Неприятната миризма на тялото и подмишниците може сериозно да ви засрами. Без значение колко често се къпете и и ароматизирате с различни козметични продукти, може да ухаете неприятно за околните. Защо се получава така?

Къпете ли се прекалено често? Не трябва. Дневният прием на кофеин по-голям ли е от количеството вода, което поемате? Ако „да“, веднага променете това. Индийският кожен експерт д-р Ямуна Пай разкри защо човешката пот ухае неприятно и как да се справим с това.

Изпотяването е естествен процес, произтичащ от стрес, физически упражнения и висока температура. Той се превръща в неудобство, когато придобие видими измерения (мокри петна по дрехите) или миризма. Самата пот не мирише, но заедно с мъртвите клетки на повърхността на кожата тя образува подходяща среда за развитие на бактерии, които всъщност са източник на лошата миризма, обяснява д-р Пай.

Има ли начин това да бъде предотвратено?

Експертът твърди, че има различни начини да се контролира миризмата, като сред тях са:

- балансиран режим на хранене;

- локално приложение на алуминиев хлорид през нощта;

- противогъбични прахчета/талк през деня.

Когато става въпрос за диета, Пай препоръчва въздържание от лук, чесън; повече плодове и зеленчуци, протеини, пълнозърнести храни, витамин В комплекс, цинк и минимум 2 литра вода на ден.

Още по темата

Помага ли използването на дезодоранти?

Повечето съдържат алуминиев хлорид, който унищожава миризмата, но само временно. Когато продуктовият аромат изветрее, неприятната миризма се връща. Това е така, защото в случая източникът не е премахнат, а само е потиснато отделянето на пот. За да се справите трайно с проблема, трябва да атакувате причинителя и да поддържате добър хигиенен режим:

- къпете се поне 2 пъти на ден, ако се потите много;

- носете памучни дрехи, те предизвикват по-малко запотяване и за разлика от изкуствените материи, не водят до развитие на бактерии в зоните на потене;

- нанасяйте пудра подмишниците, между пръстите и на сгъвките на кожата след баня;

- пийте повече вода;

- намалете приема на кофеинови напитки и заложете на чайове и фрешове.

Малък трик: нанесете малко талк/пудра преди да впръснете дезодорант. Така той ще се задържи по-дълго като аромат върху кожата, а тя ще остане за по-дълго суха.