IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стресът е враг на красотата

31 март 2014 05 21

Пагубното влияние, което стресът оказва върху организма ни, се забелязва първо във външния ни вид и в настроението ни.

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

През 1946 г., благодарение на физиолога от Канада Ханс Селие, нервно-психическото напрежение получава името си „стрес“. На по-разбираем език, различен от този на медицината, това звучи като „неспецифичен отговор на организма на всяко свръхизискване към него“. В този смисъл, новият крем за лице е приятна придобивка – красиво опакован, ухае прекрасно и обещава толкова много за красотата ви. Въпреки това, кожата ви може да бъде на различно мнение и да отказва да комуникира с него. Нейните реакции са зачервяване, обрив и парене.

Според Ханс Селие по време на стрес състоянието ни минава през три етапа.

Стадий на тревога: защитните сили на организма се понижават, а нервната възбудимост нараства. Кожата ви може да стане много суха, стегната и да започне да се лющи. Реакцията продължава от няколко часа до няколко дни.

В стадия на съпротивление организмът се „взима в ръце“ и започва да се бори със стреса. За кратко време кожата от суха се превръща в мазна, повишава се рискът от хиперпигментация, появява се целулит.

Ако стресът не приключи, организмът се уморява да се бори с него и настъпва стадий на изтощение. От това кожата рязко започва да старее – губи своята еластичност и се появяват бръчки, а старите се задълбочават.

Преведено на момичешки език, стресът е моментът, в който ви съобщят, че любимият ви тон на червилото е спрян от производство или когато любимата ви маникюристка премести работното си място на другия край на града. Звучи шеговито, но има девойки, които са способни да затворят сърцето си за света при такива новини, засягащи лайфстайла им. Това съответно засяга и кожата и косата им. Същността не е в това колко дребни са детайлите, които ни тревожат, а каква е реакцията ни към неприятностите. Това зависи от вашия типаж.

Победителите в напрегнати ситуации са хората, които са устойчиви на стреса. Те се справят с кратковременните неприятности и не се съпротивляват излишно срещу сериозните проблеми. Тези, които са недостижими за стреса, са по-скоро флегматици, които не обръщат внимание на нервното напрежение, но при условие, че е леко. Най-сложно приемат дребните неприятности свръхактивните и възбудени хора, за които един счупен нокът може да предизвика вътрешна катастрофа.

Всички проблеми и вълнения се отразяват на външността ви. Ако често сте огорчени, с времето ъгълчетата на устните ви ще се отпуснат надолу. Ако отделяте много време в негативни мисли, скоро ще забележите бръчки на челото и между веждите.

Фигурата ви също не е застрахована от последствията от нервното напрежение: някои реагират с прекалено хранене, а други – с лишаване от такова. Това от своя страна води до нов цикъл на стреса и се предизвиква верижна реакция. От излишък на мазнини и въглехидрати или от липсата на витамини и хранителни вещества, не може да очаквате благодарност от кожата и косата ви. Ако кожата ви можеше да говори, щеше да ви помоли да си запишете час при дерматолог. Той би ви назначил лечение, което да не включва агресивни методи, а повече внимание към хидратирането и възстановяването на кожата.

Автор на статията:
Люба Вангелова

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 10 години )