|
|||
|
|||
![]()
Здравейте. Искам да попитам, приятелката ми е на 27 години, тежи 74 килограма и има диабет. Тренира редовно и пази диети но никакъв ефект няма. Опитвала е какво ли не. Можете ли да ми препоръчате някаква диета за нея. Благодаря предварително.
|
|
||||
|
||||
![]() Цитирай:
|
||||
|
||||
![]()
Така е, докторът трябва да й изготви диетата. А доколкото знам, диабетът е и няколко вида, не бих се наела да съветвам каквото и да е по форуми, когато има някаква болест
![]() |
|
||||
|
||||
![]()
Разбира се, консултацията с лекар е задължителна, но човек и сам може да намери много информация. На майка ми вчера й откриха диабет тип 2, т.е. неинсулинозависим захарен диабет. Предписали са й някакви хапчета и са й казали да не яде сладко и тестено. Точка.
Ето сега аз се разроввам по въпроса, защото тази информация не ми е достатъчна и откривам това, което ще бъде полезно за майка ми, за мен и за всеки, който мисли за здравето си, защото, в слачай на безрасъдно хранене и обездвижен начин на живот, всички ние сме заплашение от тази болест: Фактори за поява на заболяването: а/ генетична предразположеност б/ наднормено тегло и затлъстяване в/ висок прием на мазнини и калории и нисък прием на фибри с храната г/ липса на достатъчно движение д/ напредване на възрастта Много полезна статия. Помага да осъзнаеш сериозността на проблема. Само с пирамидата не съм съгласна. (не съм лекар, но четох и други материали) Още една Алфа липоева киселина Цитирай:
Цитирай:
Цитирай:
Как да се храним при диабет тип 2, рецепти Препоръчвам книгата Ултраметаболизъм на д-р Марк Хайман. Тази книга е най-разумнят и задълбочен труд, който съм чела по отношение на здравословното хранене и отслабването! (режимът е подходящ и за диабетици). Обяснява защо не отслабваме с гладуване, с крайни нисковъглехидратни или нискомазнинни диети и т.н. Трябваше с това да започна, май въпросът беше за отслабването, но реших да съм по-обстоятелствена ![]() Кратък цитат: Цитирай:
Задължително е да се правят необходимите изследвания и консултации с лекар, както и да се следват основно неговите препоръки, както по отношение на хранителния режим, така и относно приема на медикаменти, ако е необходимо.
|
|||
|
|||
![]()
http://www.d.host.bg българският форум за диабета /тук може да намериш доста отговори/
|
|
|||
|
|||
![]()
Гледайте научнопопулярният филм " Sugar The Bitter Truth " (лекция) обяснява се връзката м/у затлъстяването и диабета и как може и да тренираш и пак да имаш диабет и как да се предотврати ... Споменава са за " палео диета" или "диета на палеолита" ( това е когато ядеш всичко така както излиза от земята без преработка, без готвене и добавки на подправки за увкосяване; сурови). По този начин се приемат 100-300г фибри тип 2 ( разтворими ) и т.н. Приемането на начин на хранене тип " палео диета " лекува диабет за 1 седмица. Така се твърди от професора изнасящ лекцията в кореспонденция с направените проучвания в независими клиники каквато е и неговата. За правилно възприемане на информацията гледайте филмчето и потърсете допълнително инфо като това за фибрите, което чета в момента докато пиша този пост ( http://www.zdravoslovno.com/Advices/15Fibres.html ) и т.н. И когато си говорим за диета говорим за стриктно спазване, защото всяко кривване има значение и последствия.
P.S. Допълнителни важни филмчета като пояснение на това е " Food.INC "(филмов материал) и друг важен аспект необходим за преодоляването на проблем с диабет или затлъстяване и др. " Evolve Your Brain: The Science of Changing Your Mind " (лекция) - практическо разяснение на бест селъра " What The Bleep Do We Know "(филмов материал и книга със същото име) и последно, но не по значение лекцията на Bruce Lipton - The New Biology - Where Mind and Matter Meet (лекция в 2-ве части ) отговаря на въпроса какво е лекарство както го виждаме като понятие в училищата и от там знаем какво е, и как дайества и действа ли ? |
|
|||
|
|||
![]()
Препоръчвам книгата Ултраметаболизъм на д-р Марк Хайман.
Тази книга е най-разумнят и задълбочен труд, който съм чела по отношение на здравословното хранене и отслабването! (режимът е подходящ и за диабетици). Обяснява защо не отслабваме с гладуване, с крайни нисковъглехидратни или нискомазнинни диети и т.н. Трябваше с това да започна, май въпросът беше за отслабването, но реших да съм по-обстоятелствена . от заглавието мога да съдя че обяснява за видовете калории и разликата м/у фруктоза и глюкоза и как хората с много бърз метаболизъм хранейки се като хората с диабет и хората страдащи от затлъстяване нямат тези проблеми, но в крайна сметка ако не внимават с времето ще си ги набавят успешно ... Това е и обяснено и в по-бързият вариант на възприемане на информацията в филмовата лекция Sugar The Bitter Truth ... мерси за споменаването на тази книга ( Ултраметаболизъм на д-р Марк Хайман ) ще я прочета... P.S. Обяснява се във лекцията и на какво се дължи феномена, че ядем и все пак се чувстваме гладни... и д.р. като феномена Кока Кола и това че колкото повече я пиеш ожадняваш повече и не е проблем да изпиеш сам 2 литра кола и да си пак жаден за още нещичко ... защо има 6 месечни бебета страдащи от затлъстяване ... царевично фруктозния сироп който е във всичко около нас и е вреден " отрова " за оргранизма и в природата набавянето му е за сметка на много много фибри и набавянето му е в много малки количества ( примера със захарната тръстика ) |
|
||||
|
||||
![]()
Относно диабета наистина е добре да споменете дали е инсулинозависим (ТИП 1) или неинсулинозависим (ТИП 2). При неинсулинозависим диабетпричината за качване на килограми е незавизима от диетата и спорта. Просто Вашата приятелка трябва да отиде при ендокринолога си и да попита може ли да кандидатства по протокол за инкретин базирана терапия. Протокола може да намерите тук ->http://www.nhif.bg/c/document_librar...=DLFE-1533.pdf
Една от причините за качване на килограми са сулфанил урейните препарати или така наречените СУП. Инкретин базираната терапия освен, че забавя времето до инсулин и запазва панкреаса, спомага за свалянето на килограми което при диабетиците е много важно. ОТНОВО: за всичко написано попитайте ендокринолога! Интернет е извор на добра и на много грешна информация. Izabo , ако на майка Ви са изписали метформин със сулфанил уреен препарат, Ви съветвам и Вие да попитате дали може да кандиатсвате за инкретин базирана терапия. Вероятно ще Ви кажат, че можете след 3 месеца ( по правила на здравната каса). Ако ми напишете на лично съобщение какво пие майка Ви, ще Ви кажа дали съм се оказала права. Успех на Вашите роднини и приятели и ги подкрепяйте!
|
|||
|
|||
![]()
Здравейте момичета, понеже в семейството ми няколко човека , които страдат от диабет, някои от дълги години , други по отскоро та и аз доста съм се ровила в интернет и определено може да се каже , че диетата при диабет е супер важна. в този сайт попаднах на полезна информация, за това кое храни са полезни и кои не http://lekuva.net/?p=11852 . надявам се да съм ви била полезна
|
|
|||
|
|||
![]()
А това са още няколко идеи каква храна да се предпочита : Шушулките на боба се препоръчват при диабет. Имат и добро диуретично действие. Приема се като отвара: 15-20 грама бобови шушулки се варят в един литър вода в продължение на три часа. След като изстине, се прецежда и се пие на глътки. На ден се приема по половин литър отвара.
1 с. л. пшеничени трици се смесват вечер с 200 г кисело мляко. Престоява през нощта и се консумира сутринта на гладно. Едно индийско орехче се настъргва и се залива с преварена или минерална вода в детско бурканче. Затваря се и престоява 6 дни. На седмия ден се прецежда, затопля се, прибавя се 1 лист индрише или 1 ч. л. босилек и се изпива сутрин на гладно. Веднага се приготвя второ бурканче. Тази рецепта е за по-тежки случаи на диабет. Необходимо е да се спазва предписаната от лекуващия лекар диета и да се следи нивото на захарта в организма. |
![]() |
Контрол над темата | |
Начин на разглеждане | |
|
|