IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Почина британският актьор Боб Хоскинс

30 април 2014 18 33

Издъхнал е миналата нощ в болница от пневмония

Снимка: архив, Reuters

Снимка: архив, Reuters

Световноизвестният британски филмов и театрален актьор Боб Хоскинс, носител на БАФТА и „Златен глобус“, почина на 71-годишна възраст от пневмония, съобщи негов говорител, цитиран от Ройтерс и Франс прес.

В изявление съпругата му Линда и децата му Алекс, Сара, Роза и Джак казват, че са съсипани от загубата на актьора, предаде Скай нюз

Хоскинс е издъхнал миналата нощ в болница, заобиколен от близките си. През последните години от живота си Боб Хоскинс страдаше от болестта на Паркинсон. Той се оттегли от актьорската професия през 2012 година.

Боб Хоскинс е роден в градчето Бери Сейнт Едмъндс, графство Съфолк, Източна Англия на 26 октомври 1942 година.

Началото на кариерата му започва в един пъб. Той се наслаждава на бирата си, когато някой се приближава и му подхвърля да се качи на горния етаж, където се провеждало прослушване за някаква пиеса. Хоскинс послушва съвета и печели ролята. От този момент нататък на Боб Хоскинс не му се е случвало да остане без работа за повече от 2-3 седмици.

А преди това актьорската кариера е била последното нещо, с което е мислил, че ще се занимава.

След изявите на лондонска сцена в края на 60-те, през 70-те и 80-те години на миналия век Боб Хоскинс привлича вниманието върху себе си с участието в телевизионния сериал на Би Би Си „Pennies from Heaven“ (1978). Изключителните изпълнения в „Дългият прекрасен петък“ (1980) и „Мона Лиза“ (1986) окончателно затвърждават репутацията му на един от най-добрите типажни британски актьори. За великолепната си игра в „Мона Лиза“ е отличен с БАФТА и „Златен глобус“. За същата роля е номиниран за„Оскар“.

През 1985 година Хоскинс добавя комични щрихи към играта си, появявайки се в шедьовъра на Тери Гилиъм „Бразилия“.

Режисьорът Брайън де Палма ангажира Хоскинс, като резервен вариант в случай, че Робърт де Ниро не успее да поеме ролята на Ал Капоне във филма „Недосегаемите“ (1987). След като Де Ниро все пак изиграва ролята, Де Палма изпраща на Хоскинс писмо с благодарност за търпението и чек за 20 000 британски лири.

С характерното си чувство за хумор, Боб Хоскинс му се обажда да благодари и да каже, че е на разположение за всички проекти на режисьора, в които не иска да участва.

Първото му по-широко представяне пред американската публика става с филма „Кой се страхува от заека Роджър“ (1988), за който получава втората си номинация за награда „Златен глобус“. Сред другите му забележителни роли са в „Морски сирени“ (1990), където си партнира с Шер и Уинона Райдър; в „Хук“ (1991) на Стивън Спилбърг и „Госпожа Хендерсън представя“ (2005), където играе заедно с Джуди Денч и получава поредна номинация за „Златен глобус“.

Автор - снимка
Автор на статията:
Мария Дуковска

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 9 години )