PDA

View Full Version : Вредно ли е вегетарианството?


matador
28th January 2009, 10:59
Значи въпроса ми е следния: познавам хора, които са вегетарианци от няколко години и при тях наблюдавам следното: тези хора нямат наднормено тегло, но пък за сметка на това са по- различни от другите. Например имам колежка, която е много бавна и разсеяна, но пък и много спокойна. Имам приятел който също е спокоен, но е по-различен, страни от другите, не се забавлява ... А и съм чувал, че недостигът на протеини води до изоставане на развитието. Вие какво мислите?

Puppito
28th January 2009, 11:11
дрън-дрън
няма такива неща. не е вредно.

Solver
28th January 2009, 11:13
Води я, въпреки че има и обратната теза - прекалено многото също водели :lol: Но аз лично такива наблюдения нямам :lol:

Хората са всеядни и е вредно както и да го погледнеш, ако не набавяш някое важно вещество за организма. Вредно е да ядеш само месо, вредно е да ядеш и само домати, велики хора отдавна са го казали - трябва да се яде от всичко - по малко и умерено, дори някои вредни като цяло продукти, стига да е ограничена дозата.

Вегетарианството води до куп болести, които са непознати на останалите хора, така че това доказва думите "от всичко - по малко" .

Деничка
28th January 2009, 11:34
"от всичко - по малко"-Ей това е истината :D Аз не бих станала вегетарианка-не се отказвам от пилето и рибката за нищо не света :)

alica
7th February 2009, 15:27
Вегетарианството води до куп болести, които са непознати на останалите хора

имаш глупави постове, ама с тоя тотално изби рибата!!!!!

Solver
7th February 2009, 16:17
Ти отново съживи рибата с твоят :lol: Не ме карай да отъждествявам постовете ти, както ти правиш наивно, просто отвори гугъл, ако толкова ти липсва обща култура.

Ще го кажа още 1 път :
Вегетарианството води до болестни състояния, поради липсата на хранителни вещества от животински произход. Вегетарианците не страдат от болестите, породени от хранителните вещества от животински произход, а от липсата на такива вещества.

Ако ти е твърде сложно изречението мога и по-просто да го напиша, но ако напишеш още 1 подобен пост, ще ме караш да губя времето на liophy.

P.P.
Човекът е всеядно животно, ако някой е пропускал часовете по биология, предлагам частни уроци на елементарно ниво.

hatred
7th February 2009, 16:57
Адски безсмислен спор ...


Ivanin, в google може да намериш както много аргументи против, така и не по - малко аргументи в полза на вегетарианството. И едните, и другите имат своите основания.

Да, има болести, които се срещат най - често при вегетарианците, но има и такива, които са антикварна рядкост във вегетарианските среди.

А безсмислеността на спора поризтича от това, че ако някой обича месо, няма да го накараш да стане вегетарианец насила. По същия начин, нямаш шанс да принудиш вегетарианец да прояде месо отново :)

Въпрос на организъм ...

Дразнещи са както агресивните вегетарианци, налагащи на останалите своя начин на хранене, така и агресивните месоядни :)

Solver
7th February 2009, 18:17
Никой не налага нищо, не знам къде си видяла спор в случая :)

Ти сама повтори думите ми от предния пост - при вегетарианците има както болести, които се срещат по-често, така и такива, които се срещат по-рядко - нали съм казал абсолютно същото :) Това го отбелязвам за страничните наблюдатели.

Но да ми се коментира поста като "глупав" и то от човек, който спазва изключително вредно и малоценно хранене, който съм сигурен, че не притежава някакво идеално тяло и цветущо здраве - това е просто смешно.

И hatred, аз не се позовавам на Google, но за ограничени потребители това е единственото най-близко място за проверка, тъй като книгите явно са им чужди ; )

Т-Е-Д-И
7th February 2009, 22:08
Аз съм вегетарианка, не съм бавна дори обратното :lol: , не съм разсеяна, иначе кръвното само ми е ниско но това беше така и когако си хапвах месце.
Не мисля, че вегетарианството ще навреди.

sweety_L
7th February 2009, 22:16
Сестра ми е вегетарианка от 15 години, строга при това! Нищо й няма на жената! Радва се на прекрасна младост, пу да не й е уроки.
Но пък не ми се мисли как оцеляват веганците? Хе, това ми е загадка пълна! :1246:

Solver
7th February 2009, 22:50
Винаги обичам да споменавам социологията в такива моменти, не мога да пропусна за пореден път факта, че я изучавах и ме наградиха с 4.00 в крайна сметка :lol: Въпросът е - вредно ли е вегетарианството ( скритият въпрос - води ли до вреда за организма) ? Не ми се гледат в момента статистики, ще го кажа на изуст - 75% ДА и 25% НЕ. Всеки сам решава дали да рискува или не.

Всяко лишаване на организма от нужно за него вещество води до вреда, която естествено не е задължително да се изрази в смърт или смъртоносна болест, а просто някакви НЕнормални стойности за различните характеристики на един организъм :) За некачестви функции на различните органи, за некачествена кожа, коса, нокти и т.н. Един вегетарианец никога не може да покрие нормите за един нормално-действащ организъм, просто му липсват нужните вещества. Естествено идеален организъм няма, всеки човек има проблеми и недостиг на нещо, но вегетарианството още повече ни отдалечава от "идеалния" организъм.

FlashDancer
8th February 2009, 01:29
Аз познавам много вегетарианци, голяма част от които са спортисти - каратисти, гребци, колоездачи. Гребците специално имат доста "анаболен" вид и се оплакват, че не им вярват, като кажат, че са вегетарианци. :lol: Колкото до здраве или интелект, не мога да преценя дали са по-добре от месоядците, но във всеки случай не са по-зле. :) Така, че не виждам смисъл от тоя спор... :roll:

aniK
8th February 2009, 08:36
... Колкото до здраве или интелект, не мога да преценя дали са по-добре от месоядците, но във всеки случай не са по-зле. :) Така, че не виждам смисъл от тоя спор... :roll:

МОзъкът се храни с въглехидрати. Няма резон интелекта да е засегнат. Виж тия като мен на НВД... :?

nelisima
13th February 2009, 02:11
Аз съм вегетарианка от 4 г до преди 1г и 6 месеца съм се занимавала близо 7 г професионално с балет,последното което мога да кажа за себе си е,че съм бавна или изоставам в мозъчното си развитие.Btw и съм студентка по право :) хората трябва да разберат,че вегетарианството е начин на живот,определен светоглед а не само хранителен режим.Всичко е в баланса и разнообразното хранене.Ето и няколко цитати на светила в диетологията и медицината като цяло.

Думата "вегетарианец", въведена в употреба през 1842 г от основателите на Британското вегетарианско общество, произлиза от латинската дума vegetus, която означава "крепък, здрав, свеж, бодър"; със словосъчетанието Homo vegetus се назовава развитата духовно и физически личност.
Д-р УИЛЯМ КАСТЕЛИ:
"Вегетарианците имат най-добрата диета. Те имат най-ниските нива на сърдечно-съдови болести в сравнение с всяка Здраве друга група в страната (САЩ)... Някои хора се подиграват на вегетарианците, но те имат най-ниско ниво на сърдечните удари (сърдечните инфаркти) и 60% по-малко случаи на рак. Сега те надживяват другите хора с около 6 години."
Д-р УИЛИЯМ С. РОБЕРТС:

"Когато убиваме животни, за да ги изядем, те накрая убиват нас, понеже тяхната плът никога не е била предназначена за човешките същества, които са растителноядни по природа."

изследвания в Каролинския институт в Швейцария и Института Макс Планк в Германия са доказали, че повечето зеленчуци, плодове, семена, орехи и зърнени храни представляват прекрасен източник на пълноценни белтъчини. Всъщност техните протеини се усвояват по-лесно от месните и не съдържат никакви токсини. Практически е невъзможно да изпитате недостиг на белтъчини, ако ядете достатъчно натурална, нерафинирана храна.

ХАРВИ ДАЙМАНД:
“Сложете бебето в кошчето с ябълка и заек. Ако изяде заека и си играе с ябълката, аз ще ви купя нова кола.”

Solver
14th February 2009, 14:05
"Когато убиваме животни, за да ги изядем, те накрая убиват нас, понеже тяхната плът никога не е била предназначена за човешките същества, които са растителноядни по природа."

А този доктор кой му е дал "доктор" :lol: Самият факт, че имаме 4 кучешки зъба, отнема докторската степен на въпросният човек. И всеки от нас е учил някога, че хората са всеядни, ай стига глупости :lol:

Практически е невъзможно да изпитате недостиг на белтъчини, ако ядете достатъчно натурална, нерафинирана храна.

Еми айде тогава да храним и лъвовете, тигрите и тиранозаврите (ако ги имаше) с нерафинирана и натурална храна, и те ли по природа не ядат месо, ако това им стига :lol:

hatred
14th February 2009, 14:22
Ivanin, по въпорса с автентичния начин на хранене на хората няма еднозначен отговор.

По някои признаци наподобяаме хищници, а по други - растителноядните видове. Чела съм много аргументи и в двете насоки, и едните, и другите звучат убедително. Да, това означава, че сме всеядни, но не ни задължава да ядем месо. Имаме биологичната потенция да ядем месо и то не е опасно за нас, но можем да оцеляваме и без да го консумираме ( за разлика от споменатите лъвове и тигри ). С други думи - решаваме сами :)

Предполагам, че всичко е въпрос на еволюция и традиция на храненто - в Азия например е пълно с практически изцяло вегетариански общества, докато в Европа е възприет моделът на хранене, включващ месо. Е, в днешно време тези неща се размиват ...

nelisima, с риск да те засегна ( за което предварително се извинявам ), ще отбележа, че заради изказвания като твоето хората имат мнението, че вегетарианците са крайни, агресивно налагащи позицията си, изкривени и досадни :)

Пак казвам - вегетарианството е въпрос на избор. Не бива нито да се налага, нито да се забранява :) :2020:

Solver
14th February 2009, 18:32
По същия начин ще оцелеем и без плодове и зеленчуци, познавам много здрави хора, които не ги употребяват ; ) Дори аз в последните години съм ял изключително рядко зеленчуци, не ям салати, освен домашни, така че сама предположи колко ям. Плодове също не ям като цяло, последно време се насилвам. Имам и приятели на по 30-40 години, които не вкусват плод и зеленчук и пак оцеляват някак си, а както ти каза - ние сме всеядни, тоест на по-прост език - ядем всичко, което ни падне, нали :lol:

hatred
15th February 2009, 21:09
По същия начин ще оцелеем и без плодове и зеленчуци, познавам много здрави хора, които не ги употребяват ; ) Дори аз в последните години съм ял изключително рядко зеленчуци, не ям салати, освен домашни, така че сама предположи колко ям. Плодове също не ям като цяло, последно време се насилвам. Имам и приятели на по 30-40 години, които не вкусват плод и зеленчук и пак оцеляват някак си, а както ти каза - ние сме всеядни, тоест на по-прост език - ядем всичко, което ни падне, нали :lol:

:2003:

Така е. Ядем каквото ни падне и каквото обичаме. Глупаво е да се налагат стереотипи.

А в рамките на темата мога да кажа, че въпреки че и аз вегетарианствам от доста години, намирам за изключително несъстоятелна манията на вегетарианците да се изживяват като много велики само защото не ядат месо. Обзема ги някакво усещане за превъзходство, което е смешно отстрани.

Наистина, често вегетарианството се съчетава със следване на определено духовно учение, но пък дълбоко духовните хора не би трябвало да ги лови болестта "ох, колко съм велик и извисен" :)

kokona_mila
16th February 2009, 10:42
Яденето на месо си е свързано с пари, сега и навсякъде, как в Азия няма да наблягат на постното, че само там са сигурно 3 млд. Сега може да не ядем бял хляб( и аз включително, а пък топъл - хич :roll: ), но преди даже 20 год. а и векове назад само заможните са си позволявали да ядат бял хляб и месо всеки ден.
А сега че кг боб е колкото 1 пиле, то това е друг въпрос. :?

kaija
16th February 2009, 15:23
определено не мога да бъда вегетарианка, освена ко не съм на някоя от мойте прочистващи диети, които почти изключват месото. но това няма нищо общо с темата.

колкото и да съм хищна към всякакво месо и да ми кръвясва погледа само при споменаване на думата ПЪРЖОЛА, мога и без него , когато се налага /обикновено аз си го налагам/ и дори ми се струва че е доста здравословно да се лишиш от него. мога и да греша, не знам.

иначе съм върла фенка на агнешкото, обичкам и свинско, всякакво месце. но в момента са аут от хладилника за няколко месеца...

ranier80
24th February 2009, 16:10
какви са ползите от вегетарянството досега слушах само за колко е вредно вегетарианците да оборят

hatred
24th February 2009, 23:14
какви са ползите от вегетарянството досега слушах само за колко е вредно вегетарианците да оборят

Явно не си слушал внимателно.

Темата не е чак толкова дълга, че да вадя цитати от нея, можеш да я прегледаш отново ...

Има си и ползи, и рискови моменти - всяка монета има две страни, знаеш :)

bacterium
21st March 2009, 12:36
Здравейте!
Регистрирах се, за да мога да пиша в тази тема. :roll:
на първо място искам да кажа, че човекът е всеядно същество, но много смятат, че по начало сме растителноядни животни и като цяло храносмилателната ни система е по-близка до тази на маймуните.
А колкото до зъбите - нали знаете, че организма се приспособява към условията, които му налагаме... както и да е, на тази тема може ад се спори много, а смисъл в това няма.
Не мисля, че да си вег е вредно. Аз от скоро се интересувам и се опитвам да спазвам строга веганска диета. За сега почти успявам с малки пропадания от към сметанки и такива изкушения. Все пак съм нова и ми е малко трудно да се откажа от тези удоволствия.
Идеите ми се доближават по-скоро до защита правата на животните, от колкото здравословно хранене. Забелязах, че hatred говори в една тема за тофу, но пък яде риба... hatred, не те ли е жал за рибките? =/

Solver
21st March 2009, 12:42
Тогава да избием всички хищници, за да защитим тревопасните животни :lol: Защо тигърът може да яде заек, а аз не мога ?!

hatred
21st March 2009, 21:40
Идеите ми се доближават по-скоро до защита правата на животните, от колкото здравословно хранене. Забелязах, че hatred говори в една тема за тофу, но пък яде риба... hatred, не те ли е жал за рибките? =/

И по какъв начин това, че ям тофу трябва да ми пречи да ям риба ?!? :2016:

Аз много обичам животните, но причината да съм вегетарианка не е тяхната защита. Старая се да не си купувам обувки от естествена кожа, но , признавам си , имам един - два чифта. Докато месо никога няма да хапна. Но не точно от съображения на съчувствие.

Прекрасно е, че твоето вегетарианство е обвързано с определена философия, както и че се стремиш към веганство. Но, за сетен път ще се повторя, това е въпрос на избор.

За рибките - да, жал ми е, но усещам, че организмът ми реагира отлично на тях. За разлика от месото. Жал ми е и за растенията, които убиваме, и за уличните кучета и котенца ( които също умират, дори и да не ги ядем ) и т.н.. Но светът е устроен сложно. А в хранителната верига има повече философия, отколкото съзираме на пръв поглед.

narodnata_pevica
10th April 2009, 20:38
Най-добрата ми приятелка често си хапва месце,обича,но пак е бавна,разсеяна и много спокойна.То си е до човек,ген,характер...... :wink:

Solver
10th April 2009, 20:51
Такова отражение става с поколения, а не като спреш месото и да станеш бавен веднага :lol:

nelisima
11th April 2009, 00:55
Мила hatred поглеждам темата след доста време и сега виждам изказването ти спрямо мен.Без да се притесняваш, мнения в интернет притесняват хора които нямат личен живот ,а аз не съм от тях :D Не виждам нищо досадно,агресивно или крайно в изказването си.Само това ,че говорите за вегетарианството като хранителен режим ме дразни адски много защото то не се изразява главно в това.А и нищо не може да бъде натрапено на някой,все пак мисля,че всички сме възрастни хора със собствен светоглед и право на избор :)А това за изкривените вегетарианци смятам,че беше изключително неуместно! Все пак не призовавам никой да спре месото,нито да започне да го яде,това което бях написала са други експертни мнения освен "нашите".

suckerka
16th April 2009, 00:27
Аз лично нямам мнение за вегетарианството :D всеки човек сам решава какво да яде. Това което имам в предвид е, че не може някой да ти наложи да ядеш само месо или всичко друго, но не и месо.
Хората сме най-опасните хищници населили земята, както казват хората, а хищниците се хранят с месо. Това да си вегетарианец не те прави по-различен от останалите.. просто човек с някаква идея, която отстоява и защитава.
Това че повечето си ядем месо не значи, че не ни е жал или че не се замисляме за животното, което сме 'погнали' на трапезата.. или че не се замисляме какво му е било когато са му играли ножа.. кофти ми е да ям месо, но пред това да набивам трева го предпочитам :lol: