IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Не бързайте с пиенето на антибиотик

30 април 2013 06 40

Ако прекалявате с тях може да поставите живота си в опасност

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Антибиотиците несъмнено са ефективни лекарства, без които човек трудно би се оправил при сериозни здравословни проблеми. Те лекуват редица смъртоносни заболявания и то често само в рамките на няколко дни. И въпреки това, ако имате лекар, който прекалява с предписанието на тези медикаменти или самите вие си ги „назначавате" при всяка настинка, то това е сериозен проблем. Този проблем, всъщност нараства от година на година и то в световен мащаб.

Според информация, съобщена в телевизия CBS, прекалената употреба на антибиотици е голям проблем в САЩ. Според техния Център за контрол на заболяванията четири от пет американци пият по веднъж годишно някакъв антибиотик, но цели 80% от тези хора, всъщност са можели да се излекуват и без това силно лекарство.

За съжаление антибиотиците са широко достъпни и разпространени и много пациенти решават да ги пият срещу вируси, като понякога дори не се съветват с лекар, а с приятел или член на семейството си. Освен това докторите понякога предписват антибиотици заради симптоми, които може да изглеждат като инфекция, но всъщност са причинени от вирус.

Защо трябва да се обърне внимание на този проблем?

Прекомерното изписване и приемане на антибиотици може да доведе до сериозни последици за човешкия организъм като една от тях е именно антибиотичната резистентност.

И по-точно, когато се лекувате с антибиотици, а нямате нужда от тях (или не завършвате пълния курс на лечение) вие можете да убиете повечето, но не и всички бактерии от определен тип.

Тези от тях, които оцелеят след това, се адаптират към антибиотика и могат да се преборят с него (подобно на начина, по който хората използват имунизациите). Това отслабва имунната система на човек и следващия път той няма да може да се пребори с въпросните бактерии, тъй като те ще са станали резистентни към антибиотиците.

Това може да се превърне в огромен проблем и болести, които иначе са били лесни за лечение, да станат напълно неизлечими и дори смъртоносни. Затова внимавайте много със злоупотребата и неправилната употреба на антибиотиците и не ги пийте, ако не сте сигурни, че имате нужда от тях.

Антибиотиците са мощни лекарства, които се борят с бактериални инфекции. Използвани правилно, антибиотиците могат да спасят живот. Те или убиват бактериите, или прекъсват възпроизвеждането им.

Антибиотиците не се борят с инфекции, причинени от вируси, като например:

- настинки;
- грип;
- повечето кашлици и бронхит;
- възпалено гърло, освен ако не е причинено от стрептококи

Ако приемате антибиотици всеки път, когато се разболеете от вирус, можете да увеличите шансовете на бактериите в тялото ви да им се противопоставят. По-късно можете да получите разпространение на инфекцията и тези антибиотици вече да не могат да ви излекуват. Има бактерии, които стават устойчиви към няколко вида общи антибиотици.

Затова следвайте внимателно инструкциите на лекарствата. Важно е да завършите лечението, дори ако се чувствате по-добре. Ако спрете лечението твърде рано, някои бактерии могат да оцелеят и да влошат състоянието ви скоро след това.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари

hhFPptwS ( преди 10 години )