IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пуканките – вкусни и много полезни

27 март 2012 05 32

Според последни изследвания пуканките не отстъпват на плодовете и зеленчуците по някои показатели

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Досега само слушахме колко вредни са пуканките. И макар да са любима храна на телеманите и киноманите, атаката срещу тях, успя да ги лиши от доста фенове. В действителност пуканките не са вредни, а дори напротив! Те са богати на фибри и бедни на мазнини.

Учени от университета в Скрантън ( Пенсилвания) дори ги наричат новата суперхрана, защото съдържат антиоксиданти, които намаляват риска от сърдечносъдови заболявания, рак и деменция.

Известният анализатор на храни д-р Джо Винсън също е на мнение, че пуканките са полезен източник на полифеноли. За разлика от плодовете и зеленчуците, които имат високо съдържание на вода, в пуканките то е едва 4 %. Гадните люспи, които чистим непрекъснато от зъбите си, също имат важни хранителни вещества. Винсън ги нарича дори „златни кюлчета", заради високата концентрация на полифеноли и фибри в тях.

Пуканките са идеалната закуска, тъй като са единственият 100-процентов непреработен пълнозърнест продукт, допълва експертът. Една порция пуканки е достатъчна, за да осигури на човека над 70 процента от дневната доза пълнозърнести храни.

Важно е да се знае, че минавайки през микровълновата, те губят голяма част от ценните си вещества и че не трябва да се прекалява с маслото и солта при тяхната консумация. И все пак не се отказвайте от плодовете и зеленчуците, защото пуканките не могат да ви набавят ценните витамини, които се намират в тях.

Автор - снимка
Автор на статията:
Мария Господинова

КоментариКоментари

Мукавей ( преди 12 години )
Джо Винсън е пропуснал да спомене,че пуканките са и отличен афродизиак...
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар