PDA

View Full Version : Веган?за или против отказа от животинска храна..


ViLL__
25th August 2009, 15:15
ЗДравейте..наскоро се регистрирах във форума и реших да отворя нова тема,която се надявам че не е била обсъждана... все още ,а именно веганството,тоест пълният отказ от всякаква животинска храна.Сетих се за тази тема защото скоро ми попадна една книга -The skinny bitch,написана от две жени,едната шеф на модна агенция в Америка а другата-манекенка.Та в тази книга става дума именно за веганството,където двете авторки отричат всякаква животинска храна,млякото е сравнено с отрова :roll: и още доста интересни мнения.Аз лично мисля че това е просто мода сред тамошните звезди :? ,и не мисля че приема на соя би заместил този на месо..което в ограничени количества е полезно и жизнено необходимо.Все пак книжката е доста интересна и е добре да се прочете понеже оспорва доста общоприети мнения за зравословната храна..чакам мненията ви по темата :wink:

chorap
6th September 2009, 10:18
Не мисля, че месото трябва да се замества със соя. Соята си има свой вкус, свои качества и от нея могат да се приготвят различни ястия.
И аз съм против приема на животинска храна, но по-скоро от морална гледна точка. За спазването на диета е изключително трудно, защото не са пригодени за вегани.
Но всеки може да опита за определен период от време и да установи как се чувства :)
А.. и наистина от известно време е модерно да си 'зелен'.

Solver
6th September 2009, 10:57
Да, млякото граничи с отрова, не знам тея кърмачета как оцеляват :?

И спокойно, производителите мислят за вас и реално заместват месото със соя :lol: Взимайте си колбаси на корем, няма опасност да приемете месо, а соята е гарантирана.

ViLL__
6th September 2009, 17:32
Ivanin Пуснато на: Нед Сеп 06, 2009 11:57 am Заглавие:

--------------------------------------------------------------------------------

Да, млякото граничи с отрова, не знам тея кърмачета как оцеляват

http://www.zemianazaem.com/?p=65 ето тук има доста информация която разбива всички общоприети факти за млякото :shock: Склонна съм да повярвам...просто го прочетете...

Solver
6th September 2009, 17:58
Разбира се, логично е да повярваш на тези статии, все пак те са реномиран източник (mm) . Май ще се повтарям, но коя е основната причина да остаряваме... Ъъ, еми кислорода. Да го спрем :!:

Много искам да обявя и негодуванието си от киселото мляко... Толкова е вредно. Говоря за това, подквасеното, българско кисело мляко, което се яде по селата и където хората живеят по 100 години - ебаси хората. Цял живот се хранят с кисело мляко и живеят 100 години - това е мъчение. Да се забрани млякото, защото явно то е вредно, консумиращите го достигат до 100 години, това не е нормално.

И аз, и ти ще умрем 1 ден. Съжалявам, че го разбираш от мен, може би сега ти е тежко. Дали ще ядеш мляко или не - няма да промениш изхода. Може да си мелиш ядки цял живот и да пасеш трева по поляната с кравите, но пак това ще е краят. Тъжно.
Не знам кой те кара да пиеш мляко - някой кара ли те? Или ти считаш рекламите за закон? Чудно ми е къде е тази реклама, която препоръчва на възрастни хора да пият мляко. Аз така по спомени, доколкото съм гледал телевизия, във ВСИЧКИ реклами млякото се препорчва за деца и бла бла, за здрав растеж и бля бля. Супер е, че тази статия ни светна, но ще трябва да се разочароваш, тъй като отдавна е известна невъзможността да се усвоява млякото с течение на годините. Но още 1 факт - това не е при всички. Има и 70 годишни, които понасят на мляко. То в природата всичко има де.

Още 1 път ще съжаля старата 100 годишна баба на село, която яде мляко, сирене и кашкавал - наистина е жалко да живееш цял живот в заблуда.

И както са коментирали в статията - ти може да нямаш желанието, но някои хора искат да растат. Някои хора са спортисти. Всъщност доста хора са спортисти. Да има и вегетарианци, но те не са сред световните шампиони. Статията не казва нищо ново, нищо непознато, дори изопачава истината с тези глупости за маркетинговите стратегии - такива няма, приложени за възрастни хора. И си предпочитам гадното мляко пред това да набивам СОЯ и да ме боли стомаха или да набивам нитрати. А ти, ако се храниш здравословно, ще се радвам да посетя зеленчуковата ти градинка, която се намира на някое поле в югоизточна България. Не се намира там? Ти пък не се храниш здравословно. Btw - както и авторката на статията.

И това на кое си склонна да повярваш - спри да вярваш на каквото и да е, а не на всяко нещо, което отрича общоприетото. Вярвай на видяното и изпитаното от теб самата и нищо друго.

chorap
6th September 2009, 19:30
Едва ли живеят по 100 години само заради кашкавала :)
А по въпроса с шапмионите: http://ecovege.org/forum/viewtopic.php?f=12&t=30

chorap
6th September 2009, 19:30
Едва ли живеят по 100 години само заради кашкавала :)
А по въпроса с шампионите: http://ecovege.org/forum/viewtopic.php?f=12&t=30

Solver
6th September 2009, 20:25
Да, докато си хапвах сега рибка на скара и се сетих, че някой задължително ще е отговорил за шампионите. Тогава, докато си дъвчех рибата, се чудех как именно да обясня екологичния произход на стероидите и всички суплементи, които се приемат заедно със зеленчуците, плодовете и ядките.

Не знам колко трябва да е наивен 1 човек, за да вярва, че е възможно да се изправиш срещу... N-брой спортисти, тъпкани като животни с всевъзможната химия и ти само с плодове и зеленчуци да ги победиш. Както е невъзможно и да станеш Мистър Олимпия по тоя начин. Както е невъзможно дори да бъдеш футболист в днешните условия по терените и стил на игра. Колкото и да е разочароващо, дори в долните лиги на Англия се тъпчат като животни, а известно време аз съветвах 1 българин от тези лиги какво да пие. Със зеленчуци най-много да изиграеш 1 полувреме на днешното темпо, да, ама те играят по 2.

Нали, колкото и да са ти полезни зеленчуците, те не правят невъзможното, наистина ми е трудно да го обясня, само спортист би ме разбрал, но те ще ти помагат само в границите на възможното. А всички суплементи се произвеждат с една цел - да преминеш границите на възможното и нормалното. Така че стига shits за световни шампиони, които се хранят и живеят здравословно ; ) Не само шампиони, такива спортисти няма, не съществуват. На прост, спортен език - спортът изисква зоб, а зобът няма как да е полезен. И започваш да се тъпчеш от дете, от юношеските школи те тъпчат и така до края на кариерата ти. Къде е краят на кариерата? Там, където спреш да зобиш ; )

Няма спор, че приемът на мляко е неестествен по начало след като спреш да сучеш от майка си. Няма спор и че приемът на яйца е неестествен. Но не сме тревопасни животни и това отдавна е доказано, така че нека тези, които искат - да пасат. А тези, които не искат - оставете ги на мира, всеки сам решава какво да яде ; ) Хубаво се обсъжда по форуми айде, но тези статии наистина ми идват в повече, все едно "Разбрах истината - искам и вие да я разберете" - ми като си я разбрал/а радвай се, какво ти пука за нас. Всички станаха спасители и загрижени за човечеството ; )

Още веднъж - спортистите не водят здравословен начин на живот. Говоря за професионалните такива, но това е цената, която плащат за успеха.

Едва ли живеят по 100 години само заради кашкавала Smile

Ти май не ме разбра - не живеят 100 години заради млякото, кашкавала или сиренето (да кажем, че не е това причината) , но както виждаш не живеят и по-малко от 100, тоест - те не са ги убили, сещаш се, надявам се. Факт е, че можеш да достигнеш до 100 години с ядене на кисело мляко в по-голямата част от живота си, чак до старини. Както е факт и че можеш да умреш на 50 и без да си вкусвала мляко. Следователно простичкия извод - млякото не е фактор, поне не такъв, какъвто го описват противниците му, които 99.99% също няма да доживеят 100 години.

Прочетох още нещо в статията - всички сме имали роднини на село и сме можели да си набавяме от там зеленчуците. Много смешно, не смяташ ли :) Какво трябва да е това производство на село, че да храни милионното население извън село, като отчетем, че баба ти копае с мотика и сее доматите на ръка. А семейството ти консумира по 5 домата на ден. Явно бабите и дядовците в България станаха високо-технологична работна ръка с най-голямото производство в света ; ) Но това предполагам е плод на едно невероятно икономическо мислене.

chorap
6th September 2009, 20:36
така че нека тези, които искат - да пасат. А тези, които не искат - оставете ги на мира, всеки сам решава какво да яде ; )

Хранител
9th September 2009, 00:55
А по въпроса с шапмионите: http://ecovege.org/forum/viewtopic.php?f=12&t=30
Засега е веган 3 години. Ще видим как ще продължи. Напоследък предимно губи.
Също така, ако беше по-едър щеше да види голям зор, голям.

Kyko_KykoB
18th October 2009, 14:12
Ivanin Пуснато на: Нед Сеп 06, 2009 11:57 am Заглавие:

--------------------------------------------------------------------------------

Да, млякото граничи с отрова, не знам тея кърмачета как оцеляват

http://www.zemianazaem.com/?p=65 ето тук има доста информация която разбива всички общоприети факти за млякото :shock: Склонна съм да повярвам...просто го прочетете...

Малко със закъснение, но не мога да не се изкажа по този въпрос ;).
Истината, както винаги, не е в едно или две мнения - тя е някъде по средата. Да, има и верни неща в тази статия, не може да се отрече, но далеч не трябва и 100% да се приема за чиста монета.
Първо, освен химическата структура на млякото и биологичните човешки особености (които, ако съдя по статията, са взети най-вероятно от някой учебник по биология за 3-ти клас :lol: ), има и доста други фактори... като например генетиката и географското положение, които авторът кой знае защо пренебрегва. Демек, някои народи генетично са по-предразположени към лактозна непоносимост (такъв е случаят с американците, което ме кара да мисля, че авторът на статията е вероятно американец), а пък други усвояват с лекота млякото и до дълбока старост си го пият без това да им е проблем (случаят с българите). Как стават тия работи? Ами, никой не знае!
Второ, няма вредни храни, има вредни количества! Далеч не съм убедена, че прехвалената Кока Кола Лайт, например, е по-полезна от млякото... И въпреки това и тя не би представлявала смъртна опасност, ако се консумира един път седмично, по малко... Което не значи да се поддаваме на реклами и маркетингови стратегии, увещаващи ни да пием непременно по няколко чаши на ден.
Трето, обръща ли внимание авторът какво мляко точно консумира съвременният потребител най-често? Със сигурност не прясно издоено, от село... Пастьоризираното безспорно е с много по-ниско качество и поне половината от ценните му вещества се губят при обработката. Въпреки това, дори пастьоризираното мляко не е проблем, стига да се консумира както трябва! А именно: имайки предвид безспорните факти, изложени в статията (какво точно се случва с млякото в организма), най-подходящо е да се консумира самостоятелно, между храненията - около 2 часа след консумация на въглехидратни храни (толкова време приблизително е необходимо да се обработят) и към 3-4 след белтъчни. По този начин организмът най-лесно ще се справи с него. Тоест, ако към 7.30-8 закусваш с мюсли, към 10-10 и нещо изпиеш чаша прясно мляко, и около 12-1 обядваш, всичко би било тип-топ :wink: . (Само за инфо - това се отнася за кравето мляко. Малко по-иначе стоят нещата с козето. Опитно е доказано, че поради специфичната си структура, суровото козе мляко е много по-лесно смилаемо и се обработва от организма в рамките на 20-тина минути - за кравето трябват около 2 часа. Сиреч, козето може да се пие и малко преди храненията и пак не създава проблеми). Докато вижте как консумират прясното мляко днешните деца - с Нескуик и други нему производни бълвочи! :sick: . В същото време авторът набляга на вредата от млякото, ама дискретно премълчава за кифлите, бисквитите и вафличките, които повечето дечица апетитно похапват, "прокарвайки ги" с топло млекце. И оттам и съвсем погрешните изводи и както винаги, разглеждането само на едната страна на медала - "виновни са продуктите" :? Виновни сме самите ние - няма продукт, колкото и да е вреден, който да не ни донесе поне малко полза, ако е употребен както трябва; и в същото време и най-полезната храна се превръща в отрова, ако я ядеш глупаво!
Само един пример - 60те години някакъв английски учен установил, че плодовете "предразполагали към смъртност от еди-си-какви-си болести"... А пропуснал да отбележи, че абсолютно всички европейски народи (сред които той провел въпросното си "гениално" проучване) употребявали плодове за десерт - демек след ядене. За разликата между плода, изяден сутрин на гладно или преди храна, и този изяден след 2-3 манджи, няма какво да обяснявам - всеки може да го прочете във всяка книга за здравословно хpанене (не женски списанийца или поредните гениални открития на Нео-веганистите!) Заключение и сами можем да си извадим!

toni_bonboni
5th November 2009, 01:13
Ivanin, много грешиш за млякото. Не ми се обяснява изобщо (ти си имаш свое си мнение), но те съветвам да прочетеш книгата "Ензимния фактор" и после пак да дадеш оценка. :roll:

Изобщо, къде ти се приказва за ДОМАШНО, ПОДКВАСЕНО мляко. Vill приказва за изкуствените кисели млека, ти приказваш за домашните, приготвяни от нашите баби и дядовци. Е, ти не купуваш такива от магазина, така че спорът е безсмислен. :!:

Да, млякото граничи с отрова, не знам тея кърмачета как оцеляват

А това за кърмачетата беше ...... :? Те наистина ще оцелеят, ако щеш да ги тъпчеш с прясно мляко "Нестле" по цял ден, но по други причини, нямащи нищо общо с млякото ... :roll: Не ми се обяснява, но ако настояваш, ще го направя.

Разбира се, логично е да повярваш на тези статии, все пак те са реномиран източник (mm) . Май ще се повтарям, но коя е основната причина да остаряваме... Ъъ, еми кислорода. Да го спрем

Не е кислорода точно, свободните радикали са.

инди
22nd November 2009, 15:26
Аз съм веганка от 1 месец ! Мисля ,че това е страхотен начин на хранене , естествено ако откажеш и джънка редом с месото и млякото .
Мляко и млечни мразя от дете и не вкусвам , с месото лесно се разделих . Не знам какво нездравословно има в това , дори точно обратното . Има народи ,които са си вегани или поне ядат животински храни 2-3 пъти в годината и са от най-здравите .
Естествено , всеки с избора си ! :) И за едната , и за другата теза могат да се намерят достатъчно силни аргументи за подкрепа - въпросът е на нас как ни харесва :roll:

toni_bonboni
22nd November 2009, 22:38
Аз съм веганка от 1 месец ! Мисля ,че това е страхотен начин на хранене , естествено ако откажеш и джънка редом с месото и млякото .
Мляко и млечни мразя от дете и не вкусвам , с месото лесно се разделих . Не знам какво нездравословно има в това , дори точно обратното . Има народи ,които са си вегани или поне ядат животински храни 2-3 пъти в годината и са от най-здравите .
Естествено , всеки с избора си ! :) И за едната , и за другата теза могат да се намерят достатъчно силни аргументи за подкрепа - въпросът е на нас как ни харесва :roll:

Инди, и аз съм на същото мнение за млякото и месото (почти не ги вкусвам), но са правени изследвания и се е заключило, че вегетарианците страдат от липса на витамин Б в тялото, който се съдържа в големи количества в месото. Затова ти препоръчвам да си набавяш този витамин по изкуствен път. :cool:

neilichka
22nd November 2009, 22:53
Аз съм веганка от 1 месец ! Мисля ,че това е страхотен начин на хранене , естествено ако откажеш и джънка редом с месото и млякото .
Мляко и млечни мразя от дете и не вкусвам , с месото лесно се разделих . Не знам какво нездравословно има в това , дори точно обратното . Има народи ,които са си вегани или поне ядат животински храни 2-3 пъти в годината и са от най-здравите .
Естествено , всеки с избора си ! :) И за едната , и за другата теза могат да се намерят достатъчно силни аргументи за подкрепа - въпросът е на нас как ни харесва :roll:

Инди, и аз съм на същото мнение за млякото и месото (почти не ги вкусвам), но са правени изследвания и се е заключило, че вегетарианците страдат от липса на витамин Б в тялото, който се съдържа в големи количества в месото. Затова ти препоръчвам да си набавяш този витамин по изкуствен път. :cool:

Не е нужно по изкуствен път. В овсените ядки има достатъчно :wink: Ако ядеш всеки ден, всичко с витамните Б е ОК.

neilichka
22nd November 2009, 22:59
Аз съм веганка от 1 месец ! Мисля ,че това е страхотен начин на хранене , естествено ако откажеш и джънка редом с месото и млякото .
Мляко и млечни мразя от дете и не вкусвам , с месото лесно се разделих . Не знам какво нездравословно има в това , дори точно обратното . Има народи ,които са си вегани или поне ядат животински храни 2-3 пъти в годината и са от най-здравите .
Естествено , всеки с избора си ! :) И за едната , и за другата теза могат да се намерят достатъчно силни аргументи за подкрепа - въпросът е на нас как ни харесва :roll:

Инди, и аз съм на същото мнение за млякото и месото (почти не ги вкусвам), но са правени изследвания и се е заключило, че вегетарианците страдат от липса на витамин Б в тялото, който се съдържа в големи количества в месото. Затова ти препоръчвам да си набавяш този витамин по изкуствен път. :cool:

Не е нужно по изкуствен път. В овсените ядки има достатъчно :wink: Ако ядеш всеки ден, всичко с витамните Б е ОК.

Поправка: само витамин Б12 го няма в пълнозърнеститие продукти. Но за сметка на това го има в киселото зеле :)

toni_bonboni
22nd November 2009, 23:11
Аз почти не ям пълнозърнеси продукти, тъй като имат сравнително висок ГИ (е, шоколадът има по - висок, ама него го ям :? ). От друга страна обаче витамини са изкуствено добавки, така че предполагам овесените ядки са по - приемливи за тялото ....

инди
23rd November 2009, 00:33
Аз съм говорила с лекар на тая тема - правете си соя (БИО задължително ) - варена примерно , като боб и овкусена с подправки е мееега вкусно :)
+ това тя съдържа много повече желязо от месото и разни други полезни неща .
Освен това всички варива е добре да ги разнообразявате , за да няма липси :) И сурови ядки , и всякакви разновидности на рецепти , колкото се може по-богато меню :)

Иначе и аз не съм фен на тия изкуствени соеви пържоли и т.н. - мн гнусна работа . Аз вкуса на месото го мразя .
Голяма роля играят и зеленчуковите фрешове :)

@тони , защо пък не ядеш пълнозърнести ? Кво като имат въглехидрати :) При веганското хранене по-важното е естествения източник ! Аз примерно обожавам следното :
Био хляб 6 зърна ( верно е малко по-скъпичък ,ама така се научаваш и на малки порции хаха ) с паста от : маслинова паста , авокадо , чесън ,магданоз , лимон ( това се смесва ) и отгоре сушен домат ммммммм :)

Ама айде да не ви отегчавам с мойте хранителни страсти :) хаха :twisted:

Успех !

TEDDY_BEAR
15th February 2010, 13:22
Аз съм говорила с лекар на тая тема - правете си соя (БИО задължително ) - варена примерно , като боб и овкусена с подправки е мееега вкусно :)
+ това тя съдържа много повече желязо от месото и разни други полезни неща .
Освен това всички варива е добре да ги разнообразявате , за да няма липси :) И сурови ядки , и всякакви разновидности на рецепти , колкото се може по-богато меню :)

Иначе и аз не съм фен на тия изкуствени соеви пържоли и т.н. - мн гнусна работа . Аз вкуса на месото го мразя .
Голяма роля играят и зеленчуковите фрешове :)

@тони , защо пък не ядеш пълнозърнести ? Кво като имат въглехидрати :) При веганското хранене по-важното е естествения източник ! Аз примерно обожавам следното :
Био хляб 6 зърна ( верно е малко по-скъпичък ,ама така се научаваш и на малки порции хаха ) с паста от : маслинова паста , авокадо , чесън ,магданоз , лимон ( това се смесва ) и отгоре сушен домат ммммммм :)

Ама айде да не ви отегчавам с мойте хранителни страсти :) хаха :twisted:

Успех !

Не смятам,че трябва да се залита в крайности. Винаги ми е било забавно да чета как някъде -обикновено в Америка се провежда някакво изследване резултати,от което обикновено се обявяват за еволюция в областта си,без изобщо да се отчитат различните културни и физиологични различия на народите.Аз съм ЗА здравословния начин на хранене,включващ екологично чисти храни.И както беше споменато по-горе,в тази книга се говори за храни,специално за млякото като отрова-н емога да приема,че мляко,което е от крава,която пък съответно пасе "екологично "чиста храна може да е отрова :shock: Още повече да се водим по изводите на страна,която има огромен проблем със затлъстяването,в следствие на консумацията на огромно количество джънк фуд е смешно според мен. Не на последно място,искам да кажа че съм правила диети или по-скоро съм изключвала месото и млечните произведения от менюто си и съм се чувствала добре.Но нека не отричаме консумацията на нещо,което все пак е полезно за организма.Целият проблем идва от това според мен,че не консумираме нито истинско мляко,месо,сирене или кашкавал,няма как ако те са приготвени от истинско мляко,без добавки или съответно месото блъскано с хормони и Е-та д ани навреди.Успех на всички по пътя на здравословното хранене. :D

HealthStore
16th February 2010, 09:07
Винаги ми е било интересно моралната дилема на вегетарианците и веганите.Повечето се хранят така от морална гледна точка, явно растенията за тях не са жив организъм и не са божие творение.

Като откъснеш един плод, сигурен ли си че не отнемаш живот?Така, че дотук с морала, мисля че минаваме на ниво лудост ;)

vanya_
24th February 2010, 17:53
доста хора са спортисти. Да има и вегетарианци, но те не са сред световните шампиони.

а Карлс Луис сред кои е според теб?
и още много вегетарианци има шампиони, но сега няма да изброявам
по въпроса за веганството - това е ненужна крайност, сиренето, млякото и маслото са незаменими
аз мисля, че всяко нещо когато се доведе до крайност става глупаво, включително и прехваленият по някои форуми ВМ НВД, някои хора са станали фанатици покрай него , ядат само месо и масло, не ядат плодове,
на каквото и да сте привърженици не бъдете съвсем като коне с капаци

Solver
25th February 2010, 00:35
Нещо не съм видял отговорите по темата.

1-во, toni_bonboni
Изобщо, къде ти се приказва за ДОМАШНО, ПОДКВАСЕНО мляко. Vill приказва за изкуствените кисели млека, ти приказваш за домашните, приготвяни от нашите баби и дядовци.
теб къде пък ти се приказва за купени кисели млека и как изобщо разчете мисълта на ViLL__ , че тя, разбираш ли, говорила за купени, пък аз за домашни :lol: Изсмукала си го от пръстите си общо взето, никъде не е казала такова нещо. В СТАТИЯТА се говори за производство на кисело мляко, с цел големи продажби, а не в поста на ViLL__ .

2-ро, тези дето ми изброяват имена ("Карлс Луис") , виждате ли... Или не? Най-глупавото е да кажете име и да конкретизирате нещата, дори няма нужда от отговор на такъв пост, при положение, че казвате 1 име. Супер, 1 човек е шампион, той дори си има име. И естествено той разчита на генните си заложби при тоя начин на хранене, именно защото е 1 (един) . Ако имаше 10 000 шампиона, които се хранят по тоя начин, тогава щяхме да правим извод за начина на хранене и да го покажем като причина. Тогава щеше да е статистика. Сега е просто 1 (ако ще и да са 2, 3, 10) - все тая, те са възможно най-малката част от цялата съвкупност. Нали по същата логика можем да правим извод, че щом шведите спечелиха ските днес, значи шведите са най-добрите в ските и т.н. Но едно е случайността, влиянието на други фактори и съвсем друго простата статистика, която именно ни казва кое по-скоро Е причина за нещата и кое НЕ е, за да не си вадим грешни изводи.

Така че има ли нужда, в отговор на "Карлс Луис" , аз да изброя 500 шампиона в каквито и да е спортове, които на ден ми изяждат седмичната порция от пържоли или да не си правя труда?

И сега, понеже може би някой забеляза, че пиша "Карлс Луис" в кавички, ще отговоря на въпроса на vanya_ а Карлс Луис кои е според теб? отговорът е, че е никой, човекът се казва Карлтън, а Карлс може да е някой братовчед, знам ли :?

vanya_
25th February 2010, 11:11
несериозно е да се хващаш за печатна грешка
извинявам се, че не си проверявам на спелчек коментара хахаха :) ама това е форум все пак :) може да съм сложила едно с някъде без да искам
освен това той не е единственият, но няма сега да седна да ти пиша списък, пък и може да объркам с една буква някое име :)
ако не си чувал за други шампиони вегетарианци, сигурно е защото не си се интересувал от лека атлетика
нямам за цел да защитавам вегетарианството, нито да се заяждам, ти явно държиш на последното

vanya_
25th February 2010, 11:35
Нали по същата логика можем да правим извод, че щом шведите спечелиха ските днес, значи шведите са най-добрите в ските и т.н. Но едно е случайността, влиянието на други фактори и съвсем друго простата статистика, която именно ни казва кое по-скоро Е причина за нещата и кое НЕ е, за да не си вадим грешни изводи.

не съм казала, че това Е причината да стане шампион, а че това не пречи
не си ме разбрал

Solver
25th February 2010, 11:54
Никой не казва какво пречи, а какво помага :)

Не се заяждам за името (това е просто моя стил на писане) , но защо да не го кажа, след като не се казва така човека - предпочитам да поправя 1 грешка, отколкото да остане така и да се чете грешно. В крайна сметка ние не променяме името, каквото и да пишем, няма да го променим, просто констатираме факти.

Хранител
29th June 2010, 15:04
доста хора са спортисти. Да има и вегетарианци, но те не са сред световните шампиони.

а Карлс Луис сред кои е според теб?
и още много вегетарианци има шампиони, но сега няма да изброявам
по въпроса за веганството - това е ненужна крайност, сиренето, млякото и маслото са незаменими
аз мисля, че всяко нещо когато се доведе до крайност става глупаво, включително и прехваленият по някои форуми ВМ НВД, някои хора са станали фанатици покрай него , ядат само месо и масло, не ядат плодове,
на каквото и да сте привърженици не бъдете съвсем като коне с капаци
Lewis credits his outstanding 1991 results in part to the vegan diet he adopted in 1990.
After the heights reached in 1991, Lewis started to lose his dominance in both the sprints and the long jump.

Видно е, че след 1-2 години веганство Люис залязва.

А относно крайностите и ВМ-НВД, критици, посъветвайте приятелите си да не изпадат в крайности и да сипят бензин в дизеловите си коли.

magi_bg
3rd July 2010, 19:24
Не знам,аз мога без месо,ама без сирене,кисело мляко,кашкавал :shock: ?! ПРясно мляко никак не оби4ам. Е като изклю4им вси4ко това какво се яде?! Месо не се яде,мле4ни продукти,яйца е какво? Само плодове зелен4уци и ядки ли???? :shock: :shock: :shock:

mar1n3la
4th July 2010, 10:22
Да, и аз мисля като маги... и аз прясно мляко не обичам, но без сирене и кашкавал :idea: това за мен е невъзможно.То като си направиш шопската салата и като не сложиш сиренце... :D

magi_bg
4th July 2010, 20:08
Ами дааа,салатката без сиренце... :D не върви ! Ами от маслините пълнее ли се и от киселото мляко ?? Не разбирам защо някои вегетарианци не ядът месо,но риба хапват,това не е ли месо :lol:

root
5th July 2010, 08:55
Какво значи "не мога"??? Май по-скоро искате да кажете "не мога да си го представя"... Ако наистина ви се наложи да спрете да консумацията на такива храни, ще спрете и песни ще пеете.

С възрастта ензимите, които разграждат млечните продукти и яйцата се губят. Смилането на такива храни става все по-трудно. За това такива преходи към веганско хранене е по-характерно възрастните или просто за хора, които не се товарят много физически.

magi_bg, според мен не остават само плодове, зеленчуци и ядки, ама няма да задълбавам... Нещо не ти схванах мисълта. От маслини или кисело мляко дали се пълнее или от комбинирането им в едно хранене? Вегетарианци има много - 1. без месо; 2. без месо и риба (аз съм така); 3. без месо, риба, яйца; 4. без месо, риба, млечни; 5. без всякакви животински; 6. а дори и без мед.

magi_bg
5th July 2010, 12:10
Мисълта ми е дали ако ям маслини примерно в салатата ми,дали има риск от напълняване.. и за киселото мляко,ако на ден изям едно кисело мляко дали ще напълнея и дали ще попре4и да отслабна? аз в момента ям само плодове,зелен4уци и ядки,но не съм вегетарианка.просто искам да отслабна и да сменя режима си. и наистина ми харесва..

root
5th July 2010, 13:08
Ти явно не си наясно с храните, чрез които се трупат излишни килограми и други причини, които водят до това... Пълнее се най-вече от кофти храни и комбинации. В добавка към това са и стрес, хормонален баланс, здравословно състояние, кръвообращение и т.н.

Няма да ти попречат да отслабнеш, но ако разчиташ само на хранене в това отношение, ще имаш да почакаш. Не знам защо се мятате толкова на такива режими с цел отслабване... Те се правят с цел чистене и профилактика на тялото (по-сериозни - с лечебни цели). При слабо активен начин на живот може и да са нормално хранене. Но при физически, психически и интелектуално натоварено ежедневие си е необходим такъв баланс м-у веществата, че тялото да получава нужното. Тогава е необходимо постоянно балансирано хранително меню.

Iliana81
15th November 2010, 16:45
Аз съм вегетарианка от 7 години и веган от половин година. Продуктите които присъстват в менюто ми са освен плодове и зеленчуци, също така соево мляко, ориз, ядки, картофи, черен хляб, зеленчукови супи, царевица, натурален шоколад. Понякога си хапвам burger с тофу или веганска пица със сирене добито от соя. Така че пак имам богат избор :) Чувствам се идеално.

Iliana81
15th November 2010, 16:48
Също така ям много спанак и тиквички (те май спадът към зеленчуците) :cool: