Вход / Регистрация

Да предотвратим анорексията

В медицинските среди често се правят конгреси на тема „Превенция на анорексията“. Това заболяване е често срещано при момичета на възраст от 13 до 20 години, както и при жени, които са подложени на огромен стрес или чиято професия е свързано с перфектен външен вид. Следващите съвети са формулирани по време на подобна конференция на испански специалисти.

Според д-р Бернабе Галан Санчез, всички трябва да участват в предотвратяването на анорексията. Родители, учители, младежки асоциации, треньори на спортни отбори- всички, които са в кръга от познати на младежите, трябва да са нащрек и да следят за евентуалните проблеми, с които се сблъсква всеки млад човек през пубертета. Ролята на по-възрастните е да помогнат на тинейджърите да развият личните си качества, да се утвърдят като хора по начин, който не вреди на здравето.

Най-често анорексията се появява като проблем при момичета, които са били пълнички като деца. Всеки родител трябва да се грижи за физическото здраве на децата си. Не позволявайте на малките да се заседяват дълго време пред телевизора или пред компютъра. Не ги карайте да си „ изяждат всичко“. По-късно децата ви ще ви обвиняват, че не сте ги предпазили от затлъстяване.

Основното при предпазване от анорексия е информацията. Родителите трябва да знаят как да действат в случай, че забележат симптомите на анорексия у децата си, самите младежи трябва да са наясно с рисковете на непрестанните диети и лишаване от храна.

Ако вече анорексията е факт, трябва веднага да се направи консултация с лекар. Специалистът ще предпише подходящ хранителен режим, както и психологическа помощ.

Характерно за момичета, болни от анорексия, е бързата загуба на тегло, голямото значение, което отдават на фигурата си, липсата на апетит. С времето те се затварят в себе си , не са контактни. Определят себе си като личности в зависимост от външния им вид, а не от личните качества.

Момичетата, страдащи от анорексия, започват да отделят повече време за подготовка на уроците си, но са по-малко съсредоточени, променят хранителните си навици, злоупотребяват с разхлабителни.

Няма точно определени причини за поява на анорексията, но като цяло заболяването се среща в развитите страни, където идеалната фигура е издигната в култ.

Научете се да се харесвате такива каквито сте, поддържайте формата си, но заради доброто здраве, а не за да влезете в нечии представи за идеална жена. Хранете се разумно, балансирано, правете упражнения за тонус и се радвайте на живота!


Коментари (0)
Коментирай
Потребител:
Текст:

Моля, въведете кода в полето * 


Безсънието увеличава риска от инфаркт Безсънието увеличава риска от инфаркт
Използването на таблети и телефони преди сън може да бъде лошо за здравето ви

Добавки и медикаменти за по-добра борба срещу заболяванията Добавки и медикаменти за по-добра борба срещу заболяванията
Кои са перфектните комбинации според експертите

Простете си грешките и ще бъдете здрави Простете си грешките и ще бъдете здрави
Ако успеете да простите на себе си за своите грешки, това ще ви направи по-силни

Пет симптома за алергия към глутен Пет симптома за алергия към глутен
Разберете дали глутенът не е в основата на хроничното ви заболяване?

Виж още