Много хора се заблуждават, че вкусната храна не може да е здравословна и обратно – полезните ястия със сигурност няма как да имат добър вкус. Е, това със сигурност не е вярно! Има много рецепти, които доказват точно обратното. Ако вземем например, най-обикновените печени зеленчуци – те със сигурност се отличават с прекрасен вкус и са източник на много полезни хранителни вещества.
Ето ви едно предложение за вкусни зеленчуци и как да ги приготвите стъпка по стъпка. Единственото, което трябва да направите, е да си отделите половин час и да се снабдите със следните продукти:
– 15-20 стръка аспержи – нарязани на средно големи парчета;
– 1 голяма глава червен лук – белена и нарязана на големи парчета;
– 1 цяла червена чушка – нарязана на големи парчета;
– 230 грама гъби (всякакъв вид) – ако са по-големи, ги разрежете наполовина;
– 1 средно голям патладжан – нарязан на големи парчета;
– ½ продълговата тиква – обелена и нарязана на големи парчета;
– 3 скилидки смлян чесън;
– сол и черен пипер на вкус;
– сос за овкусяване по ваш избор (например соев сос);
– 1/3 чаша зехтин;
* Продуктите са достатъчни за осем порции печени зеленчуци
Начин на приготвяне:
1. Загрейте фурната на 230 градуса. Комбинирайте всички нарязани зеленчуци в голяма купа.
Снимка: thepioneerwoman.com
2. Полейте ги със зехтин и овкусете със сол и черен пипер. Разбъркайте, за да може всички зеленчуци да се овкусят добре.
Снимка: thepioneerwoman.com
3. Подредете зеленчуците в две тави, за да осигурите пространство между тях. Печете в продължение на 20 минути, като през това време разклащате тавите по най-малко два пъти. Ако е необходимо печете още 5-10 минути, докато всички зеленчуци станат готови.
Снимка: thepioneerwoman.com
4. Сервирайте зеленчуците самостоятелно или като гарнитура към друга храна.
Снимка: thepioneerwoman.com
Коментари