IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изненадващи източници на рафинирани въглехидрати

11 септември 2014 08 32

Не се залъгвайте от името на храната, което звучи полезно...

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Бихте ли си помислили, че храна, която се нарича „рафинирана“, е добра за вас? Едва ли. Ето защо не се заблуждавайте, че рафинираните въглехидрати са нещо полезно. Те могат да се съдържат в на пръв поглед здравословни храни, но това, че е полезно да консумирате подобни храни, е само заблуда.

Рафинираните въглехидрати се намират в храни, които са обработени и които са загубили своите фибри и други хранителни вещества, заради което тялото ги възприема като просто захари.

Ето и кои са изненадващите източници на рафинирани въглехидрати. Четете добре, за да не провалите здравословното си хранене:

1. Белият ориз във вашето суши. Сушито може да се сметне за добра храна, с изключение на белия ориз, който както брашното, е рафиниран и е загубил много от своите хранителни вещества. Когато имате възможност, си поръчвайте суши с кафяв ориз, вместо с бял. Той не е преработен и съдържа много полезни вещества.

2. Пшеничен и пълнозърнест хляб. Тези наименования на хляба са предназначени да заблудят потребителите, че хлябът е направен от непреработени цели зърна. В много от случаите обаче това не е така. Ето защо трябва да търсите хляб, който е „100% пълнозърнест“, например.

3. Овесена каша. Овесената каша често е смятана за здравословна закуска, но ако купувате от ароматизираната каша в кутии от магазина, то вие се заблуждавате. Добавените захари в тези продукти се броят за рафинирани въглехидрати. Изберете неподсладена овесена каша, като по този начин сами ще можете да контролирате нейното овкусяване.

4. Крутони. По-голяма част от крутоните са направени от бял хляб, а не 100% пълнозърнест, за който стана дума по-горе. Ако не можете да намерите здравословни крутони, можете сами да си направите у дома. В случай, че идеята не ви допада, по-добре заместете малките парченца хляб със слънчогледови семки или бадеми.

5. Зърнени закуски и барове. Тези храни звучат здравословно, но в много случаи те имат солидно захарно покритие. Ето защо консумирайки тях, вие снабдявате тялото си с рафинирани въглехидрати, които всъщност трябва да избягвате. Потърсете зърнени закуски, които съдържат най-много 5 грама захар на порция и минимум 4 грама фибри.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари