IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С какво застрашаваме здравето на пениса

9 февруари 2016 16 00

Бъдете сексуално отговорни, призовава д-р Каляшева

Снимка: cpaptimes.com

Снимка: cpaptimes.com

Здравето на мъжкия полов орган е важна част от общото здраве на мъжа. Проблемите свързани с него могат да повлияят способността за зачеване, желанието за секс и способността за достигане до оргазъм. Проблеми, които се задълбочават и остават нелекувани, могат да повлияят на качеството на живот, което води до стрес, проблеми с партньора, има голяма възможност и да се отрази на мъжкото самочувствие.

Какво влияе на здравето на пениса?

Според д-р Петрана Каляшева, здравето на пениса може да бъде повлияно от различни фактори.

„Ако правите секс без презерватив, с несигурен партньор, можете да се заразите с полово предавана инфекция“, предупреждава тя. Но според нея и агресивният секс или мастурбация могат, макар и много рядко, да причинят „счупване“ на пениса.

„Пенис фрактурите са много редки по литературни данни“, успокоява д-р Каляшева.

Другите явления, оказващи неприятно влияние върху пениса, са алергичните реакции. Според дермато-венеролога контактните раздразнения се срещат сравнително често.

„Най-честата причина са спермицидите (вещества против забременяване), латексовите презервативи, средствата за лична хигиена, прахът за пране и бельото от изкуствена материя“, но списъкът на д-р Каляшева не свършва дотук.

От друга страна сърдечните заболявания и диабетът са друг фактор, който не се отразява добре на мъжкото достойнство. Те намаляват кръвния поток до всички органи и това може да причини еректилна дисфункция.

Д-р Каляшева предупреждава, че някои лекарства и оперативни намеси могат да бъдат противопоказни за здравето на „малкия“.

„Медикаменти за понижаване на кръвното налягане, антидепресанти, антипсихотици, някои лекарства за простатна хиперплазия и др. намаляват сексуалното желание“, разкрива лекарят.

Хирургичното отстраняване на простатната жлеза (радикална простатектомия) и околните тъкани при рак на простатата, пък може да причини уринарна инконтиненция и еректилна дисфункция.

Дермато-венерологът предупреждава, че пушенето никак не влияе еректилно на пениса. Напротив! „Пушенето удвоява риска от еректилна дисфункция поради намаляване на кръвния приток“, заключава д-р Петрана Каляшева.

Още едно важно условие за здравето на пениса е нивото на хормоните.

„Хормонални дисбаланси при мъжа, като дефицит на тестостерон или повишаване на хормона пролактин, водят до еректилна дисфункция“, твърди опитният медик.

Психологическите проблеми също не са за пропускане. Състоянията на депресия водят до загуба на либидо при мъжа, а временните състояния на загуба на ерекция могат да доведат до тревожност, че това ще се случи отново и така проблемът да се задълбочи във времето.

„Ако състоянието не се овладее на време, може да доведе до импотентност“, алармира д-р Каляшева. По думите ѝ преживявания от ранната детска възраст като сексуални травми могат да окажат влияние в по-късен етап от живота на мъжа. И, за съжаление, с възрастта някои неща вече не стават... При мъжете „на години“ се наблюдава намаляване нивата на тестостерон.

„След 40-годишна възраст то намалява с около 1,5% на година“, което според д-р Каляшева може да доведе до намаляване на сексуалния интерес. С годините се появява и нуждата от повече стимулация за постигане и поддържане на ерекция.

Какви са най-честите проблеми на пениса?

Най-честите проблеми са тези с еякулацията, като по думите на д-р Каляшева те включват: невъзможност да се достигне и поддържа ерекция достатъчно силно за осъществяване на полов контакт (еректилна дисфункция); приапизъм – болезнено състояние, в което мъжкият пенис се възбужда без психологическа или физическа стимулация и остава в това състояние часове, дори и след приключен полов контакт.

„Причината за това обикновено се корени в нарушения на кръвообращението, при които кръвта не се извежда нормално от половия член“, отбелязва медикът.

Други неблагоприятни явления в здравето на пениса са невъзможността да се еякулира, преждевременната еякулация, забавената еякулация, болезнената еякулация и ретроградната еякулация, при която спермата навлиза в пикочния мехур, вместо във пениса. Д-р Петрана Каляшева обръща голямо внимание върху полово предаваните инфекции.

„Различни полово предавани инфекции могат да повлияят на пениса“, заявява тя, като сред тях са генитални брадавици, гонорея, хламидия, сифилис, трихомоназа, генитален херпес.

„Признаците и симптомите са болезнено уриниране, парене или лек дискомфорт в уретралния канал или върху главичката на пениса, оскъдно или обилно течение, рани или мехури по пениса или в областта на гениталиите“, описва Каляшева.

Съществени са и проблемите с препуциума:

Фимоза – състояние, при необрязаните мъже, при което препуциумът се стеснява и не може да освободи главата на пениса.

Парафимоза – състояние, при което препуциумът не може да се върне към нормалното си положение и да покрие главата на пениса.

Гъбичните баланити са следващото направление. Най-чести причинители са Candida albicans, нормално обитаващи дрожди върху пениса.

„Клиничната картина най-често се проявява с червеникави обриви и бели петна върху пениса, умерен или по-силен сърбеж, най-често при мъже диабетици или след прием на антибиотик“, за които трябва да се вземат мерки.

Д-р Петрана Каляшева горещо препоръчва да се консултираме с лекаря си възможно най-скоро, ако имаме:

Усещане за парене при уриниране

Секрет от главата на пениса или уретралния канал

Промени в еякулацията

Промени в ерекцията

Силна болка след травма на пениса

Кървене по време на уриниране или еякулация

Брадавици, ранички, обриви на пениса или в гениталната област

Лична отговорност и мерки за сексуално здраве

„Бъдете сексуално отговорни! Използвайте презервативи, ако не поддържате моногамна връзка с партньор, който е бил тестван и е без полово-предавани инфекции!“, призовава докторът. Трябва да се движим. Физическата активност може значително да намали риска от еректилна дисфункция. Задължително добра хигиенна практика. „Редовно, ежедневно използвайте подходящ мек сапун за измиване на пениса и не забравяйте мястото под препуциума“, алармира д-р Каляшева. Още едно важно нещо е при прием на лекарства да обсъдим възможните странични ефекти с лекаря си.

От психологическа гледна точка трябва да сме наясно със себе си. „Ако е необходимо, потърсете консултация със специалист“, съветва венерологът.

Ограничаването на тютюнопушенето и алкохола също би повлияло положително на ерекцията, смята д-р Каляшева. А поддържането на редовна сексуална активност помага за нормалната еректилна функция. „Не забравяйте, че някои проблеми, свързани с пениса и еректилната функция, не могат да бъдат предотвратени. Въпреки това, рутинното изследване и консултации ще Ви дадат по-добра осведоменост за състоянието Ви, ще Ви направят съпричастни и отговорни за Вашето здраве“, казва на раздяла д-р Каляшева.

Автор: Аксени Гео

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари