IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Интересни факти за слънчевия загар

12 юни 2014 12 40

Знаете ли какво се случва, когато имате излишък на витамин D?

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Модата на загорялата от слънцето кожа бе въведена в началото на века от самата Коко Шанел. През 20-те години на 20 век тя пътешествала по Средиземноморието, разбира се, без да защити кожата си от слънцето с подходяща козметика. В края на круиза тя се сдобива с красив тъмен тен и така пристига в Кан, където всички се влюбват в излъчването ѝ. На следващата сутрин вестниците излизат с новината, че Шанел поставя началото на новата тенденция на лекия сексапилен тен на кожата. Оттогава смуглата кожа е модерна.

Следват години на отричане на тена, след това такива на усилено разпространение на информация за това как да защитаваме кожата си от слънчевите лъчи. Все пак тенът е нещо, което може да помага не само на красотата ни, без да застрашава здравето на кожата ни, ако правилно се грижим за нея.

Доста информация научаваме ежедневно за начина на защита, за различните продукти и за това как и кога да се излагаме на слънце. Но малко са интересните факти за тена на кожата. Ето част от тях.

1. Малко хора знаят, че зад ушите кожата изглежда най-млада, тъй като почти никога не е докосвана от слънчеви лъчи.

2. Слънчевият загар трябва да се постига пестеливо. Слънчевите лъчи в контакт с кожата допринасят за натрупването в организма на витамин D, необходим за растежа и укрепването на костите. Но излишъкът му прави костите по-слаби.

3. За да получите слънчево изгаряне на кожата, без да сте използвали слънцезащитна козметика, е достатъчно да прекарате само 10 минути под слънчевите лъчи.

4. За да получите красив загар, консумирайте няколко дни преди излагане на слънце моркови и кайсии.

5. Според учените, от слънчевата светлина зависят стотици функции в организма. Затова организмът на човек става особено уязвим, когато стои прекалено много на слънце.

6. Смята се, че способността на кожата да почернява зависи от цвета на очите. Кафявите очи са предпоставка за по-качествен и равномерен тен, в сравнение със сините.

7. UV лъчите проникват дори и през облаците, когато денят е сив и слънцето не се вижда в небето. Това налага ползването на слънцезащитни кремове целогодишно.

8. Слънчевите бани помагат на подрастващите да изчистят проблема с акнето, но това налага стриктното ползване на слънцезащитна козметика, която е съобразена със специфичния тип кожа.

9. Ултравиолетовите лъчи проникват във водата на дълбочина до 1 метър – когато плувате, не сте защитени.

Автор на статията:
Люба Вангелова

КоментариКоментари

Жана Д'Арк: ( преди 9 години )
Според мен, аз въведох тая мода, забравяки да ползвам слънцезащитен крем по бойните поля на родна Франция.:)))) Модерацията на тая страница на блога е направо трагична. Нямате ли дипломиран лекар да ви консултира по такива теми?
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Анонимен ( преди 9 години )
Статията е толкова невярнa и дилетантска, че буди само съжалителен смях.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Анонимен ( преди 9 години )
Статията е толкова невярнa и дилетантска, че буди само съжалителен смях.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Анонимен ( преди 9 години )