IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои зеленчуци е по-добре да консумирате сурови и кои готвени

17 януари 2014 06 20

Известно е, че термичната обработка намалява някои от полезните съставки в зеленчуците, но не при всички е така

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Зеленчуците са едни от най-здравословните храни, така че в никакъв случай човек не може да сгреши, ако се храни с тях. Понякога обаче хората се двоумят как е по-добре да консумират определен зеленчук – суров или готвен. Макар да се знае, че термичната обработка намалява полезните вещества в храната, това не е точно така. Всъщност някои зеленчуци е по-добре да се консумират готвени, други пък сурови.

Ето и каква е истината:

1. Лук.

Той трябва да се яде суров. Просто го нарязвате и го изяждате в натуралния му вид. Когато готвите лука, може да получите по-малко количество от фитонутриента алицин. От друга страна в зеленчука се съдържа и флавоноид, известен като кверцетин. Той има противовъзпалителни свойства, а най-интересното е, че количеството флавоноиди се увеличава чрез варенето. Печенето на лука за повече от 5 минути намалява драстично неговите хранителни качества.

2. Броколи.

Яжте ги сурови. Термичната обработка намалява ензима мирозиназа, който помага за прочистване на черния дроб от канцерогени. Броколите, както и други кръстоцветни зеленчуци като зеле, карфиол и брюкселско зеле са пример за храни, които могат да се консумират както варени, така и сурови.

3. Цвекло.

Консумирайте зеленчука суров. Цвеклото губи повече от 30 на сто от своите хранителни вещества по време на готвене.

4. Гъби.

Те трябва да се ядат готвени. Дали ще бъдат варени, печени, сотирани или на грил, изборът е изцяло ваш. По-важното е, че по какъвто и начин да приготвите гъбите, те ще дадат на тялото ви полезното вещество калий.

5. Червени чушки.

Консумирайте ги сурови, тъй като витамин C, който се съдържа в тях, започва да изчезва при готвене над 180 градуса. Причината за това е, че витамин C е вещество, което се разгражда във вода.

6. Спанак.

Яжте го готвен. По този начин вие ще абсорбирате повече желязо, калций и магнезий, отколкото, ако го консумирате суров. Макар че и необработеният спанак е полезен, след готвенето тялото по-лесно абсорбира калция, който се съдържа в зеленчука. По-добре е да готвите спанака на пара, отколкото да го варите, защото по този начин ще запазите по-голяма част от неговите хранителни вещества.

Снимка: Dreamstime

7. Домати.

Консумирайте ги готвени. Може би сте изненадани? Всъщност, когато ядете обработени домати, тялото ви поглъща повече от веществото ликопен, известно с противораковото си действие. Установено е, че размерът на ликопена в доматите е по-висок и те се усвояват по-добре от организма, ако доматите са приготвени с малко масло.

8. Моркови.

Те могат да се ядат и по двата начина. Например, суровите моркови имат антиоксидантни свойства, които намаляват риска от рак и сърдечносъдови заболявания. Готвенето на морковите обаче унищожава всички тези полезни антиоксиданти. От друга страна варените моркови снабдяват с повече бета-каротин, който тялото превръща във витамин A.

9. Чесън.

Консумирайте го суров. Готвенето намалява количеството полезни съставки, съдържащи се в чесъна. Така че най-добре слагайте чесъна в ястието, което приготвяте, почти на финала. Термичната обработка намалява съдържанието на полезните химикали, които отпускат кръвоносните съдове и предпазват от сърдечен удар.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

д-р Верийски,диетоло ( преди 9 години )
Уважаеми!Всъщност трудно бих се обърнал така,поради въпиющата некомпетентност на тази статия.Моля ви,повече не пишете подобни глупости,защото те не са съобразени нито с източната,нито с нашата,нито с класическата европейска диетология.Просто авторът,по-скоро компилатор,е преписал нещо от което изобщо не разбира.Аз бих забранил на този автор да съставя и качва повече текстове,но всичко зависи от компетентността на *** ви!Бъдете здрави и яжте всичко,което ви е вкусно,както ви се иска и за каквото имате време!С неуважение -д-р Пламен Верийски
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Читател ( преди 9 години )
Прочетох с интерес и статията и коментара след това. Благодаря на информацията и на двамата автори.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
sam moga ( преди 10 години )
Е, ама не подвеждайте хората!1. Лукът суров дразни много стомашно-чревни заболявания! При това се препоръчва като лечебно средство и варен, печен, само не пържен.2. Броколите сурови дразнят стомаха и някои вещества не са усвояеми! Те са от рода кръстоцветни и издържат на термична обработка.3. Цвеклото е добре наистина да се яде сурово и то не само поради изброените причини, а главно заради това, че съдържа оксалова киселина, която органична е полезна, но неорганична предизвиква много проблеми. А при топлинна и студова обработка органичната оксалова киселина се превръща в неорганична.4. Гъбите - има варианти и да се ядат сурови - сушени и смлени. И така запазват още полезни съставки.5. Червените чушки - установените най-високи нива на Витамин С са измервани все при количество вещество на... сушените смлени червени чушки! :) Значи, не само сурови, а и някак обработени (изсушени и стрити) са доста полезни.6. Спанак!!! Тъкмо спанакът трябва да се яде суров, бланширан, на сок и в никакъв случаи готвен! Тъкмо спанакът е пълен с оксалова киселина, за която стана въпрос по-горе. Сготвен спанак - сигурни камъни и то оксалати. И още нещица непотребни по стави и кръвоносни съдове...7. Домати! Ама как можахте да напишете тази абсурдност?!? Ликопенът се усвоява прекрасно и в естествено, органично състояние. Докато оксаловата киселина, с която са пълни доматите.... а пак ли да я споменавам?! Установено е както лабораторно, така и експериментално, че хора, които си хапват повечко лютеници и доматени пюрета, образуват повече песъчинки и камънаци в бъбреците, жлъчката. А отделно тъкмо готвените домати са противопоказани за болните от подагра!!! Пикочната киселина се образува предимно от обработените домати!8. Морковите наистина могат да се ядат и сурови - много полезни! Готвенето на морковите, предимно варените, наистина са източник на повече бетакаротин. Изберете сами.9. Чесън - суровият чесън е доста вреден за всякакви храносмилателни проблеми. Топлинната обработка намалява някои полезни вещества, намалява, но не ги убива. Но пък тъкмо топлинно обработения чесън задържа някои други полезни вещества, които няма как да си набавят страдащите от стомашно-чревни възпаления.Статията не е пълна, защото нищо не казва за другите видове обработка - замразяване, сушене, консервиране, подкиселяване, осоляване - т.е. различните видове туршии.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар