IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Патладжан или тиквичка?

3 септември 2014 13 10

Кой зеленчук е по-здравословен

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Патладжанът и тиквичката са два зеленчука, които определено трябва да намират място във вашето хранително меню. По-голяма част от хората имат предпочитания и харесват повече определени зеленчуци и плодове, ето защо наблягат главно на тях. Това обаче не означава, че те трябва да пренебрегват останалите, тъй като разнообразието в хранителния режим е много важно.

Ако вие самите харесвате еднакво патладжани и тиквички, може би ще ви бъде любопитно да разберете кой от двата зеленчука е по-здравословен. Ако пък вече си имате фаворит, прочетете дали сте избрали правилния или пък трябва да преразгледате своя избор.

Ето и какво може да откриете в 1 чаша нарязан и сготвен патладжан, както и в 1 чаша нарязана и сготвена тиквичка:

1. По отношение на калориите и двата зеленчука могат да ви очароват – в синия домат ще намерите 35 калории, а в тиквичката – 27 калории.

2. Що се отнася до фибрите – в патладжана има 12%, за сметка на 9% при тиквичката.

3. Благодарение на ниското съдържание на въглехидрати и двата зеленчука помагат за балансирането на кръвното налягане – 7% въглехидрати за синия домат и 4% за тиквичките.

4. Естествената захар в двете храни е почти равна – 3,2 грама за зеленчука с тъмна обвивка и 3 грама за този с по-светла.

5. Тиквичката осигурява прилична доза от важния минерал фосфор, който е важен, както за костите, така и за меките тъкани. В нея може да намерите 10% фосфор, докато в патладжана – едва 2%.

6. И от двата зеленчука ще получите известно количество калий – от синия домат 3%, а от тиквичката – 7%.

7. Тиквичката обаче може да ви осигури повече от една четвърт от препоръчителната доза витамин С – 31%. В патладжана количеството е едва 2%.

8. Ако искате да снабдите тялото си с бета-каротин, отново трябва да заложите на тиквичката – 52%, която безусловно „бие“ синия домат, който предлага едва 1%.

9. Тиквичката е приятел и на вашата коса и зъби, заради наличието на витамин А – 14%. В патладжана се крият само 5% от полезното вещество.

10. Синият домат може да се отличи с голямо количество делфинидин – растителен пигмент, който може да помогне в предотвратяването на рак. В описаното количество патладжан има 70 милиграма делфинидин, а в тиквичката – николко.

Въпреки че и двата зеленчука съдържат много витамини и минерали, тиквичките изпреварват синия домат по хранителни качества. Не забравяйте обаче, че трябва да консумирате и двете храни, за да разнообразявате менюто си.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари