IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво се случва, когато най-накрая се откажете от кофеина

6 септември 2015 04 35

Ползи и негативи от употребата на кофеина

Снимка: istock

Снимка: istock

Кофеинът е вещество с много въпросителни. Някои казват, че ползите му са безкрайни и невероятни (помага за събуждането или да не заспите, повишава силата на паметта, концентрацията, метаболизма и т. н.), а други се кълнат, че откакто са се отказали от него, животът им коренно се е променил.

Преди да вземете решение да се откажете от кофеина, вижте какви са „страничните ефекти“ от липсата му:

1. Ще се чувствате като парцал за кратко. Уесли Делбридж (говорител на академията по хранене и диети) твърди, че ако сте поемали по 400-500 мг (3-4 чаши кафе) на ден, при отказване от кофеина, ще се сдобиете с леко главоболие, резки промени в настроението и т. н.

2. Ще отслабнете. Малцина осъзнават, че кофеиновите напитки (кафе, фазирани напитки) добавят стотици калории към дневния си прием. Сметаната, захарта и други аромати и добавки към горчивата напитка я превръщат в истинска калорийна бомба.

3. Или пък ще надебелеете! Кофеинът потиска апетита и повишава метаболизма, така че ако обичате да си похапвате, вероятно ще трупнете няколко килца отгоре.

4. Ще спите по-добре и ще имате повече енергия. Кофеинова напитка дори 6 часа преди лягане може да наруши съня ви. В резултат се събуждате по-уморени и имате спешна нужда от повече кофеин. Хората, които не консумират веществото обаче, спят по-спокойно и дълбоко. Добрият сън ви помага да имате достатъчно енергия през деня.

5. Ще се чувствате по-спокойни. Кофеинът е стимулант, който действа на нервната ви система. Той помага за освобождаването на адреналин, което ви прави по-изнервени и вечно нащрек. Освен това той вдига и кръвното.

6. Тренировките ви ще „пострадат“. Когато имате повече адреналин и прилив на енергия, се потите по-усърдно в залата. Липсата на кофеин може да ви направи малко по-апатични и недостатъчно мотивирани за тренировки.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари