IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борислав Сапунджиев: Сексуално не се определям, защото няма никакво значение

1 октомври 2015 13 18

Коафьорът, известен преди като Урсула

Борислав Сапунджиев: Сексуално не се определям, защото няма никакво значение

„Върнах се в България, защото реших, че искам да направя училище и да предам опита си на младите българи.“, сподели известният коафьор Борислав Сапунджиев в предаването „Преди обед“ по БТВ.

Популярен още като травеститът Урсула, Сапунджиев започна с думите: „Вкъщи си е най-добре. Всеки усеща липсата на родината, ако живее в чужбина, а изкарването на много пари не е никакъв фактор“.

Професионалното му развитие в Италия е свързано с работа в много школи, където е обучавал италианци на занаят.

„Казах си, защо в края на краищата трябва да научаваме чуждите хора, ще си научим нашите да бъдат добри“, обясни мотивите си видният коафьор.

Началото на кариерата му в Италия е свързано с множество премеждия и борби за място под слънцето. Заминаването му за Милано е решение взето от днес за утре без да знае нито една дума на италиански. След като се настанява да живее при позната, започва да се явява по кастинги и да разчита само на таланта си. Сръчността и амбицията, с които разполага му помагат да се пребори с 500 други кандидати и да започне да работи за реклами и топ салони в Милано. Образът на Урсула до голяма степен му помага в това начинание. Този образ допринесе в това да помогна на себе си и на фотографите, как да позиционираме правилно моделите.

„Далеч съм от идеята, че моделите са суперски. Те просто са дълги и тънки, нищо повече. Дълги и тънки пръчки, които не знаят какво да правят с крайниците си. Никаква култура на движение. Нищо!“, споделя Борислав Сапунджиев.

Според него моделите в Милано не са на най-високото професионално ниво.

„През последните години пазарът там се е сринал тотално. В последно време моделите започнаха много да пътуват и ангажиментите им зависят от тяхната категоризация. Има първо, второ, трето ниво модели, топмодели и други“, обясни Сапунджиев.

„Моделите от трето ниво отиват в Китай, а там може да отиде всеки и да се снима, колкото си иска. Там и костенурка да отиде, ще я облекат в рокля и ще я снимат“, каза коафьорът.

Той поясни, че в Милано се е напълнило именно с такива треторазредни модели, защото вече всички големи италиански марки не са собственост на италианци и даде пример с Версаче и с Валентино, които са станали китайска и арабска марка.

„Индустрията в Италия остана да се крепи само на г-н Армани“, посочи Сапунджиев. „Тогава реших, че този бизнес не е за мен, защото нямам време да се занимавам с тези кухи лейки. Исках да се занимавам по-професионално с коафьорство и да преподавам. Така започнах работа в един голям концерн от най-ниското ниво като фризьор.“, разказа стилистът.

Разочарован от Милано, амбициозният коафьор се мести да живее и работи в Рим. Вечният град става и една от любимите му локации заради увлечението му по изкуството. Там живее година и половина, но красотата на Рим не може да измести самотата, която изпитва от липсата на близките си хора.

„Дори най-красивият град на света, когато си ангажиран 24/7 и си сам няма никакъв смисъл“, жалва се той и взима категоричното решение да се върне в родината си. „Това, заради което се върнах тук е да променя определени норми и правила в държавата по отношение на фризьорския бизнес. Като човек, който е видял как се случват нещата по света, мисля че в България е крайно време да се случват по стандартния и рационален начин, начин по който някой да има защита от нещо“, обясни известният с псевдонима Урсула бивш травестит.

Попитан дали асоциациите с името Урсула го дразнят той отговори: „Не, ни най-малко!“.

Образът на травестита е един преломен момент в живота му, който му носи много плюсове. „Това беше една готина ниша, която беше абсолютно празна. Имало е нужда от такива неща тогава“, разкри той. Борислав Сапунджиев определи себе си по няколко различни начина.

„Сексуално не се определям, защото няма никакво значение, физически се определям като застаряващ симпатичен мъж, психически се определям като доста ерудиран и интелигентен човек, който е преживял доста, а емоционално съм изморен. Но тази умора е от приятните, от дългото препускане във времето. Това е все едно да участваш в 300 филма. 300 филма с различни роли, които всичките са главни. Това ти дава един завършен образ“.

Автор - снимка
Автор на статията:
Криси Табачка

КоментариКоментари