IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо не трябва да пиете диетични газирани напитки

16 август 2014 07 10

Какви са вредите от любимата напитка на милиони хора

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Много жени избягват консумацията на газирани напитки, най-вече заради своята фигура. Истината е, че всички хора трябва да сведат до минимум употребата на газирани напитки, защото те изобщо не са толкова безобидни, колкото изглеждат.

Дамите, които все пак се тревожат за своите килограми, но въпреки това пият газирани напитки, обикновено се спират на тези, които са без захар или с „нула калории“. Защо обаче те не са добър избор и защо никога повече не бива да ги купувате, разберете сами:

1. Повишават теглото. Макар че логото на този вид напитка залага именно на обратното действие, всъщност диетичните напитки могат да ви докарат някой и друг килограм отгоре. Това се дължи на факта, че в тях се съдържа само подсладител, а не истинска захар. Изкуствените подсладители, за разлика от захарта, не предоставят нищо на организма, затова той изпитва по-голям глад.

2. Изкуствените подсладители подлъгват мозъка ви. Диетичните газирани напитки могат да потиснат мозъчните ви клетки, като по този начин да ви накарат за кратко да се почувствате сити. Скоро обаче мозъкът разбира за „измамата“ и ви кара да преяждате.

3. Застрашените сте от по-висок риск от инфаркт и инсулт. Деветгодишно проучване, в което участвали 2500 души показва, че при хората, които ежедневно пият диетични напитки, има 61% по-голям риск от сърдечни проблеми. Смята се, че оцветителите в тези напитки могат да бъдат отговорни за това.


4. Диетичните газирани напитки могат да доведат до увреждане на бъбреците. Участниците в същото изследване, които са консумирали по минимум две бутилки диетична газирана напитка на ден, са имали 30% по-малка възможност за филтриране на кръвта в бъбреците.

5. Съществува риск от увреждане на зъбния емайл. В обикновените газирани напитки се съдържат захар и киселина, докато в диетичните газирани напитки има само киселина. Тя е изключително нездравословна по отношение на зъбите. Обикновено газираните напитки съдържат фосфорна киселина или лимонена киселина. Последната се среща в по-големи дози в диетичните напитки и има много лошо въздействие върху здравината на зъбите.

6. Диетичните газирани напитки довеждат до загуба на костна маса. Фосфорната киселина кара тялото на отделя калция с по-бързо темпо от нормалното. В резултат на това костите „даряват“ от своя калций, за да не изпитва организмът недостиг, пише Livestrong.

7. Риск от дехидратация. Хората, които са любители на газираните диетични напитки, заместват водата с тях. Кофеинът обаче действа като диуретик, което може да доведе до обезводняване.

8. Вредата от аспартама. Както вече стана ясно, диетичните газирани напитки заместват захарта с изкуствени подсладители. Най-често това е аспартамът, който се среща още като Е951. В последните години има все повече изследвания, които доказват, че аспартамът е канцерогенен и неговият редовен прием може да доведе до различни заболявания, включително и рак.

Като цяло, без значение дали са диетични или не, газираните напитки са вредни за организма. Ако все още имате съмнения, гледайте този видеоклип:

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари