Деничка
28th January 2009, 19:36
Вижте какво открих :) Аз не мисля да пробвам,но за върлите фенове на спагетки и картофки,тази статия може и да помогне :)
О Т С Л А Б В А Н Е С Ъ С С П А Г Е Т И
Спагетите неоправдано са смятани за враг на елегантната фигура. Италианците
обаче не мислят така. Тайната им е, че те не ги преваряват като нас, а ги ядат
леко жилави. И не прекаляват с тежките сосове.
Диетата, която ви предлагаме, включва обяд и вечеря със спагети, гарнирани с
най-различни сосове. Трябва да ги сварите така, че леко да ви хрупат. Използвай-
те оригинални италиански спагети и спазвайте точните указания на опаковката.
ДНЕВНО МЕНЮ
-------------
Закуска : Филия черен хляб тънко намазана с масло. Към нея прибавяте 1
яйце или чаша кисело мляко.
10 часа : 200 мл нискомаслено прясно мляко.
Обяд и вечеря : 175 г спагети сварете в 50 мл вода и гарнирайте с някой от
дадените сосове. Добавете към менюто си и прясна салата, под-
правена с лимонов сок.
16 часа : Плодове според сезона.
За пиене : 2 л минерална вода, билков чай и черно кафе.
С О С О В Е
--------------------
СОС С МЕСО
Унгарски : Задушете 80 г телешко месо с 1 супен лъжица олио и малко вода. Ко-
гато омекне, добавете 1 супена лъжица доматено пюре и 1 ситно нарязана червена
чушка. Залейте с половин чаена чаша зеленчуков бульон и варете 5 минути. Под -
правете с магданоз и чубрица.
ВЕГЕТАРИАНСКИ
Песто : 6 супени лъжици кисело мляко разбъркайте с 1 суп.лъжица сметана, 1
кафеена чаша лимонов сок и връзка босилек, ситно нарязан и стрит с дървена лъ-
жица. Поръсете с плодове от бор.
С РИБА И ЯЙЦА
Мимоза : 2 суп.лъжици кисело мляко разбъркайте с 3 суп.лъжици бяло вино и 2
суп.лъжици млечна майонеза. Разбийте на сняг 1 яйце и с леко бъркане прибавете
към соса. Отгоре наръсете 50 г сварена и нарязана на кубчета постна риба. Под -
правете с дивисил и копър.
СЪС СИРЕНЕ
Неаполитански : Нарежете на дребно 2 домата и разбъркайте с 2 суп.лъжици ки-
село мляко. Леко запържете 1 суп.лъжица доматено пюре и 1 суп.лъжица олио, сва-
лете от огъня и прибавете млякото и доматите. Подправете с босилек. Нарежете 30
г сирене на едри парчета и сложете върху спагетите. След това залейте със соса.
С ПЛОДОВЕ
С круши : Нарежете на резенчета една голяма круша. Залейте с равно съотноше-
ние вода и лимонов сок, за да се покрият добре. Сварете, докато крушите омекнат.
Смачкайте ги и разбъркайте пюрето с половин чаша кисело мляко и сиропа, в който
са се варили плодовете. Гарнирайте спагетите и с няколко резенчета круша.
И нещо относно картофките :D :
К А Р Т О Ф Е Н К Е К С В Т А Л Я В А
В 100 г от този хляб се съдържат само 150 ккал. Ето как може да си го пригот-
вите.
Сварете 300 г картофи и ги смачкайте много добре. Прибавете 75 г пудра захар
2 жълтъка, 1 кафеена лъжичка сода за хляб и 80 г брашно. Омесете много добре .
Разбийте на пяна 2 белтъка и ги добавете към мекото тесто. По желание може да
добавите плодове от сладко. Намажете с масло продълговата и не много голяма фор-
ма, изсипете тестото и изпечете в предварително загрята до 220 градуса фурна в
продължение на 30 - 35 минути.
---------------------------------------------------------------------------------
К А Р Т О Ф И Т Е - Н А Ч И Н Н А У П О Т Р Е Б А
Картофите са идеално средство за отслабване. Те съдържат много малко мазнини,
но затова пък голямо количество от много необходимите белтъчини и въглехидрати,
които дават усещане за ситост. Калият в картофите спомага за отделяне на излиш-
ната вода, а магнезият стимулира обмяната на веществата. Недостатък : при опре-
делени начини на приготовление от картофите може да се пълнее. Преценете сами :
* 1 печен картоф /средно голям/ - 55 ккал + лъжичка пикантен крем с извара и
сметана - 30 ккал. Общо - 85 ккал .
* Картофени крокети 100 г - 268 ккал, а приготвени от полуготов прах - 213
ккал.
* Картофени шницели 100 г - 292 ккал, а от картофен прах - 207 ккал.
* Пържени картофи 100 г + 8 г мазнина - 160 ккал.
* Задушени картофи 100 г - 85 ккал + 20 г масло. Общо - 150 ккал.
* Картофи във фритюрник 100 г - 290 ккал.
О Т С Л А Б В А Н Е С Ъ С С П А Г Е Т И
Спагетите неоправдано са смятани за враг на елегантната фигура. Италианците
обаче не мислят така. Тайната им е, че те не ги преваряват като нас, а ги ядат
леко жилави. И не прекаляват с тежките сосове.
Диетата, която ви предлагаме, включва обяд и вечеря със спагети, гарнирани с
най-различни сосове. Трябва да ги сварите така, че леко да ви хрупат. Използвай-
те оригинални италиански спагети и спазвайте точните указания на опаковката.
ДНЕВНО МЕНЮ
-------------
Закуска : Филия черен хляб тънко намазана с масло. Към нея прибавяте 1
яйце или чаша кисело мляко.
10 часа : 200 мл нискомаслено прясно мляко.
Обяд и вечеря : 175 г спагети сварете в 50 мл вода и гарнирайте с някой от
дадените сосове. Добавете към менюто си и прясна салата, под-
правена с лимонов сок.
16 часа : Плодове според сезона.
За пиене : 2 л минерална вода, билков чай и черно кафе.
С О С О В Е
--------------------
СОС С МЕСО
Унгарски : Задушете 80 г телешко месо с 1 супен лъжица олио и малко вода. Ко-
гато омекне, добавете 1 супена лъжица доматено пюре и 1 ситно нарязана червена
чушка. Залейте с половин чаена чаша зеленчуков бульон и варете 5 минути. Под -
правете с магданоз и чубрица.
ВЕГЕТАРИАНСКИ
Песто : 6 супени лъжици кисело мляко разбъркайте с 1 суп.лъжица сметана, 1
кафеена чаша лимонов сок и връзка босилек, ситно нарязан и стрит с дървена лъ-
жица. Поръсете с плодове от бор.
С РИБА И ЯЙЦА
Мимоза : 2 суп.лъжици кисело мляко разбъркайте с 3 суп.лъжици бяло вино и 2
суп.лъжици млечна майонеза. Разбийте на сняг 1 яйце и с леко бъркане прибавете
към соса. Отгоре наръсете 50 г сварена и нарязана на кубчета постна риба. Под -
правете с дивисил и копър.
СЪС СИРЕНЕ
Неаполитански : Нарежете на дребно 2 домата и разбъркайте с 2 суп.лъжици ки-
село мляко. Леко запържете 1 суп.лъжица доматено пюре и 1 суп.лъжица олио, сва-
лете от огъня и прибавете млякото и доматите. Подправете с босилек. Нарежете 30
г сирене на едри парчета и сложете върху спагетите. След това залейте със соса.
С ПЛОДОВЕ
С круши : Нарежете на резенчета една голяма круша. Залейте с равно съотноше-
ние вода и лимонов сок, за да се покрият добре. Сварете, докато крушите омекнат.
Смачкайте ги и разбъркайте пюрето с половин чаша кисело мляко и сиропа, в който
са се варили плодовете. Гарнирайте спагетите и с няколко резенчета круша.
И нещо относно картофките :D :
К А Р Т О Ф Е Н К Е К С В Т А Л Я В А
В 100 г от този хляб се съдържат само 150 ккал. Ето как може да си го пригот-
вите.
Сварете 300 г картофи и ги смачкайте много добре. Прибавете 75 г пудра захар
2 жълтъка, 1 кафеена лъжичка сода за хляб и 80 г брашно. Омесете много добре .
Разбийте на пяна 2 белтъка и ги добавете към мекото тесто. По желание може да
добавите плодове от сладко. Намажете с масло продълговата и не много голяма фор-
ма, изсипете тестото и изпечете в предварително загрята до 220 градуса фурна в
продължение на 30 - 35 минути.
---------------------------------------------------------------------------------
К А Р Т О Ф И Т Е - Н А Ч И Н Н А У П О Т Р Е Б А
Картофите са идеално средство за отслабване. Те съдържат много малко мазнини,
но затова пък голямо количество от много необходимите белтъчини и въглехидрати,
които дават усещане за ситост. Калият в картофите спомага за отделяне на излиш-
ната вода, а магнезият стимулира обмяната на веществата. Недостатък : при опре-
делени начини на приготовление от картофите може да се пълнее. Преценете сами :
* 1 печен картоф /средно голям/ - 55 ккал + лъжичка пикантен крем с извара и
сметана - 30 ккал. Общо - 85 ккал .
* Картофени крокети 100 г - 268 ккал, а приготвени от полуготов прах - 213
ккал.
* Картофени шницели 100 г - 292 ккал, а от картофен прах - 207 ккал.
* Пържени картофи 100 г + 8 г мазнина - 160 ккал.
* Задушени картофи 100 г - 85 ккал + 20 г масло. Общо - 150 ккал.
* Картофи във фритюрник 100 г - 290 ккал.