Първоначално написано от JennyMG
(Публикация 810212)
Здравейте на всички!
Аз се оперирах при Дилбер преди 5 седмици. Ще се опитам да бъда максимално полезна за всички тук като ви дам малко повече информация. За мен това е първа ринопластика и основният ми проблем беше, че носът ми е прекалено дълъг за моето лице и с гърбица (не много-голяма, но забележима). Избрах доктора благодарение на този форум и бях на консултация с него в София през лятото, организирана от Деси.
Ето и моята история.
Преди операцията: Отседнах в апартамент в Истанбул, който си намерих през Booking. Имах придружител, който да ми помага и ви препоръчвам вие също да вземете някой с вас, тъй като първите дни след операцията няма да ви е лесно. Преди операцията имах една консултация с д-р Дилбер в кабинета му, на която обсъдихме подробности и имах възможност да си задам въпросите. Не беше необходимо аз да му обяснявам какво очаквам, тъй като той пръв ми обясни какво ще направи с нослето и неговите виждания съвпадаха напълно с моите желания. Направихме Photoshop на място, който дава приблизителна представа за резултата. След консултацията заедно с преводачката Джеврие отидохме до болницата, в която се правят операциите, за да ми вземат кръв за изследвания. Болницата е изключително модерна и чиста, нищо общо с повечето болници в България. Операцията ми беше на следващия ден след консултацията рано сутринта, беше ми забранено да се храня или да пия течности минимум 8 часа преди самата операция.
Операцията: Сутринта преди самата операция ме настаниха в стаята ми (която е като хотелска стая, има и място за придружител). Преводачката беше с нас още от сутринта и помагаше за всичко. Една от сестрите в болницата дойде, даде ми специална престилка и шапка за операционната да се преоблека, както и едно хапче, което повлия доста отпускащо. Не бях притеснена изобщо нито за момент. Вкараха ме в операционната и последното, което помня преди да заспя е как анестезиологът ми задаваше въпроси относно работата ми, а аз давах несвързани отговори. Самата операция е била с продължителност около час и половина. Събудих се в стаята ми с лед на очите, нямам ясни спомени за първите моменти след операцията. За мен този първи ден си беше доста тежък, вероятно от упойката ми се повдигаше много и не успях да хапна нищо до следващия ден. Чувствах се наистина много замаяна и отпаднала, но и това отмина. На следващата сутрин д-р Дилбер дойде да ме види за кратко и по-късно през деня си тръгнах от болницата.
След операцията: За мен първите няколко дни не бяха никак приятни. Трудно е да се храниш нормално, трябва да спиш полу-изправен, но ме крепеше мисълта, че накрая ще имам хубаво носле. Изключително много ми помогна моя приятел с пазаруване, приготвяне на храна и морална подкрепа, така че силно ви съветвам да не ходите сами. На 7-ми ден след операцията отидох отново до кабинета на доктора, където неговата сестра ми свали гипса, имах възможност да видя нослето, което беше страшно подуто за кратко и след това ми сложи лепенки. На тази консултация ми извадиха и тампоните от носа (за които дори не подозирах, тъй като първите дни можех да дишам без проблем преди носа да се запуши). Следващото ми посещение при доктора беше точно преди да си отпътувам за България - на 11 ден след операцията. Тогава ми свалиха конците, смениха ми лепенките с нови и тръгнах за вкъщи. Аз постоях малко повече време с лепенки, тъй като доктора обясни, че костите ми са доста тънки и е най-добре да съм една идея по-предпазлива.
Вече, както казах, минаха 5 седмици след операцията. Все още имам подуване особено в областта на връхчето. Нослето е чувствително на допир и се опитвам да го пазя максимално. Доволна съм от това, което виждам в момента, но очаквам да спадне още. Радвам се, че се подложих на операцията и че избрах този лекар за себе си. Ако имате въпроси, можете да ме питате. Ще се радвам да ви помогна. :)
|