IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пет симптома за алергия към глутен

9 април 2014 06 40

Разберете дали глутенът не е в основата на хроничното ви заболяване?

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Напоследък се заговори много за чувствителността към глутен. Този въпрос се превърна в нещо като здравна епидемия. Повечето лекари са запознати с цьолиакията и с храносмилателните проблеми, свързани с чувствителността към глутена. Но много от тях не са запознати с много от другите симптоми, които не са свързани с храносмилането, но също могат да бъдат причинени от глутена.

Смята се, че 18 милиона души страдат от чувствителност към глутена. Има огромен брой хора, които нямат никаква представа обаче, че носят симптомите и имат свръхчувствителност към глутена. Почти половината население на Земята днес вероятно страда от тази алергия. Повечето страдащи нямат никакви храносмилателни проблеми, но страдат от други хронични заболявания.

Често задаваният въпрос е защо, след като толкова много се говори за чувствителността към глутена и той причинява толкова заболявания, лекарите не знаят за това? Истината е, че когато се направи някакво откритие в медицината, за да бъде проверена и потвърдена тази информация и да стигне до висшите училища и да се установи като клинична практика, минават средно 17 години. В действителност сега наблюдаваме началото на този процес в реалната практика.

Чувствителността към глутен варира в различни проявления. От една страна човек с алергия към глутен може да консумира при определени условия храни, съдържащи пшеница. На другия край на спектъра е цьолиакията, автоимунно заболяване, при което дори следи от глутен в храната може да имат опустошителни за здравето последствия.

Има някои симптоми на алергия към глутен, които нямат нищо общо с храносмилателните проблеми. Това може да бъдат само някои от предупредителните признаци за подобна чувствителност. Ето най-разпространените от тях.

1. Мигрена и главоболие

Всъщност много проучвания в областта доказват, че 56% от причините за мигрената и главоболието е именно чувствителността към глутена.

2. Мозъчна „мъгла“

Глутенът съдържа глутеоморфини, които при някои хора могат да причинят т. нар. мозъчна мъгла. Това е вид възпаление на мозъка.

3. Депресия

Глутенът предизвиква теч в червата и води до нарушаване на способността им да усвояват някои жизненоважни хранителни вещества като витамини от групата B, желязо, витамин D, омега-3 мастни киселини и цинк. Тези вещества са от съществено значение за настроението и за здравето на мозъка.

4. Болки в ставите

Тялото е атакувано от глутенови комплекси, които се натрупват в ставите и причиняват подуване, болка и възпаление.

5. Кожни обриви

Това са само възпалителни състояния на кожата, но те са пасивни прояви на едно възпаление, което всъщност се случва в организма ви.

Как да се тествате за алергия към глутен?

1. Кръвни тестове

Повечето конвенционални лекари все още не са приели, че има конкретни причини, за да се назначат кръвни тестове за този вид алергия. Те назначават подобни само при ясни симптоми за цьолиакия. Така че, първата ви задача е да откриете лекар, който е склонен да ви изследва за глутенова алергия.

2. Елиминирате глутена за две седмици.

Важно е да спрете на 100% консумирането на храни с глутен и на такива, в които може да има дори следи от глутен. Наблюдавайте как се чувствате, както и какво е състоянието на кожата ви. След две седмици включете в храненето си отново храни с глутен. Ако не се чувствате добре, това е една от причините да изключите глутена от менюто си завинаги. Ефектът може да усетите след три до шест месеца. Не е задължително да се почувствате веднага добре. Когато започнете да се храните без глутен, може би ще имате нужда от известно време да пречистите червата си, за да се справите с вредите, които той им е причинил като инфекции, паразити, гъбички, бактериален свръхрастеж или дисбаланс.

Обърнете внимание на този въпрос. В крайна сметка, лишавайки се от глутен, не се лишавате от жизненоважни хранителни вещества. Напротив – давате шанс на организма си за по-добро здраве.

Автор на статията:
Люба Вангелова

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 10 години )
това ми приличат на симптоми на всяка друга алергия
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар