IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Искате да сте здрави? Просто не стойте пред телевизора

15 юни 2011 10 19

Времето, прекарано пред телевизора, е свързано с риск от диабет, сърдечносъдови заболявания и дори най-лошото...

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Застояването пред телевизора крие опасност за здравето, предупреждават от Puls.bg. Оказва се, че колкото повече телевизия гледаме, толкова повече нараства рискът от здравословни проблеми.

За всеки допълнителни 2 часа пред телевизора рискът от развитие на диабет тип 2 се увеличава с 20%, а от сърдечно заболяване с 15%, сочи нов анализ на 8 научни изследвания, обхващащ 175 000 души от целия свят.

За всеки допълнителни 3 часа, прекарани пред телевизора, рискът от смърт, независимо от причината, по време на съответните изследвания се повишава средно с 13%.

Анализът показва значението на заседналия начин на живот като рисков фактор за редица здравословни проблеми, казва д-р Стивън Копецки, кардиолог в клиниката Майо в Рочестър, Минесота.

В световен мащаб хората прекарват повече време, ангажирани с гледането на телевизия, отколкото с всяка друга дейност.

Например, средно американецът прекарва не по-малко от 5 часа на ден пред телевизора - повече от европейците и австралийците. Това време е твърде дълго, подчертават здравните експерти.

Връзката между времето, прекарано пред телевизора и разболяването, не е мистерия. Твърде продължителното гледане на телевизия ни прави пасивни и „изяжда" свободното ни време, през което иначе можем да сме активни и се движим.

Гледането на телевизия е свързано и с нездравословен режим на хранене, с консумацията на голямо количество захар, газирани напитки, преработени храни и други непълноценни продукти, често срещани в телевизионни реклами, поясняват авторите на анализа.

Някои проучвания показват, че продължителното седене пред телевизора въздейства върху хранителните навици и двигателната активност. Това води до промени в обмяната на веществата, които допринасят за нездравословни нива на холестерол и наднормено тегло.

Отчитайки данните от изследванията учените съобщават, че за всеки два часа, които хората прекарват пред телевизора всеки ден, има 176 нови случаи на диабет, 38 смъртни случая от сърдечно-съдови заболявания и още 104 допълнителни смъртни случаи поради някаква причина на 100 000 души на година.

Проучване на изследователи от Института по детско здраве към Университета на Вашингтон установи, че ако едно дете на 3-годишна възраст гледа по 2 часа телевизия на ден е 20% по-застрашено от проблеми с концентрацията след 7-годишна възраст, в сравнение с връстник, който не гледа телевизия.

Смята се, че за 4-годишното е допустимо да гледа телевизия до 20 минути на ден, за 5- и 6-годишните времето се повишава на 30 минути. При 7-годишните е допустимо времето за телевизия, компютърни или видео игри да достигне до 40 минути.

За децата на 8 и 9 г. часовете пред екран нарастват до 60 минути, а общото време пред екран за децата на възраст от 10-13 г. трябва да наброява не повече от 1 ½ часа, след тази възраст до 2 часа дневно.

Всъщност, дори за възрастните не е препоръчително да се губят повече от 2 часа на ден за телевизия и екранни развлечения.

Автор - снимка

КоментариКоментари