IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жана Бергендорф: Мечтаех за песен с Моисей отдавна

23 октомври 2015 12 03

Ексклузивно блиц интервю с изпълнителите, специално за Tialoto.bg

Снимка: Virginia Records

Снимка: Virginia Records

Червенокоса, дива, бунтарка – за кратко време Жана Бергендорф се наложи на музикалния пазар като една от водещите изпълнителки.

Моисей, от друга страна, е добре познат на българската публика с участието си в хитове като „Знаеш ли кой видях“ и „Единствената“ с Pavell и Venci Venc, “Кой ден станахме“ с Криско и „Спомняй си“ в дует с Ангел.

Съвсем очаквано беше двамата да се намерят взаимно и да обединят сили в създаването на общ проект. И ето, че резултатите вече са налице.

Вчера дебютира първият съвместен сингъл на Жана Бергендорф и Моисей, „Време“, който за часовете, в които е факт, дава заявки да се превърне в един от новите хитове на сезона.

Ексклузивно и само пред Tialoto, двамата изпълнители дават лично и искрено интервю, в което разкриват подробности около проекта, вдъхновението и страстта към музиката.

Отскоро е факт новата Ви песен – „Време“. Разкажете ни повече за нея.

Моисей: „Време“ е първи проект за мен като солов артист, ако не броим „Единствената“ с Pavell & Venci Venc’. Отдавна ми се искаше да направя нещо с Бате Сашо (Александър Корабов), с когото ни свързва дългогодишно приятелство. Предложих му да направи бийт и да напишем заедно вокалната линия и текста. После по аранжимента работихме с Pavell и бийтбокс шампиона Искрата. Жана пък ми беше фаворит още по време на X Factor, а впоследствие се сближихме много. С продуцентите ни от Вирджиния Рекърдс решихме, че именно сега моментът е подходящ за тази колаборация. Щастлив съм от резултата!

Жана: Аз ще кажа само, че мечтаех за песен с Моисей отдавна. Обичам го като брат и обожавам гласа му, за мен беше чест да участвам в проекта.

Моисей, „Време“ е първият ти проект като самостоятелен артист, продуциран от „Вирджиния Рекърдс“. Колко е важен този момент за един изпълнител и дълъг път ли извървя?

Моисей: Разбира се, че е изключително важен. Наясно съм, че много хора ме разпознават като част от дует, както и че е трудно да присъстваш в публичното пространство като индивидуалност със собствена идентичност, ако преди сте били двама. Уверен съм, че „Време“ е прекрасен солов дебют за мен.

Моисей, често чуваме фолклорни мотиви във вашите песни. „Време“ също не прави изключение. Важни ли са тези елементи за Вас, това ли Ви откроява от останалите?

Иска ми се да допринеса за запазването на духа на нашия фолклор и да го осъвременя по начин, по който да го възприемат по-младите. С течение на времето народната песен като че ли започва да се подценява, а всъщност точно с това трябва да се гордеем, то ни прави различни и интересни.

Откъде дойде идеята за клипа?

Моисей: Концепцията за видеото е на режисьора Bashmotion. И на мен, и на Жана много ни хареса идеята за черно-бяла, филмова визия.

Как подбрахте останалите хора за видеото?

Жана: Режисьорът и продуцентите ни работиха по подбора на персонажите, мисля, че избраха точните хора! Интересното е, че никой от тях не е професионален актьор. Ръцете на възрастния мъж в клипа са на бивш военен пилот, а тичащият герой всъщност е специалист по промишлен дизайн. Трябваше да бъдат снимани детски ръце и съвсем естествено се спряхме на сина ми Леон.

Имате ли забавна история от заснемането му ? Дълго време ли отне подготовката?

Моисей: Подготовката не отне много време, екипът се справи страхотно с организацията и заснемането. Интересен момент беше първата ми сцена, където трябваше да бъда легнал на асфалта по време на може би най-горещия октомврийски ден и да пея с пълен глас. И на Жана не й беше лесно с тези въжета накрая...

Жана: Да, това беше най-голямото предизвикателство! Става дума за шибари (от яп. ез. „да връзвам“), това е японско изкуство, което преди векове се е използвало за задържане на пленници, а сега има еротичен характер. В клипа обаче сме го ползвали по-скоро като арт форма, защото заплитането и висенето изглеждат красиво на екран. Благодаря на шибари специалиста Стефан Солаков, който ми помогна да преодолея страха си и се погрижи преживяването да не е болезнено.

Кога за пръв път усетихте страстта си към музиката?

Моисей: Още в първи клас, когато баща ми ме заведе на прослушване за школата по пиано в операта в Благоевград. Приеха ме и веднага се почувствах на мястото си, усетих, че именно музиката е моето нещо. С пеене започнах да се занимавам по-сериозно в 5 клас във фолклорна школа към местния Военен клуб.

Жана: Мисля, че още в първите години на съзнателния ми живот разбрах, че ще се занимавам с това.

Коя е най-голямата ви мечта, свързана с музиката?

 Моисей: Да пея на сцената на Nokia Theatre.

Жана: Мечтая за много вдъхновение и работа с интересни и различни творци.

А кои са предпочитаните изпълнители, с които бихте работили – български и чуждестранни?

Моисей: От българските – един дует с Васил Найденов би ме направил изключително щастлив, а от чуждестранните много харесвам работата на Major Lazer.

Кое е нещото, с което най-много се гордеете в живота си?

Моисей: Не съм горделив човек, а и все още не съм постигнал големите си цели. Бих искал да овладея 7-те херметични принципа.

Жана: Гордея се с детето ми, както и с факта, че успях да победя страховете и неувереността си, за да си извоювам възможността да работя с най-добрите в музикалния бизнес в България.

А кой е най-щастливият миг в живота ви?

Моисей: Моментът, в който чух крайния вариант на първия ни сингъл с Ангел – „Кой ден станахме?“

Жана: Раждането на Леон.

Ролята на майка или певица поставяш на първо място, Жана? Моисей – кариерата или любовта?

Жана: Майчинството и музиката ме правят истински щастлива. Не мога да ги деля и сравнявам, защото любовта, която отдавам и получавам в двете, е причината да съществувам.

Моисей: Двете са еднакво важни, едното не може без другото.

Съжалявате ли за нещо, което сте направили до този момент или за някое свое решение?

Моисей: Съжалявам, че все още не съм завършил висшето си образование, но тази грешка е поправима.

Жана: Не, защото големите грешки са важни уроци.

Ако можете да се опишете с три думи, кои биха били те?

Моисей: Висок, рус, със сини очи...(смее се)

Жана: Емоция, емоция, емоция...

Ако не бяхте станали изпълнител, какъв според Вас щяхте да бъдете?

Моисей: Учител по пеене.

Жана: Моден дизайнер.

Каква музика слушате, когато Ви е тъжно? А когато Ви е весело?

Моисей: Тъгата я свързвам повече с old school R’n’B и класика, когато ми е леко на душата, слушам доста стилове, дори хаус, техно, трап...

Жана: Всяка ситуация има свой ритъм, избирам музиката спонтанно...И при мен стиловете са доста разнообразни – от класика през соул до хард рок.

Кой е музикантът, на когото се възхищавате най-много?

Моисей: Рей Чарлз.

Жана: Лили Иванова.

Каква музика слушате в колата си (на път)?

Моисей: Почти всичко, нямам конкретни предпочитания за музика, когато съм на път.

Жана: Албума „Reted R“ на Риана.

Какво бихте пожелали на нашите читатели?

Моисей: Да се зареждат повече от щастливите моменти, а не от тъжните. И да се грижат отговорно за душата и вселената си!

Жана: Да ценят себе си и да дават любов без условия и изисквания.

Повече ексклузивни кадри от създаването на клипа към „Време“ можете да видите в нашата галерия.


Автор - снимка
Автор на статията:
Криси Табачка

КоментариКоментари