IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Не посягайте веднага към антибиотиците

6 ноември 2013 06 30

Те може да ви навредят повече, отколкото да ви помогнат

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Идват есента и зимата, а заедно с тях за съжаление сезонът на настинки, хреми и грип. И много хора без да се замислят посягат веднага към кутийката с антибиотик без да се посъветват с лекар, което не е най-правилното решение.

Въпреки всеобщото убеждение, с антибиотик не могат да се излекуват повечето от така наречените простудни заболявания. Техният самоволен прием само ще влоши здравето на пациента и ще провокира възникване на мутирали видове бактерии, нечувствителни към съществуващите антибиотици. Не е чудно, че това вече е неприятен факт и се налага разработването на все нови и нови препарати.

Антибиотиците действат като предизвикват или гибелта на бактериите, или препятстват техният растеж и размножаване. Бактериите са едноклетъчни организми, които населяват всички среди на Земята, включително и много от системите на човешкия организъм. Тяхното тегло у възрастен човек е няколко килограма. Естествено не всички са опасни за здравето, а някои даже са полезни и нужни за нормалната дейност на организма ни.

Други причинители на заболявания са вирусите. Те живеят вътре в живите клетки като ги заставят да работят вместо тях. Точно поради тази причина антибиотиците са безсилни срещу вирусите. Те се борят само с бактериите, някои видове паразити и гъбични инфекции. Простуда, грип, хрема и много други заболявания, които хората по цял свят се опитват да лекуват с антибиотици, най-често имат вирусна природа. И единственото, което може да се направи е да се облекчат симптомите или да се използват специални противовирусни препарати.

Да се отличи вирусна инфекция от бактериална е сложно, понякога се налагат и лабораторни изследвания. Например е невъзможно да се определи от какво е болката в гърлото с прост поглед. Причината може да бъде и вирус, и дразнещи фактори от въздуха, и бактериална инфекция. Само в последния случай се назначават антибиотици.

Най-често бактериален причинител имат инфекциите на пикочните пътища, на кожата, тежко протичащи синузити, пневмонии и бронхити, ушни инфекции.

Снимка: Dreamstime

Ако антибиотиците се приемат строго според указанията на лекаря, вероятността за развитие на странични ефекти е минимална. Но съществува, защото те се борят не само срещу причинителя на инфекцията, но действат и върху микроорганизмите, които нормално живеят в човешкия организъм. Поради това могат да възникнат различни странични явления, които зависят и от индивидуалните особености на организма, състоянието на имунитета, вида използван антибиотик, вида на патогенния причинител.

Някои странични ефекти се срещат по-често:

1. Диария – ако протича тежко, с колики и гадене, трябва да се обърнете към лекар. Да се приемат само препарати, които нормализират чревната микрофлора няма доказана ефективност.

2. Кандидоза на устната кухина и влагалището – нормално гъбичката Candida albicans живее във влагалището, устната кухина, стомашно-чревния тракт, кожата, и не предизвиква заболявания. Но когато от антибиотиците е нарушен балансът на полезните чревни бактерии, които потискат растежа на болестотворните микроби, кандидата може да се размножи и да предизвика заболяване.

3. Алергични реакции.

За да не навредим на себе си приемайки антибиотици, трябва да спазваме някои правила:

1. Не трябва да се прекратява приема на антибиотика преди края на курса или поне два дни след нормализиране на температурата и изчезване на симптомите. В противен случай вероятността бактериите да станат нечувствителни към използвания антибиотик е голяма.

2. Не бива да се приема антибиотик без достатъчни показания, преценени от лекар.

3. Не е препоръчително да се приема антибиотик предписан от лекаря за минало заболяване или за някой друг пациент със сходни симптоми.

4. Не бива да се приемат антибиотици с алкохол, мляко или плодови сокове. Лекарства се приемат само с вода.

И най-главното: за да избегнем бактериални инфекции и да си спомняме за антибиотиците по-рядко, може да е достатъчно да си мием ръцете със сапун по-често.

Д-р Цветанка Янакиева е специалист с дългогодишна практика в областта на спортната медицина, храненето и профилактиката. Тя прилага съвременни програми за здравословно отслабване . Повече информация можете да откриете тук.

Автор - снимка
Автор на статията:
Мария Господинова

КоментариКоментари