IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Яжте каквото си искате

14 декември 2011 09 25

Според д-р Малкълм Кендрик начинът на хранене няма нищо общо със сърдечно-съдовите болести. Дали е така?

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Безумните заключения от типа: рибеното масло Омега 3 е добро за вас; рибеното масло Омега 3 не е добро за вас, или алкохолът предпазва от сърдечно-съдови болести; алкохолът не предпазва от сърдечно-съдови болести, също и кафето е добро за вас; кафето е лошо за вас, както и още куп подобни, са постоянна част от репертоара на лекари, учени, диетолози, фармацевти и журналисти.

Стигнали сме дотам, че вече не знаем какво и как да ядем и пием, за да се чувства нашето тяло здраво... или поне не на прага на някоя смъртоносна болест.

„Голямата измама с холестерола" хвърля светлина по въпроса като уточнява, че целият масив от подобна информация е абсолютно безпредметен, тъй като той може да се обясни с чисто и просто сребролюбие от странна на фармацевтичните компании, лекарите и голям процент от съвременните учени.

Статините са „чудодейни" лекарства, широко предписвани за намаляване на нивото на холестерол в кръвта и претендиращи да предлагат безпрецедентна защита срещу сърдечно-съдовите болести.

Вярва се, че са напълно безопасни и способни да предотвратяват цяла поредица от други заболявания, те са и най-печелившото лекарство в историята на медицината.

В тази революционна книга д-р Малкълм Кендрик разкрива истината зад тази реклама, отбелязвайки, че:

• Високите нива на холестерол в кръвта не предизвикват сърдечно-съдови болести;

• Богатият на мазнини – наситени или не – начин на хранене не влияе върху нивата на холестерол в кръвта;

• Защитата, осигурявана от статините, е толкова малка, че просто не си струва усилията от страна както на повечето мъже, така и на всички жени;

• Статините имат много повече опасни странични ефекти, отколкото се признава.

С яснота и остроумие „Голямата измама с холестерола" развенчава погрешните ни допускания за същността на здравия начин на живот и хранене.

Ето и откъс....

На този етап ще разглобя хипотезата за начин на хранене–сърдечно-съдови болести, започвайки с въпроса: „Консумирането на богата на мазнини или на „наситени мазнини" храна предизвиква ли сърдечно-съдови заболявания?"

Ще започна, като представя всички доказателства в подкрепа на хипотезата за хранене–сърдечно-съдови болести. Тя е както следва: [__________ ]. (Оставете празно място за всякакви подкрепящи доказателства, които може да се появят.)

Този път наистина не се шегувам. Като изключим изследването на Ансел Кийс – изследване, обвинявано в предубеденост на подбора, – няма никакви доказателства в подкрепа на тази хипотеза.

Според мен най-силната поддръжка за това донякъде дръзко твърдение идва от два източника. Първо, Министерството на здравеопазването на САЩ. Второ, от професорите Ло и Уолд, жреците на ортодоксалните познания за сърдечните заболявания. И двата източника са били и остават крайно убедени в хипотезата за начина на хранене–сърдечно-съдови заболявания.

През 1988 г. Кабинетът на министъра на здравеопазването решава да събере всички доказателства, свързващи наситените мазнини със сърдечно-съдовите заболявания, и така да запуши устата на всякакви останали отрицатели завинаги. Единадесет години по-късно проектът е прекратен. В разпространено писмо се заявява, че Кабинетът „Не предвиди в пълна степен мащаба на допълнителните експертни познания и персонал, които ще са необходими". След 11 години те имат нужда от допълнителни експертни познания и персонал? А какво са правили дотогава? Използват един милион маймуни, които блъскат по случайни клавиши на пишещите машини в опит да произведат доклад?

Единадесет години... Може би изследванията са били скрити в тайно подземие, пазено от рицарите тамплиери, за да бъдат открити чрез декодиране на вековни загадки, замислени от Лео­нардо да Винчи? „Само покаялите се могат да влязат".

Или просто не е било възможно да влязат в www.pubmed.org и да прочетат за около два дни всички проучвания, които някога са били направени. Интернет доставчикът ви имал ли е програма за блокиране на изскачащи реклами? Това ли е било причината? Знам, че си е играчка да си промениш настройките на браузъра. Единадесет години обаче ми се струват дълго време. (Да, знам, че това е било в зората на интернет. Принципът обаче важи. Не е толкова трудно да се проследят релевантните изследвания.)

Бил Харлан от Надзорния комитет и асоцииран директор на Офиса за предотвратяване на болести към Националните институти на здравето на САЩ коментира: „Работата по доклада беше започната с предварително формирано мнение за заключенията, но науката зад тези мнения очевидно не издържа. Ясно е, че вчерашното мислене няма да ни свърши много добра работа".

Ще ви преведа: „Сбъркахме; идеята, че наситените мазнини предизвикват сърдечно-съдови заболявания, беше грешна. Всичко, което винаги сме мислели по този въпрос, е погрешно. Ами това е". Никой обаче няма да стигне толкова далеч. На повърхността светът на медицинските изследвания изглежда спокоен, приятен и разумен като добре гледана градина с хора, които се усмихват и си казват неща като „С уважение" и други подобни изкуствени неща. Светът на академията обаче е с изцапани с кръв зъби и нокти. Стъпка встрани от линията и не може да очаквате милост. Международните експерти пазят империята си абсолютно непоколебимо. И ще ви смажат, о, да.

В обобщение: след 11 години Кабинетът на министъра на здравеопазването на САЩ не е открил каквито и да било доказателства в подкрепа на хипотезата за начин на хранене–сърдечно-съдови болести. Повярвайте ми, ако бяха открили и една прашинка доказателство, никога повече нямаше да се занимаваме с нея. Вярвам, че тоталният провал на тази организация в подкрепата на хипотезата за храненето и сърдечно-съдовите заболявания представлява убедителен аргумент срещу хипотезата.

Автор - снимка

КоментариКоментари

Stefoci ( преди 12 години )
Истината е в естествените наситени мазнини :)Там е енергията ;)
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
wildprincess ( преди 12 години )
Вероятно бургерите все пак вредят,но българите от миналото са яли предимно червено месо,сланина ,сирене и мляко,пък са били с добро здраве и дълголетни(поне така пише в книгите).Не са клали много кокошки,защото са имали повече полза от яйцата им,т.е. са яли и яйца в огромни количества...просто съвременните храни са с лощо качество и неизвестно съдържание.Абе,Бог да ни пази!!!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Abraham ( преди 12 години )
Baba Pena ( преди 12 години )
Е добре и какво излиза, че хората могат да муат бургери и сланини и всичко е наред?
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар