IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съвети как да се храните по-лесно без глутен

28 януари 2015 09 40

Без да се налага да ви бъде толкова трудно

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Хранителният режим, изключващ глутена, не е лесен избор. И докато много хора наистина имат нужда да премахнат храните с тази съставка от менюто си, други просто решават да живеят по този, по-различен за останалите начин.

Според диетоложката Ерин Скот премахването на глутена има много ползи за здравето на човек. Дори само намаляването на глутена означава намаляване приема на голяма част от въглехидратите, което в повечето случаи е нещо добро за тялото и здравето като цяло.

Ето и няколко прости съвета, които ще ви помогнат по-лесно да се храните без глутен:

1. Гответе у дома

Според Ерин Скот това е най-сигурният начин да избягвате наличието на глутен в менюто ви. Непрекъснато поддържайте сезонните зеленчуци и плодове в кухнята си, за да можете лесно да си сготвите нещо, дори да нямате много продукти вкъщи. Освен това, консумирайки много плодове и зеленчуци, вие придавате разнообразие на хранителния си режим.

2. Проверявайте етикетите

Прочетете необходимата информация и се превърнете в „експерт“ по съставките, които не бива да консумирате. В началото това може да ви звучи досадно, трудно или дори плашещо, но е от решаващо значение да знаете какво попада във вашето тяло.

3. Яжте пълнозърнести храни колкото е възможно по-често

Диетоложката предлага да търсите храни, които не са преработвани, както и които не съдържат необяснимо и неприятно звучащи имена.

4. Не се доверявайте на изкусителните продукти, рекламирани като „безглутенови“

Проблемът при тези храни е, че в повечето от тях има голямо количество „празни“, преработени калории. В повечето пъти консумирайте пълнозърнестите продукти и само рядко, когато ви се наложи, прибягвайте до безглутеновите продукти.

5. Не се срамувайте от избора си

Когато сте излезли на ресторант, не се притеснявайте да задавате въпроси за ястията на вашия сервитьор. За избора ви в някои магазини важат същите правила. Не се опитвайте да налагате своето мнение на околните, но и не се срамувайте да изявявате своята позиция.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари