PDA

View Full Version : Моля дай те съвети: Хормонални отклонения и необуздан глад


Yana516
28th June 2009, 02:54
Здравей те момичета.
Не съм на много години.но започнах да имам прескачения с местуразиите.Това явление е от николко месеца.И най лошото е че напълнях с 6 кл.Немога да описа какво значи постоянно да си гладен.Незнам как да успокоя този глад.Ако някой знае нещо ефикасно моля пишете ми

goldish
28th June 2009, 08:18
Yana516, на колко години си? В пубертета често се случват такива неща. Много хормони бушуват и тялото ти става на жена. Тогава се качват и килограми. Яж повече плодове и зеленчуци, били те и в по-големи количества.

smart4ety
10th August 2009, 14:47
Здравей! Аз съм почти на 22 и имам същия проблем :) Искам да знаеш, че всичко е свързано....теглото и нередовния цикъл. Аз например докато се усетя за 1 година надебелях с 25 кг. след което цикълът ми стана нередовен, проблеми с яйчниците и прочие .... Ти може да не се храниш по-различно, да се движиш пак толкова и да дебелееш, защото колкото повече порастваш толкова по-бавен ти е метаболизма. Така, че си избери някакъв хранителен режим и свали излишните килограми, тогава и цикълът ще се оправи. Хубаво е да отидеш да ендокринолог да ти направят хормонални изследвания, също да се консултираш и с гинеколог. Но най-доброто, което можеш да направиш е да се поддържаш във форма, успех!

Черешка
10th August 2009, 14:56
Yana516 привет! Наистина интересно ми е на колко години си? Иначе съвета на smart4ety да си направиш изследвания на хормоните е много добър! Аз също имах подобен проблем (23 години съм), имах проблеми с яйчниците, нередовен цикъл, почнах да пълнея от нищото, да задържам вода, но открих проблема на време: при преглед при гинеколог ми откриха повишен пролактин.. . С правилна диета + доста спорт + лечението предписано ми за хормоните, спрях качването и си върнах килограмите и в момента хормоните ми са в нормални граници. Лечението продължи 2-3 месеца при мен. не бях качила много - 2-3 кг. защото много бързо взех мерки, така че това е най-доброто, което можеш да направиш. И не се тревожи ако ти откият нещо, в момента всяка втора жена има проблем с тези хормони, има си лечение така че няма нищо страшно!
Успех и пиши какво е станало :)

smart4ety
10th August 2009, 20:18
Аз ходих само на ендокринолог и ми правиха изследвания за инсулин и още един хормон, чието име забравих. Понеже сега още имам да си довършвам противозачатъчните, гинеколожката не ми е пускала никакви хормони :roll: На теб Черешка кои хормони ти изследваха, можеш ли да ми обясниш по-подробно, ако желаеш разбира се, благодаря ти предварително....

Черешка
11th August 2009, 10:16
Аз ходих само на ендокринолог и ми правиха изследвания за инсулин и още един хормон, чието име забравих. Понеже сега още имам да си довършвам противозачатъчните, гинеколожката не ми е пускала никакви хормони :roll: На теб Черешка кои хормони ти изследваха, можеш ли да ми обясниш по-подробно, ако желаеш разбира се, благодаря ти предварително....

Привет мила, рабира се че ще ти обясня. Значи, миналата година още септември ми закъсня цикъла с 15 дни, отидох на гинеколог нищо не каза и ми даде едни хапчета да предизвикам кръвотечението (не помня как се казваха), дойде ми но следващия месец пак не се появи 20 дена след очакваната дата и реших да отида при друг лекар. В този период (от семтември до ноеври) постоянно са чувствах подута, задържах течности, виждах как оптически изглеждам по-обемна (килограмите засега бяха само 2 отгоре, отдавах го на стреса от университета). Тогава отидох на другия гинеколог, който ми отрки кистозни яйчници (имах по 10-12 малки кистички на всеки яйчник) + нередовния цикъл той веднага ми сложи диагноза - хормонален проблем и ми изследваха 3-4 хормона: 1. Пролактин, 2. Естроген 3. Прогестерон и май инсулин но не съм сигурна за посления. Оказа се, че Пролактинът ми е 4 пъти над допустимите граници и от него ми е проблемът. Повишения пролактин често се свързва с явлението аденом на хипофизата http://www.charcotclinic.com/index.php?option=com_content&task=view&id=19&Itemid=24, затова ми направиха изледване (някаква снимка на главата) за да видят дали имам, но защастие нямаше нищо. Тогава лекарят каза, че не може да уточни причината, може да са хиляди неща от стрес до неправилен начин на живот. Проблемът е че тези кисти и повишен пролактин могат да попречат на забременяването. В този момент мен майчинството не ме вълнуваше много затова не се стреснах, но доктора предупреди, че оттук нататък ще трябва редовно да си следя хормоните за да може да забременея. Изписа ми лечение - противозачатърни Ясмин + Достинекс ( по полвин таблетка два пъти семдично) и след 2 месеца (вече в края на февруари) направих изледвания - хормоните бяха в норма и кистите бяха изчезнали. Докторът беше изумен, тъй като лечението в такива случай траело до година но при мен явно е имало по-бърз резултат. Още тогава си върнах теглото (което не беше в повече от два килограма), защото още от неомври от както разбрах за проблем бях излкючително внимателна с храненето и ходих много на аеробика.
Това е моята история, но след като прочетох доста по въпроса мога да ти кажа, че хиляди жени иамт този проблем и не е нищо страшно! Важното е да се открие на време и да се предпиеме правилно лечението. Но още тогава докторът ми каза едно: каквито и лекраства да ти изпиша, без активен спорт никога няма да си задра, трябва ти движение движение движение! Благодарение на него сега ходя по 3-4 пъти седмично на аеробика и се чувствам прекрасно, пожелавам и на двете ви успешно възтановяване! :)

hatred
11th August 2009, 12:05
Ох, в последно време с която и позната/ роднина/ приятелка да се заговоря на тази тема, се оказва, че всички са преминали или са в състояние на хормонален дисбаланс. Сякаш всички около мен са със СПКЯ, менструални смущения ( и аз, за жалост май съм в кюпа :? ). И се питам: защо така ?

Дали едно време жените не са страдали от такива проблеми, или просто не са знаели за тях? Дали нещо в начина ни на живот ги предпоставя? Знам, че стресът е мощен фактор, когато става дума за разстройства от такова естество, но все пак не сме ние първото поколение, живеещо в стрес.

smart4ety
11th August 2009, 13:26
hatred, мисля, че една от главните причини е, че не са знаели за тези неща. Зависи за колко поколения назад говорим, но баба ми като я питаш кога се е родила казва - ей на по време на жътва :1228: какви гинеколози, какви изследвания :D
Мен това, което ме притеснява Черешка е, че когато отидох на преглед, а аз ходя на всяко 6 месеца, защото преди имах и раничка, и инфекции, абе задължително съм си там за профилактика и ми каза, че имам кистозни яйчници, но нищо сериозно. Изписа ми противозачатъчни за 3 месеца и ми каза като свършат пак да ида на преглед. Ако съм окей - ги спира, ако не - 6 месеца ше ги пия, но хормонални изследвания не са ми правили, надявам се сега след 3те месеца да ми направят. Хубаво е, че ми каза, за да мога да си ги изискам...

smart4ety
11th August 2009, 13:27
А да, а извинявай, каква е цената на тези хормони? Нали не всички са по здравна каса? Мерси много.

Черешка
11th August 2009, 18:12
А да, а извинявай, каква е цената на тези хормони? Нали не всички са по здравна каса? Мерси много.

Може наистина само яйчниците да са проблема и с хапчетата да се оправиш, затова пиши като минат трите месеца. Кистозните яйчници не винаги вървят ръка за ръка с хормните :)

а иначе тези изследвания не бяха от най-евтините, аз тъй като си ги правих в частна клиника в Благоевград (там уча по-принцип, иначе живея в СФ), личния ми лекар е в София и нямах време и възможност да се занимавам със здравни каси си ги платих сама и ми излезе соленичко - по 18лв на хормон... общо 70лв някъде за 4-те хормона, щото нали уж са "различни изследвания".

smart4ety
11th August 2009, 20:06
Черешка, ами аз имам още към 20 дни до края, така че ще видим скоро...
много ти благдаря за отговорите. Сега трябва само да си избера диета и да я почвам

Черешка
12th August 2009, 10:44
Привет мила сmart4ety,
радвам се, че си мотивирана :) По-добре не минавай обаче на някакви диети, в смисъла в който ние го разбираме - ограничение - а по скоро гледай да се храниш здравословно и наблегни на спорта! :good_luck:

toni_bonboni
7th October 2009, 20:21
На 22, но и аз много често изпитвам необуздан глад. Цикълът ми е редовен. Понеже никой от вас реално не е отговорил по темата, и аз да питам: някой знае ли как да успея да го преодолея?

Engel
8th October 2009, 09:51
Сметни си грамовете въглехидрати, мазнини и протеини.
Сигурна съм, че ядеш много малко от някое и това ти причинява вълчи глад.

Хранител
10th October 2009, 21:17
Ох, в последно време с която и позната/ роднина/ приятелка да се заговоря на тази тема, се оказва, че всички са преминали или са в състояние на хормонален дисбаланс. Сякаш всички около мен са със СПКЯ, менструални смущения ( и аз, за жалост май съм в кюпа :? ). И се питам: защо така ?
Отговорът е 98% в храната!
Поинтересувайте се от какво се произвеждат естрогена и прогестерона. И за тестостерона е същото ;)