Много са ми интересни, някои "компетентни" :mrgreen: изказвания на хора, които все още не са родители.... :roll:
Някои НЕКОМПЕТЕНТНИ :biggrin: хора, които още не са гледали деца, имат спомени от това какво им се е случвало с хранителните навици и как през цялото време, в което са живели с родителите си, никога не са яли пица на парче, дюнер, джоб, чипс, гризини, криспини и не знам си кви си ла**а, понеже не са им били предлагани на масата вкъщи, където винаги е имало сготвена качествена храна.
има, разбира се, изключения за непоносимост към някои храни, които (както се казва по дебелите книги) идват да потвърдят правилото...

cocolino
16th April 2007, 15:11
И аз подкрепям, че ще е хубаво да има раздел "Здравословно хранене" :D Това е много добра идея :D

pisety_be
16th April 2007, 16:35
Малко отклонение от темата,но имам въпрос.Според вас от коя възраст вече е добре да се спазват диети и да се ограничаваме от нещата,които всички деца обичат(хамбургери,торти,ва ли,хляб)?Имам предвид,дали не е нездравословно,дете на 12,13,14 години да спазва диети,и няма ли това да доведе до здравословни проблеми(анорексия,липса на менструация,проблеми с костите и т.н.)в по-късна възраст?

PassiON_
16th April 2007, 16:43
Много интересни въпроси, но незнам кой може да ти даде достатъчно компитентен отговор.
Особенно интересно ми стана за костите ... дали наистина диетите в ранната възраст (когато костната система не е доразвита) оказват толкова голямо влияние?

Lilium
16th April 2007, 16:55
Ами зависи за каква диета говориш.Дете на 13-14 години не би трябвало да се подлага на глад,но ако откаже сладкото и мазното нищо няма да му стане,даже ще почне да води по-здравословен начин на живот.

Много са ми интересни, някои "компетентни" изказвания на хора, които все още не са родители....
Ами може да са изказвания от гледната точка на детето,пък все пак децата знаят най-добре кое предпочитат за себе си,а най-често и връзстниците на детето имат същите вкусове като него.

cranberry
16th April 2007, 17:00
Малко отклонение от темата,но имам въпрос.Според вас от коя възраст вече е добре да се спазват диети и да се ограничаваме от нещата,които всички деца обичат(хамбургери,торти,ва ли,хляб)?Имам предвид,дали не е нездравословно,дете на 12,13,14 години да спазва диети,и няма ли това да доведе до здравословни проблеми(анорексия,липса на менструация,проблеми с костите и т.н.)в по-късна възраст?
ами то да не ядеш торти и хамбургери не е диета, а здравословно хранене. няма възраст. по принцип не трябва да се ядат. просто не давайте на децата си джънк фууд. предпазете ги от рекламата. бъдете алтернативни родители.

леля мичИ
16th April 2007, 17:15
просто не давайте на децата си джънк фууд. предпазете ги от рекламата. бъдете алтернативни родители.
Лесно е да се каже, то и аз съм много добра на теория, ама на практика не е така....:1246:
Пожелавам ти като си имаш детенце, да го дресираш изобщо да не споменава за "джънк фууд" и да яде само здравословни храни, пък ако не ще :2010: ... :wink:

katie
16th April 2007, 18:12
Пожелавам ти като си имаш детенце, да го дресираш изобщо да не споменава за "джънк фууд" и да яде само здравословни храни, пък ако не ще :2010: ... :wink:

Миленка, да не решиш че нещо се заяждам, мен много ме е страх от теб... :lol: Ама да си кажа.

Според мен голямо значение има това което правят родителите. И при това двамата родители. Ако мъжа ти признава McDonalds, и малкия гледа от него, сигурно ще го яде. Ама ако двамата го отричате и казвате че е отрова, за малоумници, самоубийции знам ли аз какво, как ли ще реагира? И аз един ден ще се опитам да стана "алтернативен" родител, и да науча детето ми, че е по-добро от останалите деца заради това, че не яде боклуци. При приятеля ми се получи. Пък при детето ще видим... естественно ще трябва да му се готвят здравословни неща, които са му вкусни! Иначе мога веднага да забравя за цялата работа.

Не че имам деца все още де. Философвам си само.

леля мичИ
16th April 2007, 18:56
Ааааааа, как ще те страх бе :shock: , аз съм готЯн цербер :twisted: ... :lol:
Ами има значение , какво правят родителите, въпросът е в това, че на сина ми му е вкусно :2034: да яде тези боклуци... а нали се сещаш, че все пак няма начин да не ги е опитвал...
Аз няколко пъти казах, че се храня здравословно (като изключим 2-3 водки :1215: седмично :oops: ) и харесвам готвена и немазна храна.
Неудобно ми е да го кажа :oops: , но мога да си позволя и купувам качесвени продукти и най-екзотични плодове и зеленчуци дори и посред зима, само и само момъка да се изкуши от нещо...
Ако щете ми вярвайте, но вкъщи в момента е един мини магазин за здравословни храни- имам си специален огромен шкаф в кухнята с богат асортимент... :lol: ама той го подминава с безразличие. :2022: Опитвал е от всичко, обаче е очевидно, че не са му вкусни :3000: ...
Купувам всякакви видове черен хляб, с надеждата някой от тях да му допадне и там удрям на камък...:?
Не се отказвам обаче, продължавам да му говоря и няма да се откажа скоро. Не си представяйте, че примирена и с удоволсвие му сервирам някоя печена наденичка... :lol:

И накрая искам да кажа, че ако е въпроса за това кой ще се наложи :2010: , то безспорно ще съм аз- нали съм си цербер :twisted:, работата е в това, че искам и той да е доволен.....

PassiON_
16th April 2007, 19:28
Според мен на сила хубост не става. Всичко се прави с много търпение и любов и личен пример. И въпреки това пак незнаеш кое е правилното ...

ribka
16th April 2007, 19:33
По принцип при мъжете е загубена кауза,за съжаление(говоря за болшинството).Имам чувството,че за тях е невероятно унижение да хапнат черен хляб с извара,вместо бял с масло и пастет ,например. :lol: В това отношение аз направо съм изумена от мъжа ми,който от няколко дни яде ръжен хляб и намазва с изварена паста :shock: Иначе ние жените постепенно сами достигаме до идеята за здравословно хранене (и обикновенно след тинейджърска възраст),след като ни се наложи да посвалим някой друг килограм :lol:

MiCskillZ
16th April 2007, 19:51
милена077.... пожелавам ти успех със сина ти.... но се съмнявам да го обедиш.... Мен майка ми винаги се е опитвала да ме храни с такива работи(даже ми даваще някакви сухи бели работи които приличаха на стереопор) разни ЦВЕКЛА, червени зелки,аспержи и мн. др.
Но НЕ СИ ЛИ Е ПРАСЕНЦЕ, ТЕЛЕНЦЕ, ПИЛЕНЦЕ.... добре че поне баща ми разбира от храна и всеки път когато отивах при него с кеф си хапвах от неговите...докато с майка ми не водихме "СЕРИОЗЕН РАЗГОВОР" и сега заедно си хапваме МРЪВЧИЦА...

cranberry
17th April 2007, 01:23
просто не давайте на децата си джънк фууд. предпазете ги от рекламата. бъдете алтернативни родители.
Лесно е да се каже, то и аз съм много добра на теория, ама на практика не е така....:1246:
Пожелавам ти като си имаш детенце, да го дресираш изобщо да не споменава за "джънк фууд" и да яде само здравословни храни, пък ако не ще :2010: ... :wink:
don't get me wrong pls :)
не съм казала, че е лесно. дори не съм си го помисляла. но все се надявам да не е невъзможно.
10х за пожеланието :)

pisety_be
17th April 2007, 11:23
Е,добре,ама как ще лишите децата си от вкусни работи само,за да си угодите?За какво им е на децата ви да отслабват от сега,че и да отписват всякакви вкусни за тях работи(сладоледи,хамбургер и)?Нали все пак е дете?!Децата трябва да ядат и да се радват на вкусната храна и на живота,а не да стават роботи,вегетарианци или слабеещи,злобни лелки,които не изпитват никакво удоволствие от живота,а камоли от храната????!!!!!!!!!!!

Devil_wears_Prada
17th April 2007, 12:00
Не става дума за отслабване, а за здравословно хранене. Естествено, че не могат да се лишат от всички вредни храни, но просто да се сведат до минимум.

cranberry
17th April 2007, 12:35
Е,добре,ама как ще лишите децата си от вкусни работи само,за да си угодите?За какво им е на децата ви да отслабват от сега,че и да отписват всякакви вкусни за тях работи(сладоледи,хамбургер и)?Нали все пак е дете?!Децата трябва да ядат и да се радват на вкусната храна и на живота,а не да стават роботи,вегетарианци или слабеещи,злобни лелки,които не изпитват никакво удоволствие от живота,а камоли от храната????!!!!!!!!!!!
то не е въпрос на вкус, а на борба с маркетинга

cranberry
17th April 2007, 12:36
Не става дума за отслабване, а за здравословно хранене. Естествено, че не могат да се лишат от всички вредни храни, но просто да се сведат до минимум.
exactly!

Celine
17th April 2007, 17:13
Според мен голямо значение има това което правят родителите. И при това двамата родители. Ако мъжа ти признава McDonalds, и малкия гледа от него, сигурно ще го яде. Ама ако двамата го отричате и казвате че е отрова, за малоумници, самоубийции знам ли аз какво, как ли ще реагира? .
Абе гледат от приятелчетата си - не са само родителите около детето.
Не че имам деца все още де. Философвам си само и аз

леля мичИ
17th April 2007, 17:23
Абе не е лошо да се разсъждава, ама е трудно да се приложи...
Да ви кажа, замислих се, че аз и брат ми сме яли едно и също, възпитавани сме еднакво и израснахме заедно...
Е, трябва дълго да мисля :roll: за да се сетя за 10-тина храни , които и двамата обичаме. Толкова са лротивоположни вкусовете ни, че дори и най-обикновенните храни като хляб и салати са абсолютно различни....

Celine
17th April 2007, 17:41
Абе не е лошо да се разсъждава, ама е трудно да се приложи.......
това имах в предвид.
Аз не обичам месо от малка - залъгвали са ме до едно време за мама за тати , манипулации , насила са ме хранели. А вкъщи преди беше рай за месоядни - дивеч от ловците. Така и не го заобичах - даже аз по скоро промених вкусът на родителите си . Ако съдя по себе си какъв ИНАТ съм каузата здравословно хранене на дете като мен е обречена на провал.

radosfsf
19th April 2007, 09:25
Да ви кажа, замислих се, че аз и брат ми сме яли едно и също, възпитавани сме еднакво и израснахме заедно...
Е, трябва дълго да мисля :roll: за да се сетя за 10-тина храни , които и двамата обичаме. Толкова са лротивоположни вкусовете ни, че дори и най-обикновенните храни като хляб и салати са абсолютно различни....

И аз така с моя брат(близнаци сме) и да ти кажа си харесваме ама абсолютно едни и същи храни. :1229:
А иначе по темата за тинеиджърите-не са им виновни само неправилните храни(аз на техните години пак се хранех с тези неща) и не съм имал проблем с килограмите никога.
Проблема е че сега спортуващите от тях се броят на пръсти а тези който спортуват пред компютърните игри са мнозинството.....
Не ми се мисли какво ще стане като вземе да им се променя метаболизма(като минат побертета)-нещата ще станат гигантски :2014:

DINO
19th April 2007, 22:44
Е, момичета...
:cry: Нека децата ни не плачат като ядат, а се радват и се кефят. тогава е най-добре.

Каквото и да правим, ние живеем в днешния ден. Ден на рекламата, на хранително-вкусовота промишленост, на вкусотиите дразнещи вкусовите ни рецептори. Каквото и да правим, няма да избягаме от реалността. :roll:

Аз си мисля по друг начин.
:lol: И да не ям нещо (личен пример), няма гаранция, че децата ми няма да се натъпчат с "боклука". Защо? Ами защото съседчето се тъпче. А в неговите очи и особено в очите на 12,13,14 .. годишните авторитета е съседчето, а не Аз. :oops: Неприятно, но факт!

:cry: Ако му забраня, ще се скрие и пак ще яде. Като е скришом (забраненото е по-вкусно) ще започне да се тъпче и още по-лошо.

8) А ако взема мерки и ги оставя да ядат каквото си искат и давам коректори за отстраняване на гадориите е по-читаво. Коректорите може да са билкови чайчета, някаква вода, добавки, храни като меда например или кълновете и др. такива.
Хем децата се кефят и знаят, че нищо забранено няма. Сами си слагат спирачките. Не се тъпчат. Като се сетят пият си каквото трябва. Като пропуснат не го правя на въпрос.

Това за мен е най-доброто. Не съм привърженик по принцип на добавките, но живем в техния век и няма да ни се разминат. Единственото нещо е да ги изберем и да са подходящи. :twisted: че има някои..... не ми се приказва.

леля мичИ
20th April 2007, 06:59
Дино, съгласна съм за всичко.:1203:
Аз например никога, не съм яла дюнер, ама никога, а сина ми много обича :2034: ...
В къщи с години не се е купувало кока-кола и изобщо газирани напитки... Като отидем на детски рожден ден и всички си поръчат кола, той започва да ме гледа жално :( , жално :( и аз к`во да правя :2016: - разрешавам му...
А да не говоря, като отиде у бабите си, което е 2-3 дни в седмицата- такива маймунджолъци и мили очички :girl_flirt: им прави, че те не могат да му откажат.... :2014: