PDA

View Full Version : Intermittent Fast


muiiio
19th October 2008, 04:48
Тази диета може би звучи малко драстична, но се спрях на нея след като прочетох един куп статии от доктори, диетолози, разни учени и един-двама фитнес инструктори. Тя има няколко варианта, но аз избрах най-тежкия.

Intermittent Fast ще рече периодичен пост. Въпреки, че преводът не е 100% правилен, диетата все пак е нещо подобно. Моят режим представлява хранене през ден. Тъй като уикендите са трудни за гладуване, реших да пропускам храненето в понеделник, сряда и петък. За сметка на това, пия доста повече вода - близо 6 литра (на което тегло това не е прекомерно много - бях 97кг, сега съм около 85кг, 190см). По този начин практически се получават 36 гладни часа на 12 "негладни". Режимът не е за всеки.

Друга вариация е подобна, с тази разлика, че си избирате един час през дена (примерно 12 по обяд), който ви е т.нар. cutoff point - спирате да се храните в 12 на обяд, и започвате да се храните на следващия ден в 12 по обяд. Така периодите са точно по 24 часа и няма нито един ден в който да не сте се хранили.

Третият вариант представлява еднократно хранене. Всеки ден се храните един път. Просто и (според мен) най-неудачно.

Знам, че много хора ще кажат, че пренебрегването на догмата за хранене през 4-5 часа е лоша идея - възможно е, но в момента себе си като лабораторен мишок. В изненадващо много статии от последната година четох, че храненето 4-5 пъти на ден е по-скоро прехвалено. Но не знам, аз съм просто лаик. Мога да кажа, че за близо 3 месеца свалих малко над 10кг, което е доста добър темп. Според статиите, проучванията и изследванията, които прочетох (без да знам, все пак, колко от тях са афилирани с някой издател на книги за здравословно хранене), този режим е изненадващо полезен. При по-прости бозайници (правени са експерименти с всякакви животни, от плъхове до маймуни), IF успява да увеличи продължителността на живота с до 30% в сравнение с контролните групи. Регулира нивата на холесетеролите, регулира инсулина, глюкозната чувствителност и т.н.

Разбира се, по време на "хранителните" дни не е препоръчително човек да се тъпче като невидял, особено с разни боклуци (аз, за съжаление, се възползвам от разни шоколади и подобни). Освен това, все пак не е особено добра идея човек да се занимава със сериозно физическо натоварване през "гладните" си дни. И наистина, този режим просто не е добър за хора, които се занимават особено сериозно със спорт - но това те го знаят.

Приемам коментари, идеи, критики (градивни) и т.н.

Успех :)

goldish
19th October 2008, 15:35
Според мен това е пълна глупост. Отвсякъде. Какво се предполага, че прави стомахът, докато няма храна в него? Освен гастрит....

muiiio
19th October 2008, 21:13
Мило и приятно казано, благодаря.

Ами ще видим, може и гастрит да си докарам.

ледено_sЪrце
19th October 2008, 21:59
Казано е откровено и вярно просто. Това е твой избор,но видях,че приемаш съвети и критики,а лично според мен е вредна и безумна "диета".
Аз също не мога да свикна да се храня по 4-5 пъти на ден,но го правя по 3,а когато нямам възможност - закуска и обяд. Не прави тази грешка да изпускаш закуската,а и в крайна сметка Голдиш е права, че не е хубаво да ти е празен стомахът...дори съм чувала,че е хубаво да хапнеш месо няколко часа преди сън,защото именно то ускорява процесите в стомаха и от отделянето на тези храносмилателни сокове и различни хормони в организма се предизвиква отслабване.
Ти отслабваш,защото лишаването наполовина от храненията ти респективно намаля и количеството на приеманата храна,макар ,както каза,да прекаляваш с нея в "хранителните дни".
Да,ти отслабваш бързо сега,но не си мисли,че ще е за дълго,още няколко кг. и бързото и лесно сваляне спира,започва цикъл,тогава какво,ще ядеш през 2 дни,докато накрая стигнеш по 1 ден в седмицата? Я стига...не си прави експерименти с организма си,а и това отслабване е за сметка на мускули,органи и прочие,а не дотам за сметка на мазнини.
Всеки,който е започвал и водил борба с килограмите, в един момент е осъзнал,че това е омагьосан кръг и тези експресните диети са само в краен случай,няма дълготраен и задоволителен ефект,освен ако не промениш изцяло хранителните си навици и не спазваш умерен режим,а това определено не е такъв,който можеш да спазваш в бъдеще,а си е глад. Дори след като свалиш желаните кг с този режим да минеш на по-нормален,ще е голям стрес за организма ти,а и не се знае дали ще има ефект,особено ако си докараш проблем с метаболизма и стомашни или хормонални разстройства.

Не е шега работа и в такива моменти не е важно да чуваш мили и приятни,а обективни изказвания.

muiiio
19th October 2008, 22:16
Вероятно сте прави, да. Режимът наистина звучи суров, въпреки, че на мен ми е изключително лесен и удобен. Осмелих се да го пробвам единствено след като прочетох един куп изследвания и статии. Но в крайна сметка, ако наистина това ще ми навреди по един или друг начин, вероятно ще трябва да впрегна волята си другояче. А колкото до "хранителните" дни - през тях не прекалявам с количеството храна, но дори и малкото количество, което поемам, нерядко е junk food. Което е, меко казано, вредно.

На диетолог ли да ида, за да ми препоръча полезен и умерен режим? Само дано не е нещо от сорта на "половин варена чушка в 8 сутринта, 2/3 яйце без жълтък в 11:30 и две маслини с костилките в 13:15", защото дните ми по принцип са толкова хаотични, че самите нерви от спазването на такъв почасов режим ще ми причинят повече вреда от гладуването.

ледено_sЪrце
19th October 2008, 23:11
В темата "Дневник на отслабващите" много момичета споделят режимите си и можеш да прецениш кой е удобен и поносим за теб,също така имаме много компетентни потребители във форума,които биха ти дали полезни съвети,стига да имаш желание да промениш начина си на хранене към разумен и здравословен. Успех!

gedi1975
20th October 2008, 22:51
често пъти за лечение на гастрит и язва се препоръчва ограничен приев на храна и дори гладуване. гастрита е заболяване причинено от бактерия а не от глад или постене.
IF е мощен метод и предлага различни варианти на приложение.
преди да се критикува подобен подход е необходимо да се проучат причините за приложението му. а ако човек се замисли над тях му става ясна картинката. ама се иска малко изследване.....

rogi
21st October 2008, 11:10
често пъти за лечение на гастрит и язва се препоръчва ограничен приев на храна и дори гладуване. гастрита е заболяване причинено от бактерия а не от глад или постене.

Не бъркай гастрит с язва :!:

gedi1975
21st October 2008, 16:56
не ги бъркам - имал съм и двете. не пропускам това което имаш предвид, просто не ми се изпада в подробни обяснения.

goldish
21st October 2008, 19:17
Gastritis е възпаление на стомашната лигавица, което може да се обостри при приема на определени храни, както и при гладуване, защото солната киселина на стомаха направо я разгражда. Овщо взето като основна профилактика се препоръчва редовният прием на храна. А според някои изследвания язвата се причинява от бактерията Helicobacter pylori, но не е доказано още.
Просто не нужно да рискуваш, за да разбереш.

gedi1975
21st October 2008, 22:01
Gastritis е възпаление на стомашната лигавица, което може да се обостри при приема на определени храни, както и при гладуване, защото солната киселина на стомаха направо я разгражда. Овщо взето като основна профилактика се препоръчва редовният прием на храна.

доста противоречиво - в крайна сметка кое е дразни лигавицата - глада или яденето?
солната киселина е друга тема! не е задължително да се отделя в увреждащи количества - типични за честото 4-5 кратно ядене/ден.
има алкализиращи храни които заобикалят този ефект.
хеликобактер причинява и гастрит и язва. но не е само хеликобактера причинител. въобще темата гастрит и язва не е за тук ако ще дискутираме нея.
тъпо е да се каже че IF ще предизвика гастрит. няма доказани случаи.
фазите на ядене и неядене са естествени за пълноценното функциониране на храносмилателната система. те следват своята логика и затова на тази основа привържениците на IF структурират своите хранителни схеми - warrior diet, fast 5 , eat stop eat и т.н.
това че 90% от хората плющят по 3-10 пъти на ден не значи че е правилно. благодарение на на такива диети 90% от хората си остават дебели и болни.

ледено_sЪrце
22nd October 2008, 06:41
Офф,а защо смяташ,че здрав човек следва да се храни по начина,по който ти заради тези болести? Я стига,това ,че ти си си ги докарала,не значи,че и с други ще станат така. Извинявай за директността,но като гледам неразумния ти начин на мислене относно храненето,не се и учудвам,че така се е случило...

gedi1975
22nd October 2008, 08:30
1. I am a man!
2. не съм започнал цикличното хранене защото съм бил здрав и после болен. обратното - страдал съм от множество проблеми и цикличното хранене ги реши окончателно. от 3 години не боледувам. трябва много да обяснявам защо и как и кога. няма време за това. мисълта мие е че цикличното хранене е полезен начин на живот!

goldish
22nd October 2008, 09:34
Ами, аз лично не мисля, че този спосод на хранене ще има някакъв терапевтичен ефект. Но ако си решил да пробваш върху себе си....Твой проблем. Ние просто се опитваме да кажем, че никак не е разумно .

gedi1975
22nd October 2008, 09:43
съгласен съм че е въпрос на избор. има много за и против. но лично за мен не бива догматично да се осъжда даден подход просто защото не е популярен. преди време бях категорично против. сега не съм и имам причини за това които лично са подействали положително в моя случай. аз не съм изолиран случай обаче - има хиляди такива. в моя блог съм посочил основанията си.

така че какво е разумно и не - може да се твърди след като някой го пробва и оцени а не според "общ показател".
има хора които се лекуват с химиотерапия, други с билки, трети с глад и т.н. зависи какъв е подхода и защо е избран за да е успешен!

аз не се храня циклично защото съм болен, а защото не искам да боледувам - и добрата новина е - че се получава точно така. какво повече да искам и защо да се връщам към стандартни неработещи методики???