IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-честите рискове за хората, които носят контактни лещи

24 януари 2013 06 20

Съвети как да се грижите за лещите си

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Да си слагате чуждо тяло, макар и малко, върху очната ябълка не е шега! Контактните лещи са много популярен начин за коригиране на зрението в днешно време, но въпреки това много хора се отнасят малко небрежното към грижите си за тях.

Важно е лещите да се носят правилно, да се почистват редовно, за да не станат очите още по-уязвими към инфекции. За да не подложите очите си на ненужен риск вижте нашите съвети как точно да се грижите за тях и в какво да внимавате.

1. Преди слагане/махане на лещите старателно си измивайте ръцете и поддържайте ноктите си къси, така че да не скъсат или надраскат лещите. Никога не използвайте вода от чешмата или слюнка, за да измиете лещите. Придържайте се към разтвора за контактни лещи, който да ви е препоръчан от специалист.

2. Ако носите лещите си твърде дълго (и през нощта, например) вие блокирате притока на кислород към очите си. Това може да повиши риска от язви на роговицата на окото.

3. Знаете ли, че някои видове лекарства могат да окажат влияние върху вашите контакти лещи? Например, противозачатъчното хапче увеличава естрогена в кръвта, а това може да направи очите на жената по-чувствителни и по-сухи. Антихистамините, които се приемат за облекчаване на алергични състояния, също могат да изсушат очите. Някои видове медикаменти срещу акне могат да предизвикат сърбеж. Дори обикновеният аспирин може да раздразни очите. Имайте предвид тези факти, ако си слагате лещи.

4. Не използвайте разтвора, ако е с изтекъл срок на годност. Освен това за препоръчване е да не прехвърляте разтвора от оригиналния флакон в по-малък контейнер, който да носите в чантата си - това също може да увеличи риска от замърсяване.

5. Ако очите ви са прекалено сухи, добре е да си носите флакон с капки „изкуствена сълза" и да си капете редовно.

6. Сред вашия грим има много дразнители на очите, за които и не подозирате. Затова никога не споделяйте гримовете си, особено тези за очи – спирала, сенки, очна линия с с друг човек.

7. Избирайте хипоалергични продукти - овлажнители, лосиони и т.н. Ако носите меки контакти, поставяйте ги, преди да се гримирате. Ако носите грим -  първо се гримирайте. И двата вида лещи първо се махат преди да се махне и гримът.

8. Във фризьорските салони има различни вредни химикали във въздуха, затова за препоръчване е да не носите контактите лещи, когато отивате на фризьор.

9. Във въздуха също има различни дразнители като прах, полени, мухъл, дим, косми от домашни любимци, които могат да раздразнят очите ви. Затова ако си носете очилата и ако усетите дразнение, преминете към тях.

10. Не носете контактите си лещи в хлориран басейн или, когато се къпете в морето. Със сигурност можете да плувате и без лещи.

11. Пушачите, които носят контакти лещи, са 8 пъти по-застрашени от развитие на язви на роговицата, отколкото непушачите с лещи. Консултирайте се с очен лекар, ако се появят симптоми като помътняване или замъгляване на зрението и болка в очите.

Същото важи, ако забележите признаци на инфекция на окото - секреция, сърбеж, парене или чувствителност към светлина. При такива симптоми спрете да носите контактните лещи.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари