IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Билки и подправки за намаляване на кръвната захар

26 април 2012 14 30

Средства изпитани във вековете без странични ефекти

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Едно проучване на университета в Джорджия разкрива, че много билки и подправки са богати на антиоксиданта фенол, който предотвратява увреждане и възпаление на тъканите, което се получава от високите нива на кръвната захар.

Ако искате да намалите тези нива, включете следните билки и подправки в диетата си:

1. Канела – проучванията са показали, че една чаена лъжичка на ден подобрява контрола върху глюкозата в кръвта и чувствителността към инсулина.

2. Карамфил – съсдържа 30% фенол в сухо вещество. Той съдържа и антиоксидантите антоцианин и кверцетин. Има антисептично действие, противовъзпалително, аналгетично и подпомагащо храносмилането. Маслото от карамфил може да бъде използвано и за зъбобол, главоболие и кашлица.

3. Риган – тази билка върви добре с домати, патладжани и месо. Има антибактериално и антипаразитно действие, а маслото от нея е ефективно за справяне с въшки. Билкарите я препоръчват за лечение при наличие на чревния бацил Е.коли.

4. Градински чай – съдържа фитостероли, които имат охлаждащо действие. Билкарите я препоръчват за лечение на кръвотечение от пикочните канали и облекчаване на спазми. Едно немско изследване показва, че диабетици, които пият отвари от тази билка на празен стомах са постигнали намаляване на нивото на кръвната захар. Използва се за подправяне на супи и месни ястия и приготвянето на чай.

5. Чесън – съдържа сяра и по-точно водороден сулфид, който действа съдоразширяващо. Това намалява кръвното налягане. Същото съединение помага за усвояването на желязото и защитава срещу оксидативното увреждане на клетките и намалява холестерола.

Автор на статията:
Мария Димитрова

КоментариКоментари